Cumartesi, Nisan 20, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR İkizdere Kaymakamı Abdil Koç: "Makam aracı su yakmıyor"

İkizdere Kaymakamı Abdil Koç: “Makam aracı su yakmıyor”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Rize-İkizdere Kaymakamı Abdil Koç “İyi bir mülki idare amiri nasıl olmalıdır? ve İkizdere” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

İyi bir mülki idare amiri nasıl olmalıdır?

Evden makama yürüyerek gelip-gidiyorum

  Mülki idare amiri olarak vali ve kaymakamların vatandaşa tepeden bakmamaları gerekir. Vatandaş, vali ve kaymakamla karşılaştığı zaman arada çok ciddi bir mesafe hissetmemelidir. Vatandaş bu da bizden birisidir, annesi ve babası Anadolu insanı, Anadolu çocuğu, sosyeteden gelmiş bir insan değil demesi gerekir. Bu da tarımı, toprağı, hayvanı bilir. Çiftçinin, fakirin halinden anlar düşüncesinden hareketle bir sıkıntısı olduğu zaman mülki idare amirine kaymakamına ve valisine gidebilmelidir. Evden makama sabah-akşam gelip- giderken makam aracı kullanmıyorum ve yürüyerek gelip- gidiyorum. Vatandaş kaymakamda yürüyor diyor. Neticede insansınız. Bu kısa mesafede arabaya binmek yazıktır ve günahtır.

Annemden özel imtiyazlı olarak doğmadım

  İşin esprisi hem de spor yapmış oluyorsunuz. Vatandaşın kaymakamı sokakta görmesi ayrı bir sembolik değere sahiptir. Yürüyerek gittiğini görmesi vatandaşın mülki idare amirinin kendisine tepeden bakmadığını bu şekilde anlamış oluyor. Kaymakamda yürüyor buda bizden birisidir diyor. Vatandaştan bu konuda olumlu tepkiler alıyorum. Annemden özel imtiyazlı olarak doğmadım. Kaymakam olarak bana imtiyazlar verilmedi. Makam şoförünü özel işlerimde kullanmıyorum. Makam araçları şahsa özel tahsisli değildir. Kamuya tahsislidir. Devlet beni kamu görevi yapmak için bu göreve getirdi. İmtiyazlar verilmedi. Kaymakamlık araçları kamu aracıdır. Diğer kamu görevlileri kaymakamda kamu aracını kullanmadan yürüyerek işe geliyorsa biz neden bu konuda kamu aracı kullanalım derse bu benim için güzel bir örnektir. İmtiyazlar olmadan devletin bu işini sürdürmek zorundayım.

Şehir içinde makam aracı kullanmıyorum

  Vatandaşın içinde ne kadar çok olursan vatandaşın o kadar hoşuna gidiyor. Sokakta giderken yaşlı bir vatandaşın halini sormak, bir kahvede çay içip vatandaşla sohbet etmek önemlidir. Vatandaşımız artık bizde bunları görmek istiyor. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız bizi görev yerlerine gönderirken bu talimatı verdi. Dedi ki halkın içinde olacaksınız. Mesleğimin başında kaymakam böyle konuşabiliyorum inşallah ileride farklı durumlarla karşılaşmam, bakış açım değişmez. Şehir içinde makam aracı kullanmıyorum.

Makam aracı su yakmıyor. Neticede devletin cebinden giden şeylerdir

  Almanya’da staj olarak görev yaptığım şehrin kaymakamı 70 yaşlarında birisiydi. Evinden işine gelip giderken makam aracını kullanmayıp, bisikletle gelip- gidiyordu. Bu güzel bir örnektir. Makam aracını görev yapmak için kullanıyordu. Evine gidip, gelmeyi iş olarak görmüyordu. Almanlar bizden daha fakir ülke mi? Almanların tasarruf yapmaya ihtiyacı mı var? Yoktur. Makam aracı su yakmıyor. Neticede devletin cebinden giden şeylerdir. Bir hafta önce kamu araçlarının yakıtları dudak uçuklatıyor diye bir haber gördüm. Bunlar önemli şeylerdir. Damlaya damlaya göl olur. Benim burada yaptığım bir tasarruf Türkiye çapında uygulanabilirse kamu açısından belki çok önemli değerlere sahip olacağız.

 Gazeteci haberi hangi bakış açısından bakarsa haberi o şekilde yansıtır

  Halkı bilgilendirme anlamında gazetecilik önemli bir meslektir. Gazeteci ile ilişkiler önemlidir. Gazeteci haberi hangi bakış açısından bakarsa haberi o şekilde yansıtır. Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesinin iki dilde yayınlandığı için iki ülke vatandaşları okuyabiliyor v faydalanıyor. Haberci Gazetemiz Türkiye ve Gürcistan’da yayınlanıyor. Kalite ve baskısı güzel uluslararası bir gazetemizdir.

İkizdere turizm anlamında büyük bir potansiyele sahiptir

   İkizdere nüfus itibariyle Rize çapında küçük bir ilçe gibi görünüyor. Potansiyel anlamında küçük bir ilçe diyemem. Turizm anlamında büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak birtakım eksikliklerimizin olduğunu kabul etmek zorundayız. Tanıtım ve tesis eksikliğimiz var. İkizdere Ayderle ile Uzungöl arasında sıkışmış ve potansiyelini ortaya çıkaramamış ve çok ciddi bir potansiyele sahip bir ilçedir. Bu potansiyellerin başında yaylalar var. Çok önemli yaylalarımız var. Çağrankaya Yaylası Karadeniz Bölgesinin en büyük yaylalarından birisidir. Bunun yanında yayla kültürünün devam ettiği diğer hoş, ender yaylalarımız vardır. Bunun yanında kaplıca turizmi de var. Burada konaklamak isteyen turistlerimiz için güzel bir tesisimiz vardır. Doğa yürüyüşü yapmak ve piknik yapmak için de bakir ve bozulmamış dağlar ve dereler var. Muazzam bir doğası var. Bunların hepsi bir araya geldiği zaman çok ciddi anlamda bir potansiyel olduğunu görebiliyoruz.

 
                                          
                                                     İkizdere Çağrankaya Yaylası
 
İkizdere için Türkiye çapında ses getirici bir tanıtım yapıldığını söyleyemem

  Buraları planlı ve programlı ve profesyonel bir tanıtım, turizme yönelik tesisler ve yatırımlar yapılarak turizme kazandırmak gerekir. Ayder ve Uzungöl gibi büyümesine teşvik etmek gerekir. Bunun için kaymakamlık olarak biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Dürüst olmak gerekirse İkizdere için Türkiye çapında ses getirici bir tanıtım yapıldığını söyleyemem. İkizdere hep Ayderin gölgesinde kalmıştır. Ayder kadar güzel İkizdere’de yaylalarımız şelalelerimiz ve göllerimiz vardır. Ciddi anlamda Ayder kadar Türkiye çapında bir tanıtımı çalışması yapılmamıştır.

Eski Valimiz Nurullah Çakır profesyonel bir ekiple çalışma yaptı

  Tanıtım parayla olur. DOKA kapsamında tanıtım için bir proje hazırlanıp bunun profesyonel şekilde yapılması gerekir. İkizdere hep Ayder’in gölgesinde kalmıştır. Eski Valimiz Nurullah Çakır profesyonel bir ekiple çalışma yaparak Rize’nin uluslar arası platformlarda tanıtımının yapılmasını sağladı. Bunun için bir doküman oluşturuldu. Bunu kendi personelimizle yapmamamız gerekir. Bunun parasal anlamda desteklenmesi gerekir.

Trabzon ve Rize ciddi Arap turist akınına uğradı

  Bölgemizde Arap turistlerin gelmesi üzerine yoğunlaştık. Trabzon ve Rize ciddi Arap turist akınına uğradı. Arap turistler gözümüzü boyadı gibi geldi. Türkiye’den Gürcistan yoğun bir turist akını var. Bu durum Gürcistan’ın işine geliyor. Neden Gürcistan’dan Türkiye’ye, İkizdere’ye Gürcü turist gelmesin. İkizdere gezilecek yerlerimiz vardır. Bu konuda tesisimizde vardır. Gürcistan’dan Türkiye’yi gezmek ve görmek isteyen insanlar var. Bunlar neden İkizdere’ye gelmesinler. Gürcü turistleri hem Türkiye’ye hem İkizdere’ye çekmek gerekir. Gürcülerin İkizdere’de dört yıldızlı bir otelin varlığından haberdar olmamaları çok büyük bir eksikliktir.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!