Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ile “ÇAYKUR” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Çay alımı konusunda yeni bir uygulama düşünüyor musunuz?
Gece saat 24’e kadar çay alıyoruz
“Çay alımı konusunda randevulu sistemi bu sene geçen seneye göre daha da geliştirdik. Özellikle gurbette yaşayan vatandaşlarımızın aile bütünlüğünün bozulmaması için 4 günde hergün çay verme imkanını verdik. Böylece 4 günde topladığı çayı peşpeşe veriyor ve sonra kendi yaşadığı vilayete gidiyor. Bunun yanında daha büyük bir rahatlama sağlamak için çay alım saatlerini de genişlettik. Bunun için gece saat 24’e kadar çay alıyoruz. Daha önceleri çay alımını gündüzleri yapardık. Böylece fabrikalarımızın çayları direkt olarak arabalara çekerek daha sağlıklı ve daha kaliteli nakletme imkanını bulmuş oluyoruz. Şu anda vatandaş açısından yapabileceğimiz uygulama en ileri uygulamadır. Vatandaşımız bundan daha ileri bir uygulama istiyorsa bunu bize iletirlerse bizde değerlendiririz.
Beyaz çay üretimi konusunda düşünceleriniz nedir?
250 kilogram beyaz çay aldık
Beyaz çay miktar olarak çok düşük miktarlarda üretebileceğimiz bir çaydır. Bir dönüm çaylıktan 200-300 gram beyaz çay hammaddesi tomurcuk elde edilebiliyor. Birçok çayda da tomurcuk yoktur. Açmamış tomurcuk olması gerekir. Kesik çaylarda, gölgelik çaylarda bir miktar vardır. Şu ana kadar 250 kilogram beyaz çay aldık ve vatandaşımızda buna yeni alışıyor. Ama başlangıç olarak vatandaşımızın ilgisi ve rağbeti güzeldir. Bizde bu konuda vatandaşımıza her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Bu konuda büyük miktarlarda üretim olmayacağı için beyaz çayın şimdilik iç pazarlarda vatandaşımızın çok talep ve arzu edip, bulamayan vatandaşlarımızın olduğunu biliyoruz.
Beyaz çay şu an iç piyasada pazarlamayı düşünüyoruz
Ciddi rahatsızlıkları ve hastalıkları olan vatandaşlarımızın Anzer balı aradıkları gibi beyaz çayı da aradıklarını biliyoruz. Daha önce vatandaşımıza veremiyorduk ve ulaştıramıyorduk. Şimdi en azından bu tür ihtiyaçları olanlara ulaştırabileceğiz. Beyaz çayı şu an iç piyasada pazarlamayı düşünüyoruz. Ama ilerde üretim artar, gelişirse dış pazarlarda dikkate alınır.
Türk çayının iç ve dış piyasadaki durumunu, Çaykur’u değerlendirir misiniz?
Dünyada tanınmıyorduk. Şimdi kendimizi yeni yeni tanıtmaya çalışıyoruz
Çayımızı biz dış pazarlarda yeni yeni tanıtıyoruz. Çayda dünyanın beşinci büyük üreticisiyiz. Çaykur olarak da çay üreten ve ürettiği çayı satan dünyanın en büyük firmasıyız.130 bin tonluk üretim dünyada hiçbir ülkede, firmada, şirkette yoktur. Biz bunu paketli olarak satıyoruz. Bu yapıda en büyük firmayız. Ama dünyada tanınmıyorduk. Şimdi kendimizi yeni yeni tanıtmaya çalışıyoruz. Fuarlara katılıyoruz, arkadaşlarımız gidiyor. Gidebildiğim fuarlara bende gidiyorum. Çaykur artık Türkiye’de en kaliteli, en sağlıklı çayın üretildiğini dünyada duyurmaya başladı. Daha evvel bu bilinmiyordu. Dünyada üzerine kar yağan tek çayın bizim çayımız olduğunu artık duymaya başladı. Gürcistan’da da aynı karakteristik özellikler var ama maalesef Gürcistan bu işten koptu.
Şu an yıllık 3.500 ton gibi cüzi bir üretim var. Dünya pazarlarında ilk adım tanıtmaktır. Ondan sonra kendi çay kültürümüzle beraber ihracatımızı adım adım, etap etap artırıyoruz. Tabii bunlar başlangıç itibariyle küçük adımlar ama önemli adımlar, ilk adımlardır. Bunlar yürümeye başlayan bir ilk adımları gibidir. İlerde inşallah koşmaya, hızlı gitmeye işaret olan ilk adımlardır. İhracatta 4 bin tonla gibi yüzde yüz bir artış oldu. Ama bu artışın daha da ivme kazanacağını biliyoruz ve görüyoruz. Özellikle organik çay üretimimiz artıkça inşallah bu sene üçüncü senesini doldurduğumuz organik çaya geçeceğimiz bölgelerimiz var. Daha da hızlı artışlarımız inşallah olacaktır.
Kaçak çay satışı ile ilgili olarak Çaykur’un çalışmaları ne aşamada?
Kaçak çayla en etkili şekilde mücadele etmeye çalışıyoruz
Kaçak çay satışı ile ilgili olarak her safhada mücadelemizi sürdürüyoruz. Vatandaşımıza kaçak çayın zararlı olduğunu anlatıyoruz. Kendi çayımızın çok faydalı ve sağlıklı olduğunu anlatıyoruz. Bu konuda önce bilgilendiriyoruz. Bunun yanında bununla ilgili olarak kamu kurumlarını bilgilendirerek ve gerekli şikayetleri yaparak, takip ederek kaçak çayla en etkili şekilde mücadele etmeye çalışıyoruz.
Önemli olan vatandaşın bilinçlenmesidir
Güneydoğu pazarlarına yönelik şu anda bir pazarlama atağımız var. İnşallah burada kendi çaylarımızı daha çok satmak noktasında büyük gayretleri göstererek pazarımızı büyütmeye ve kaçak çay pazarını da daraltmayı hedefliyoruz ve bunu da adım adım gerçekleştiriyoruz. Önemli olan vatandaşın bilinçlenmesidir. En etkili mücadele böyle olur. Bilinçlenme noktasında da bu yıl daha etkili özellikle bölgede yoğunlaşarak daha çok tanıtıma ağırlık veren çalışmalar yapacağız.”