Pazar, Mayıs 5, 2024
tr
Ana Sayfa GÜNCEL KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: "Kapsamlı çözüm umudumuz arttı"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: “Kapsamlı çözüm umudumuz arttı”

Haber: İlker ÇAKAN
  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, birinci hedeflerinin Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüme ulaşmak olduğunu vurgulayarak, bugün(dün), ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la yaptıkları görüşmelerin çok olumlu geçtiğini; bir anlaşmaya varılacağı yönündeki umutlarını da artırdığını söyledi. Eroğlu, kapsamlı çözüm yerine güven artırıcı önlemlerin tartışılmaya başlanması halinde, bunun yıllarca sürebileceğine dikkat çekti ve bu akşam Joe Biden’ın liderlerle yemek sonrası yaptığı ortak açıklamanın tarafları bağladığını vurguladı.
  Cumhurbaşkanı Eroğlu, güven artırıcı önlemlerden çok kapsamlı çözüme konsantre olmak gerektiğini belirterek, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı, “çok anlayışlı, kendileriyle de birçok konuda hemfikir” diye tanımladı.Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ara bölgede liderler ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’la biraraya geldiği yemeğin ardından, Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde, basına açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Joe Biden’la öğleden sonra Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmeden sonra ara bölgede akşam yemeğinde biraraya geldiklerini kaydederek, bu yemekte Rum lider Anastasiadis ve müzakerecisiyle konuları tartışmak; Kıbrıs’ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmaya ulaşmak için tarafların müzakereleri sıklaştırması ve sonuç alıcı çalışmaları devam ettirmesi düşüncesi taşıdıklarını anlattı.
   Biden’ın ziyaretiyle ilgili değerlendirmesinde, görüşmelerde ivmeyi artırıcı önerilerde bulunacağını söylediğini kaydeden Eroğlu, “Bugün tamamen bizden farklı düşünce içinde olmadığını gördük. Kıbrıs’ta ortak açıklamaya uygun şekilde müzakerelerin devam ettirilmesi; özellikle kalıcı bir anlaşmaya varabilmek, kapsamlı bir çözüme ulaşılabilmesi için müzakerelerin daha sık devam ettirilmesi bizim aylardan beri ortaya koyduğumuz görüştü” dedi. Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının BM Genel Sekreteri’nin devreye girerek bir yol haritası hazırlanmasını istediğini ancak Rum tarafının buna sıcak bakmadığını; kendilerinin ucu açık müzakereyi doğru bulmadıklarını anlattı.
  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, halka doğruları söylemek gerektiğini vurgulayarak, kendilerinin yıllardır halka doğruları söylediklerini; Rum tarafının ise “Tüm göçmenler yerlerine dönecek” diye başlayarak olmayacak vaatlerde bulunduğunu, Rum halkının bazı konularda ikna edilmesinin zorluklarının yaşandığını söyledi.
  Rum lider Anastasiadis’in bu akşamki(dün) toplantıdan sonra, daha sık görüşmeyi kabul ettiğine göre kendi halkına yönelik daha olumlu mesajlar vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, güven artırıcı önlemlerin masada gündeme geleceğini; kendileri için bu önlemlerden ziyade görüşme masasında kapsamlı çözüme konsantre olarak kapsamlı çözüme ulaşmanın önem taşıdığını vurguladı.
  “Bizim birinci hedefimiz, kapsamlı çözümdür” diyen Eroğlu, kapsamlı çözüme ulaşılması durumunda AB’ye girileceğini ve dış dünyadaki yerlerini alacaklarını söyledi.
Eroğlu, kapsamlı çözüm değil de güven artırıcı önlemleri tartışmaya başlarlarsa, bu tartışmaların yıllarca sürebileceğine dikkat çekerek, bu konudaki görüşlerini bu akşam ortaya koyduklarını ve karşı tarafın da hemfikir olduğunu gördüklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Biden’ın liderlerin yanındayken okuduğu yazılı metnin, bu akşamki (dün) müzakere amaçlı yemekte kendisinin, Anastasiadis’in, Biden’ın, ABD Büyükelçisi John Koenig’in ve Buttenheim ile heyetlerinin vardıkları mutabakatı içerdiğini anlattı.
Eroğlu, müzakere masasındaki tavırlarını bugün de ortaya koyduklarını ifade ederek, 4 yıldır süren müzakerelerde sağlanan yakınlaşmalara rağmen bu konularda yeni yaklaşımlar getirilmesinin zaman alacağını Biden’la paylaştıklarını söyledi.
  Eski Rum lider Hristofyas’la, “mülkiyette yakınlaşmalar sağladıklarını; toprakta kriterleri ortaya koyduklarını; iç güvenlik, AB, kamu yönetimi gibi birçok konuda yakınlaşmalar sağladıklarını” belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Ancak şimdi onları tekrar tartışır hale geldik ki bu zaman kaybından başka bir şey değildir” ifadesini kullandı. Eroğlu, bir soru üzerine Maraş’ın, liderlerin (11 Şubat’taki) ortak açıklama metninde mutabakata varmaları üzerine ABD Başkanı Barack Obama’nın tebrik mesajında Mağusa’dan bahsettiğini; Biden’ın bu akşam(dün) bunu “taraflar anlaştığı taktirde Maraş-Mağusa paketi de görüşülebilir” diyerek açıkladığını anlattı.
    KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Maraş konusunda Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetinin zaten bilindiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Eroğlu sözlerini, “Bizim güven artırıcı önlemlerle ilgili çalışmalarımız olduğundan bahsettik. Sayın Anastasiadis de bu konuda çalışmalar yaptıklarını söylediler. Bunları bir araya getirip değerlendireceğiz ama bizim ısrarla üzerinde durduğumuz -ve Sayın Başkan Yardımcısı da kabul etti- güven artırıcı önlemler kapsamlı çözüm düşüncemizin önüne kesinlikle geçemez” diyerek tamamladı.
  ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de adayı ziyaret edeceğini zaten daha önceden öğrendiklerini kaydeden Eroğlu, “Ama ayını söylemeyeyim” ifadesini kullandı.
Biden’ın, “ABD’nin Kıbrıs’ta sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığı” söylemiyle ilgili bir soruya karşılık Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu bilinen bir şey, bilinmeyen bir şey değil. Maalesef dünya Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bizi ortaklık devletinden atıp o devlete sahip çıkanları tanıyor” dedi.
  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Biden’dan spesifik bir talebiniz oldu mu?” sorusuna karşılık, Biden’dan Kıbrıs sorununun çözümüne ivme kazandırılması için yardımlarını istediklerini ve bu konudaki düşüncelerini paylaştıklarını söyledi.
Tarih boyunca Orta Doğu’da petrol yüzünden çok savaşlar yaşandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu kaynakları elinde tutan ülkelerin anlaşma sağlamasını istediklerini vurguladı. Türkiye, İsrail, Kıbrıs, Ürdün ve Mısır’ın kendi aralarında yapacakları görüşmelerle bir anlaşmaya varmalarının kendilerini de ilgilendirdiğini ifade eden Eroğlu, “Dolayısıyla bizim talebimiz Akdeniz’de petrol ve doğal gaz yüzünden savaş çıkması değil, dostluğun kurulmasıdır” diye konuştu.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!