Cuma, Mayıs 17, 2024
tr
Ana Sayfa GÜNCEL KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: Referanduma gitmeyi istiyoruz

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: Referanduma gitmeyi istiyoruz

Haber: İlker ÇAKAN

   KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum yönetimi ile yapılan görüşmelere ilişkin, “Karşı taraf zamana oynama düşüncesiyle ‘ortak açıklama’ fikrini ortaya attı. Ortak açıklama kağıdına yerleştirmeye çalıştıkları şeyler, müzakere masasında ağır pazarlıklar sonucunda sonuçlanacak konular. Bu masaya oturmadan bazı şeyleri ceplerine koyma düşüncesinde hareket etmektedirler” dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İstanbul Ünivers itesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen “Kıbrıs’ın Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu konferansta konuştu.
  Adada 1960’ta kurulan ortaklık devletinden barış harekatına kadar geçen süreci anlatan Eroğlu, bu süreçte yaşanan siyasi olaylara ve acılara değindi.
Eroğlu, KKTC’nin tarihi sürecini anlatarak, Mersin’den KKTC’ye denizin altından su götürecek KKTC Su Temin Projesi’nin kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.
  Adada Rum tarafıyla gerçekleştirilen görüşmelerin geleceğine de değinen Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri NikosAnastasiadis’in, tarafların müzakerelerin başlamasına ilişkin ‘ortak açıklama’ fikrini sunduğunu hatırlattı. Kendilerinin, oyun bozan olmamak düşüncesiyle bunu kabul ettiklerini, önerilerinin, “Herhangi bir ortak açıklamaya gerek duyulmadan müzakerelerin süratle başlatılması” olduğunu hatırlatan Eroğlu, şöyle devam etti:
  “Karşı taraf zamana oynama düşüncesiyle ‘ortak açıklama’ fikrini ortaya attı. Ortak açıklama kağıdına yerleştirmeye çalıştıkları şeyler, müzakere masasında ağır pazarlıklar sonucunda sonuçlanacak konular. Masaya oturmadan bazı şeyleri ceplerine koyma düşüncesinde hareket etmektedirler. Yaptığımız açıklamalarda önümüzdeki yılın Mart ayında, en geç Nisanda referanduma gitmeyi hedefliyorduk. Müzakere masasındaki başlıkları süratle görüşmeyi istiyorduk. Zaten yıllardır görüşülen konular. Kronikleşmiş sorunu referandumla tarihin sayfalarına gömmeyi istiyorduk. Onlar buna da razı olmadılar. Onlar, ‘Nasıl olsa Türkiye bizim sayemizde AB engeliyle karşılaştı. Geçen zamanla istediğimiz tavizleri kopartabiliriz veya Kıbrıs ile Türkiye arasında uzlaşmazlık da çıkabilir. Ben ondan da faydalanırım’ düşüncesiyle zamana oynuyor.”
  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, önceki akşam BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüştüğünü kaydederek, ocak ayında kendisinin de bazı düşünceleri olacağını, Ban’ın sabırla her iki devlet için de müzakereleri aşmalarını beklediğini, 14 Aralık’ta yaptıkları önerinin kendilerinin son önerisi olduğunu, bunu Türkiye ve bazı önemli aktörlerle görüşerek hazırladıklarını, Rum tarafının cevabını beklediklerini aktardı.Görüşmeler süresince atabilecekleri bütün adımları attıklarını vurgulayan Eroğlu, “Biz görüşmelerin süratle başlamasını istiyoruz. Onlar BM’nin, AB’nin üyesi. Ekonomik sorunlarına bu ülkelerden katkı alarak çözüm üretebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!