Haber: İlker ÇAKAN
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili, Sarp Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaparak kara yoluyla Artvin’in Borçka ilçesine geldi. Sarp Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaparak kara yoluyla Artvin’in Borçka ilçesine geldi. Borçka girişinde; Artvin Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Borçka Belediye Başkanı Oral Küçük ile vatandaşlar tarafından karşılandı.Daha sonra Borçka ilçesine bağlı Taraklı köyüne geçti.Burada kendisine yöresel yiyeceklerden oluşan köy kahvaltısı ikram edildi. Saakaşvili, köyde yaşayan Yusuf Arifağaoğlu’na Gürcistan vatandaşlık belgesini takdim ettikten sonra Gürcistan sınırındaki Camili (Macahel) köyüne geçti.
Camili Yatılı Bölge İlköğretim Okulu bahçesinde, bölgede yer alan 6 köyün muhtarı ile çok sayıda vatandaş tarafından çiçeklerle karşılanan Saakaşvili, vatandaşlarla tokalaşıp sohbet ettikten sonra Türkiye ve Gürcistan arasındaki dostluk ve kardeşlik nedeniyle 9 vatandaşa Gürcistan vatandaşlık belgesini verdi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Kanaatimce Türkiye açısından bakacak olursak Gürcistan ve Gürcistan halkı, Türkiye’nin gerçekten en yakın dost ülkesidir ve halkıdır. Bunu daha da güçlendirmemiz gerekir. Camili halkı Gürcü asıllı olmalarına rağmen ülkerine sadık, Türkiye Cumuriyeti’ne sadık, iki ülke arasında köprü oluşturan, kendi dillerini konuşan vatandaşlardır. Çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına Gürcistan ülkesi vatandaşlığı belgesi verdik. Bugün Camili’ye gelerek Gürcistan vatandaşlığına başvuruda bulunanlara belgelerini veriyoruz. Bu, iki ülke arasındaki barış ve dostluk köprüsünü daha da güçlendirmek için bir araç olarak vazife görecektir.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili’nin Borçka gezisi
Türkiye ve Gürcistan arasında ticaret ve yatırımların dışında özellikle kültürel işbirliği ve yakınlaşma açısından da önemli adımlar atıldı. Gürcistan’da Türkçe eğitim yönünde önemli sayıda öğrencinin Türkçe öğrenmesi noktasında sahalar açılmıştır. Buna mukabil geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batum ziyaretinde mutabık kaldığımız gibi Türkiye’de bir okulda 10 öğrenci olduğunda Gürcü dilinin öğrenilmesi yönünde öğretmen tedariği sağlanacaktır.
Bu da iki ülkenin birbirini anlaması ve işbirliği anlamında ciddi katkılar sağlayacaktır. Benim kanaatimce Türkiye açısından bakacak olursak Gürcistan ve Gürcistan halkı, Türkiye’nin gerçekten en yakın dost ülkesidir ve halkıdır. Bunu daha da güçlendirmemiz gerekir. Gürcistan ile Türkiye ilişkilerinin bu seviyeye gelmesinde özellikle Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önemli katkıları olmuştur. Bunu açıklıkla ifade etmek lazım. Biz de üzerimize düşen görevi yaptık.İki ülke vatandaşlığı alan vatandaşların diğer imkanlardan faydalanması için gereken girişimlerde bulunmaları halinde kendilerine her türlü yardımda bulunacağız.“