Cuma, Nisan 19, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Sarp Sınır Kapısı ve sorunlar

Sarp Sınır Kapısı ve sorunlar

  1988 yılının Ağustos ayında açılan Sarp Sınır Kapısı, uzun yıllar kapalı olan iki ülkenin sınırının açılması ve insanların birbirleri ile buluşmasını sağlamıştır. Sarp Sınır Kapısının açılması ülkemiz açısından 20.yüzyılın  en önemli gelişmelerinden biridir. O dönemde Sovyetler Birliği adı ile devlet sınırı olan, daha sonra Birleşik Devletler Topluluğu  adını alan ve günümüzde Gürcistan Cumhuriyeti adıyla şekillenen komşu ülkemizle Türkiye Cumhuriyeti arasında uzun yıllar kapalı durumda olan sınırlar böylece  tüm insanlığa açılmış oldu.

  1988 yılının Ağustos ayında açılışı yapılan sınır kapısının o tarihi gününü ve anısını bizzat canlı olarak yaşadım. O tarihi günde sınırın her, iki yakasında  binlerce insan  toplanmış durumdaydı. İnsanlar büyük bir heyecanla açılış törenini izliyordu.Açılış töreninde  Bakanlar düzeyinde katılım olmuş ve protokol konuşmaları yapılırken,uzun yıllar  birbirine hasret her iki ülkenin halkı sabırsızlıkla  konuşmaların bitmesini bekliyordu. Nitekim  konuşmalar bittiğinde insanlar  güvenlik koridonunu aşarak birbirlerine sarılarak  kitlesel bir şekilde  bir araya gelerek tarihi bir kaynaşma yaşadı.

  Bu durum karşısında  yetkililer birkaç saatliğine  sınırı açıp insanların Sarp Köyünün her iki yakasında  birbirleri ile görüşmelerine izin verdiler. Bu birkaç saatliğine de olsa  kısa sürede  70 yılı aşkın bir süredir birbirlerini göremeyen akrabalar, dostlar birbirlerini bularak, sarılarak, kucaklaşarak, ağlaşarak, sevinerek hasret gidermeye çalıştılar. Bu şekilde  tarihi ve anlamlı bir günün sonucunda Sarp Sınır Kapısı resmi olarak açılmış oldu. Sarp sınır kapısının açılmasıyla gerek Türkiye gerek eski Sovyetler Birliği’ni oluşturan  cumhuriyetlerdeki insanlar karşılıklı olarak ülkelere giriş yaparak, ticari, sosyal, kültürel, eğitimsel, sportif vb. etkileşimler içinde bulundular.

  Gençler birbirlerini severek yeni yuvalar kurdular. Her iki taraftaki  toplumda  bu süreç içerisinde  acı tatlı yaşantılar da oluşmaya başladı. Esas olarak  sınır kapısının  açılması bir takım sorunları da beraberinde  getirmeye başladı. Son yıllarda  uygulamaya konulan ve gayet olumlu bir adım olan  kimlikle geçiş uygulaması karşısında  sınır kapısındaki yığılmaları azaltıp, bıktırıcı olmadan düzenli geçişi sağlama noktasında sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu konuda  her iki ülke yetkililerinin  soruna çözüm bulucu düzenlemeleri  ve gereken  adımları atmaları çok önemli bir uygulama olacaktır.

  Ayrıca ticari ve ekonomik hareketliliğinin temel dayanağı olan TIR taşımacılığında da bir çok sorunlar oluşmuş bulunmaktadır. TIR geçişlerinde sınırlama ve kota konması, TIR’ların uluslar arası yolda uzun kuyruk oluşmasına neden olmakta, kazalara davetiye çıkarmakta, yol güvenliğini tehdit etmektedir. TIR’ların günlerce kuyruk oluşturması TIR şoförlerini de olumsuz etkilemekte, kendilerini bekleyen eşinden, çocuklarından uzun bir süre ayrı kalmalarına neden olmaktadır.

  Sonuç olarak Sarp Sınır Kapısında  gerek araç geçişleri gerekse  yaya insan geçişlerinde akılcı ve rasyonel düzenlemelerin yapılması, yığılmaların ve birikmelerin  önüne geçilmesi her iki ülke insanlarının daha rahat ve düzenli geçişlerinin sağlanabilmesi için gerek Türkiye Cumhuriyeti gerekse, Gürcistan  Cumhuriyeti yetkililerinin soruna kalıcı ve akılcı çözümleri bulup uygulamaya sokmaları en gerçekçi yaklaşım ve adım olacaktır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!