Salı, Nisan 16, 2024
tr
Ana Sayfa EĞİTİM Amasya Üniversitesi- Kırgızistan Manas Üniversitesi işbirliği protokolü

Amasya Üniversitesi- Kırgızistan Manas Üniversitesi işbirliği protokolü

Haber: İlker ÇAKAN

  Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ve Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgut İleri, Mevlana Değişim Programı kapsamında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesine ziyarette bulundular.

  Her iki üniversite, hem Mevlana Değişim Programı temelinde, hem de karşılıklı akademik işbirliği ve bilgi paylaşımı amacıyla yapılan görüşmeler ile, öğretim elemanı-öğrenci değişimini esas alan Erasmus Programı’ndan daha kapsamlı bir program olan Mevlana Değişim Programı Protokolünü imzaladı. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Mahmut İzciler ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Anvarbek Mokaev’in hazır bulunduğu görüşmelerde,  karşılıklı üniversite tanıtımları yapıldı.

 
                                     
                                  Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay-
                Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Mahmut İzciler
 
  Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Mahmut İzciler, Kırgızistan ve özelinde Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi hakkında bilgiler verirken “Üniversitemiz bu coğrafyada güzide bir üniversite, kampus anlayışıyla, teknolojik altyapısıyla, bilimsel açılımlarıyla Orta Asya’dan dünyaya bilimin ışığını tutmanın ayrıcalığını yaşıyoruz. Bu anlamda, Türkiye’deki üniversitelerimizle ikili anlaşmalarımıza her geçen gün yenisini ekliyoruz. Bu anlamada, Amasya Üniversitesi’nin öğrencilerimize staj ve öğrenim kolaylığı noktasında imkan sunması bizleri fazlasıyla memnun etmekte. Manas Üniversitesi olarak son dönemlerde önemli teknolojik altyapıya yatırımlar yaptık. Bu alanların bilim insanlarımızca ortaklaşa kullanılarak pek çok bilimsel araştırmanın yapılabileceğini ve ülkelerimizin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Anvarbek Mokaev ise, “Geçmişiyle ortak bir kültür dairesinde olan iki toplumun geçmişten gelen gücüyle geleceği şekillendirmekte, bu Manas Üniversitesi ise bunun en canlı göstergesi olarak karşımızda durmakta. Özellikle Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, Sosyoloji gibi alanlarda Orta Asya; özelde ise Kırgızistan önemli bir zenginliğe sahip. Bu anlamda, Amasya Üniversitesinin gerek lisansüstü öğrencileri gerekse akademik çalışma yapan tüm hocalarımız ile birlikte çalışmalar yapma arzusu içerisindeyiz. Bu anlamada bu imzalanan protokol metni önemli” dedi.

  Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ise “Amasya Üniversitesi’nin yerelden evrensele açılan bir bilim merkezi olma noktasında önemli ilerlemeler kaydetmekte. Bunun bir örneğini de Manas Üniversitesi ile ikili işbirliği protokolünü imzalayarak hayata geçiriyoruz. Amasya Üniversitesi, Amasya sınırlarının dışına taşmış, bölgede ve ülkede tercih edilir bir üniversite olma noktasında her geçen gün önemli mesafeler kaydetmektedir. Üniversitemizde öğrenim görmek için başvuran, kayıt yaptıran veya değişim programları kapsamında gelecek olan yabancı uyruklu öğrencilerin sosyal ve kültürel alandaki ihtiyaçlarının karşılanması, barınma ve özellikle uyum sorunlarını görüp, muhtemel soruların çözülmesi ile birlikte kontenjanları her yıl kademeli olarak arttırmayı düşünüyoruz.

 
                               
                                 Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay-
             Kırgızistan-Türkiye  Manas Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Mahmut İzciler
 
  Amasya Üniversitesi’ni dünya üniversiteleriyle bilim, sanat ve kültür alanında rekabet edebilecek düzeye getirebilmemizin yolu, uluslararası ilişkilerimizi geliştirmemizle mümkündür. Farklı ülkelerden gelen öğrencilerin kendi ülkelerinden taşıdıkları kültürel, eğitimsel deneyimler bizim öğrencilerimizin de sosyal anlamda kendilerini geliştirmelerine de katkı sağlayacağını umuyoruz. Bu protokolün hayata geçmesinde yakın ilgisini gördüğüm Rektörümüz Prof. Dr. Prof. Dr. Sebahattin Balcı hocamıza, bizlere burada Kırgız-Türk misafirperverliğini en üst düzeyde gösteren Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut İzciler ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Anvarbek Mokaev ile sosyal programlarda bizlere eşlik eden Emin Akın beylere teşekkür ediyorum” dedi.

  Öğrenci-öğretim elemanı değişimi anlaşmasının yapıldığı görüşmede, uzaktan eğitim çalışmalarıyla ilgili ortak bir proje yapılması yönünde karar birliğine varılarak karşılıklı plaket takdimi gerçekleşti.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!