Salı, Mayıs 7, 2024
tr
Ana Sayfa VALİLER Rize Valisi Nurullah Çakır: "İki ülke arasında karşılıklı olarak ortak çalışma yapacağız"

Rize Valisi Nurullah Çakır: “İki ülke arasında karşılıklı olarak ortak çalışma yapacağız”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Rize Valisi Nurullah Çakır “Rize ve Gürcistan-Batum” yaptığım röportajda şunları söyledi; “Rize’yi tanıtma adına duyduğunuz bu yaklaşım için sizlere ben teşekkür ediyorum. Sizlerin de ifade ettiği gibi kısa bir süre önce Rize’de göreve başladık. Memleketimizin güzel illeri Kastamonu, Karabük, Çorum gibi illerimizden sonra yine Doğu Karadeniz’imizin çok özel coğrafyasına sahip, yetiştirdiği insanlar ölçeğindeki vizyonu ve duruşu itibariyle de Türkiye’ye hep medarı iftihar bir yetişen insan figürü oluşturan böyle bir ilde görev yapmanın mutluluğu ve hazzı içerisindeyim.

                                                                 
რიზეს გუბერნატორი nurulah Caqir რიზეს და ბათუმში საქართველოშიმე ინტერვიუში განაცხადა: “რიზეს მინდა მადლობა გადაგიხადოთ შემოღების ეს მიდგომა არის ის, რომ თქვენ საქართველოს სახელით. ამ სიტყვებით თქვენი რიზეს ჩვენ დავიწყეთ ცოტა ხნის წინ . kasTamonu ლამაზი ქალაქი ჩვენი ქვეყნის, qarabuq, Corum პროვინციების როგორიცაა აღმოსავლეთ qaradenizimizimıმაშინ აქვს განსაკუთრებული გეოგრაფია, ადგილობრივი მოსახლეობა უნდა იამაყოთ ყველა დროის მასშტაბის ხედვა და დამოკიდებულება თურქეთის მზარდი ადამიანის ფიგურა, ამოცანა კეთების ასეთი სიხარული და სიამოვნება am ქალაქებში.
 
                                 
                         Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze
                                                  -Rize Valisi Nurullah Çakır               
 
Tanımlama anlamında Türkiye’nin gündeminde özel bir yer

  Bu çerçevede ifade etmem gerekirse; Rize’yi belirleyen coğrafyası ve bu coğrafyanın avantajları ve tabiî ki  her avantajın yanında dezavantajları belirleyen hususlar ama  ilimizi tanıtma anlamında avantajlar üzerinde durmak gerekirse; coğrafyanın vermiş olduğu zenginlikler; yaylaları, vadileri, havzaları ve bu havzalar içerisine yerleşmiş özel yerleşim yerleri ile Rize ayrı bir güzelliğe sahiptir. Tanımlama anlamında Türkiye’nin gündeminde özel bir yer tutan ve bununla  beraber dünyaya da mal olmuş Türk çayının yetiştiği özel bir havzadır. Ürün ile ifade etmek gerekirse bu özellikleriyle öne çıkmıştır. Bu bağlamda ele aldığımızda son dönemde özellikle son on yıl içerisinde Sayın Başbakanımızın tüm Türkiye’deki kalkınma modeline eş güdümlü kendi memleketinde, kendi doğduğu coğrafyada tanımış olduğu imkanlar çerçevesinde güzel gelişmelerin olduğunu görüyoruz.

კოორდინირებული განვითარების მოდელი თურქეთში თავისივე ქვეყანაში, სადაც ისინი დაიბადა ლამაზი მოვლენები ფარგლებში გეოგრაფია, ჩვენ ვხედავთ შესაძლებლობები იყოს აღიარებული.

Gürcistan’la varılan anlaşma sonucunda Sarp Sınır Kapısındaki geçiş rahatlığı

  Bu gelişmelerden birisi üniversitemizin mevcudiyeti, ikinci özellikle Gürcistan Sarp Sınır Kapısına kadar giden Karadeniz otoyolunun mevcudiyeti ve özellikle de komşu ilişkileri çerçevesinde Gürcistan’la varılan anlaşma sonucunda Sarp Sınır Kapısındaki geçiş rahatlığı,  ayrıca havaalanı ve benzeri konularda yapılan işletim kolaylıkları bütün bunlar uluslar arası ölçekteki avantajlardır. Ayrıca OVİT tünelinin geçtiğimiz yıllarda temellerinin atılması ve  2015 yılında bitecek olmasıdır. Türkiye’nin en önemli tünellerinden birisidir. Tünellerin bitmesiyle başlayacak ticari sirkülasyonda Gürcistan’dan karşılıklı olarak Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine hatta Akdeniz Bölgesinin bir kısmına ulaşımın olmasıyla birlikte ovalar birbirine kavuşacak, bölgeler denize kavuşacaktır. Bu anlamda ele aldığımızda bundan sonraki süreçte de yine geçtiğimiz on yıl içerisinde Başbakanımızın himayesinde gerçekleştirilen yatırımlarının çok daha sonuçlarının hızlı bir şekilde görme şansına sahip olacağız.

 sarf სასაზღვრო კომფორტს გარდამავალი შედეგად მიღწეული შეთანხმება საქართველოსთან, ისევე როგორც აეროპორტში და ყველა პირობით მოქმედებს მსგავსი თემები საერთაშორისო მასშტაბის უპირატესობა.

oviT გვირაბის ეყრება საფუძველი ბოლო წლებში, და რომ დასრულდება 2015. თურქეთი ერთ ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი გვირაბები

 
                                  
                       Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze
                                                   -Rize Valisi Nurullah Çakır
 
Ayder’deki turizm güzelliği ve Ayder bölgesinde fizibilite çalışmaları

  Özellikle sağlık sektöründe yapılan yatırımlar, turizm alanında yapılan yatırımlar, kamunun turizme hazırlaması, termal otellerin mevcudiyeti ayrıca Ayder’deki turizm güzelliği ve Ayder bölgesinde fizibilite çalışmaları bitmiş olan ve yakında yapılacak olan bir kayak merkezi ve benzeri hususlar bundan sonraki süreçte de Rize’nin ufkunu açacak ve onu yeni hedeflere doğru yönlendirecektir. Bu çerçevede özellikle Gürcistan-Batum’un özellikle de Acara Bölgesinin hemen hemen ihracat-ithalat kalemlerinin birçoğu Sarp Sınır Kapısından yapılmaktadır. Özellikle de gıda sektörünün birçoğu Rizeli girişimciler ve ticaret erbabı tarafından hazırlanmaktadır. Bundan sonraki süreçte de aynı ölçülerin artarak nitelikli hale gelerek devam edeceğini düşünüyorum.

aiderdeqiტურისტული ღამისთევა სილამაზის და ტექნიკური შესწავლის, რომელიც მალე დასრულდება და შემდეგი პროცესი სათხილამურო კურორტის და ანალოგიური მოსაზრებები გაფართოება ჰორიზონტები რიზეს და ეს გამოიწვევს მიმართ ახალი მიზნები.

Gürcistan’da yeni kurulan hükümetin Türkiye ile ilişkiler

konusunda arzulu ve istekli olduklarını

   Geçtiğimiz günlerde Gürcistan- Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, beraberindeki heyetle birlikte ilimize bir nezaket ziyaretinde bulundu. Gürcistan Başbakanının 14 Şubat’da Sayın Başbakanımızı ve Cumhurbaşkanımızı ziyaretlerini dikkate aldığımızda, onların kendi deklarasyonları ile Gürcistan heyetinin ve yönetiminin  deklarasyonları ile Gürcistan’da yeni kurulan hükümetin Türkiye ile ilişkiler konusunda arzulu ve istekli olduklarını ve  aynı sıcak ilişkiyi artırarak devam ettirmek istediklerini hissediyoruz. Sayın Hükümet Başkanının ifade ettiği ve bizim üzerinde durduğumuz bir konuda benzer değerleri olan iki ülkenin bu sınır illerinin bu güzel coğrafyasını beraberce turizm alanında kullanma,  ortak destinasyonlar anlamında fikirlerimizin örtüştüğünü görmek açıkçası beni mutlu etti.

პრეზიდენტი აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკის საქართველოს არჩილ ხაბაძე ერთად მისი დელეგაციის გადახდილი თავაზიანობის ვიზიტით ჩვენი პროვინციაში.

İki ülke arasında karşılıklı olarak ortak çalışma yapacağız

  Sektördeki arkadaşlarımız ve hem de kamudaki arkadaşlarımız bundaki sonraki turizm sektörel değerlendirmelerini; bağlantılarını, irtibatlarını ve koordinasyonunu buna göre yapacaktır. Bu anlamda özel sektörün bu konudaki çalışmalarının varlığını biliyorum. Ama nitelikli olması için bizlerde destek vereceğiz. Bu konuda iki ülke arasında karşılıklı olarak ortak çalışma yapacağız. Bunun yanın gelen heyetle; sağlıkla ilgili Türkiye’nin gelmiş olduğu noktada illerimizdeki sağlık potansiyelinin bölgesel anlamda değerlendirilmesi ve iki ülke arasındaki üniversiteler arası tecrübe paylaşımı konularını da konuştuk. İlişkilerimizin başarılı geçmesini diliyorum. İlişkilerimiz her geçen gün artıyor ve devam ediyor. Sarp Sınır Kapısından bir yıl içerisinde geçişlerin 5 milyonu geçtiğini görüyoruz. Bu geçişlerde niteliğinin artması önemlidir.

ჩვენი ურთიერთობები იზრდება დღე და აგრძელებს. sarf  სასაზღვრო  5 მილიონი წლის განმავლობაში გადის ჩვენ ვხედავთ გადასვლები. მნიშვნელოვანია, რომ გაიზარდოს ხარისხის გადასვლები.

Turizm, sağlık ve turizm alanında da ortak çalışma yapabileceğimiz

düşüncesinde fikir birliğine vardık

  Günlük geçiş rakamlarından daha ziyade potansiyelin artması önemlidir. İki ülkenin belirleyeceği bölgesel anlamdaki çalışmalarda yine bölgedeki girişimcilerin mevcudiyeti önemlidir. Mutlaka havayolu ortaklığı gibi; karayolu, demiryolu, denizyolu gibi ortak konularda da ortak çalışma yapılabileceğini ifade etmek istiyorum. Bu anlamda ki bir çalışmaya da  evet diyebileceklerini inanıyorum. Ekonomik anlamda ortak çalışma devam ediyor. Turizm, sağlık ve turizm alanında da ortak çalışma yapabileceğimiz düşüncesinde fikir birliğine vardık. Sempatik ortaklıklar, kültür ve sanat ortaklığı gibi bir takım kültür ve sanat  etkinliklerini beraber yapma, hatta turizmde çok özel bir alan ki dünyada ve Türkiye’de gelişen kongre ve bilimsel yapılan çalışmaların iki ülkedeki sınır illerinde gerçekleşmesi konusunda, bilimsel bir kongrenin bir kısmının orada, bir kısmının burada yapılması, sportif ve kültürel faaliyetlerin iki tarafta karşılıklı olarak yapılması konularını değerlendirdik.

მოღვაწეთა დღეში ვიდრე პოტენციალის ზრდას. მეწარმეებს ორი რეგიონის ქვეყნების განისაზღვრება თანდასწრებით რეგიონალური თვალსაზრისით, მნიშვნელოვანია, რომ ისწავლონ. რა თქმა უნდა, როგორიცაა ავიაკომპანიის პარტნიორი საავტომობილო, სარკინიგზო, საზღვაო საერთო ინტერესის მქონე საკითხებზე, როგორიცაა ერთობლივი სამუშაოს მსურს გამოვხატო. 

 
                                    
                          Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze
                                                       -Rize Valisi Nurullah Çakır
 
OVİT Tünelinin yapılmasından itibaren havzanın değerlenecek

  OVİT Tünelinin yapılmasından itibaren havzanın değerleneceğini, bu anlamdaki sanayi yatırımlarının, Türkiye’deki birtakım firmaların buranın teşvik bölgesi imkanlarını da dikkate alarak, sınırı dikkate alarak, sanayi ve üretim yatırımlarını bu bölgelere doğru getirip, buradan ihracat kolaylığı sağlayacağını düşünüyorum. Bu kapsamda Kalkandere bölgemizde sonuçlandırma noktasına geldiğimiz Organize Sanayi Bölgesi bir avantaj oluşturacaktır. Bu organize sanayi bölgesinin temenni ediyorum ki Temmuz-Ağustos aylarında alt yapı çalışmalarına başlanacaktır.

oviT გვირაბის დღიდან აუზის დააფასებს, თუ საქმე, სამრეწველო ინვესტიციების თურქეთში გათვალისწინებით შესაძლებლობები ხმების კომპანიების ხელშეწყობა ამ ადგილას, ლიმიტის გათვალისწინებით უფლება, რათა ამ ტერიტორიებზე მრეწველობის და წარმოების ინვესტიციების, აქ ვფიქრობ უზრუნველყოფს განმუხტვის ექსპორტის

 
                                             
                                                Rize Valisi Nurullah Çakır
 
Batum aynı Rize gibi coğrafyanın kendine sunduğu avantajları olan bir yerdir

   Kış ve yaz, yayla turizminde karşılıklı olarak iki ülke arasında etkinliklerin olabileceğini düşünüyorum. İki ülkenin turizm tanıtım broşür ve kitaplarında karşılıklı olarak iki ülkenin turizm değerleri yer alacaktır. Yapılan bu görüşmede ortak turizm başlığının öne çıktığını görmekteyiz. Batum aynı Rize gibi coğrafyanın kendine sunduğu avantajları olan bir yerdir. Sahil ve şehircilik anlamında Batum’un avantajını görüyoruz. Tabi turizm hareketliliğinin nitelikli hale dönüşmesi lazımdır. Sadece bir eğlence mantığından çıkıp, daha iki taraflı olarak sürdürülebilir, daha derinliği olan turizm konseptinde olmasında yarar var diye düşünüyorum.”

ბათუმი ადგილზეა უპირატესობა მისი გეოგრაფია, როგორიცაა რიზეს. ჩვენ ვხედავთ, უპირატესობა სანაპიროზე და ქალაქის დაგეგმარების თვალსაზრისით ბათუმში. დაქვემდებარებული აუცილებელია ტრანსფორმაციის ტურიზმის მობილურობა გახდა კვალიფიცირდება.  ლოგიკა გამოვიდეს მეტი ორმხრივი მდგრადი ტურიზმის კონცეფცია არის ბრძენი ინვესტირებას მეტი სიღრმე, ვფიქრობ. “

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!