Perşembe, Nisan 25, 2024
tr

Diyabet

  Günümüzde bir çok kişinin hayatını etkileyen bir  rahatsızlıktır şeker hastalığı yani diyabet.Üstelik her geçen yıl diyabetli kişi sayısı artmaktadır.Yapılan istatistiklere göre  Türkiye’de diyabetli kişi sayısı 3 milyonun üzerinde ve her geçen yıl diyabetli kişi sayısı artıyor.Ülkemizde diyabetli kişi sayısının  en yüksek olduğu bölge ise Güney Doğu bölgesi.Peki ya biz toplum olarak diyabet konusunda ne kadar bilinçliyiz?Diyabet gerek tek başına gerekse diğer organlar ve sistemler üzerine olumsuz etkileri ile yaşamı tehdit edebilir.

  Şeker hastalığı yani diyabet kan şekerinin yüksekliği ile karakterize kronik metabolik bir rahatsızlıktır.Kan şekeri yani glukoz organ ve dokular için gereken enerjiyi sağlayan temel maddedir ve kan yolu ile hücrelere taşınır.Glukozun  hücre içine girebilmesi içinde pankreastan salgılanan insülin hormonuna ihtiyaç vardır.Yani insülin glukozun içeriye girebilmesi için gereken anahtardır.Diyabetli hastalarda işte bu olaylardan aksalık görülür.Diyabet aksaklığın görüldüğü basamağa göre 2 ana gruba ayrılır.

  Tip 1 diyabette kişinin kendi bağışıklık sistemi pankreas hücrelerine saldırır ve insülin üretimini  yapan hücreleri tahrip eder.Bu durumda insülin üretimi giderek azalır.Tip 1 diyabet genellikle çocukluk çağında kendini gösterir ve tüm yaşam boyu devam eder.

  Tip 2 diyabet genelde erişkinleri etkiler. Hücrelerde bulunan insülin reseptörlerine karşı direnç vardır.Böylece hücreler insüline cevap vermez ve glukoz kullanılamaz.Zamanla pankreas tarafından salgılanan insülin miktarındada azalma meydana gelebilir.Sebeplerinin başında ise obezite,stres gelmektedir.

  Diyabetin genel belirtileri  ağız kuruluğu,sık idrara çıkma, artan açlık hissi,yaraların geç iyileşmesi,ellerde ve ayaklarda hissizlik,kilo kaybı,bulanık görme ve halsizliktir.Diyabette kişinin genetik yatkınlığı,geçirdiği veya şu an var olan hastalıklarıda önemli rol oynar. Diyabet dikkat edilmediği zaman hayatı tehdit edebilir.Beraberinde damar sertliği ,damar tıkanması,yaraların ülserleşmesi,körlük,böbrelerin hasar görmesi gibi ciddi rahatsızlıklarıda getirebilir.

  Diyabet teşhisi ise yapılacak testlerle konur.Bu testlerdeki ölçüler Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenir. Bu testler açlık glukoz testi,oral glukoz tolerans testi ve rastgele bir zamanda yapılan plasma glukoz testi ve hemoglobin A1c testidir.

  Tıpkı diğer birçok hastalık gibi diyabetten de düzenli bir beslenme,egzersiz programı ile korunabiliriz.Bunun yanında alkol ve sigaradan kaçınmakta önemli.Diyabetli kişilerse doktorun önerdiği periyotlarda testlerini yaptırarak,kan glukoz düzeylerini düzenli ölçerek ve yine doktor tarafından kendine verilen diyet listesine ve egzersiz programına harfiyen uyarak  diyabetin sebep olabileceği ciddi rahatsızlıklardan korunabilirler.Bunun yanında ciltlerini,özelliklede ayaklarını haftada en az iki kere kontrol etmeleri oluşabilecek yaraları önlemeye ve erken tedbir almaya yardımcı olacaktır.Ayrıca diyabetli kişilerin ayakkabı seçimlerini de dikkatli yapmaları ayakta oluşabilecek yaralar için ufak ama önemli bir ayrıntıdır.

  Diyabet  üzerine yapılan birçok araştırma tarçın,çemen,sarımsak,soğan gibi bitkilerin insülin salınımını arttırdığını ve diyabet üzerinde direk olumlu etki yarattığını kanıtlamaktadır.Bunun yanında bakliyatların ve zeytinyağının direk olmasada dolaylı yollardan diyabet üzerine olumlu etkileri bulunmuştur.Fakat bu ürünleride kullanırken mutlaka doktorunuza danışmalısınız çünkü alınan ilaçlar ile beraber bu besinler kan şekerinde ani ve aşırı düşmelere sebep olarak hayati tehlike arz edebilir. Unutmayın ki diyabet düzenli ve bilinçli takip edildiğinde kontrol altına alınabilecek bir rahatsızlıktır.   

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!