Araştırma, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap’ın danışmanlığında, araştırmacı olarak İmren Altıner ve Nurhan Kaya ile birlikte yapılmıştır.
Günümüz dünyasında hızla gelişen ve değişen teknolojiler, yeni tanımları ve yeni kavramları da beraberinde getirmiştir. Bugün sıkça konuşulan Bilgi Toplumu, Bilgi Teknolojisi, İletişim Teknolojisi, Yeni Ekonomi gibi kavramlar yeni teknolojilerin yeni kavramları olarak hayatımıza girmiştir. Bugünkü teknolojilerin önemli bir bölümünün Bilgi Teknolojisi temelli olduğu gerçeği düşünüldüğünde bilim ve teknoloji dünyasının ilgi ve faaliyet alanının büyük bir kısmını da tabii olarak Bilgi ve İletişim Teknolojileri oluşturacaktır. Teknolojideki büyük gelişim, iletişim dünyasının yapısını değiştirmektedir. Bu çerçevede, bir taraftan Pazar sınırları ortadan kalkarken diğer taraftan tüm iletişim sistemleri de dijital dünyaya entegre hale gelmiş, sektördeki ürün yelpazesi genişleyerek iletişim hizmetleri hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
İletişim teknolojisindeki gelişmelerin insanlar üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yaptığımız çalışmamızda “Sosyo-ekonomik ve diğer demografik değişkenlerin (yaş, cinsiyet, öğrenim süresi ve gelir durumu) ve insan ihtiyaçlarının mobil iletişim (1G, 2G ve 3G) tercihleri üzerindeki etkileri nelerdir?” problem olarak belirlenmiştir.
Araştırma, örneği oluşturan 444 kişinin 225’i kadın 219’u erkek olup, yüz yüze görüşme yoluyla uygulanması şeklinde bir yöntem izlenecektir. Örnek seçimi tabakalı tesadüfi örnekleme şeklinde yapılmıştır. 12 yaş ve üstü nüfusunun büyüklüğü ile orantılı olarak örnek seçimi yapılmıştır.
Araştırmada elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir.
Bireylerin cinsiyeti ile 1G tercihi arasında ilişki yoktur. Bireylerin cinsiyetinin kadın ya da erkek olması bireylerin 1G tercihi açısından bir avantaj veya dezavantaj teşkil etmemektedir.
Bireylerin cinsiyeti ile 2G tercihi arasında ilişki yoktur. Bireylerin cinsiyetinin kadın ya da erkek olması bireylerin 2G tercihi açısından bir avantaj veya dezavantaj teşkil etmemektedir.
Bireylerin cinsiyeti ile 3G tercihi arasında ilişki yoktur. Bireylerin cinsiyetinin kadın ya da erkek ol ması bireylerin 3G tercihi açısından bir avantaj veya dezavantaj teşkil etmemektedir.
Cep telefonu kullanmayan bireylerin % 63’ü kadın, % 37’si ise erkektir.
Bireyin yaşı ile 1G tercihi arasında ilişki vardır. Bireyin yaşı ile 1G tercihi arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki vardır.
Bireyin yaşı ile 2G tercihi arasında ilişki vardır. Bireyin yaşı ile 2G tercihi arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki vardır.
Bireyin yaşı ile 3G tercihi arasında ilişki vardır. Bireyin yaşı ile 3G tercihi arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki vardır.
Cep telefonu kullanmayan bireylerin % 53’ü 12-20 yaş grubunda, % 8’i 21-29 yaş grubunda, %18’i 30-38 yaş grubunda, % 5’i 39-47 yaş grubunda, %3’ü 48-56 yaş grubunda, % 13’ü 56 ve üstü yaş grubundadır.
Bireyin eğitimi ile 1G tercihi arasında ilişki vardır. Bireyin eğitimi ile 1G tercihi arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki vardır.
Bireyin eğitimi ile 2G tercihi arasında ilişki vardır. Bireyin eğitimi ile 2G tercihi arasında negatif yönlü orta kuvvetli bir ilişki vardır.
Bireyin eğitimi ile 3G tercihi arasında ilişki vardır. Bireyin eğitimi ile 3G tercihi arasında negatif yönlü orta kuvvetli bir ilişki vardır.
Cep telefonu kullanmayan bireylerin %50’si ilköğretim öğrencisi, %26’sı ilköğretim mezunu, %3’ü lise mezunu, % 21’i de okuryazar değildir.
Bireylerin geliri ile 1G tercihi arasında ilişki vardır. Bireylerin geliri ile 1G tercihi arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki vardır.
Bireylerin geliri ile 2G tercihi arasında ilişki vardır. Bireylerin geliri ile 2G tercihi arasında negatif yönlü orta kuvvetli bir ilişki vardır.
Bireylerin geliri ile 3G tercihi arasında ilişki vardır. Bireylerin geliri ile 3G tercihi arasında negatif yönlü orta kuvvetli bir ilişki vardır.
Cep telefonu kullanmayan bireylerin %29’u 0-999 TL arası gelire sahip, %45’i 1000-1999 TL arası gelire sahip, % 26’sı ise 2000-2999 TL arası gelire sahiptir.
Bireyin mesleği ile 1G tercihi arasında ilişki vardır. Bireyin mesleği ile 1G tercihi arasında anlamlı ve pozitif yönlü orta kuvvetli bir ilişki vardır.
Bireyin mesleği ile 2G tercihi arasında ilişki vardır. Bireyin mesleği ile 2G tercihi arasında anlamlı ve pozitif yönlü orta kuvvetli bir ilişki vardır.
Bireyin mesleği ile 3G tercihi arasında ilişki vardır. Bireyin mesleği ile 3G tercihi arasında anlamlı ve pozitif yönlü orta kuvvetli bir ilişki vardır.
Cep telefonu kullanmayan bireylerin %5’i serbest meslek, %3’ü işsiz, %52’si öğrenci, %32’si ev kadını-ev kızı, % 5’i emekli, %3’ü diğer meslek grubundadır.
Bireylerin yaşadığı bölge ile 1G tercihi arasında ilişki vardır. Bireylerin yaşadığı bölge ile 1G tercihi arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki vardır.
Bireylerin yaşadığı bölge ile 2G tercihi arasında ilişki vardır. Bireylerin yaşadığı bölge ile 2G tercihi arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki vardır.
Bireylerin yaşadığı bölge ile 3G tercihi arasında ilişki vardır. Bireylerin yaşadığı bölge ile 3G tercihi arasında pozitif yönlü orta kuvvetli bir ilişki vardır.
Cep telefonu kullanmayan bireylerin %13’ü Çankaya bölgesinde, %34’ü Yenimahalle bölgesinde, % 53’ü ise Mamak bölgesinde yaşamaktadır.