Haber: İlker ÇAKAN
Amasya Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı, kurumda çalışan idari personele yönelik olarak, Öğr. Gör. Banu Özgür Arslanyılmaz’ın Katılımıyla, “Halkla İlişkiler ve İletişim” Konulu Bir Hizmet İçi Eğitim Semineri Gerçekleştirdi. Amasya Üniversitesi Öğr. Gör. Banu Özgür Arslanyılmaz; kurum çalışanları, temsil ettikleri kurumun birer elçileri olduklarını söyleyerek, üniversitelerde dikkat edilmesi gereken en temel unsurun öğrenci memnuniyeti olduğunu vurguladı.
“Halkla İlişkiler ve İletişim” konulu seminerde Amasya Üniversitesi Öğr. Gör. Banu Özgür Arslanyılmaz şu görüşlere yer verdi; “Bir iletişim sürecinin en temelinde, insanın kendisi vardır. Bir insan kendini severse, bir insan kendine saygı duyarsa, bir insanın kendisine olan özsaygısı ne kadar yüksek olursa; bütün ilişkiler sistemi de o kadar iyi olur. Çağımızda insan yaşamını etkileyen en önemli etmenler, bilimsel gelişme, bilgi birikimi ve hızla gelişen teknolojidir. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hıza ulaştığı günümüzde, toplum yaşamının ve toplumun en önemli yapı taşı olan insanın bunun dışında kalması düşünülemez. Bilim ve teknolojideki bu hızlı değişim çağdaş insanı, çevresini ve yaşamını hızla değiştirmektedir. Bu hızlı değişim sonucunda çağdaş insanın beklenti düzeylerinin giderek artmaya başlaması, toplumla yakın bir ilişki içerisinde bulunan hizmet sektörü çalışanlarının rolünün de önemli ölçüde değişmesine sebep olmaktadır. Bilindiği gibi değişen dünyada kurum ve kuruluşlar kurumsal imajlarını son derece önemsemektedir. Kurumsal imaj ise kamunun gözünde nerede ve nasıl olduğumuzla ilgilidir.
Bu imajın oluşmasında ise kurumların sahip oldukları insan gücünün tutum ve davranışları son derece önem kazanmaktadır. Günümüzde artık kurumların çoğu kaliteli çalışanlara sahip olmanın önemini kavramıştır. Bu nedenle “halk” ile bağın güçlenmesi esas olmalıdır. Unutulmamalıdır ki dünyanın hiçbir yerinde, halkın güvenmediği ve desteklemediği işleri gerçekleştirmek mümkün değildir. Çünkü, kurumların ürettiği mal ya da hizmetler halk tarafından tüketilmektedir. Bu nedenle, bir kurum ya da personel hakkındaki halkın görüş, düşünce, tutum ve inançlarında ki değişmeler çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki “kamu hizmetinde” en önemli unsur vatandaş memnuniyetidir Günlük sosyal hayatın, insanlar, gruplar ve toplumlar arası ilişkilerin temelini iletişim kavramı oluşturmaktadır. İletişim nedir? Birden fazla kişi arasındaki bilgi alış-verişidir. İletişim karşımızdakini doğru anlamak, onların bizi doğru anlamalarını sağlamaktır. İletişimin amacı, anlaşılabilir mesajların gönderilmesi; alan ve veren arasında bilgi, düşünce ve tutum ortaklığı yaratmaktır.
Halkla ilişkilerin hedefi kamuoyunu belirlenen konuda etkilemek ve hedef kitlenin anlayışını, desteğini, güvenini kazanabilmektedir. Kurum çalışanları bir kurumun en önemli sosyal paydaşlarından biridir ve o kurumun en önemli temsilcileridir. Kurumlar, çalışanlarının kurumlarının gönüllü elçileri olduğunu unutmamalıdır. Kurumlar çalışanlarının üzerinde bağlılık, motivasyon ve aidiyet hissi sağlayacak iç iletişim modelleri geliştirir. Çalışanların iş hedeflerine entegre olabilmeleri ve çalışmalarında verimlilikleri kurum içindeki ilişkilerinin sağlıklı olmasına ve kuruma duydukları aidiyete bağlıdır. İyi bir iletişim olmadan personel ve birimler arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak mümkün değildir. İletişim, örgütsel ortak amaçların gerçekleştirilmesini kolaylaştırmaktır. Kurum içi halkla ilişkiler, kurumun hem iç huzurunun hem de dinamizminin bir göstergesidir. Örgütün çevresiyle iyi ilişki kurabilmesi için önce kendisinin içinde iyi olması gerekir. İç halkla ilişkiler personel ile idare arasında gerçek bir iletişim kurma aracıdır. Bu yolla personele işleri niçin yaptıkları, nasıl yaptıkları, örgüt amaçları anlatılmış olur. Bütün personelin kuruluşun amaçlarını iyi bilmesi ve çalışmaların işbirliği içinde yürütülmesi gerekir. Tüm bunlar örgüt çalışanlarının iş ilgilerini ve motivasyonlarını arttırır.”