Perşembe, Nisan 25, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Dünyadaki bilim casusluğu

Dünyadaki bilim casusluğu

  Dünya devletlerin de bilhassa gelişmiş olan ülkelerdeki olumlu ve olumsuz gelişmeler çok kısa zamanda dalga dalga dünyanın diğer ülkelerine yayılıp o, ülkelerin insanları tarafından etki veya tepki şeklinde karşılık bulmaktadır.

  Dünya da daima var olan kargaşanın başında; Siyasi ve ekonomik bakımından ablukalar, işgaller, insanların kendi vatanlarında tutsak veya işgalciler tarafından ülke içinde çıkarılan kargaşada, tutuklanmaları, çıkarılan kargaşanın genel olarak konusu,

Siyasi, ekonomik, sanayii, bilim, edebiyat, kültür ve ekonomik değer ifade ettiği için Telif Haklarının da sıralamak mümkündür. Dünya gündeminde her zaman varlığı hissedilen kargaşa ülkelerin iç sorunlarından olabileceği gibi dış kaynaklı mihraklar tarafından zaman zaman çıkarıldığı bilinir. Bütün bunların dışında :

  Geri kalmış ülkeler de hiçbir zaman bitmeyen sancı, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının (WIPO) aldığı önlemlere rağmen: Ekonomik, Sosyal ve Eğitim kargaşası devam ediyor. Bu devletler de fikir ve sanat tamamen korumasız. Sanat, usta çırak ilişkisi ile devam eder. Genel olarak eğitim yetersizdir. Gelişmekte olan ülkelerin ise Ekonomik, Sanayi, Eğitim ve Kültürel kargaşa çıkarmak için misyoner çalışmaları sahne aldıkları görülür. Böyle bir kargaşa içinde : Fikir ve Sanat tamamen korumasız duruma düşer. Bölgeler arasında olduğu gibi aynı şehirde bile eğitim düzeyinde farklılık görülür. Kanunsuz işler yapılır. Güçlü olan kanun nizam tanımadan kazananların sınıfından olur. Kısa yoldan çok kazanma hırsına kapılanlar, bilim adamının, yazarın ve şairin emeğini korsan yayınla sömürürler.

  Yukarıda açıklandığı gibi geri kalmış ülkelerde, gelişmekte olan ülkelerde ve gelişmiş olan ülkelerde ekonomik kargaşa hiç bitmez. Çünkü insanların istekleri bitmez. Dünyanın her neresinde olursa olsun, her ortamda  veya her düzeyde insanlar daha fazlasını kazanmak için iç güdüsel kazanma arzularına kapılırlar. Kısacası bu tip insanlar sınır tanımazlar. Bunun için en iyi yol; bilimden sosyal alana çok yönlü toplumsal bir eğitimin sağlanmasıdır.

Bilim casusluğu:

  Gelişmiş olan ülkelerde ise kargaşanın boyutunda önemli değişiklik görülür. Model taklitçiliği, marka kopyası, formül ve proje hırsızlığının yapıldığı kısaca teknoloji günlük olay haline gelir.

  Sanayi ve Bilim casusluğunun birinci sıraya oturması, kısa yoldan kazanma hırsıdır. Dünya’nın sanayi devlerinin kargaşası ise ayırbir kargaşa türü olarak insanların zihinlerinde yer bulur.

  Gelişmiş olan ülkelerde, ayrıca toplumsal olan ahlâki çöküntü ve kültürel değerlerde ise telafisi  veya düzeltilmesi mümkün olmayan sosyal patlamalar görülmekte. Bu tür olaylar konumuz değil ama yansımaları az da olsa ülkemizde  görülmeye başlandı. Bu tür olumsuz olayları görmemezlikten gelemeyiz. Bu olayı kısaca  hatırlatmada fayda var. Ülkemizde son zamanlarda gündeme gelen vahşet olayı “testere cinayetleri” bilhassa içinde bulunduğumuz çağda insanlık dışı  bir olay diye nitelendiriyorum. Bundan sonra bu tür olumsuz olayların olmaması için gereken tedbirlerin alınması ülkemiz için iyi olur.

  Gelişmiş olan ülkelerin bazılarında sanayici iş adamları devlet yönetimini etkilemekte olup daha çok kazanma uğruna ülkeler arası savaşların çıkmasına sebep oldukları gibi dünya huzurunda  olumsuz etkileri izlenir.

  Türkiye’de değişik zaman dilimlerinde bu tür kargaşadan etkilenmekte. Ülkemizin de içinde bulunduğu Ortadoğu bölgesi başlı başına sorunlar yumağı olduğu  bilinir. Bilindiği gibi  Ortadoğuda ki kargaşa tamamen dış kaynakların oyunu olduğu görülmekte. Türkiye bu sorunları aşacak güçtedir.

  Ayrıca, genç nesillerin yeterince aydınlanması için; bilim adamlarına, yazar ve şairlerimize büyük görevler düştüğünü hatırlatmaya bile gerek görmüyorum. Çünkü Arife tarif gerekmez. Arif olan anlar.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!