Cumartesi, Nisan 20, 2024
tr
Ana Sayfa YAZAR VE ŞAİRLER Şair ve Yazar Hasan Buldu'nun "Küçük Askerler" çocuk romanı

Şair ve Yazar Hasan Buldu’nun “Küçük Askerler” çocuk romanı

Haber: İlker ÇAKAN

  Amasaya’lı Şair ve Yazar Hasan Buldu’nun  yeni yayınladığı “Küçük Askerler” adlı çocuk romanı üzerine Araştırmacı-Yazar Aziz Şeker’in değerlendirmesi şöyledir; 

  “Çağdaş Dünya ve Türk Edebiyatında anı dediğimiz türün önemli bir yeri ve ağırlığı vardır. Hemen hemen her klasik yazarın yaşamının bazı dönemini aktardığı yapıtları bulunmaktadır. Bu yapıtlarda yazarın duyarlılığı, olgulara bakış açısı, yaşam olaylarıyla ilişkisi, umutları, özlemleri, hayal kırıklıkları ve daha bunun ötesinde birçok duygusal ve düşünsel süreç işlenmektedir. İşte bu yazarların kaleminden hep bir itiraz yükselir. Bu adaletsizliğe karşı bir itirazdır.

  Hasan Buldu’yu son yıllarda yazdığı şiirleriyle, okuyucular daha çok şair yanını bilmektedirler. Yaşam güçlükleriyle örülü dünyasında ekmek kavgası için mücadelesini sürdüren Buldu, ömrünün bazı duraklarında sanatsal çalışmalarına zorunlu olarak ara vermiştir. Gorki’yi anımsatan bir ekmek kavgasının içindedir ta o zamanlar… Yaşam koşullarının zorluğu bir yandan sürerken şair Buldu, özellikle sosyal sorunları işlediği şiirleriyle gündeme gelmiştir. Daha doğrusu kendi mecrasında akmıştır. Zorunlu inziva döneminde Türkiye’ye hep yakın bir objektiften bakmayı da bilmiştir. Kimilerinin dediği gibi o geç kalmış bir şair değildir. Yaşama özgü koşulların bir getirisidir bu gecikmişlik durumu. O ise üretimleriyle, yazamadığı dönemin karşılığını çok almıştır.

Hasan Buldu’nun “Küçük Askerler” isimli çalışması 1981 yılında kaleme alınmış bir eserdir. Yapıt günümüzde ancak basıla bilmiştir. Daha ilginç olan kitaptaki yaşam serüveninin 1960’lı yıllara dayanıyor olmasıdır.

  Hasan Buldu kitabında, toplumsal gerçekliğimizin bir yönü olan yoksul bir olay ikliminde varlık bulan Ali’nin öyküsünü yazıyor. Ali’nin gözlerinden eğitim amaçlı ve yatılı bir yurt gerçekliğini en trajik yanlarıyla öğreniyoruz. Ali yazarken de yaşarken de adaletli davranmaktadır. Kumarbaz bir babanın ve iyi bir annenin çocuğudur Ali. Annenin ölümü, babanın terkiyle Ali’ye bakan büyükannesi ve dedesi de zor koşullar altında yaşamaktadırlar. Okul çağı gelen Ali’nin Erzincan’a gitmesi de böyle olur. Dede onu birgün elinden tutar ve Erzincan’a götürür. İçindeki çatışmalarla, ellerinden ve özlemlerinden kayıp giden dedesinin onu bıraktığı zamanki psikoloji, anı kitabında bir çocuğun yaşamındaki psikososyal özellikleriyle işlenir. Ali bir parça kuru ekmeğe razıdır. Yeter ki, dedesi onu bırakmasın. Ama ne mümkün! Ayrılık başlamıştır. Ali yaşamının hep etkileneceği olaylar dizisiyle karşı karşıya kalacaktır.

  Kitapta bir çocuğun gözünden doğa olaylarına eğilişine de tanık olmaktayız. İklimlerin dönüşümü türlü zenginlikleriyle işlenir. Kitabı okuduğunuzda baharın gelişi, kış mevsimi hepsi de bir tablo gibi gözlerinizin önüne gelmektedir.

   Yapıtın bir bölümünde çocuk şarkılarından söz edilirken şöyle bir olay geçmektedir: “Ali, birbirinden güzel oyunlarla, okul şarkıları da öğrenmiştir. Öğrendiği şarkılardan birisi şuydu. ‘Daha dün annemizin kollarında yaşarken/Çiçekli bahçemizin yollarında koşarken…’ Hoş, onun ne annesi oldu, ne de onun kollarında yaşadı, ne evlerinin çiçekli bahçesi vardır, ne de o bahçede koştu. O ancak emanet kollarda, emanet şefkatle büyüdü, mahallenin tozlu ve çamurlu yollarında koştu ve oynadı. Ama gene de bu şarkıyı severdi. Belki de onda ana özlemi uyandırıyordu da onun için severdi; kim bilir?”

  Hasan Buldu’nun bu çalışmasını her ne kadar anı olarak nitelendirsek de biçim ve içerik    olarak bir çocuk romanıdır. Edebiyatımızda çocuk romanı olgusu örneklerine rastlamak diğer edebiyat türlerine göre daha azdır. Bu kitap bazı özelliklerinden dolayı bir çocuk romanı olarak nitelendirilebilir. Açıkçası kitabı okuduğumda Yaşar Kemal’in Kuşlar da Gitti romanını birçok kez anımsadım. Çocuk yüreği sıcaklığını en masum ve saf yönleriyle yazıya dökmek iğneyle kuyu kazmaya benzer. Küçük Askerler kitabında insan-hayvan ilişkisinin boyutlarını da görüyoruz. Sadık bir köpek olan Gümüş ile Ali arasındaki dostluk okuyucuların çok etkileneceği bölümler arasında. Sigarayı bırakmak için öğretmenine verdiği sözü tutamayan Ali okuldan kaçmaya karar verdiğinde Gümüş engellemeye çalışır. Haylaz çocuk Adil, Ali ile kavga ettiğinde Gümüş Ali’yi korur. Yalnızca bu mu, çay kenarından kurtlar geldiğinde Gümüş çocukları korur. Canı pahasına çocukları savunur. Sonra çocukların şefkat dolu elleri, Gümüş’ün yaralarını sağaltır.

   Hasan Buldu bu kitabında Anadolu insanın kırsaldaki doğasını da yansıtıyor. Okulun bulunduğu çevre köyleri, kağnıları, gündelik insan ilişkilerini de kaleme alıyor…

Bir Anadolu Ozanı Yaşar Kemal diyor ya, “bir tek insan acı çekiyorsa, bütün insanlar acı çekiyordur.” Ali bir Küçük Asker olarak (köylülerin verdiği isim), acı çekiyordu, duygusaldı, yalnızdı. Dünyanın farkındaydı. Bir yazar olacaktı…

  Küçük Askerler bir çocuk ve anı romanı. Ali’nin trajediyle örülü romanı. Hasan Buldu’ya bu yapıtı ölümün elinden alıp bizlere bıraktığı için bir kez daha teşekkürler. Onun şair yüreği sanat için çarpıyor…

 
Şiir ve Hasan Buldu

  Hasan Buldu’nun şairliğinde biraz da söz edelim. Network şairleri, yayınevi şairleri, internet şairleri, tablacı şairler gibi sınıflandırmalar arasında ona bir yer aradığımız da onu daha çok internet şairleri içinde değerlendirebiliriz. Kuşkusuz tabla (tezgâh) şairleri gibi internet şairlerinin de eleştirilebilir yanları olabilir. Biz şimdilik bu eleştiri konusunu bir başka yazımıza bırakarak Hasan Buldu’nun şiir tarihi içindeki konumuna da kısaca bir göz atalım:

Hasan Buldu ismine 1970’li yıllarda rastlıyoruz. Toplumsal mücadelenin o yoğun olduğu yıllarda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Memurlarının Sesi olan DEVHAMİŞ’in bültenlerinde; “Karşımda Kazıkçı” ve “Yarınlar” gibi şiiriyle çıkar. O dönemler karikatür sanatıyla ilgilenen Hasan Buldu aynı zaman Ankara’da bir orkestrada gitarist olarak yer almaktadır.

  1975 yılında Liselim adlı şiir kitabını Ankara Öğretmen Matbaasında çıkarır. Kitap daha çok lirik şiirlerden oluşmaktadır. 1976 yılında Ankara Morel Matbaasından Yoksullar adlı kitabı çıkar. Kitapta sosyal sorunlar ve emek mücadelesi ağırlıklı olarak işlenmektedir.

2009 yılında uzun yıllar ara verdiği şiir uğraşısına çıkardığı Ay Suya Değdiği Zaman kitabıyla yeniden döner. Kitapta doğa, aşk, memleket sevgisi temaları ön plandadır.

  2010 yılında düzenlenen Sivas Postası Gazetesi Şiir Yarışmasında hazırlanan kitaba, “Oyuncak Keman” şiiriyle konuk olur. Aynı tarihte Sivas’ta düzenlenen Yetim konulu yarışmanın antolojisinde “Ufuk” şiiriyle yer bulur.

2010 yılında Şiirkolik yayınları arasından çıkan Şiirkolik 10. yıl antolojisinde “Ay Suya Değdiği Zaman” ve Eros’un Okuyla Vurulduk” şiirleriyle yer alır.

  10 Mayıs 2000 yılında yayın hayatına başlayan şiirkolik web sitesinin 2012 tarihindeki yayınlarından çıkan Günün Şiirleri Antolojisi 3 kitabında Hasan Buldu “Vadim O Kadar Güzel ki” şiiriyle yer alır.

  Şiir severlerin takip ettiği ve yazdıkları şiirlerini paylaştıkları internet şiirciliği alanlarında yazdıklarını okuyucularla ve şiir yazanlarla paylaşan şair Hasan Buldu’nun ulusal anlamda farklı bölgelerde çıkan edebiyat dergilerinde de şiirleri yer yayınlanmıştır.

  Dönem dönem gazete sütunlarında toplumsal konulu yazılarına da rastladığımız Buldu’nun Kayseri Yazarlar Şairler ve Sanatçılar Derneği KAYSADER’in yayın organı olan Çıngı başta olmak üzere, Sivas’ta yayın yapan Edebiyat Sanat Ve Kültür Dergisi Poyraz’da, Ankara’da yayın yapan Kum Edebiyat dergisinde belli aralıklarla şiirleri çıkmıştır…

  Şiir dünyasına yapmış olduğu katkılardan dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. Son olarak üzerinde çalıştığı ve ileriki günlerde çıkarmayı planladığı “Kelepçe” isimli romanını da beklediğimizi belirtmekte yarar görüyorum.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!