Cuma, Nisan 26, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA KKTC tarihinde Erenköy direnişi ve direnişte şehit düşenler

KKTC tarihinde Erenköy direnişi ve direnişte şehit düşenler

Haber: İlker ÇAKAN
  Kıbrıs Türk mücadele tarihinde önemli bir yeri olan Şanlı Erenköy Direnişi ve direnişte şehit düşenler, Erenköy’de düzenlenen törenle anıldı. 1964 yılında İngiltere’de yaşayan ve Türkiye’de yüksek eğitim alan 500 dolaylarında Kıbrıslı Türk gencin adaya teknelerle gelerek, Erenköy bölgesi halkıyla birlikte Rum saldırılarına karşı verilen mücadele ve mücadelede şehit düşenler için düzenlenen törene, deniz ve kara yoluyla, aralarında eski mücahitlerin de bulunduğu yüzlerce Kıbrıslı Türk katıldı.
  Kıbrıslı Rumlara karşı verilen mücadelede kullanılmak üzere adaya silah sokulmasında önemli noktalardan olan Erenköy direnişinin bu yıl 48’inci yıldönümü. Erenköy’de, 18’i 1964, 3’ü de 1974’te olmak üzere toplam 21 kişi şehit olmuştu.  Erenköy’deki şehitlikte yer alan anma töreni saat 10.00’da çelenk konulması ile başladı. Saygı duruşu, saygı marşı, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından şehitlik özel defteri imzalandı.
  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu törende yaptığı konuşmada, 8 Ağustos’un Kıbrıslı Türkler için çok anlamlı bir gün olduğunu, Erenköy Direnişi’nin Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının can ve mal güvenliği ile hak ve hukuka gösterdiği hassasiyetin bir göstergesi olduğunu söyledi.
  Erenköy Direnişi’nin iyi incelenmesi gerektiğini kaydeden Eroğlu,”Yurt dışında bulunan, Anavatan Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki Kıbrıs Türk Üniversite gençliği, İngiltere’de bulunan insanlarımız neden Erenköy’e gelme gereğini duymuşlardı? Ne idi onları vatan topraklarında direnişe sevk eden? Bunun yanıtı açıktır; Rum-Yunan ikilisinin milli varlıklarına, yüz yıllardır yaşadıkları vatanlarına göz diktiğini anlayan gençlerimiz, dünyaya en zor koşullarda da olsa Rum-Yunan ikilisinin saldırganlığına boyun eğmeyeceklerini göstermek istemişlerdir” dedi.
  Erenköy direnişinin önemini vurgulayan Eroğlu, “Kıbrıs Türkü’nün bugün elde ettiği hakların ardında Erenköy’de kendini gösteren özveri ile direnişi ruh vardır. Kıbrıs Türk halkı’nın 1878’de Ada’nın İngilizlerin eline geçmesinden itibaren verdiği mücadelenin en kritik dönemeçlerinden biri hiç kuşkusuz Erenköy direnişidir” dedi.
  Törenlerin yapılmasındaki başlıca maksadın, Kıbrıslı Türklerin vazgeçilmez unsurlarının halka anımsatılması olduğunu ifade eden Eroğlu, “Ailelerimize, öğretmenlerimize, kurum-kuruluşlarımıza, siyasi partilerimize bir kez daha tarihimizin doğru anlatılması ve algılanması için hassasiyetle konunun üzerinde durmaları çağrısında bulunuyorum” dedi.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!