Çarşamba, Mayıs 8, 2024
tr
Ana Sayfa EKONOMİ Artvin Barajı derivasyon tüneli açıldı

Artvin Barajı derivasyon tüneli açıldı

Haber: İlker ÇAKAN

  Artvin Barajı inşaatının başlayabilmesi için Çoruh Nehri’nin derivasyon tüneline aktarılması amacıyla düzenlenen törene, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Doğuş İnşaat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu, İl Emniyet Müdürü  Hüsrev Salmaner, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, Artvin Barajı Proje Müdürü Çetin Müftüoğlu ile davetliler katıldı. Derivasyon tünelinin açılışı, Proje Müdürü Çetin Müftüoğlu’nun Çoruh Nehri’nin yönünün derivasyon içine alınması talimatını vermesiyle yapıldı.

  Proje Müdürü Çetin  Müftüoğlu, burada yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıl önce inşaatına başladıkları derivasyon tünelinin uzunluğunun 853 metre, çapının ise 11,5 metre olduğunu söyledi. Yeni Artvin-Yusufeli karayolunda, 966 metre uzunluğunda araçların geçişleri için modern bir tünel inşa ettiklerini belirten Çetin Müftüoğlu, ”Çoruh Nehri’nin derivasyon tüneline alınmasıyla birlikte Artvin Barajı’nın inşası fiilen başladı. Barajda bin 100 işçi istihdam ediliyor. Temelden yüksekliği 180 metre olan Artvin Barajı, 2015 yılında su tutarak yılda 1 milyar 26 milyon kilowat elektrik enerjisi üretmeye başlayacak.” diye konuştu.

  Vali Necmettin Kalkan ise derivasyon tünelinin açılışının ardından yaptığı açıklamada, Orta Çoruh Havzası’nda Deriner Barajı’ndan sonra ikinci baraj için derivasyon tüneline su alındığını belirterek, ‘’Doğuş firması Artvin Barajı’nı, 4628 sayılı yasa kapsamında gerçekleştirmektedir. Ülkemizin göz bebeği olan nadide kuruluşlarımızdan bir tanesidir. Bir yandan istihdam yaratıyor, diğer yandan da ülkemizin enerji ihtiyacına ciddi katkı sunacak. Ülkemizin cari açığının önemli bir kısmı enerji tarafından karşılanıyor. Biz bu barajları yapmak zorundayız. Yıllardır ‘Çoruh akar, Türk bakar’ denilirdi ama yapılan bu gerdanlıklarla ülkemizin enerji ihtiyacının önemli bir kısmı hidroelektrikten, Çoruh Havzası’ndan karşılanmış olacak.” dedi.

  Servis yolunda yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda tünel gerçekleştirildiğini vurgulayan Vali Kalkan, ”Bu tünel oldukça modern, güvenli bir ulaşım sağlıyor Yusufeli ilçemize. Böyle güzel yerleri gerçekleştirdikleri için Doğuş firmasına ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün Çoruh yatağını değiştiriyor ve tarihi bir anı yaşıyoruz. Çoruh, derivasyon tüneline alınıyor. Bugünden itibaren baraj inşaatı fiilen başlayacak.” diye konuştu.

 

                              
                                               Artvin Barajı derivasyon tüneli
 
   Doğuş grubunun sadece baraj yaparak bölgenin istihdamına katkıda bulunmadığını da ifade eden Kalkan, “Artvin eğitimine de katkıda bulunuyorlar. Önümüzdeki günlerde 24 derslikli Anadolu Kız Meslek Lisesini de Artvin’e kazandıracaklar. Ben inşaat grubu başkanı Gönül Beye Artvin eğitmene yapmış olduğu destek ve katkılarından dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum. Bölge barajlarla yeniden şekilleniyor, güzelleşiyor. İnanıyorum ki bu barajlar bittiğinde sadece enerji üretmekle kalmayacak, bir taraftan bu barajlarda kültür balıkçılığı yapma imkanımız olacak. Diğer taraftan bugüne kadar Çoruh Nehrinde sadece rafting yapardık, barajlarda su sporlarını yapar hale geleceğiz. Bütün bunlar değerlendirildiğinde Artvin’in geleceğinin daha aydın olduğunu görebiliriz. Ben bir kez daha Doğuş grubu yönetim kurulu başkanına, mühendisinden, işçisine kadar bütün çalışanlarına Artvin Valisi olarak teşekkür ediyorum.” dedi.

  Doğuş İnşaat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu ise Artvin Barajı ile 22. barajı inşa ettiklerini belirterek, bunlardan bir kısmının hidroelektrik santrali, bir kısmının da baraj inşaatı olduğunu söyledi. Her gittikleri bölgede istihdam yaratmaya çalıştıklarını ve bunu kendilerine bir görev kabul ettiklerini ifade eden Gönül Talu, ”Gittiğimiz yerlerde de en kaliteli işi yapmaya çalıyoruz. Baraj inşaatlarının özellikle iş programları içinde tamamlanması ve bir an evvel üretime geçmesi, hem memleketin enerji üretimi ihtiyacı bakımından hem de maliyet açısından çok önemlidir. Onun için biz söz verdiğimiz sürelerde inşaatları bitireceğiz. Bunu çok rahatlıkla söylüyorum ve en kaliteli bir şekilde bitireceğiz. Nitekim bunun yanı başında örnek Boyabat Barajı’dır. Tam vaktinde su tutuldu ve tam vaktinde enerji üretimine başlayacak.” diye konuştu.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'de bulunan Kuveyt Emiri Mişal el Ahmed el Cabir el Sabah’a Devlet Nişanı verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törende,...

Dünyanın en iyi havalimanı “Kansai Uluslararası Havalimanı”

Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Edinilen bilgilere göre 30 yıldır tek bir bagaj bile kaybolmadı. Japonya’nın batısında yer alan Osaka...

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!