Cuma, Kasım 22, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Bürokrat problem değil, çözüm üretmelidir ve Sarp Sınır Kapısı

Bürokrat problem değil, çözüm üretmelidir ve Sarp Sınır Kapısı

  Günümüz modern yönetim anlayışında artık masa başı yönetim yerine bizzat iş yerinde personelle birlikte çalışmak görüşü hakim olmuştur. İş yerinde  memurun başına giderek, zorlamak yerine onun çalışma şartlarını kolaylaştırmak gerekir.Yöneticinin görevi çözüm yolları arayarak personeli en iyi şekilde nasıl çalıştırırım onu düşünmesi gerekir. Yoksa  personel çalışırken ve zor şartlarda görev yaparken ona baskı ve onu küçük düşürücü hareketler kesinlikle yapmamalıdır. Adama demezlermi? Ben çok iyi çalışayım da şu benim aşırı ve özverili çalışma şartlarımı bir kolaylık getir. Yoksa bu tarif ettiğimiz yönetim anlayışı günümüzde demode oldu. Bürokratın görevi personeli görev yaparken, onun en iyi hizmet yapması için mevcut şartları en iyi hale getirmesi için performans sergilemesi gerekir. Hizmet yapmak; masa başında oturup, personel yetersizliğinden zor şartlar altında görev yapan personeline fırça atmak değildir. Kamu kurum ve kuruluşlarında azda olsa  bu tip yöneticilere rastlamak mümkündür. Ülkemizin ufkunu açacak yeni projeler üreten bürokratlara ihtiyaç vardır.

  Ülkemizde en iyi bir bürokrat nasıl olmalıdır profilini açtıktan sonra konuyu Sarp Gümrük Müdürlüğünde  görev yapan polis ile gümrük personeline getirmek isityorum. Sarp Gümrük Müdürlüğünde görev yapan polis ve gümrük personeli; yeterli alt yapı ve personel yetersizliği, günümüzde uygulanan modern teknolojinin yetersizliği olmasına rağmen vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmek için tüm güçleriyle çalışıyorlar. Sarp Gümrük Kapısı  yolcu ve araç giriş-çıkış  istatistiklerine göre ülkemizde dördüncü büyük sınır kapısı konumundadır. Geçtiğimiz aylarda Gürcistan’a kimlikle geçişin başlaması nedeniyle kapıdan günlük giriş- çıkış yapan kişi sayısı hafta içi altı bin, Cumartesi-Pazar günleri ise onaltıbini bulmkatadır. Günlük giriş- çıkış yapan araç sayısı ise beşbini bulmaktadıır. Böyle bir yoğunluğun olduğu Sarp Sınır Kapısında  mevcut polis ve gümrük personeli;  personel ve mevcut alt yapının yetersizliğine rağmen zor şartlar altında görev yapmaktadır.

  Görev sırasında çalışan personel, personel yetersizliğininden temel ihtiyaçlarını dahi getirmekte zorluk çekmektedir. Diğer Gümrük Kapılarında çalışan personel sayısını dikkate alarak ve bir karşılaştırma yapmak istediğinizde, Sarp Sınır Kapısına göre giriş-çıkış rakamlarına baktığınızda Sarp Kapısının yarısı olmasına rağmen o gümrük kapılarında çalışan polis ve gümrük personeli sayısı iki katıdır. Giriş-çıkış rakamlarına göre ülkemizin dördüncü büyük sınır kapısı konumuna gelen Sarp Sınır Kapısında mevcut personelin zor şartlarda görev yapmasını kolaylaştıracak personel yeetrsizliği sorununa çözüm bulunacağına ümit ediyorum.

  Diğer taraftan günde 5.000 kişinin giriş ve çıkış yaptığı, hafta sonları isi onaltıbin kişinin giriş-çıkış yaptığı Sarp Sınır Kapısında gümrük sahası içinde veya dışında 24 saat görev yapan Sağlık Bakanlığına bağlı doktor ve hemşirenin bulunmaması dikkat çekicidir.

Sarp Sınır Kapısında hafta içi mesai saatleri içinde hasta olduğunuzda doktora gitmek için 5 km. giderek Kemalpaşa Beldesine gitmek zorundasınız. Mesai saatleri dışında ve hafta sonu hasta olduğunuzda Sarp Sınır Kapısına 20 km. uzaklıkta olan Hopa Devlet Hastanesine gitmek zorundasınız. Bunu normal hastalar için söylüyorum. Allah göstermesin acil bir hasta iseniz işiniz çok zor. Onun için Sarp Kapısına Gürcistan’a gitmek için gelmek istiyorsanız ve eğer devamlı bir hastalığnız varsa yanınızda tansiyon aleti ve daha önce muayene olduğunuz doktorunuzun verdiği mevcut ilaçları bulundurmayı tavsiye ederim. Nedense zor şartlarda bulunduğumuz veya zarar gördüğümüz taktirde tedbir alıyoruz.

  Rahat bir zamınımızda tedbir almayı hiç aklımızdan geçirmeyiz. Sağlık herşeyden önemlidir, sağlıksız bir hayat düşünülemez. Etkili ve yetkili bürokratlarımızın insan sağlığı için önemli sağlık tedbirlerini zamanında  almak zorundadırlar. Yoksa personelin başına giderek sen büronda kimle oturuyorsun. Yanmı oturuyorsun-dikmi oturuyorsun konularıyla uğraşmaması gerekir. Görev yapan memurun altındaki koltuğu veya sandelyesi kırık, siz ona temel ihtiyacını giderecek hakkı vermiyorsunuz. Sonra da vatandaşın girmesi yasak olan odanızda rahat  koltuğunuzda çayınızı ve kahvenizi içip, aklınıza geldiğinizde mevcut personelinizin zor şartlar altında çalıştığını düşünmeyerek, kontrol amacıyla dolaştığınızda  personelinizin gururunu incitecek davranışlar sergiliyorsunuz. Ülkemizde artık böyle bürokrat tipi yönetim anlayışları sona ermiştir. Günümüz modern yönetim anlayışında halka bütünleşerek, çalışan personelin motivasyunu artırıcı tedbirler almakla mümkündür.

  Modern yönetim anlayışına uygun, halka bütünleşen, ülkemizin önünü ve ufkunu açacak projeler üreten bürokratların çoğalması dileğiyle.
  1. Altına İmzamızı Atıyoruz
    Fazla söze ne hacet, onlar kendilerini bilirler… Hepsinden öte haksızlık karşısında susmayan yürekli yazarlarımızın olduğunu görebilmek fevkalade bir duygu… İlker ÇAKAN Beyefendiye duygularımıza tercüman olduğu için Tüm Gümrük Camiası adına sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!