Salı, Mayıs 7, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA KKTC Başbakanı İrsen Küçük: "Çözüm için ümitli değiliz"

KKTC Başbakanı İrsen Küçük: “Çözüm için ümitli değiliz”

Haber: İlker ÇAKAN

  KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Güney Kıbrıs’ın tutumu nedeniyle, görüşmelerde şu ana kadar ciddi bir ilerleme sağlandığının söylenemeyeceğini ifade ederek, Kıbrıs konusunda bazı küçük ilerlemeler olmuşsa da, bunların, Kıbrıs’ın bütünleşmesi ve çözüm bulunabilmesi bakımından ümit verici olmadığını kaydetti.
  Başbakan Küçük, 472. Manisa Mesir Macunu Festivali’ne katılmak üzere Manisa’ya geldi.
Manisa’da Anemon Otel’e yerleşen Başbakan İrsen Küçük, kendisini otelde karşılayan basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başbakan İrsen Küçük, Kıbrıs’ta müzakerelerin devam ettiğini ve kritik bir noktaya girildiğini belirtti.
  Küçük, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun görüşmeleri sürdürdüğünü, ancak 1 Temmuz itibarıyla Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nın söz konusu olduğunu ifade ederek, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un girişimleriyle, Kıbrıs konusunda 1 Temmuz’dan önce köklü bir çözüm bulunması için büyük bir yoğunlukta çalışmaların devam ettiğini, Birleşmiş Milletlerin bu yönde talebi olduğunu anlattı.
  Güney Kıbrıs’ın tutumu nedeniyle, görüşmelerde şu ana kadar ciddi bir ilerleme sağlandığının söylenemeyeceğini vurgulayan Başbakan İrsen Küçük, bazı küçük ilerlemeler olmuşsa da bunların Kıbrıs’ın bütünleşmesi ve çözüm bulunabilmesi bakımından ümit verici gelişmeler olmadığını kaydetti.
  Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun bu konudaki sıkıntılarının devam ettiğini, Ankara hükümetinin de endişelerinin devam ettiğini, çünkü Güney Kıbrıs’ın tutumunda bir değişiklik olmadığını belirten Küçük, “hatta Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığının ertelenmesi için gerek KKTC, gerekse Ankara hükümeti olarak çok kez ikaz etmemize rağmen, Güney Kıbrıs dönem başkanlığına adım adım adım ilerleniyor” dedi.
  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin doğal gaz ve petrol arama çalışmalarına değinen Başbakan Küçük, bu çalışmaların devam ettiğini, bu konuda Güney’e yapılan uyarıların da dikkate alınmadığını söyledi.
  Kıbrıs Türk tarafı olarak adada bir çözüm bulunduktan sonra, bu aramaların müşterek yapılması ve elde edilecek zenginliklerden iki toplumun birden yararlanması yönünde fikir bildirdiklerini anlatan Başbakan İrsen Küçük, böylelikle adil bir çözümün de daha kolay bulunabileceğini ifade etti.
  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu olayı iç politika olarak gördüğünü ve Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’ın, 2013’te yapılacak başkanlık seçiminde, olayı kendi aleyhine çevirme çalışması içerisine girdiğine dikkat çeken Başbakan Küçük, KKTC’nin de Anavatan Türkiye ile birlikte petrol ve doğal gaz arama çalışmasına girdiğini, hazırlık çalışmalarının son aşamasında bulunulduğunu söyledi.
  Başbakan Küçük, bu ay sonuna doğru karada petrol arama çalışmalarına başlanacağını dile getirerek, sismik arama çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Bur tür olayların Güney Kıbrıs’ın çözümsüzlük isteğini ortaya koyduğuna işaret eden Başbakan Küçük, “BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı Downer, üreteceği rapor ışığında bundan sonraki çalışmalar konusundaki görüşünü Nisan ayının ilk başlarında vermiş olacak. Bizim dileğimiz, bu gelişmelerin Kıbrıs görüşmelerini yarıda bırakmaması yönündedir. Bu konuda Güney’in de arzulu olması gerekir” dedi.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!