Pazar, Mayıs 5, 2024
tr
Ana Sayfa GÜNCEL KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: "Dünya hala kabullenmekte zorlanıyor"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: “Dünya hala kabullenmekte zorlanıyor”

Haber: İlker ÇAKAN
  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası aktörleri bilgilendirmek ve Kıbrıs’taki gerçekleri anlatmak için çabalarının sürdüğünü ancak gerçeklerin hâlâ kabullenilmediğini söyledi.
  Eroğlu, kendisinin de, 2. Cumhurbaşkanı Talat’ın da Kıbrıs’ta yaşayabilir bir anlaşma için uğraştığını ve Kıbrıs Türk halkının bir anlaşma arzusu taşıdığını, Kıbrıs Rum halkının bu yönde motive edilmesi gerektiğini ifade etti.
  Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Televizyonlar Birliği heyetini kabulünde bir soru üzerine, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın “Çözümü, gerekirse Rum tarafını uluslararası alanda döve döve sağlamak durumundayız. Gerekirse dünyayı velveleye vermeliyiz” yönündeki açıklamasını da değerlendirdi.
  Dünyayı ancak çeşitli temaslarla, ziyaretlerle, etkili faktörlerle görüşerek dövebileceklerini kaydeden Eroğlu, “Biz şu anda onu yapıyoruz. Şu anda özel temsilcim Moskova’dadır, dün Washington’daydı. Uluslararası aktörleri bilgi sahibi kılmak ve gerçek amacımızı, Kıbrıs’taki gerçek durumu onların gözüne sokmak amacıyla bunlar yapılıyor” dedi.
“Kabullenmekte zorluk çekiyorlar”
  Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti: “Bütün dünyayı dövecek halimiz yok ama aydınlatmak için uğraşmayı kastediyorsa onu yapıyoruz. Biz yapıyoruz, Türkiye yapıyor. Türk Dışişleri Bakanı, Başbakanı, Cumhurbaşkanı’nın her yaptıkları ziyarette, ilgililerle görüşmelerinin en az yarım saati Kıbrıs sorunuyla geçmektedir. AB’yle sık sık gidişlerimiz ve temaslarımız olmaktadır. Onlara anlatmaktayız. Ama maalesef gerçeği hâlâ görmüyorlar demeyeceğim ama kabullenmekte zorluk çekiyorlar. Tabi ki gerçekler görülse, uzlaşmaz kimdir anlaşılsa daha değişik davranış biçimi içinde olurlar diye düşünüyorum.
“Rumların motive edilmesi gerekir”
  Sayın Talat da uğraşmıştır, biz de uğraşıyoruz. Kıbrıs’ta yaşayabilir bir anlaşmaya varabilmek için bizden ziyade Rumların motive edilmesi gerekir. Kıbrıs Türk halkı bir anlaşma içindedir. Güneydeki halkın bizim halkımız kadar bir anlaşma arzusu içinde olduğunu söylemem mümkün değildir. Fakat Kıbrıs Türk halkı anlaşma arzusu içindedir. Müzakere masasında öneri sunan taraf hep biz oluyoruz. Bunu da dünyaya anlatmaya çalışıyoruz ama bugüne kadar bir anlaşmaya varamadık.
  “Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, güneyde artık seçim kampanyası dönemine girildiğini, Hristofyas’ın bugünkü basın toplantısında neler söyleyeceğini merak ettiğini kaydetti.
  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’la bu sabahki görüşmesinde, müzakereleri ele aldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Downer’in ay sonu veya nisan başı Genel Sekreter’e bir rapor sunacağını hatırlattı.
BAN, Rapordan  sonra ne yapacak?
  Derviş Eroğlu, Downer’ın ne yazacağını söyleyecek pozisyonda olmadığını ama raporun ay sonu Genel Sekreter Ban’a sunulacağını kaydederek, Ban’ın da raporu alınca yapabileceği bazı alternatifler bulunduğunu söyledi.
  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şunları dile getirdi:”Bir tanesi çok taraflı konferans çağırıp çağırmama yönünde karar vermesidir. Onu yapar mı yapmaz mı bilmiyorum. Daha önce Sayın Genel Sekreter’le yaptığımız görüşmelerde ‘1 Temmuz görüşmelerin doğal sonudur’ şeklinde ifadeleri olmuştur. Hatta Genel Sekreter 1 Temmuz’dan sonra görüşmelerden sonuç almanın mümkün olmadığını söylenmiştir. Yalnızca bana değil Hristofyas’a da bunu söylemiştir. Dolayısıyla Downer’ın raporuna göre Genel Sekreter’in bir hareket tarzı ortaya koyması gerekecektir. Nasıl olur, nasıl karar verir, hep birlikte göreceğiz. Ama gerçek olan şudur; yarın biz Hristofyas’la görüşüyoruz.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!