Perşembe, Nisan 18, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Gürcistan-Acara ve Khelvachauri

Gürcistan-Acara ve Khelvachauri

  Acara Gürcistan’ın Güney-Batısında bulunmaktadır. Toplam alan 3 bin metre kare (Gürcistan’ın toplam alanın %4.2.)   Nüfus: 400 binden daha fazlası (Gürcü nüfus %82). Güneyinde Türkiye ile sınırı var. Sınırın toplam uzunluğu: 270 km. 57km deniz dahil.

İdari bölgeler : 1 idari merkez, 5 bölge (Khulo, Shuakhevi, Keda, Khelvachauri, Kobuleti).

  7 şehir tipli yerleşim; Kentsel nüfus %48, İdari merkez: Batumi Acara Gürcistan içerisinde bulunan Özerk Cumhuriyettir. Kendi Bayrağı var. Büyük önemi olan konular Acara Özerk Cumhuriyeti statüsünde Gürcistan Anayasası Hukukuna tabidir. En yüksek yasama organı  Acara Özerk Cumhuriyeti Yüksek Yasama Konseyidir. Dört yıl süre içim seçilmektedir.

En Yüksek idareci Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümetidir. Yerel yetki otoriteleri belediye konseyinden oluşmaktadır, ve yürütme görevi belediyeye aittir.  Yargı görevi, kanun karşısında  tüm vatandaşları eşit sayarak mahkemeler tarafından yapılmaktadır. Adjara Özerk Cumhuriyetinde bağımsız olan  Ombutsman, insan hakları savunma görevin başındadır. Adjara Özerk Cumhuriyeti  her sene  Yüksek Yasama Organı tarafından benimsenen kendi bütçesine sahiptir.

Khelvachauri

  Khelvachauri bölgesi Gürcistan’ın Güneyinde yer almaktadır.Toplam Alan: 41331h

Nüfus:93 692 insan; (%93,7 Gürcüler), yıllık orta sıcaklık: 12,80C;  yıllık orta yağışlar: 1500mm,  iklim: astropikala yakın, Bölge Merkezi: Khelvachauri ilçesi;

Khelvachauri bölgesinin kuzeyinde Kobuleti, Doğuda Keda , Güney ve Güney-Doğusunda Türkiye ve Batı ve kuzeyde Karadeniz ile sınırları var. Düz topraklar morfolojik bir şekilde plajı oluşturmaktalar. En önemli ve en büyük nehir olan Çoruh, Bölgede 26km boyunca akar.

Bölge kendine özgü coğrafi ve iklim koşullarına sahiptir. Alanın çoğu dağlıktır. Pratikte yeni alanlara ulaşmak olası değildir. Sanayinin gelişmiş olmasına rağmen bölgesel ekonomiye tarım hakimdir. Bölgede blok inşa atölyesi, üç çay fabrikası, durgun malzemeleri bitkisi, ve Machakhela 1.6mgwt kapasitesi olan hidro elektrik santrali vardır.

  Tarım başrol alır. Narenciye, hayvancılık, çay ve diğer dallar geliştirilmiştir. Toplam bölgesel alanının 9911h hasat için, 1366h da dahil olmak üzere tarımsal amaçlı kullanılmaktadır, yetişen bitkiler için 6846h, meralar için 1670h, orman için 26409h, çalılar için 652h ve diğerler 4172h yollar, binalar, su kanalları, vb için kullanılır. Uluslararası Batumi-Akhaltsikhe ve Batumi-Samtredia-Sochi karayolları Bölgede sonuçlanmaktadır. Khelvachauri bölgesi Güneyinde Sarpi köyü kadar ve Türkiye’nin sınırlarına kadar uzanıyor. Bölgede geçen Acharistskali-Kirnati otoyolu, ulusal öneme sahiptir. Yerel önemine sahip yollar 187.85km alanı kapsamaktadır.

  Bölgede turizm gelişmiştir. Makhinjauri, Yeşil Burun, Sarpi ve Gonio ulusal öneme sahip beldeleridir. Orada 3 sanatoryum, 3 tatil evi, 1 turistik baz ve yaklaşık 20 otel var.

Mimari anıtlar arasında bir Gonio kalesini belirtmeliyiz. Vadide Kakhaberi köyde Etnografya Müzesi ve Machakhela Yerel ilim Müzesi vardır. Bölgede iki kilise ve bir manastır vardır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!