Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: "İnsanca yaşamak için mücadele ettik"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: “İnsanca yaşamak için mücadele ettik”

Haber: İlker ÇAKAN

  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yıllardır çözüm yönünde çabalayan taraf olmasına karşın dünyanın Türk tarafına adil davranmadığını, Kıbrıs’ta, Rumları atmak için değil insanca yaşamak için mücadele verdiklerini vurguladı.
Eroğlu, 2012’nin ilk çeyreğinde Kıbrıs’ta anlaşmaya varılmaması halinde, olayın 2013’ün ikinci yarısına sarkacağını ve bunu istemediklerini söyledi.
  Cumhurbaşkanı, dün, 15 Kasım kutlamaları için ülkeye gelen yabancı gazetecileri kabul etti.
Bir saati aşkın süre yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakereleri bir buçuk yılı aşkın süredir sürdürdüklerini ve bu sürede BM Genel Sekreteri ile 4 kez üçlü zirve yaptıklarını ifade etti.
Eroğlu, Ocak’taki üçlü zirvenin son olması umudunu taşıdığını kaydederek, Kıbrıs sorununa çözüm bulma amaçlı müzakerelerin 1968’den bu yana sürdüğünü söyledi.
Çözümsüzlüğün nedenleri
  Bugüne kadar birçok anlaşma metni ortaya konulduğunu, Türk tarafının bunu kabul ettiğini, Rumların ise tümünü reddettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, çözümsüzlüğün en önemli nedenlerinden birinin, 1964 Mart’ında BMGK’nin aldığı kararla Rumları hükümet olarak kabul etmesi, diğer nedenin ise AB’nin Rumları birliğe tam üye yapması olduğunu söyledi.
Eroğlu, bu kararların, Rumların uzlaşmacı bir tavır almasını engellediğini kaydederek, 1968’den bu yana yaşananları ve Annan Planı referandumuyla sonrasında olanları anlattı.
Rumların, anlaşma ihtiyacı görmediği için Kıbrıs Türkü’nü anlaşma masasında oyalamaya çalıştığını belirten Cumhurbaşkanı, Türk tarafının anlaşma yönünde gösterdiği tüm uzlaşmaya karşın bugüne kadar sonuç alınamadığını belirtti.
  Cumhurbaşkanı Eroğlu; dün, Ocak ayında gerçekleştirilecek zirve öncesindeki ilk müzakereyi yaptıklarını belirterek, bu süre içerisinde mesafe kat edebileceklerine inandığını söyledi.BM Genel Sekreteri’ne, Ocak ayındaki görüşmeden sonra çözümün mümkün olup olmayacağına dair bir açıklama yapmasını önerdiklerini belirten Eroğlu, 2012 yılı Haziran ayında Rumların AB Dönem Başkanı olacaklarını, 2013’te Güney Kıbrıs’ta başkanlık seçimleri bulunduğunu, eğer 2012’nin ilk çeyreğinde bir anlaşmaya varılmazsa, olayın 2013’ün ikinci yarısına sarkacağını ve bunu istemediklerini vurguladı.
Eroğlu, Kıbrıs sorununun görüşülmeyen ve tartışılmayan bir noktasının kalmadığını ifade etti.
Petrol ve doğalgaz
  Gazetecilerin petrol ve doğalgaz konusundaki sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı, Rumların petrol ve doğalgaz araştırmaları başlamadan BM Genel Sekreteri’nden bunun ertelenmesi için girişim yapmasını talep ettiklerini, ancak Hristofyas’ın, halk arasında “Türkiye’ye karşı kahramanlık” gösterip prestij sağlamak adına bunu reddettiğini ifade etti. “Rumlar bundan vazgeçmezse atacağımız adımlar var” dediklerini ve vazgeçmeyince de Türkiye ile anlaşma imzaladıklarını, TPAO’ya araştırma yetkisi verdiklerini söyleyen Eroğlu, bu konunun da Kıbrıs sorununa acil bir çözüm gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu konunun, askeri bir soruna yol açıp açmayacağının sorulması üzerine, böyle bir beklenti içinde olmadıklarını, kendilerinin kimseye sataşmak için anlaşma yapmadıklarını, Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için anlaşma yaptıklarını ifade ederek, “Bizim savaş niyetimiz yok. Yeter ki bize dokunmasınlar” dedi. Eroğlu, denizaltındaki kaynaklarda Kıbrıs Türklerinin de hakları bulunduğunu Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın dahi kabul ettiğini ve “Kıbrıslı Türklerin hakları vardır ve bu hakkı onlar için tabii ki ayıracağız” dediğini anımsattı.
Türk askeri
  Cumhurbaşkanı Eroğlu, adadaki Türk askeriyle ilgili bir soru üzerine, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varıncaya kadar Türk askerinin varlığını devam ettireceğini, bir anlaşmaya varılması halinde zaman içinde asker sayısının azaltılabileceğini kaydetti.
Eroğlu, BM Barış Gücü’nün yıllardır adadaki görevini sürdürdüğünü, ancak ne geçmişte ne de bugün Kıbrıs Türkü’ne bir katkısının olduğunu söyleyemeyeceğini vurguladı.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!