Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA KKTC Başbakanı İrsen Küçük: "Rum yönetimi'nin masayı dinamitlemeye devam ediyor"

KKTC Başbakanı İrsen Küçük: “Rum yönetimi’nin masayı dinamitlemeye devam ediyor”

Haber: İlker ÇAKAN

  KKTC Başbakanı İrsen Küçük, uluslararası toplumun KKTC üzerindeki izolasyonun kaldırılması için atacağı her adımın Kıbrıs sorununun çözümüne giden yolu kısaltacağını söyledi. Halkın refah ve mutluluğu için herkesin ve her kesimin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini de söyleyen Küçük, “Gün, tribünlere oynama ya da siyasi rant elde etme günü değil; yarınlarımıza hizmet günüdür” ifadelerini de kullandı.
  Başbakan İrsen Küçük, KKTC’nin 28. kuruluş yıldönümü nedeniyle KKTC’de bulunan Türkiye ve 3. ülkelerden gelen konuk heyetler onuruna Merit Otel’de verdiği yemekte, Kıbrıs Türkü’nün yıllarca her türlü baskı ve tehdide karşı yılmadan, usanmadan, yorulmadan mücadelesini sürdürerek Türklüğünden ve topraklarından asla vazgeçmeyerek her koşulda direnişine devam ettiğini kaydetti.
  Kıbrıs Türkü’nü anlayabilmek için sahip olduğu cumhuriyetin halk için ne denli önem taşıdığını idrak etmek, yaşadıklarını, tarihini, yokluklar içinde gösterdiği direnci iyi bilmek gerektiğini söyleyen Küçük, Kıbrıs Türk halkını bugünlere ulaştıranları saygıyla anarak, her zaman maddi ve manevi destek veren Türkiye’ye şükran sundu.
Çözüm beklentileri zedeleniyor
  Türkiye’nin 1974’de haklı müdahalesi ile Kıbrıs Türklerinin yeni vatan sınırlarını çizerek devlet olgusuna ulaşılması sürecinde ilk harcı koyduğunu kaydeden Küçük, iki halk arasında bir çözüm bulunması için umutların yeşertilmeye çalışıldığı bir dönemde dahi KKTC halkının insanlık dışı ambargolarla engellenmeye çalışıldığını ve bu tutumun devam ettirilmesinin bu beklentileri zedelediğini ifade etti.
  “Uluslararası toplum artık yaşanan gerçekleri görmeli ve Kıbrıs Türk halkına verdiği sözleri tutarak haksız izolasyonlara son verilmesi için gerekeni yapmalıdır” diyen Küçük, izolasyonların kaldırılması yönünde atılacak her adımın çözüme giden yolu kısaltacağını kaydetti.

Rum tarafı masayı dinamitliyor
  Rumların halen 1963’deki anlayış ve tutumlarını muhafaza ederek yıllarca hiçbir antlaşmaya “evet” demediğine işaret eden Başbakan, adadaki tek hakimiyetin kendilerinde olması güdüsüyle hareket eden Rum Yönetimi’nin masayı dinamitlemeye devam ettiğini söyledi.
Başbakan Küçük, Rum liderinin New York dönüşü görüşmelere yönelik açıklamaları ve Rum Meclis Başkanı’nın konuya ilişkin söylemlerine de değinerek, bu sözlerin tespitleri doğruladığını, KKTC toprakları üzerinde ön şart ileri sürmek veya Türkiye’nin ve Türk askerinin varlığını tartışma konusu yapmanın Güney’deki Yunan askeri varlığına rağmen bunu görmezden gelmenin ancak “bağnaz Rum zihniyetinin bir ürünü” olabileceğini söyledi.
Küçük konuşmasına şöyle devam etti:
  “Çok iyi bilinmelidir ki Kıbrıs Türkü egemenliğinden, hür yaşama azminden, Anavatanın etkin ve fiili garantisinden asla vazgeçmez. Ulaşılacak kapsamlı çözümde, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halklarını siyasi eşitliği ve iki kurucu devletin eşit statüsü bütünüyle güvence altına alınmalıdır. Bunun için de iki bölgelilik, gelecekte herhangi bir şekilde sulandırılmaya mahal vermeyecek şekilde sağlam temeller üzerine oturtulmalıdır. Hükümet olarak Cumhurbaşkanımızın sürdürdüğü müzakere sürecine ve ortaya koyduğu siyasete tam destek vermekteyiz.”

Ekonomik sıkıntılara karşı her türlü tedbir alandı
  Tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de ekonomik sıkıntılar bulunduğunu ve aşılması için her türlü tedbir alındığını söyleyen Başbakan Küçük, ekonomik zorluklarına rağmen Anavatan Türkiye’nin desteğinde gelişmeye ve ilerlemeye devam edileceğini kaydetti.
Gün tribünlere oynama günü değil
  Ortak payda olan KKTC ve halkının refah ve mutluluğu için herkesin ve her kesimin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini söyleyen Küçük, “Gün, tribünlere oynama ya da siyasi rant elde etme günü değil; yarınlarımıza hizmet günüdür. Hedefe ulaşmanın ön şartı, esası doğrunun, gerekenin zamanında gerçekleştirilmesi yönünde gösterilecek kararlılıktır. Adadaki gerçeklerden, ekonomik akıldan, iyi niyetten kaynaklanmayan eleştiriler bu kararlılığımızı sindiremeyecektir” dedi.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!