Pazar, Mayıs 5, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş: "20 yıl önce olması gereken bir konuydu"

Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş: “20 yıl önce olması gereken bir konuydu”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Artvin-Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş, “Sarp Sınır Kapısı, Tır parkları, kimlikle geçiş”  konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

  “Geçtiğimiz Ramazan Bayramının ikinci günü tır parklarını faaliyete geçirdik. Daha öncede söylemiştim iki tane tır parkımız olacaktı. Bunlardan birisi 300-350 tır alacak diğeri ise 80-90 arasında tır alıyordu. Bu iki parkımızı da böylece hizmete açtık. Sizin de söylediğiniz gibi 20 yıldır Sarp Sınır Kapısı açıktır. Sarp Sınır Kapısından yaklaşık 15 yıldır tırlar Gürcistan’a ve diğer ülkelere Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan’a yük taşıyor. Ülkemizden transit geçen yabancı tırlarda var, yerli tırlarımızda var.

Tır parklarını gündeme getirdik ve taşıdık

  Bunlar Sarp sınır kapısının önünde uzun kuyruklar meydana getiriyordu. Sarp Sınır Kapısı ile Kemalpaşa arasında 4 tane tünelimiz var. Bu tünellerin içerisinde 100-150 tır kuyruk oluşturuyordu. Bu durum can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ediyordu.  Biz geldiğimizde bu sıkıntıyı gördük. Bu sıkıntı memleketin, devletin sıkıntısıdır. Problemler, orada olan kazalar, milli servetten gidiyor. Orada olan kazalarda yaralananlar bizim vatandaşımız, yabancı vatandaş hiç önemli değil insandır. Bunların önüne geçmemiz gerekir diye düşündük. Tır parklarını gündeme getirdik ve taşıdık.

 
                                  
                           Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş Kopmuş TIR Parkında
 
Gümrük hakikaten son 4-5 aydır çok güzel çalışıyor

  Allahın izniyle 9 ayda yer tespiti dahil inşaat aşamasını bitirdik ve bayramın ikinci günü hizmete açtık ve şu an o çirkin görüntü yok. Tır kuyruğu yok. Tırlarımız sırasını biliyorlar. Çoğu zaman sıra bile olmuyorlar. Gümrük hakikaten son 4-5 aydır çok güzel çalışıyor. Bu park tırcılarımıza hayırlı, uğurlu olsun diyorum.  100-200’lük Tır kuyruğu sıralarında eskiden tuvalet, lokanta, mescit yoktu. Hepsi bir problemdi. Şimdi yeni yapılan Kopmuş Tır Parkımızda kafeteryasından, lokantasından, berber salonundan,  duşuna kadar tüm tesislerimiz; tırcılarımızın, şoförlerimizin, nakliye firmalarımızın hizmetindedir.

Camimiz pejmürde bir haldeydi

  Ben bu açıdan Hopa’da böyle bir hizmetin yapılmasına vesile olan bizimle beraber durmadan çalışan, gayret gösteren arkadaşlarımıza tüm teşekkür ediyorum. 20 yıl önce olması gereken bir konuydu, geç kaldı. Vatandaşlarımız kusura bakmasın. İnşallah bundan sonra da Sarp Sınır Kapısı Hopa istikametinde trafiğin düzgün akışını sağlayacak ek ilave tedbirlerde alınacaktır. Onun dışında Sarp Sınır Kapısı önünde bir çevre düzenlemesi yapmıştık. O çevre düzenlemesi neticesinde insanlarımızın oturacağı, kalkacağı, çay-kahve içeceği yerler meydana geldi. Camimiz vardı, pejmürde bir haldeydi. Bunlar toparlandı. Özellikle özel aracı ile gelen vatandaşlarımız için otopark yoktu, bunlar yapıldı. Kısa sürede bunlar tamamlandı. İnşallah bundan sonrada vatandaşımızın ihtiyacı olan, problem olarak addettiği konularda vatandaşımızın yanındayız.

 
                                
                                           Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş
                                   Kopmuş TIR Parkında TIR şoförleri ile birlikte
 
Çevre düzenlemesi hariç 1.800.000 TL. civarında bir harcama yaptık

  İki tır parkının maliyetini biz projelendirdiğimizde 800.000 TL. olarak düşünmüştük. Fakat daha sonra projede revize yaptık. Sistemi otomatik OGS sistemine dönüştürdük. Bununla beraber tesislerimizi daha modern bir hale getirdik. Basit bir şey olsun istemedik. Bununla birlikte proje revizeleri 2 milyon lirayı buldu. İhalelerimiz sırayla yapıldı. Şu anda Sarp Sınır Kapısı çevre düzenlemesi hariç 1.800.000 TL. civarında bir harcama yaptık. Bu harcama tamamen Kaymakamlığımız Köylere Hizmet Götürme Birliğimizin Bütçesinden karşılandı.     Bir kısım hala ödenmek üzere bekliyor.

Kendi kendine amorti eden bir yatırım oldu

  Biraz borçlandık. Bu konuda il özel idaresi elinden geleni yaptı. Sadece iş makinesi desteği verdi, onlara da teşekkür ediyorum. Şu an tır parkına giren her araç için bu hizmetten faydalandığı için belirlemediğimiz bir ücret alıyoruz. Aldığımız bu ücretle de bu borçlarımızı ödemeye başladık. Kendi kendine amorti eden bir yatırım oldu. Daha sonra borçlarımız bittikten sonra, amorti ettikten sonra, yine o elde edeceğimiz o gelirle Hopa’nın, Hopalı’nın sorunlarını çözmeye devam edeceğiz. Hem Hopalı kazanıyor, Hopa kazanıyor. Hem nakliye firmaları kazanıyor. Hem şoförlerimiz kazanıyor. Bu konuda kaybeden kimse yok, ülkemiz kazanıyor.

 
                                
                                        Artvin-Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş
                                              Kopmuş TIR Parkında incelemede
 
Toplam 1.800.000 TL. olan borcumuzun 1.000.000 TL.’sini ödedik

  Toplam 1.800.000 TL. olan borcumuzun 1.000.000 TL.’sini ödedik. Kalan borcumuz 800.000 TL.’dir. Borcumuzu da ödemeye devam ediyoruz. Bu sistemle yapılan hizmet tırcılarımız için yapılan bir hizmettir. Eskiden maalesef kuyruklar olduğu dönemde sollama dediğimiz olay yapılıyordu. Sıraya riayet edilmiyordu. Sistem şimdi otomatik olduğu için bu konuda bir problem kalmadı. İster istemez tüm şoförlerimiz kendi sırasına riayet edecektir. Tüm şoförlerimizi sıralarına riayet etmeleri konusunda özveriye davet ediyorum. Görevlilerin verdikleri yönlendirme ve talimatlara uymalarını bekliyorum.

Kendilerinin el kitabı şeklinde kullanacaklardır

  Aynı zamanda Tır parkalarına sahip çıkmalarını bekliyorum. Çünkü onlar için yapıldı. Devletin yatırımı, devletin malı ama bunlar kendilerine hizmet eden yapılardır. Ne kadar kollar ve korurlarsa o kadar hizmet alırlar. Eğer bir talepleri olursa, ihtiyaçları olursa bizim web sitemiz var, şikâyet kutularımız var. Taleplerini buradan alabiliriz. Ona göre de yanlış olan bir şeyler varsa, onları düzeltebiliriz. Onlara hayırlı, uğurlu olsun. Tır parkındaki sistemi anlatan, sistemin nasıl çalıştığını anlatan broşürlerimiz şu an hazırlanıyor. Bu broşürler tır parkına giren her şoföre verilecektir. İnşallah sizin gazetede onları yayınlarız. Hem Türkiye, hem Gürcistan ve hem diğer yabancı şoförlere bu broşürlerden birer adet alacaklardır. Hazırlanan bu broşürler; Türkçe, İngilizce, Rusça, Gürcüce dillerinde basılacaktır. Bunları kendilerinin el kitabı şeklinde kullanacaklardır.

Sarp Sınır Kapısının 9 ay önce Hindistan’ı andıran bir görüntüsü vardı

   Sarp Sınır Kapısının eskiden bundan yaklaşık 9 ay önce Hindistan’ı andıran bir görüntüsü vardı. Bir tarafta taşıyıcılar, bir tarafta 20-30 şoförün beklediği sıramatik denilen kuyruk, bir tarafta taksiciler bağırıyor, öbür tarafta dolmuşçular müşteri bekliyor. Böyle curcuna bir yerdi. Şu an yeşil alan olarak, vatandaşımızın hizmetine sunduğumuz yer çöplüktü. Denizin hemen kıyısında tahkimat deforme olmuştu. Deniz sürekli caminin etrafında yola doğru o malzemeyi alıyordu. Bize yakışır, memleketimize yakışır bir durum söz konusu değildi. Giden valimizin bu konuda büyük desteği oldu. Ona da ben buradan teşekkür ediyorum. Kaçkar Turizm Birliği’nin de çok desteği oldu.

Projemiz tam manasıyla bitmedi, devam edecektir

  Oradan sağladığımız küçük ödeneklerle biz bu işe başladık. Böylece orada çevre bu düzenlemesini yaptık. Bu memlekete yakışır bir ortam oldu. Türkiye’nin aynası dediğimiz kapılardan ülkemize giren vatandaş çöplükle değil, böyle düzensiz bir manzara ile değil, Hindistanvari bir manzara ile değil, artık modern bir görüntüyle karşılaşıyorlar. Bu bizim açıdan mutluluk verici bir olaydır. İnsanlarımızda bu ortama ayak uydurdular ve o ortama göre hareket etmeye başladılar. Özellikle Sarp Köylülerimiz koruyorlar ve sahip çıkıyorlar. Ama projemiz tam manasıyla bitmedi, devam edecektir. Orada çevre düzenlemesi adına şelale yapacağız. Aydınlatma sistemlerimizi biraz daha geliştireceğiz. İleriki zamanlarda küçük araçlar için yol kenarlarında kahvaltı evleri dediğimiz kahvaltı mekanları oluşturacağız. Bir turistin, bir yabancının ülkemiz hakkındaki düşüncesi bence biraz daha değişmiş olacaktır.

 
                                    
                           Hopa Kaymakamlığı Kopmuş TIR Parkı ve Dinlenme Alanı
 
Günde 7.500-8.000 yolcuyu Gürcistan’a gönderiyoruz

  Küçük araçlarla ilgili düzenlememiz var. Sarp Sınır Kapısından günde 350 civarında tır, yaklaşık 800-850 civarında küçük araç Gürcistan’a girmekte ve aynı oranda araç Türkiye’ye geri dönmektedir. Günde 7.500-8.000 yolcuyu Gürcistan’a gönderiyoruz. Aynı oranda yolcu Türkiye’ye giriyor. Hal böyle olunca bizim sınır kapımızın kapasitesi bellidir. Bazen küçük araçlarda yoğunluk olduğu vakit tır parkındaki ticari tırlarımız beklemek zorunda kalıyor. Sınır kapısında personel sıkıntısı da var. Aynı zamanda arabasını Türkiye’de bırakıp, yaya olarak geçenlerde var. Türkiye’de buradan başka hiçbir kara hudut kapısında yaya giriş kapısı yoktur. Nusaybin ve Cilvegözü Sınır Kapılarında yaya geçişi var ama bu kapılar ticari sınır kapıları değildir. Bunlar yaya geçişi olarak kurulmuş geçiş noktalarıdır. Hem ticari iş hacminin olduğu hem de turizm hacminin olduğu bu bölgede yaya geçişlerinin olduğu tek sınır kapısı Sarp Sınır Kapısıdır. Bizim asıl işimiz hem turizm açısından gelen turistlerin kuyrukta sıra beklememeleri, hem de ülkemizin can damarı olan ihracatın hiç beklemeden vatandaşımızın, firmamızın malını karşıya nakletmeleri bizim için çok önemlidir. Biz bu konuda düzenleme yapmak istedik.

Vatandaşımız çeşitli nedenlerle Gürcistan’a geçmek ihtiyacı hissediyor

  Bu küçük araç sayısı da her geçen gün artıyor. Vatandaşımız çeşitli nedenlerle Gürcistan’a geçmek ihtiyacı hissediyor. Bunun çeşitli nedenleri var. Çoğu karşı tarafta benzin, mazot ucuz olduğundan oradan mazot getirmeye çalışıyorlar, getiriyorlar. Bundan dolayı özel araçların haftada bir defa geçmesine müsaade edecek şekilde sistemi kurduk. Bu sistemimiz önümüzdeki günlerde faaliyete geçecektir. Fakat tarihini tam olarak bende bilemiyorum. Bu konuda üstlerimizin bize verecekleri talimatlarda önemlidir.

Çözümün haftada bir geçişte olduğunu düşünüyorum

  Çözümün haftada bir geçişte olduğunu düşünüyorum. Tırların ve yolcu otobüslerimizin sıra beklemeden işlemlerini çabucak yapıp, karşı tarafa geçmelerinin tek yöntemi küçük araç sayısının azalmasındadır. Otomobil ve pikap türü küçük araç sayısının azalmasıdır. Bunlara haftada birgün geçiş izni vereceğiz. Bu konuyla ilgili OGS sistemimiz hazır durumdadır. Karşı tarafta ihracat yapan, firma sahibi olan, dükkanı olan, esnaf olan veya çeşitli nedenlerle hergün gidip gelmesi zaruri olan kişilere günübirlik geçiş hakları vereceğiz. Bunun verileceği yerde Sarp Mülki İdare Amirliği’dir.

Mülki İdare Amirliği bir komisyon oluşturdu

  Mülki İdare Amirliği bu konuda bir komisyon oluşturdu. O komisyon değerlendirecek, evet bu kişi ihracat yapıyor, günübirlik gidip-gelmesi zaruridir diyecek ve tabi vatandaşımız onu belgeleyecektir. Aracına günübirlik giriş-çıkış hakkı vereceğiz. Fakat karşı tarafa sadece gezmek için, veyahut mazot alıp-gelmek için veya başka nedenlerle giden vatandaşlarımız özel araçlarıyla sadece haftada bir kez, 7 günde bir kez özel aracıyla geçebilecektir. İnşallah bu sistemde oturursak, Sarp Sınır Kapısındaki iş yoğunluğumuz azalacaktır. Asıl önem vermemiz gereken tırlara ve otobüslere daha öncelik vermiş olacağız.

Çıkış ve girişlerde yayalar için ayrı kapı açılacaktır

  Sarp Sınır Kapısında Türkiye’den çıkış ve gelişlerde yayalar ve tüm araçlar için kullanılan mevcut tek çıkış ve giriş kapısı vardır. Bu nedenle önümüzdeki günlerde çıkış ve girişlerde yayalar için ayrı kapı açılacaktır.

Bakanlar Kurulu karar verdiği an kimlikle geçiş başlayacaktır

  Başbakanımız Sarp Sınır Kapısına geldiğinde kimlikle geçişte önemli açıklamalarda bulundu. Bizde iki ülke açısından kimlikle geçiş sisteminin oluşabilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarına başlamıştık. Alt yapı çalışmalarımız şu an için bitti fakat bu konuda biz hem İçişleri Bakanlığının, hem de Başbakanlığımızın talimatını bekliyoruz. Bu konuda da zannedersem konu Bakanlar Kurulu gündemindedir. Bakanlar Kurulu karar verdiği an kimlikle geçiş başlayacaktır.

Kendilerini geri çevirmek zorunda kalıyoruz

  Fakat buradan şunu önemle duyurmak istiyorum. Şu an için kimlikle geçiş yok. Bazı vatandaşlarımız kimlik geçiş başladı diye pasaport almadan Sarp Sınır Kapısına geliyorlar. Kendilerini geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Kimlikle geçiş başladığı zaman hem ulusal basında, hem de yerel basında bunu vatandaşlarımızla paylaşacağız. Bu konuda bizden haber beklesinler. Boşuna masraf edip, kimlikle geçiş var diye Sarp Sınır Kapısına gelmesinler. Bu konuda yine süre veremiyoruz. Bu dediğim gibi Ankara’dan gelecek olan talimatla olacak bir iştir. Bu konuda Gürcü tarafı da hazırdır diye biliyorum.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!