Pazar, Mayıs 5, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Göynücek Kaymakamı Mehmet Mut: "Göynücek Amasya'nın tarım kenti olacaktır"

Göynücek Kaymakamı Mehmet Mut: “Göynücek Amasya’nın tarım kenti olacaktır”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Amasya -Göynücek ilçesi Amasya’nın tarım kenti durumundadır. Bamyasıyla ünlü Göynücek ilçesinde tarım arazisinin % 50’si sulanır durumdadır. Göynücek Kaymakamı Mehmet Mut ilçenin ekonomik ve sosyal yönden kalkınması için yoğun gayret gösteriyor. Kaymakam Mehmet Mut başarılı bir mülki idare amirinin halkın sorunlarıyla yakından ilgilenmesi üzerinde duruyor. Göynücek Kaymakamı Mehmet Mut Göynücek’te halktan biri gibi davranarak mesai içinde ve dışında halk ziyaretleri yapıyor. Onların sorun ve isteklerini yerinde dinliyor. Göynücek Kaymakamı Mehmet Mut “Göynücek ve başarılı bir mülki idare amiri” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

Göynücek’in çiçek bamyası çok meşhurdur

  “Göynücek 1954 yılında ilçe olmuştur. 36 köyü,  2 beldesi vardır. Sosyo-ekonomik yapısı daha çok tarım ve havyacılığa dayanır. İlçemizin dezavantajları olduğu gibi, avantajlarını da sıralamak gerekiyor. Bunların başında ilçemizin merkezinden geçen Çekerek ve Kertme Irmağı nedeniyle ilçemizde % 43 oranında sulu tarım yapılmaktadır. Bu yıl ihalesini yapıp,  inşallah Kasım ayı sonunda tamamlayacağımız Vali Halil İbrahim Daşöz Göleti ile birlikte ki bu göletin su kapasitesi 1,5 milyon metreküp, ilçe merkezimin bir bölümünü ve 4 köyümüzü sulayacaktır. İkizyaka Köyümüze DSİ’nin planladığı daha büyük göletle birlikte sulu tarımı % 50’nin üzerine çıkarmayı düşünüyoruz. Bu da ana geçim kaynağı tarım olan Göynücek için hayati bir önem kazanıyor. Amasya denilince akla elma, Göynücek denilince akla bamya geliyor. Göynücek’in çiçek bamyası çok meşhurdur. Üretimi yoğun bir şekilde yapılıyor ve çevre ilçelerden özellikle Konya’dan büyük bir talep var. 2006 yılından bu tarafa düzenlenen Bamya Festivalinin bu yıl beşincisini Ağustos ayının son haftasında düzenledik. Göynücek’in bamyası meşhur ve fakat bir kooperatif kurulamamış, bir birlik ve beraberlik oluşturulamamıştır.

Göynücek ilçesinde kaloriferli konut bulmak çok zordur

  Üretici üretiyor, asıl karı üreticiden alan tüketiciye satan kişiler kazanıyor. Bununla ilgili İlçe Tarım Müdürlüğümüze talimatımızı verdik. İnşallah bir kooperatif kurulmasını sağlayacağız. Buradaki emekçilerimizin emeklerinin heba olmamasını temin edeceğiz. İlçenin bamyası meşhur olup, burada tropikal bitkiler hariç, hemen hemen tüm bitkiler yetişiyor. Domates, karpuz, kavun, çilek, kiraz yetişiyor. İnnap denilen kirazı çok meşhurdur. Zaten klasik tarım dediğimiz soğan, pancar, buğday üretimi yapılmaktadır. Bu bölge tarım bölgesidir. Aynı zamanda hayvancılık sektörü gelişmiştir. İlçede; 15.000 büyükbaş hayvan, 5.000 küçükbaş hayvan,12.000 kanatlı hayvan, 2.000 adet arıcılık yapılan kovanımız vardır. Bu bakımdan baktığımızda Göynücek’in nüfusuna oranladığımızda hayvancılık ve tarım önemli bir yer kapsıyor. İlçemizin toplam nüfusu 11.252’dir.Ancak ilçemizin en önemli problemlerinden biriside yıllık binde 34 nüfus gerilemesidir. Birkaç yıl önce toplam nüfusumuz 20.000’in üzerinde olduğunu öğreniyoruz. Ancak büyük bir göç var. Ancak bunu bir sebebe bağlamak kolay değildir. Tarım arazilerinin azalması, makineleşme, konut ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Göynücek ilçesinde kaloriferli konut bulmak çok zordur. Bu sebeple memurlarımız burada kalmak istemiyor. Amasya’nın ilçemize uzaklığı 45 km. olup, bu yakınlık değerlendirilip, daha çok oraya geçiyorlar. Bu anlamda  ekonomik anlamda canlılığı ve sirkülasyonu azaltıyor.

Devlet-vatandaş işbirliği ile yapılan 200 kişilik orta öğrenci yurdu

  Göynücek’te göreve başlayalı yaklaşık 7 ay oldu. 38 üyeli Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz vardır. 36 köy muhtarı ve 2 genel meclisi üyemiz ve benim başkanlığımda Köylere Hizmet Götürme Birliği toplanır. Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz bu yıl; yol, su, içme suyu, sulama suyu şeklindeki hizmetlerimizin tamamını tamamladık. Yassıkışla Köyümüze yaklaşık maliyeti 80.373 TL. olan  içme suyu terfi hattı yaptık. Yeni Köye içme suyu terfi hattı, Alan Köye içme suyu deposu (110.883 TL.) yaptık. İkizyaka köyümüzün iki mezrasına içme suyu ile ilgili sondaj vurduk. Harmancık Köyünde ilk geldiğim ay içerisinde küçük çaplı sel felaketi oldu. Buradaki köprüyü sel uçurmuştu. Buraya güzel bir menfez inşa ettik.(63.170 TL.). Bunun dışında İller Bankasından ilçemize aktarılan 93.000 TL. bir yatırım oldu. Bu yatırımla da Şıhoğlu Köyümüze damlama-sulama projesi yaptık. Yol projelerine gelince 13.8 km.’lik bir yol harcamamız oldu. Bunların 7 km.’si ağ tipi dediğimiz birinci kat asfalt, geriye kalan 6.8 km. de B tipi dediğimiz ikinci kat asfalt şeklinde yapıldı. Bunların hepsini tamamladık. En önemli yatırımlarımızdan bir tanesi Sığırçayı ve Beşiktepe köyleri arasında bulunan Vali Halil İbrahim Daşöz göletidir. Bu göletin su hacmi 1,5 milyon metreküptür. DSİ projesine baktığımızda aslında küçük bir projedir. Göynücek gibi ufak çaplı ilçeler için oldukça önemlidir. Maliyeti eski parayla 2 trilyon 300 milyar civarındadır. İnşallah onuda Kasım ayı içinde açıp, hizmete sunmaya çalışacağız. Onun dışında devlet-vatandaş işbirliği ile yapılan 100 kız ve 100 erkek öğrenci olmak üzere toplam 200 kişilik orta öğrenci yurdumuz vardır. Bunun da şu an itibariyle % 50’sini tamamlamış bulunmaktayız.

Göynücek geleceği olan bir ilçedir

  Bundan sonrası devlet ikmal projelerine kaldı. Konut sıkıntısını çözmek amacıyla özel sektörle, belediyemizle çalışmalarımız devam ediyor, 100 konutluk bir projemiz var. İnşallah kaloriferli ve düzenli bir şekilde tamamlayacağız. Kanalizasyonsuz ve içme suyu bulunmayan hiçbir köyümüz yoktur. Köy yollarımız tamamlanmıştır. Bunun dışında küçük çapta yol yama işleri var. Biz mümkün mertebe bunları valiliğimiz, il özel idaremizle beraber gidermeye çalışıyoruz. Şu an itibariyle çok büyük bir problemimiz görünmüyor. 2012 bütçemizi kabul ettik, 2012 programımızı yapacağız. İnşallah çalışmalarımız devam edecektir. Göynücek geleceği olan bir ilçedir. Geçmişte de önemli bir nüfusa sahip olan bir ilçedir. Burada tarım ve hayvancılık yapıldığı takdirde ilçenin geleceğinin çok iyi olacağını düşünüyorum.

Göynücek’in tarım alt yapısı hazırdır

  Bir iş adamı burada seracılık ve meyvecilik yapıyor. Buranın çiftçilerimiz tarafından örnek alınması gereken bir yerdir. Artık klasik tarım dediğimiz kaba tarım zamanı artık geçti. Burada tarım alanının  % 50’sinden fazlası sulanmaktadır. Buranın geleceği yine tarıma bağlıdır. İlçenin kalkınmasına belki turizmde katılabilir ama ilçemizde turizm eseri olarak 3-5 yerden fazla bir yer görünmemektedir. Onlarda restorasyon yapılsa çok maliyet gerektirmektedir. Göynücek gelecekte Amasya’nın tarım kenti olacaktır. Belki kalkınma olarak ikincisi de hayvancılıktır. Göynücek’in tarım alt yapısı hazırdır. Göynücek’in içinden Kelkit Deresi ve Çekerek Irmağı geçmektedir. Bunları iyi değerlendirmek gerekir. Burayı kurtarabilecek tek sektör tarım sektörüdür.

Tatlı-sert bir yönetim anlayışının olması gerekiyor

  Mülki idare amiri bir denge mekanizmasıdır. Herkese aynı uzaklıkta ve aynı yakınlıkta olması gerekiyor. Tatlı-sert bir yönetim anlayışının olması gerekiyor. Vatandaşın ihtiyaçlarını ve isteklerini birebir iletebilmesi gerekiyor. Yönetişim çağında yaşıyoruz. Yönetirken yönettiğin diğer insanlarında isteklerini göz ardı etmemesi gerekiyor. Yönetime ortak olmaları gerekiyor. Ancak tabiî ki  bunu yaparken de herkes kendi çıkarı açısından  bakar, çıkar çatışması doğurmadan, herkesin ihtiyaçlarını ifade ederek, saydam bir şekilde hesap verebilir bir anlayışla yapması gerekiyor. İyi bir mülki idare amiri tabiiki hepimiz aynı dersleri alıyoruz, hepimiz aynı kitabi bilgileri okuyoruz.

 

                                              
                                            Göynücek Kaymakamı Mehmet Mut
 
Görev yaptığınız ilçeyi iyi tanımak gerekir

  Ancak hepimizin yönetim anlayışı çok farklıdır. İşte burada bilimsel anlamdan, sanatsal anlama geçiyoruz. Bu bir sanattır. Kişilerin yetenekleri ile alakalıdır. Anacak genel-geçer kurallar vardır. Bunlar halka yakın olmak, halkın ihtiyaçları ile uyanmak, onların ihtiyaçları nedir? Onların sıkıntıları nedir? Yarın daha müreffeh bir ülke yapabiliriz. Bunun hesaplamasını yapabilmek gerekir. Görev yaptığınız ilçeyi iyi tanımak gerekir. Bunun da aslında çeşitli yönleri vardır. Yapabileceğiniz yollar vardır. Bunlardan mesala bir tanesi oturup, kravatınızı, ceketinizi çıkardığınızda tebdili kıyafet vatandaşla oturup sohbet edebilmektir. Onların halini,  hatırını dinlemek, ya da onlarla muhabbet edebilmektir. Onlar sizin kaymakam olduğunuzu belki bilirler, belki bilmezler ama bunlarla oturabilmektir. İlçenin gidişatı hakkında en sağlıklı bilgiyi onlardan alabilirsiniz. O çemberi iyi oluşturabilmektir. Vatandaş size gelip, kendi derdini, ilçesiyle, köyü ile ilgili dertlerini birebir ifade edebilmesi gerekir. Bunun yolu sizi kaymakam olarak bildikleri iletebilmeleri ya da kaymakam olarak bilmedikleri halde iletebilmelerini sağlamaktır.

Kontrolsüz bir bürokrasi düşünülemez

  Kontrolü kaybetmeden, ama bazı çılgın şeyleri yapmak lazımdır, inisiyatif kullanmak lazım. Mülki idare amiri inisiyatif kullanan birisidir. Vatandaşın ihtiyaçlarını giderebilmesi için onlara hareket alanı sağlayacaktır. Bizim işimiz danışmaktır. Kontrolsüz bir bürokrasi düşünülemez. Ancak Bunun kontrolünü ne şartlarda yapacağız, nasıl yapacağız onu değerlendirmek lazımdır. Ama kontrolsüz hiçbir şey olmaz. İnsan kendini de kontrol etmesi gerekir. En sağlıklı bilgiyi tebdili kıyafet şeklinde, resmiyet dışında alabilirsiniz. Bununla ilgili bizde ağabilerimizden, büyüklerimizden öğrendiğimiz, Vali Recep Yazıcıoğlu hikayelerinden okuduğumuz şekilde hareket etmeye çalışıyoruz. Daha başarılı olunuyor. Sıkıntıları görebiliyorsunuz. Sabah 05.45’de çıkıp bir büroya gidip görebiliyorsunuz. Tabi o saatte resmi büroların bazıları açıktır. Yaşananları ve esnafın yaşadıklarını, ruh halini direkt birebir müşahede etme fırsatı buluyorsunuz. Bu durum halka güven veriyor. Sizi o saatte kaymakam bey de uyumuyor bizimle beraber, vali bey de uyumuyor bizimle beraber tabiî ki herkesin uykuya ihtiyacı var ama zaman bunları tekrarladığınız zaman halkın üzerinde iyi bir izlenim bırakıyor.

Devleti yanlarında görmeleri bir motivasyon, güven duygusu veriyor

  Aynı zaman da personel üzerinde kontrol edildiklerini, yapacakları işlerde daha dikkatli olmaları ihtiyaçlarını doğuruyor. Resmi dışında gayri resmi  kontroller daha önemlidir. Giresun Valimiz Dursun Ali Şahin ilçe kaymakamları ile yaptığı bir toplantıda “Daha çok gezen vatandaşla iç içe olan ayakkabısını eskiten onlarla ilgili görüşleri olan ihtiyaçları yerinde dinleyen kaymakam, makamında oturan kaymakam istemiyorum .”düşüncesini vurgulamıştır. Vatandaşın yanında bulunmak belki işi çözmeyecek ama sizi yanlarınızda görmeleri bir motivasyon sağlıyor. Devlet yanımızda, devlet arkamızda diyorlar. Bulunduğunuz ilçede devletin ve hükümetin temsilcisiniz. Hükümetin resmi işlerinin takipçisisiniz.  Devleti yanlarında görmeleri bir motivasyon, güven duygusu veriyor. Yöneticilerimizde buradaysa biz daha çok can havliyle çalışmamız gerekir  diye düşünürler. Bizler kendi il ve ilçelerimizde görev yapamıyoruz. Halk bunu görüp, dışarıdan gelen bizim için bu kadar çırpınıyorsa, bizim daha çok çalışmamız anlayışını buluyorlar. İçlerinizde olmanız, sürekli olarak iletişim halinde bulunmanız gerekir”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!