Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa CUMHURBAŞKANLARI-BAŞBAKANLAR - BAKANLAR - MİLLETVEKİLLERİ K.K.T.C Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Dt. Ünal Üstel: " Türkiye'de 2011...

K.K.T.C Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Dt. Ünal Üstel: ” Türkiye’de 2011 K.K.T.C. turizm yılı ilan edildi”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Dt. Ünal Üstel, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde turizm” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

Türkiye’de 2011 K.K.T.C. turizm yılı ilan edildi. Bu konudaki düşünceniz nedir?

Tabii ki bizleri bu konuda çok mutlu ettiler

  “Sevgili dostum, çoktan beri arzuladığımız, hedeflerimiz arasında olan bir olayı gerçekleştirdik. Burada ki en büyük pay K.K.T. C.’de bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi kanalıyla ile Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyin ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Beyin sayesinde gerçekleştirdik. Bizim onlardan öyle bir talebimiz oldu. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’da Bakanlar Kuruluna getirdi ve böyle bir karar aldılar. Bu karardan dolayı da kendilerine kendilerine bir kez daha teşekkür etme ihtiyacı hissettim. Tabii ki bizleri bu konuda çok mutlu ettiler. Çünkü dediğim gibi uzun zamandan beridir ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak 2011 yılını turizm yılı olarak ilan etmek düşüncemiz vardı. Ama o gün, bugün o veya bu nedenden dolayı gerçekleştiremedik.

  Tabii şimdi gerçekleştirdiğimizde  buradaki ana hedeflerimizden birisi işte; aynı,aynı dine sahip olan insanların birbirlerine daha sıkı bağlarla bağlı olması ve bunlarla ilişkilerin daha iyi bir noktaya getirilmesi amacıdır. İkinci ana hedefimizden bir tanesi de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan doğal güzelliklerimiz, denizimiz, havamızın ve tarihi eserlerimizin güzellikleri ve geçmişte Osmanlının kalıntılarından kalan gerek camilerimiz, gerekse eski eserlerimiz, kalelerimiz, Namık Kemal’in zindanı gibi değerli eserlerimizin Anavatandaki insanımızın ziyaret edip, hem bu ziyaret esnasında bu güzellikleri görmesi, bizim insanımızla buluşmasını sağlamak amacıyla 2011 Türkiye’de Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti yılı olarak ilan ettik.

                                              
K.K.T.C. Turizm Çevre ve Kültür Bakanı
Dt. Ünal Üstel ve Sonsöz  Gazetesi Köşe Yazarı-Habergünebakış
Sitesi Editörü İlker Çakan
 
Kısa bir biyografinizden sonra, K.K.T. C.’nin turizm politikasını anlatır mısınız?

Kuzey Kıbrıs’ta 16.800 yatağımız mevcuttur

  Kuzey Kıbrıs’ta 16.800 yatağımız mevcuttur. Bunların içinde bir kısmı beş yıldızlı, bir kısmı dört yıldızlı, bir kısmı üç yıldızlı, bir kısım da iki yıldızlı olarak yıldız sayısına göre ayrılmaktadır. Bunun yanında bu büyük otellerin içerisinde birde tabi ki şans oyunları mevcuttur. Dolayısıyla bu sınıflandırmayı yaparken biz şunu da göz önünde bulundurmaya çalıştık. Şans oyununda şansını denemek isteyen şahıslar o otellerde tatilini yapsınlar. Şans oyunları ile arası iyi olmayan insanların da en büyük otellerde konaklama yapsınlar.

Dıştan bakıldığı zaman Kıbrıs bir şans oyunu cenneti

  Bu düşüncelerle yola çıkılınca bir baktık ki her geçen turizmimizde özellikle Türkiye’den gelen sayıda bir azalma baş göstermesi bunun nedenlerini kurcaladığımızda bir baktık ki dıştan bakıldığı zaman Kıbrıs bir şans oyunu cenneti, değişik düşüncelerin olduğu yer olarak gözlenince biz bunu ihtiyaç hissettik. Bunları ortadan kaldırmak için yalnız Kıbrıs’ta her otelde şans oyunu mevcut değildir. Şans oyunu olan otellerimiz vardır. Şans oyunu olmayan otellerimiz vardır. Doğal güzelliklerimiz vardır. Ondan yola çakarak da bu ihtiyacı da hissettik.

Eko turizmini pilot bölge olarak seçtiğimiz bölgeler

  Türkiye’de bunları anlatmaya ve turizmimizi çeşitlenme yoluna gitmiştik. Tabi ki bunun yanında bu çeşitlenmeyi yaparken de ana hedeflerimizden birisi de turizmi 12 aya bölmekti. Bunların yanında şans oyunu olan oteller, tatil için gelip istirahat etmek isteyenler bunun yanında eko turizmini pilot bölge olarak seçtiğimiz bölgeler olarak hayata geçirdik. Bunun yanında dağ turizmi vardır. Dağ turizminde de işte güzel, yeşil adamız dendiği zaman dağlarımızda bulunan yürüyüş yolları ile bunları da hedefledik ki gelen turistimiz eğer dağ turizmi de hoşuna gidiyorsa o dağın içindeki yaptığımız güzergahlarda yürüyüşlerini yapsınlar.

                                                         
 K.K.T.C.’de turizmin incisi Girne ve Girne Limanı
 
Adamızın var olan turizmlerinden biri golf

  Bunun yanında adamızın var olan turizmlerinden biri golf sahasının mevcudiyeti, oynamak isteyenlerin o golf sahasında vakitlerini geçirmeleridir. En büyük turizmlerimizden bir tanesi de üniversitelerimizdir. Kuzey Kıbrıs’ta tam teşekkülü 6 tane üniversitemiz vardır. Tahmini toplam üniversite öğrenci sayısı 38.000 civarındadır.  

2009-2010 yılları arasında bir düşüş gözlenmektedir

  Bugüne kadar gelen yılık turist sayısı ortalama 500.000′ idi. Ama bir baktığımızda 2009-2010 yılları arsında bir düşüş gözlenmektedir. Bunun düşüşü üçüncü ülkeler ve Türkiye anavatanımızdan gözlenmektedir. Bunun nedenleri de hava ulaşımı en büyük etkendi. İkincisi fiyat, üçüncüsü de bizim en büyük handikaplarımızdan birisi de Kuzey Kıbrıs’ın tanınmaması ve dünyada uygulanan izalosyonların neticesindedir. Bu sene uyguladığımız bir teşvik politikası ile değişik istasyonlardan çarter seferleri başlamış bulunmaktaydı. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin verdiği teşviklerle biz bunu gündeme getirdik.

Teşvik sistemiyle çarter uçak seferlerini ön plana çıkardık

  Bu teşvik sistemiyle çarter uçak seferlerini ön plana çıkardık ve 13 yeni değişik destinasyonlarla çarter seferlerle oradaki turistlerimizi Kuzey Kıbrıs’a getirmeye çalışıyoruz. Bu seneki hedeflerimiz arasında yıllık gelen turist sayısını 500.000’den 800.000’e çıkararak % 31 artışla iyi bir noktaya getirmektir. Zaten bunun üzerindeki turisti buraya getirmek, şu anda bu turisti buraya getirdiğimiz zaman onu karşılayacak kapasitemiz de mevcut değildir.

Nuhun Gemisi  adlı yeni bir otelimiz gündeme girmektedir

  Şu anda var olan yatağımız 16.800  ama şu anda açılacak yeni tesislerimiz mevcuttur. Özellikle Magosa ve Bafra bölgesinde  Nuhun Gemisi  adlı yeni bir otelimiz gündeme girmektedir ve açılmaktadır. Nuhun Gemisi aşağı yukarı 1200 yatağa hitap eden büyük bir tesisimizdir. Bunun yanında insanlarımızda istikrar görülmediği için kapalı, atıl vaziyette duran  otellerimiz de vardır ve inanırım ki önümüzdeki  günlerde bu istikrarı gören  otelcimiz veya otel sahipleri veya tur operatörleri bunları da bizim de vereceğimiz teşviklerle oraları da iyileştirip ilk hedeflediğimiz yatak sayısını 20.000’e çıkarıp, ondan sonra 30.000, en son hedefimizde 50.000’e getirmektir. Dolayısıyla önce bu ulaşımdaki anomaliyi ortadan kaldırdıktan sonra sanırım ki istediğimiz hedeflere yakın zamanda ulaşacağız.

K.K.T.C.’de Girne dışında marka dediğimiz turizm merkezleri var mı?

Magosa’daki denizimiz Girne’den çok çok iyidir

  Beldelerimizin hepsi birbirinden güzeldir. Turizm dediğimizde akla Girne ve Girne sahilleri gelmektedir. Zaten baktığınızda yatak sayısının en çok olduğu yer Girne’mizdir ondan sonra ikinci sırada gelen Magosa bölgemizdir. Burada bir gerçek vardır ki Magosa’ya göre Girne yatak sayısında fazla olmasına rağmen, Magosa’daki denizimiz Girne’den çok çok iyidir. Özellikle Altın Kum’a sahip olan bir beldemizdir ve oralarda koruma olan bölgelerimiz vardır ve bu korumaların dışında da hızla yeni yeni otellerimiz inşa yoluna gidilmektedir. Bu beldeler arasında değişik bir görünme sahip olan da Güzelyurt beldemizdir. Kendine has, özellikle narenciye yönünden zengin olan bir yöremizdir ama yatak sayısı çok aşağılardadır ama turistimiz geldiği zamanda gezdireceğimiz en iyi beldelerimizden bir tanesidir.

 
                                             
K.K.T.C. Turizm Çevre ve Kültür
              Bakanı Dt. Ünal Üstel  
      
K.K.T.C.’ye gelen yabancı turistlere baktığımızda en çok hangi ülkeler ilgi gösteriyor?

En büyük turistimiz anavatanımızdandır

  Gelen turist açısından sıralama yaptığımızda en büyük turistimiz anavatanımızdandır. İkinci olarak aldığımız en büyük pay İngiltere’dir. Ondan sonra da değişik şekilde dağılmaktadır. Ama inanırım ki bu yakın tarihlerde şu anda 13 tane destinasyonumuz var ve Almanya ve İtalya üç veya dördüncü sıraya girecek diye düşünüyorum. Çarter uçaklarımız örneğin kalkış Londra’dan olduğu zaman izolasyon olduğumuz için önce  İstanbul, Alanya, Antalya’ya geliyor. Uçak Londra veya Almanya’dan kalktığı zaman direkt olarak Kuzey Kıbrıs’taki  Ercan Havaalanına inemez.

Türk halkına ve turizmcilere mesajınız nedir?

Kuzey Kıbrıs’a öncelik vermelerini istiyorum

  Turizmcilere ve özellikle anavatandaki insanlarımıza tatillerini yaparken, Kuzey Kıbrıs’a öncelik vermelerini istiyorum. Bunu söylerken de bir kere hava ulaşımındaki zorlukları aşmışız. Bugün baktığımız zaman bugün İstanbul’dan ve Türkiye’nin değişik yerlerinden Kuzey Kıbrıs’a direkt uçak seferleri vardır. Nereden buralara geldik? Tabi ki bu yıl ilk defa yaptığımız bir uygulama vardır. Değişik 5-6 yeni uçak şirketine havayolumuzu açmış bulunmaktayız.

Onur Air Havayolları Trabzon seferlerini başlatmıştır

  Dolayısıyla o havayolunu açtığımız zaman da o uçak izinlerini verirken de bir mecburiyet getirdik ki mesela Onur Air Havayolları Trabzon seferlerini başlatmış bulunmaktadır. Dolayısıyla bizim anavatanımızdaki insanımıza söyleyişimiz veya çağrımız buradaki yavru vatanda yaşayan insanlarımızı yakından görmek, yakından tanıyabilmek için, buradaki güzelliklerden faydalanmaları için ve Osmanlının geçmişte bıraktığı tarihi ve ondan öncekilerin bıraktıkları tarihi eserleri yerinde görmeleri için biz çağrı yapıyoruz ve istiyoruz. İki toplumun daha çok bağlarının güçlenmesi için tatillerini yaparken önceliklerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine vermelerini istirham ediyoruz. Bu güzel söyleşiyi yaptığınız için ben size teşekkür ediyorum.

Mersin-Silifke-Taşucu Belediyesinin K.K.T.C.’ye gidişlerde turistlerden kişi başına aldığı 12 TL. Belediye işletmecilik ücretini nasıl değerlendiriyorsunuz?  Ayrıca dönüşlerde K.K.T.C. Maliye Bakanlığı’nın; “Havaalanları ve Limanlar Yolcu Çıkış Hizmet Ücreti” adı altında toplam  22.75 TL. aldığını, bunun dışında da Girne limanından yolculuk yaptığınızda “Liman İşçileri Hizmetleri ” bedeli olarak 5.25 TL, “Girne Belediyesi Yolcu Liman Hizmetleri”bedeli olarak da 5 TL. alınarak  toplamda  33 TL . K.K.T.C.’yi çıkış parası alınmaktadır. Bunlar K.K.T.C turizmini etkileyen olumsuz faktörler olabilir mi? Bu konuyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Bu konuda tam bir bilgi sahibi değilim

Sizin izah ettikleriniz, zaten turizmi etkileyen önemli faktörler

  Bu konuda tam bir bilgi sahibi değilim. Sizin izah ettikleriniz, zaten turizmi etkileyen önemli faktörlerin bir tanesi de bunlardır. Hata geçen haftalarda Başbakanın başkanlığında mini bir zirve yaptık ve aynı sıkıntıların bazıları havalimanındaydı ve havalimanın iç düzenini iyileştirmek için vatandaşlarımızın kontrollerden daha rahat geçmeleri için tedbirler aldık. Birinci hedefimiz hava limanıydı.

Sizin söylediklerinizden sonra da bunları ortadan kaldırmak için

Girne Limanını, Taşucu Limanını ziyaret etme ihtiyacını hissettim

  Hava limanının ihalelerini yapmış bulunmaktayız. Gelen turistin daha rahat ve daha güzel bir ortamda dışarı çıkması için onun iyileştirmesini başlattık, bitmek üzeredir ama bu sizin söylediklerinizden sonra da Girne Limanını, Taşucu Limanını  bir ziyaret etme ihtiyacını hissettim. Gemi Şirketleri ile bunları oturup konuşalım. Bunlar gelen turistin bir daha gelmesine neden olan olaylardır. Dolayısıyla da bunları ortadan kaldırmak içinde sizin söylediklerinizi bir ihbar kabul ederek buralarda birtakım görüşmeler yapmayı başlatacağım.”

  1. Haber çok güzel olmuş
    Ilker Bey,
    Haber çok güzel olmuş, elinize sağlık. Sayın Bakanım da teşekkürlerini size iletmemi istedi.
    İyi çalışmalar dilerim.
    Saygılarımla,
    Pervin Aremek
    Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu
    Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı
    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!