Çamoluk ilçesi Giresun ilinin en uzak ilçelerinden birisidir ve il merkezine uzaklığı 180 km.’dir. İlçeye Giresun il merkezinden direkt araba bulmak zordur. Sadece Alucra ilçe merkezinden günde bir defa hareket eden dolmuş bulabilirsiniz. Çamoluk ilçesinin bir özelliği de Türkiye’de günlük gazete gelmeyen ilçelerden birisidir. Kısaca ulaşımda kullanılacak bozuk yolu olan Çamoluk’a vasıtasız gittiğinizde geri dönme şansınız oldukça zordur. Bunun yanında ilçede konaklayacak otel dahi yoktur. Çamoluk gördüğüm kadarıyla her yönüyle Giresun ilinin en mağdur ilçelerinden birisidir. Çamoluk ilçesinden yaklaşık birbuçuk saat bir zaman farkıyla Erzincan iline özel aracınızla gidebilirsiniz. Çamoluk ilçesi uzaklık yönünden Erzincan’a Giresun ilinden daha yakındır.
Böyle bir ilçede kaymakam olarak görev yapmak da oldukça zordur. Giresun ilinde bir toplantı olsa ilçe kaymakamı toplantıya resmi araçla üçbuçuk saatte ancak ulaşabiliyor. Kısaca Çamoluk ilçesinin genel bir profilini çizdikten sonra böyle bir ilçede Türkiye’de örnek gösterilecek büyük projelere imza atan Çamoluk’un genç, dinamik, çalışkan, devlet ve millete hizmet yapmaktan zevk alan Kaymakam Murat Zadeleroğlu’ndan kısaca bahsetmek istiyorum.
Çamoluk Kaymakamı Murat Zadeleroğlu ilçenin ufkunu açacak,kaderini değiştirecek ve devlete yaklaşık 3 trilyon katkı sağlayan Çamoluklu işadamlarının desteğiyle; Çamoluk Göl Parkı Projesini ve Çamoluk Kültür Merkezi Projesini hayata geçirmiştir. Bu projeler Giresun ilinin en büyük projeleridir. Aynı zamanda bu projeler Kaymakam Murat Zadeleroğlu’nun yoğun gayretleri sonucu Çamoluklu iş adamlarının destekleriyle yapılmaktadır. Çamoluk’un ufkunu değiştirecek bu iki proje gerçekten takdire şayan projelerdir. Kaymakam Murat Zadeleroğlu diğer taraftan ilçede ihtiyaç olan işyerlerinin de açılmasını sağlamış ve SBS’de açtığı özel dershane de yüzde yüz başarı sağlamıştır. Diğer taraftan ilçenin ekonomik yönden gelişmesi için ilçenin iklimine uygun Napolyon kiraz üretimi projesini hayata koymuştur. Çamoluk ilçesinde Kaymakam Murat Zadeleroğlu’nun gerçekleştirdiği bazı önemli projeleri şöylece sıralayabiliriz;
Çamoluk Kültür Merkezinin bir örneği Giresun il genelinde yoktur
Çamoluk Kültür Merkezi 5 katlı olup, birinci katı 7 dükkan şeklinde çarşı olacak,2.kat konferans ve sinema salonu olacak, 3-4 katlar otel olarak yapılacak ve 36 suit oda şeklinde yapılacak, 5. kat ise kafeterya ve restoran şeklinde olacaktır. Binanın tamamının 2011 yılı sonunda hizmete girmesi planlanmaktadır. Yapılacak olan 5 katlı Çamoluk Kültür Merkezi yaklaşık 2 trilyon maliyetle Çamoluklu iş adamları tarafından Çamoluk Kaymakamlığı adına yapılmaktadır. Çamoluk Kültür Merkezi Kelkit vadisine ve Kelkit Irmağına hakım noktadadır. Her katı 450 metrekare alanı kaplamaktadır. Binanın toplam olarak metrekare olarak alanı yaklaşık 20.000 metrekare alanı kaplamaktadır. Adeta yüzen bir gemi şeklinde yapılan Çamoluk Kültür Merkezinin bir örneği Giresun il genelinde yoktur.
Çamoluk Göl Parkı
Çamoluk Göl Parkı ilçenin kaderini değiştiren Çamoluk Kaymakamı Murat Zadeleroğlu’nun yoğun gayretleri sonucu yapılması sağlanmıştır. Bu pak Kelkit Irmağı kenarında ve ilçe merkezinde olup yaklaşık 45.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Bu göl parkının içinde yaklaşık 6.000 metrekare alanı kaplayan yapay göl yapılmış olup, deniz bisikleti ile gezi yapılmaktadır. Giresun genelinde deniz bisikleti gezilen buradan başka ayrıca bir yer yoktur. Bu parkın içinde toprak dolgu yapılan yaklaşık 20.000 metrekarelik alana 400 adet çam ve buna benzer ağaç fidanları dikilmiştir. İki tane çocuk parkı ile kafeteryalar, insanların spor yapabilecekleri spor aletleri yerleştirilmiştir. Diğer taraftan genel koşu parkurları ile kamelyalar yapılmıştır.
Diğer taraftan buraya konser sahnesi yapılarak aynı anda 10 bin kişinin konser izleyebileceği bir alan haline dönüştürülmüştür. Göl parkının için genel WC ve kafeteryalar da yapılmıştır. Genel bu park içinde her türlü sosyal aktivitelerin yapılacağı ve çocuk ve yetişkin herkese hitap edecek ve Giresun ilinde başka bir örneği olmayan park haline dönüştürülmüştür. Bu p park 2010 yılında yaklaşık 6 aylık kısa bir süre içinde günde 20 kişinin çalıştığı yoğun bir çalışma sonucunda bitirilmiştir. Göl Parkı yaklaşık bir trilyon maliyetle Çamoluklu bir işadamı tarafından kaymakamlığa bağış olarak yapılmıştır.
Çamoluk parkının bulunduğu alan bataklık durumundayken ve ilçenin sağlık sorunu haline gelirken bu bataklığa yaklaşık 3000 kamyon toprak dökülerek doldurulmuş ve doldurulan alana ağaçlar dikilmiştir. Ayrıca park içinde kaz, kuğu, ördek gibi çeşitli hayvanların yaşadığı barınaklarda yapılmıştır. Bu park Çamoluk ilçesine ayrı bir güzellik katmış ve ilçe modern bir görünüme kavuşmuştur. Bu bataklık içinde bulunan şehir içme suyu şebekesi bataklıktan depoya su karıştığı için daha önce tehlike arz ediyordu ve içme suyu analizlerinde sağlık açısından olumsuz sonuçlar çıkıyordu. Bu göl parkının yapılmasıyla ve bataklığın kurutulmasıyla Çamoluk şehir şebekesi suyu da sağlıklı bir yapıya kavuşmuş oldu.
Açılan özel dershaneden % 100 başarı
Çamoluk ilçe merkezinde 20 kişilik SBS’ye yönelik özel kurs açıldı. Kursa köyden gelen öğrencilerin devamlı ulaşımının sağlanması için kaymakamlık ücretsiz araç tahsis etti ve onların ayrıca yiyecek ihtiyaçlarını karşıladı. SBS sınavı sonucunda 2 öğrenci Fen Lisesini, 6 öğrenci Anadolu Öğretmen Lisesini, 12 öğrenci Anadolu Lisesini kazandı. Böylece kursa giden 20 öğrencinin tamamı başarılı oldu ve Çamoluk tarihinde ilk defa iki öğrenci Fen Lisesini kazandı. Böylece açılan kursta % 100 başarı elde edildi. Bu öğrencilerin tamamının evleri kurs süresince ziyaret edildi.
İlçenin temel ihtiyaçlarına yönelik iş yerleri
Çamoluk Kaymakamı Murat Zadeleroğlu, ilçenin temel ihtiyaçlarına yönelik ve ilçede bir örneği bulunmayan 6 ayrı vatandaş 6 farklı işyerinin açılmasını sağladı. Açılan işyeri konuları itibariyle şöyledir; Kuru elbise temizleme, Oto yıkama-yağlama, Oto tamircisi, Kafeterya, Bilgisayar tamircisi, Sera
Giresun ilinde köy yolları en çok asfalt yapılan ilçe Çamoluk
Köy yollarının % 43’ü asfalt yapıldı.2009 yılında 14 km. 2010 yılında 22 km. köy yolu asfalt yapıldı. 2011 yılında ise 46 km. köy yolunun asfalt yapılması planlanmaktadır. 2010 yılında 14 km. ödenekle 21 km. asfalt yol yapılmıştır. Gelen ödenekle her yıl % 50z fazla iş yapıldı. Normal olarak bir km. köy yolunun asfaltlanmasının değeri 70 milyardır. Çamoluk Kaymakamlığı yol alt yapımında kullanılan malzemeyi kendisi temin ettiği için gelen ödenekten % 50 kar kazanmaktadır. Böylece gelen ödenekle % 50 fazla köy yolu asfalt yapılmaktadır.
Napolyon kirazı projesi
Çamoluk ilçesinin kaderini değiştirecek birçok önemli projeye imza atıldı. İlçenin ikliminin Napolyon kiraz üreticiliğine uygun olması nedeniyle 25 dönüme 2.000 adet Napolyon kirazı fidanı dikildi. Yeni projelerle bu çalışmanın devam edeceği öğrenildi. Dikilen Napolyon kiraz fidanlarının 3 yıl sonra meyve vereceği tahmin edilmektedir.
Halı saha projesi
Çamoluk ilçesinde büyük bir eksiklik olan halı saha yapılacaktır. Yapılacak halı saha 25×40 m. ebadında olup, üstü kapalı olacaktır. Çamoluk ilçesinin eksikliğini giderecek olan halı saha Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Çamoluklu işadamları desteğiyle yapılacaktır.
Devletimizin ve milletimizin kalkınması için böyle canı gönülden çalışan kaymakam ve valilerin çoğalması dileğiyle.