Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Geçmişte diğer ilçelere kamyonlarla götürülen ve satılan Piraziz elması
“Piraziz Kaymakamlığı olarak geçen yıl Piraziz elması ile ilgili olarak bir araştırma yaptık. Gördük ki bu elma literatürde Piraziz elması olarak yer alan uzun ömürlü, son derece sağlıklı, kolay bozulmayan, antioksidan özelliği olan ve şeker hastalığına iyi gelen bir elmadır. Geçmişte buradan diğer ilçelere kamyonlarla götürülen ve satılan, hala daha pazarda toplatılıp ve satılan bir elmadır. İl Genel Meclisi gündemine gelip, rapora bağlanan ve ama hiçbir adım atılamayan bir konudur. Biz bunu Tarım Müdürlüğündeki arkadaşları çağırmak suretiyle bu konuda ne yapabiliriz diye fikir jimnastiği yaptık. Arkadaşlarıma dedim ki bu konuda bir proje üretelim, örnek bahçeler kuralım. Arkadaşların bana söylediği sayın kaymakamım bu elmalar çok uzun boylu olduğundan hem bakımı ve hem toplanması ve uzun ömürlü ağaçların yaşatılması zordur. Piraziz’de her bahçede 1-2 tane vardır. Bunun için ne yapılması gerekir? Bodurlaştırmak gerekir.
Bu nedenle kalem toplamak amacıyla arkadaşları görevlendirdik. Bu nedenle tüm köylerden 1.500’e yakın kalem toplandı. Bunun 1.300 tanesi sağlıklı çıktı. Bu konuda Isparta’da Bahçe Kültürlerine bağlı Fidan Yetiştirme Enstitüsü ile anlaştık. Oraya fidanlarımızı gönderdik ve aşılattırdık. Tüplettirdik ve yetiştirmeye başladık. Bu uzun soluklu sabır gerektiren bir şeydir. Bakın elmalar bu şekilde yetiştirilir diye bir seçelim dedik. Sağlık Ocağının yanında yaklaşık bir dönüm araziye 4 tane ayrı bahçe kurduk. Bunların toprağını özenle seçtik ve gübrelettik.
Damla sulama şebekesini kurduk. Bahçelerde çok güzel bir peyzaj düzenlemesi yaptık. Ondan sonra 150 fidanımızı dikecek hale getirdik. Bunun bütün Pirazizli dostlarımıza ve hemşerilerimize sizin adınıza da bir fidan dikiyoruz diye hatta yılbaşını vesile kılmak suretiyle Piraziz’de dikilebilir bir elma fidanımız var deyip onları da onura etmek istedik. O fidanların somut anlamda dikimini gördük. Bu örnek bahçeyle de kalmayacaktır. Köylerimizde en az 10 dekar bodur elma bahçeleri düzenleyeceğiz. Bunlar birinci grup elmalarımızdı. Güz aylarında fidan dikimi mevsiminde yaklaşık 1.000 tane daha fidanımız gelecek ve bunları da vatandaşlarımıza dağıtacağız.
Yok olmakta olan bir elma türünü tekrar yeşertmeye çalışacağız
Bu proje kaymakamlığımızın himayesinde; SYD Vakfı, Piraziz Belediyesi, Piraziz Ziraat Odası. İlçe Tarım Müdürlüğümüzün ortak bir çalışması oldu. Onları da böylece bu projeye katmış olduk. Yeni dikilen fidanlar gelecek sene küçük küçük meyve vermeye başlayacaktır. İkinci seneden sonra artık meyveleri toplanacaktır. Kelkit Vadisi raporu elimde var. Bu civarda 12 tane elma türünden bahsediliyor. Şimdi yok olmakta olan bir elma türünü tekrar yeşertmeye çalışacağız. Bu aylarda elmamızı yiyebiliriz.
Bu yöreye mahsus meyveyi tarihe bir kayıt koyuyoruz
Elmalar Ekim ayında toplanıyor ve Mayıs ayına kadar ev şartlarında dahi saklanabiliyor ve bozulmuyor. Elmanın tadı hafif mayhoş ama insanı rahatsız etmiyor. Çok hoş bir kokusu var. Piraziz elmasını tescil ettirme çalışmamız vardır. Piraziz elmasını markalaştırmak istiyoruz. Tabiat varlığı olan ve bu yöreye mahsus meyveyi tarihe bir kayıt koyuyoruz. Vatandaşımız böylece fındığını topladıktan sonra birde elmamı toplayım diyecektir. Şu anda bu elma piyasada 1,5-2 TL’ye satılıyor. Düşünün bir ton elmanız olsa 2 milyar TL. para alacaksınız. İlçemize ekonomik katkısı olacaktır. Tabii bu iş sabır gerektiriyor.”