Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Türkiye’deki kadın halk ozanlarımızdan Halk Ozanı, Aşık Ayten Gülçınar “Türkiye’de halk ozanı ve aşıklık geleneği” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Sonradan aşık olmadım, aşık doğdum diye düşünüyorum
“1960 doğumlu olup, Sivas-Şarkışla ilçesi Çanakçı Köyündenim. Çocukluğum babamın işi nedeniyle Niğde’de geçti.1984 yılından bu tarafa da Ankara’da ikamet etmekteyim. Ben sonradan aşık olmadım, aşık doğdum diye düşünüyorum. Çünkü kendimi bildim bileli türkülere, saza aşırı derecede sevdalı ve tutkundum. Rahmetli babam Musa Çınar şiirler yazardı ve çok güzel yanık sesi vardı. Ben ilk şiiri babamın şiirleriyle tanıdım. Onbeş yaşlarında şiir yazmaya başladım. Yirmibeşli yaşlarda da sazı elime almaya başladım. Zaman zaman çeşitli nedenlerden dolayı sazım kırıldı. Başına türlü kazalar geldi. Ailemin erkekleri tarafından biraz engellenmek istendim. Neticesinde şu an sazımı elime aldım ve çalabiliyorum. Şimdi aynı zamanda ailemde destekliyor. Şimdi artık benimle gurur duyduğunu söylüyorlar.
Şimdiye kadar söz ve müziği kendime ait 3 tane eserim çıktı. En son albümün ismi “Kan kusturdun vicdansız”. Diğerinin adı ise “Bir deli aşka tutuldum”. Bir kadın aşıklarla ortak albümüz çıktı. İki tane şiir kitabım çıktı. İlk şiir kitabımın adı “Zaman karagözlerinde güvercin olsun” idi. İkinci şiir kitabımda adı da ” Gözyaşımdan Kızılırmak beslenir”
Sevgi her şeyin anahtarıdır. Sevgi her şeyi çözer diye düşünüyorum
Halk ozanları demek insanları kışkırtmak, ayrımcılığa sürüklemek, kavgaya sürüklemek değildir. Tabiki aksilikler, sorunlar dile getirilmelidir. Lakin insanları kaygaya kinle saldırarak değilde, sevgiyle yapılmalıdır. Sevgi her şeyin anahtarıdır. Sevgi her şeyi çözer diye düşünüyorum. Aşıklar ve ozanlar gönül insanlarıdır. Yurdumuzun birlik ve beraberliği yolunda bu uğurda hizmet etmelerini temenni ediyorum. Cumhuriyetimize, Atatürk’e sahip çıkmalarını istiyorum. Arap ülkelerinde olanları görüyoruz. Memleketimizin kıymetini bilmelerini tavsiye ediyorum.
Kültür ve Turizm Bakanlığımız; bir bale, tiyatroya verdiği değeri halk ozanlarına yeterince vermiyor. Hiç görmeden gelmiyor ama daha fazla desteklerini bekliyoruz. Çünkü bizim öz kültürümüzdür. Kültürsüz insanlık, topluluk, millet olmaz. Kültür bir toplumun temel taşlarından bir tanesidir. Kültür insanın özü ve dilidir. Kültür insanın kendini ifade etme şeklidir.”
İSTEMEM
Derdi veren elbet verir çareyi
Ölürümde yine elden istemem
Son nefesim olsa bir damla suyu
Sevgisiz uzanan elden istemem
Sevgisiz yaşamak ölümden acı
Paranın sevgiye yeter mi gücü?
Gönlüm bir çift tatlı sözün muhtacı
Sevgisiz yürekten dilden istemem.
Ozan Ayten Gülçınar
teşekkürler ilker çakan kardeşim
çok kıymetli ilker çakan kardeşim önce sizi selamlıyorum kadın aşıkların ozanların düşünce ve duygularını anlatma olanağı tanıdığınız bize zamanınızı ayırdığınız için çok çok teşekkürler ediyorum ve benimle alakalı yazınızda ki her kelimenin altına imzamı atarım kesinlikle beni yansıtıyor en ufak değiştirme yok bu hassasiyetinizden dolayı da sizi tebrik ederim başarılarınızın daim olması dileklerimle saygılar sevgilerimi sunarım amasyaya selamlar