Perşembe, Nisan 25, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Karadeniz Bölgesinin en büyük Organize Besi Sanayi Bölgesi ne zaman hizmete girecek?

Karadeniz Bölgesinin en büyük Organize Besi Sanayi Bölgesi ne zaman hizmete girecek?

  Ülkemiz ekonomisinde hayvancılık önemli bir yer tutmaktadır: Özelikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde halkımızın temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Ancak günümüzde hayvancılık üretimi geçmiş dönemlere göre bakıldığında ekonomik girdilerin fazlalığı nedeniyle gittikçe geri gitmektedir. Ülkemizde devletimizin hayvancılığın gelişmesi yönündeki üretime dönük çalışmaları ve projeleri takdir etmek gerekir.

  Fakat tüm çalışmalara hayvancılık üretimi ülkemizin geçmiş yıllarına bakıldığında istenilen seviyede değildir. Bunun göstergesi de devletimizin et fiyatlarının yükselmesi nedeniyle yurt dışından canlı hayvan ithalat etmesidir. Onun için hayvancılık devletimizin sunduğu ve çalışmaya başlanılan bu projelerin hiç zaman geçirilmeden hayata geçirilmesi bu konudaki önceliklerimizden olması gerekir. Çünkü hayvancılık ülkemiz için önemli sektördür.  Anadolu’daki birçok insanımızı geçimini bununla sürdürmektedir. Özellikle ülkemiz insanın önünü açan bu yöndeki projelere hız verilmesi ve bir an önce bitirilmesi gerekmez mi? Ancak bürokrasinin düzenli çalışmaması nedeniyle zaman zaman bu tür çalışmalarda aksaklıklar görülmektedir.

  Devletimiz hayvancılık sektörünün iyi bir seviyeye gelmesi konusunda büyük bir çalışma örneği sergiliyor. Ancak bürokrasinin,  bu sektörün acilen iyi bir seviyeye gelmesi için devletimizin yaptığı çalışmaları takip edememesi ve kısa zamanda sonuçlanması konusunda gösterilmesi gereken gayreti göstermeleri gerekmez mi? Devlet yatırım konusunda projeyi onaylar ve gerekli ödeneği gönderir. Takip etmek ve sonuçlandırmak bürokrasinin işidir. Ülkemizde bürokrasi bu konuda devletimizin kalkınması yönündeki acil çalışmalara ayak uydurmakta güçlük çekmektedir.

  Bürokrasi işlerinde genelde klasik hizmet ve görevlerin dışına çıkmakta zorlanmaktadır. Ülkemizde işsizlik oranının yüksekliği nedeniyle konuyla ilgili bürokratların istihdama ve ülkemizin kalkınmasına yönelik çalışmalara ağırlık vermesi gerekirken, normal rutin yapılması gereken işlerin dışına çıkamıyorlar.  Devletimizin ülkemizin kalkınması yönündeki çalışmalara hız verirken, bürokrasinin buna ayak uydurması gerekir.  Siz uygulayıcı bürokrat olarak ben bu işi yapamıyorum ve bu konuda başarıyı yakalamada zorluk çekemiyorum diye söylerseniz bu bir erdemliliktir. Çünkü o makamlar hizmet makamlarıdır.

  Sözü buraya kadar getirmişken size Karadeniz Bölgesinde hayvancılık yönünden bölge halkının ufkunu açacak ve ülkemize ekonomik yönnden katkısı olacak Amasya iline bağlı Suluova ilçesinde yapım çalışmalarına 2005 yılında başlanılan Suluova Organize Besi Sanayi Bölgesinden bahsetmek istiyorum. Bu organize besi sanayi bölgesi 900 dekar bir alanı kaplamaktadır. Bu projenin gerçekleşmesi için bugüne kadar yapılan harcamanın 6-7 trilyon olduğu ve yapılan alt yapı çalışmaların bu yıl sonuna kadar biteceği söyleniyor.

  Ama bu organize sanayi bölgesinin ne zaman biteceğinin henüz netleşmiş olmadığı söyleniyor.  Günümüzde devletimizin hayvancılığın kalkınması yönündeki çalışmalar hızla devam ederken, bu organize besi sanayi bölgesi 5 yılda neden bir türlü bitirilemiyor?

  Halbuki bu besi sanayi bölgesi hizmete girdiğinde bölgedeki hayvancılık sektörü büyük ölçüde canlanacaktır. Bunun istihdama ve ekonomiye önemli katkısı olacaktır. Günümüzde et fiyatlarının yüksekliğinden şikayet edilirken ve canlı hayvan ithalatının ülkemiz gündeminde olduğu bir dönemde buradaki çalışmaların 5 yıl uzaması gerekir mi? Ya sizce?

  1. Hayvancılık Sektörü
    Yazarın ifade ettiği konunun üzerinde önemle durulması gerekir. İthal et geçici çözüm olabilir, kalıcı çözüm kendi ayaklarımkzda duracak desteğin sağlanarak uzun vadede kaliteli ve ucuz ürün elde edilmesidir. Tüm dünyanın gündeminde olduğu gibi organik tarıma da mutlaka ağırlık verilerek bütün bunlar yapılmalıdır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!