Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Giresun-Çanakçı ilçesi, Giresun ilinin en küçük ilçelerinden birisidir. İlçenin ekonomisi genellikle fındığa dayanır. İstanbul’da işyerlerinin kapanması nedeniyle işsiz kalan Çanakçılılar kendi memleketlerine geri dönmeye başlamışlardır. Çanakçı Kaymakamı Murat Eren, ilçede yaklaşık 2 yıldır görev yapıyor. Kaymakam Murat Eren ilçenin ekonomik, sosyal, turizm, kültürel yönden gelişmesi için birçok proje geliştirmiş ve bu projelerin çoğunu uygulamaya koymuştur. Çanakçı Kaymakamı Murat Eren ilçede işsizliği önlemek amacıyla atıl vaziyette bulunan Fiskobirlik birlik binalarını ilçedeki iş istihdamına katkı yapmak amacıyla Türkiye İşkur Kurumu ile ortak proje hazırlayıp, uygulamaya koymuştur. Bunun sonucu ilçede 90 kişinin çalıştığı tekstil atölyesi 8 aydır üretime devam etmektedir.
Bu proje Karadeniz Bölgesinde iş istihdamına yönelik örnek projedir. Bu yönden Çanakçı Kaymakamı Murat Eren Türkiye örneği bir projeye imza koymuştur. Devlet adamının başarısı budur. Kaymakam Murat Eren işsizliğin yoğun olduğu ülkemizde istihdama yönelik çare düşünmesi gerçekten takdire şayandır. İşsizliği önlemede devlet adamının yaptığı örnek projedir. Devlet-vatandaş dayanışmasını en üst noktaya taşıyan, çalışkanlığı ve görevine son derece bağlılığı, devlet adamı duruşu ile ilçede herkesin takdirini kazanan, samimi, vatandaştan biri gibi davranan Çanakçı Kaymakamı Murat Eren “Çanakçı ve başarılı bir mülki idare amiri” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Çanakçı-Giresun yolunun tamamlanması beklenmektedir
“Çanakçı Giresun ilinin küçük ilçelerinden birisidir. Ekonomik ve sosyal anlamda mahrum bir bölgedir. Son yıllarda ilçemize büyük bir kaynak aktarımı oldu. Maliyeti 7,5 trilyon olacak olan Çanakçı-Giresun yolunun önümüzdeki yılsonunda tamamlanması beklenmektedir. Daha çok istihdama ve eğitime, tarıma dayalı projelerimiz vardır Giresun ilinin geçim kaynağı fındıktır. Çok az bir miktarda çay yetiştirilmektedir. Burada yetiştirilen ürünleri çeşitlendirmeyi bekliyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesinin geliştirilmesi kapsamında bir projemiz vardır. Bu proje bir Japon kuruluşu ve Tarım Bakanlığı ile beraber yürütülmektedir. Bugüne kadar 176 milyarlık bir proje gerçekleştirdik. Bu kapsamda ilçemizde kivi ve ceviz bahçeleri, 7 adet Japon serası kurduk. Bu seralar standart seraların dışında ultra seralardır. SYD Vakfından 290 milyarlık bir inek projesi yaptık.
Bu ineklerden 23 vatandaşımıza 46 adet dağıttık. Çanakçıda bir istihdam projesi geliştirdik.Böylece şu anda 90 vatandaşımız iş sahibi oldu.Fiskobirliğin eski depolarını iki tane müteşebbis ile beraber tamir ettirdik. Bununla ilgili Türkiye İşkurumu ile proje geliştirdik. Çanakçı’ın en yüksek üretim kapasiteli işletmesini açtık. Çanakçıdan beş kişiden fazla bir işletme bulunmazken, şu an 90 kişi çalışan bir iş yeri açtık. Burada önemli markalara mal üretilmektedir. Bu işletmenin iki aylık iş bağlantısı yapılmış ve ful çalışıyorlar. Bu işletme büyük firmaların fason imalatını yapıyorlar. Buranın 2-3 yıl sonra kendi ürünü ve markasını oluşturacak bir işletme olmasını istiyoruz. Biz onlara devlet olarak büyük katkı sağladık. Onlarda ayakta durdular Böylece projemiz gerçekleşmiş oldu. Bunun dışında Karabörk Beldemizde Kadın Eğitim Projesini uyguluyoruz. Eski Sağlık Ocağımız tamir ettik ve içerisine gümüş eğirme makinesi aldık.
Daha önce burada kurulan Kadın Kooperatifi üyelerimize gümüş işlemeciliği, Trabzon hasır bileziği, telkari işlemeciliği üzerine eğitim verdik. Bu kursiyerlerden 7-8 tane bayan bu işi öğrendiler ve meslek sahibi oldular. Biz bununla ilgili 250 bin euroluk AB projesi yaptık. Bu proje her aşamadan geçti ve ancak ne yazık ki ilgili kurum bütçesi yeterli olmadığı için şu ana kadar ödenek tahsisi alamadık.Bu proje ime ilgili mahalli kaynak gerçekleştirildiği vakit 100 kadar kadınımızı iş sahibi yapmayı planlıyoruz. Bayanlarımız ilgili olarak kültür ve bilgi seviyelerini artırmak için kadın çiftçiler yarışıyor yarışması düzenledik. Trabzon ve Samsun’da fuarlara ve gezilere götürdük. Trabzon’da hasır bilezik yapılan yere götürdük. Tarım işletmelerimizi gezdirdik. Bunun dışında çeşitli kurslar düzenledik. Daha önce başlayan toplum merkezi projemizi bitirdik.
Hizmet programını tamamen yeniledik
Çocuklarımızın burada ilk defa sinema izleyebileceği çeşitli etkinliklerin düzenleneceği içinde 20 adet bilgisayar olan, toplantı ve okuma salonunun olduğu bir proje geliştirdik. Bu proje halen devam etmektedir. Kitap projesi yaptık. Okullarımıza tamamen klasik romanlardan oluşan 1000 adet kitap aldık ve bu kitapların hepsini dağıttık. Giresun il genelinde SBS sınavlarında üst sıraya taşındık ve böylece il çapında merkez ve Bulancak’tan sonra üçüncü olduk. Kaymakamlığımıza bir iş makinesi aldık. Hizmet programını tamamen yeniledik. Sünnet şenliği düzenleyerek, toplam 50 çocuğumuzu sünnet ettirdik. Yüksekokul okul projemiz var. İlçemizde 10 yıldır atıl duran bir bina vardı.2.500 metrekarelik kapalı bir alanı bulunan kargir bir binaydı. Uzun süre kullanılmadığı için Diyanet Vakfına devir edilmiş. Bu konu ile ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanı ile görüştüm. Bu binayı uygun bir rakamla satın aldık. Bu binanın projesini üniversitenin isteğine göre uygulayacağız. Engelliler Günü nedeniyle 150 engelli vatandaşımızı aileleriyle beraber 500 kişiyi içine alan bir etkinlik yaptık ve onlara yemek verdik.
Ayrıca 150 engellimize hediye verdik. Bunların bir çoğunun maddi durumu iyi değildir. Çanakçı’da ilk defa Hazreti Mevlana’yı anmak için Mevlana günü etkinliği yaptık ve bununla ilgili buraya 2 mevlevi getirdik. Ayrıca bir okulumuzda bununla ilgili bilgi gösterisi düzenledik. Ayrıca Giresun’dan Türk Sanat Musikisi konseri getirdik. Bu faaliyetlerin tamamı tamamen sponsor destekleriyle olmuştur. Bu projeler devam edecektir. Kuş ve ıslık dili Giresun’a özgüdür. Bununla ilgili kuş dili ile ilgili olarak 6000 milyar proje hazırladık. Dünya üzerinde UNESCO tarafından kabul edilen kültür somut olan veya olmayan kültür varlıkları vardır. İspanya’da ıslık dili UNESCO tarafından somut olmayan kültür varlığı olarak kabul edildi. Amacımız ilçemize somut olamayan bir kültür varlığı kazandırmaktır.Türkiye 5 tane örneği var ama Giresun için önemlidir. Giresun’a bağlı bir kültür değerinin somut olmayan bir kültür varlığı olarak kabul edilmesini istiyoruz.
Aynı zamanda bu dilin devamını sağlamak için Kuşköy’de bir kültür merkezini kurmayı planlıyoruz. Turizmi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu projeyi Mart ayına kadar yetiştirmeye uğraşıyoruz. Burada böylece güzel bir eser bırakacağımızı düşünüyorum. Çanakçıyı daha önce bilmediğim için ilçe hakkında bende güzel düşünceler oluşmadı. Memleketim Tekirdağ’a uzaklığı 1.200 km.’dir. İlçeye geldiğimde hoş bir intiba bırakmadı. İlçeye girdiğimde yolları son derece bozuktu. Sosyal imkanı olmayan bir ilçeydi. Göreve başlayalı gelecek Mart ayında iki yıl olacaktır. Böylece ben onları sevdim, onlarda beni sevdiler. İki yıl içerisinde daha önce yapılamayan işleri yaptık. Çanakçı, Giresun’un en ufak ilçesi olmasına rağmen benim gözümde farklı bir değerdir. Çanakçı için keşfedilmemiş cennet diyebiliriz. Doğal hayat ülkenin hiçbir yerinde göremeyecekleri canlıları burada görmek mümkündür. Her ilçede SYD Vakfında mütevelli heyetleri vardır.
İlçemizde bizde dosyası olan 300’den fazla fakir vatandaşımız vardır. Kurulan heyetle bende vatandaşlarımızın evlerine gidiyoruz. Vatandaşlarımızın evlerine girerken kendilerinden izin alıyoruz. Evlerinin durumunu kamera ile çekip, kendi durumlarıyla ilgili detaylı bir röportaj yaptık. İlçemizdeki tüm fakir vatandaşlarımızı birebir tespit ettik. SYD Vakfı toplantılarında bize kaç kişi müracaat ettiyse onların durumlarını çektiğimiz videodan izliyoruz. Elimizdeki belge ve bilgiye göre karar veriyoruz. Bu şekilde hiçbir suiistimale yer vermiyoruz. İlçemizdeki tüm fakir vatandaşlarımız şu an kayıt altındadır. İstanbul’dan artık ilçemize vatandaşlarımız göç etmeye başladı. İşsiz kalan vatandaşlarımız rahat geçinirim düşüncesiyle memleketlerine dönüyor. Bunların içinde kalifiye elaman olanlar vardı. İlçemizde kurulan tekstilde bunlardan yararlandık.
Hem bunları istihdam ettik ve hem de iş bilmeyen vatandaşlarımıza örnek oldu. İlçemiz dışında Karadeniz Bölgesinde 90 kişiye istihdam sağlayan başka bir örnek yoktur. Bu konuda özellikle kamu kurumlarının yaptığı bir çalışma yoktur. Bu yaptığımız çalışma örnek teşkil edecektir. Çanakçı bölgesinde bugüne kadar kendi bünyesinde 5 kişi çalıştıran bir işletme yoktu. Burayı 90-100 kişinin çalıştığı ve tekstilde uluslar arası markalara iş yapan atölye haline getirdik. Fiskobirlik’in kullanılmayan depolarını değerlendirdik. Çanakçılı bir hemşehrimizin elinde tekstil alanında çok eski iş makinelerinin olduğunu söylediler. Buna dedim ki bu iş makinelerini buraya getir ve kendinde başında çalışırsın. Bir yıl içerisinde yaptığın üretimle bu makinelerin parasını alırsın dedim. Ancak yapamazsan bu makineleri buraya bağışlarsın dedim. Üretime bu eski makinelerle başladık. Yaşar Kırımlı adındaki iş adamımızı böyle bir proje yapıyoruz, sende yatırım yap diye kendisini ikna ettik. Oda bize güvenerek burada iyi bir yatırım yaptı. Bu işletme 8 aydır çalışarak, şu anda çok güzel çalışıyor. Burada çalışan insanlar Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olarak çalışıyorlar.
Başarılı bir mülki idare amiri 24 saat mesaiyi düşünmelidir. Bazı meslektaşlarımız tarafından görev olarak kabul edilir ve bu fikir doğru bir fikirdir. Bir ilçenin ekonomisi, kültürü, sosyal durumuna katkı yapıyoruz.
Japon seralarında çiftçilerimiz tarafından üretilen ürünler
İlçe Tarım Müdürlüğümüzün yürüttüğü DOKAP Projesi kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız tarafından finanse edilerek yapılan Japon Seralarında çiftçilerimiz tarafından üretilen ürünler yakın çevredeki süpermarketlerde satılmaya başlanmıştır. Çiftçilerimiz bu dönemde seralarında taze soğan, marul, ıspanak, maydanoz gibi ürünler yetiştirmektedirler.3 Aralık Dünya engelliler günü münasebetiyle Kaymakamlığımız ve Görele Omurilik Felçlileri Derneğince organize edilen ve ev sahipliğini Kaymakamlığımızın yaptığı etkinlikte engelli vatandaşlarımız hayat buldu.
Çevre ilçelerden de gelen vatandaşlarımız ile birlikte toplam 500 kişiye ulaşan davetliler engelli çocuklarımızın gösterileriyle oldukça güzel zaman geçirdiler. Engelli çocukların gösterileri ve başarıları ayakta alkışlandı. Etkinlik süresince tüm engelli vatandaşlarımıza Görele LCW, Moda Life, Bircan Giyim tarafından ücretsiz gönderilen hediyeler verildi. Ayrıca tüm özürlü çocuklarımıza Kaymakamlığımız tarafından temin edilen oyuncak ve değişik hediyeler dağıtıldı. Ayrıca Görele ASKUR yemek tarafından 500 kişilik yemek verildi. İlçemiz genelinde öğrenim gören öğrencilerden Lise giriş sınavında Fen Lisesi kazanan bir, Üniversite yerleştirme sınavında lisans düzeyinde öğrenim görme hakkı kazanan 9 öğrenci ödüllendirildi. Çanakçıspor ‘a gelir elde etmek amacıyla Kaymakamlığımız tarafından Futbol Turnuvası düzenlendi. Turnuva Karabörk Belediyesi Spor Tesisinde yapıldı. Turnuvaya katılan takımlardan gruptan çıkmaya hak kazanan takımlar arasında yarı final ve final karşılaşmaları yapıldı. Turnuva da dereceye giren takımlara kupaları verildi.
İlçe Tarım Müdürlüğümüzün koordinasyonu ile İlçemiz Karabörk Beldesi Kadın Çiftçilerimiz ve Kuşköy Köyü Kadın Çiftçilerimiz Samsun Tarım Fuarını ziyaret etmişlerdir. Karabörk Belediye Başkanlığı ve Kuşköy Muhtarlığının temin ettikleri araçlarla, Çanakçı Ziraat Odası Başkanlığı ve Çanakçı Köylere Hizmet Götürme Birliğimizin katkıları ile fuara giden çiftçilerimiz standları gezerek tarımda en son tİlçemiz Kaymakamı Murat EREN ‘in girişimleriyle İlçemizde kurulan ve halen 85 kişinin istihdam edildiği, Çanakçı Tekstil Fabrikasında 25 Mayıs-25 Ağustos 2010 tarihleri arasında İş-Kur Giresun İl Müdürlüğü, Çanakçı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Çanakçı Tekstil Ltd. Şti. ortaklaşa meslek edindirme kursu düzenlemiştir.
İlçemiz Çağlayan Köyünde ulaşımın kolaylaştırılması kapsamında köy merkezi ve köy yolunda Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yaptırılan beton yol yapım işi başlatılmış ve çalışmalar devam etmektedirTarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan İl Özel İdare Müdürlüğü finansmanı ile uygulamaya konulan “Sütte Sağım Hijyeni ve Kalitenin İyileştirilmesi Projesi” kapsamında Karabörk Beldesinde “En Kaliteli Süt” yarışması düzenlendi. En Kaliteli Süt Yarışmasına 27 üretici katıldı. Yarışmada Hüseyin Arslan’ın ürünü birinci gelirken, Sabire Kodalak ikinci, Gülümser Bebek üçüncü oldu. Yarışmada birinci gelen çiftçiye Süt sağma makinesi, süt güğümü, süt kovası, dijital termometre hediye edilirken, ikinci ve üçüncüye yayık makinesi, Süt kovası, süt güğümü hediye edildi. Ayrıca projeye katkı sağlayan 8 çiftçide ödüllendirildi. Proje kapsamında Peynir Yapım Elemanı Kursunda başarılı olan çiftçilere sertifikaları dağıtıldı.
Proje kapsamında 23 kişiye 3’er adet süt sığırı
İlçe Tarım Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve SYDTF tarafından finanse edilen Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi SYD Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak bütçesi Çanakçı İlçesi SYDV’na aktarılmıştır. Proje kapsamında 23 kişiye 3’er adet süt sığırı, canlı hayvan sigortası ve yem ihtiyacı temin edilecektir. Çiftçilerimiz ahırlarını rehabilite ederek gelen hayvanların rahat edeceği hale dönüştürmeye başlamışlardır.
İlçemiz genelinde öğrenim gören öğrencilerden Lise giriş sınavında Fen Lisesi kazanan bir, Üniversite yerleştirme sınavında lisans düzeyinde öğrenim görme hakkı kazanan 9 öğrenci ödüllendirildi. Önümüzdeki Eğitim-Öğretim yılında da sınavlarda başarılı olan öğrencilerin ödüllendirilecektir. İlçemiz Deregözü Köyünde Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz tarafından 2010 yılı KÖYDES Projesi kapsamında 1 adet 3X3X8 menfez, 1 adet 3X5X5,5 tabiyeli menfez olmak üzere 2 adet menfez yapılmaktadır. 3X3X8 ebadındaki menfez tamamlanmış olup, yazlık mahallesi yoluna yapılan tabiyeli menfezin yapımı devam etmektedir. Bakımlı Köyü Şadı Mahallesinin ulaşımı zorlaştıran taşlı ve yokuş yolu beton yol yapmak suretiyle ulaşımın kolaylaştırılması ve araçların sağlıklı ulaşımı sağlanmasını hedeflenmektedir.İlçemiz Deregözü Köyünde Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz tarafından yol betonlama çalışması yapılmaktadır. 2010 yılı KÖYDES Projesi kapsamında yürütülen Çalışmada Deregözü Köyümüzün Güregeriş ve Camiyanı mahallesinin yolları betonlanmıştır. Köyümüzde yapılan betonlama çalışmaları Kavak Mahallesi ile devam edecektir.
İlçemizde kaymakamlığımızın gayretleriyle kurulan ve halen 85 kişinin istihdam edildiği, Çanakçı Tekstil Fabrikasında 25 Mayıs-25 Ağustos 2010 tarihleri arasında İş-Kur Giresun İl Müdürlüğü, Çanakçı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Çanakçı Tekstil Ltd. Şti. ortaklaşa meslek edindirme kursu düzenlemiştir. Kursa 61 kişi katılmış ve başarılı olan 57 kişi sigortalı olarak işe başlamıştır. Başarılı olan Kursiyerlerimize Kurs bitirme belgelerini verilmiştir. İlgili firmanın talebi üzerine 25 kişilik 2. kurs İl İstihdam Kurulunda onaylanmıştır. Kurs Sonucunda başarılı olan kursiyerlerin en az %70 inin aynı firmada istihdamı sağlanacaktır.
Kaymakamlığımız ve İş ve İşçi Bulma Kurumu tarafında hazırlanılan 100 kişiye tekstil alanında istihdam sağlayarak meslek edindirmeyi planlıyor. Proje kapsamında çalışmalar tamamlanarak kurs başladı. İş-Kur tarafından kursiyerlerin günlük ücreti ve meslek kaza sigortası karşılanacaktır. Kurs sonunda başarılı olanlara sertifika verilecek ve kursiyerlerin % 70’i Çanakçı Tekstil Ltd. Şti. de istihdam edilecektir.
Kuşköy İlkokulu Ana Sınıfı öğrencileri Kaymakamlığımızı ziyaret etti. Öğle yemeğini Çanakçı Ahmet Yılmaz Ana Okulunda yiyen öğrencilerimiz daha sonra İlçe Tarım Müdürlüğü personellerince kuş gribi, yumurta ve süt tüketimi, tuvalet kullanımı konularında çizgi film ve filmlerin yer aldığı eğitime katılmışlardır. Eğitim sırasında öğrencilere ailelerine götürmeleri amacıyla yumurta ve süt tüketimi, kuş gribi gibi konularda liflet ve broşürler dağıtılmıştır.
ilçemize kazandırılması için görüşme yaptık
Türkiye Diyanet Vakfı Başkanı ve Diyanet İşleri eski Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nu makamında ziyaret ederek ilçemizde 10 yıldır atıl durumda bulunan İmam Hatip Lisesi inşaatının ilçemize kazandırılması için görüşme yaptık. Görüşmede Sayın Ali Bardakoğlu,atıl durumda olan binanın devri konusunda her türlü yardımcı olacaklarını ifade etmişlerdir.
Çanakçı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü tarafından alımı yapılan kitaplar, Çanakçı İlköğretim Okulu’nda gerçekleşen törende ilçemizde bulunan ilk ve orta dereceli okullarda eğitim-öğrenim gören öğrencilere teslim edildi.
Çok çeşitli alanlarda görev alıyoruz. Eskisi gibi masa başında oturan mülki idare amirinden ziyade olayları yerinde gören, aktif ve halkla daha fazla kaynaşan, ilçenin potansiyelini harekete geçiren mülki idare amiri başarılı olur düşüncesindeyim. Mülki idare amirliği son derece saygın bir kurum olarak kabul edilmektedir. Vatandaşımız tarafından çok itibarlı bir kişi ve meslek olarak kabul edilmektedir. Buna göre başkalarına göre çok avantajlıyız. İlin ve ilçenin sosyal ve ekonomik imkanlarını harekete geçirmek için vatandaş bize güveniyor. Bu yönde adımlar attığımız zaman başarıya ulaşıyoruz. Çalışmak ve ilçesini düşünmek yeterlidir. Bunun yanında çağa uydurmakta çok önemlidir.”