Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Artvin; Karadeniz Bölgesinin doğu tarafında kalan, tüm turizm çeşitliliği yönünden örnek illerimizden birisidir. Özelikle eko turizm açısından da ayrı bir önem taşımaktadır. Gürcistan’a açılan Sarp Gümrük Kapısı Artvin- Hopa sınırları içerisindedir. Artvin, bu özelliği nedeniyle de dış ticaretimiz bakımından ülkemizde farklı bir yeri vardır. Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu; ilin turizm, eğitim ve ekonomik yönden iyi bir konuma gelmesi için yoğun gayret sarf ediyor. Mesai saati gözetmeden ilin her tarafında halkla beraber olmaya önem veriyor. İlin tüm sorunlarının çözümünde halkın görüşlerini önemseyen Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu halktan biri gibi davranıp, samimi, içten, açık sözlülük özellikleriyle halkın sevgisini kazanmış valilerimizden birisidir.
Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu halkın sorunlarını çözmek bizim görevimiz, sorunu çözülmeyen bir vatandaş varsa hata bizim, mülki idare amiri halka beraber devlet otoritesini koruyarak görevini yapmalıdır diyor. Özellikleri kimsesizleri sevindirmekten mutluluk duyan, halkın her kesimiyle samimi ve içten davranışla iletişim kuran, çalışkan, görevine bağlı, devlete ve vatandaşa hizmet etmekten zevk duyan Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, “Artvin” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Artvin, doğal güzellikleri ile ön plana çıkan, serhat bir şehrimizdir
“Artvin, doğal güzellikleri ile ön plana çıkan, serhat bir şehrimizdir. Kültürel ve doğal kaynakların korunması çalışmalarının giderek daha da önem kazandığı günümüzde, mükemmel olarak korunmuş tabiatı ile daha da önem kazanmakta ve Türkiye’nin eko-turizm merkezlerinden biri olmaya aday bir ildir. Bu doğal güzellikleri insanlara tanıtmak ve insanları bu bölgeye çekmek için turizm noktasında yaptığımız ve daha da yapacağımız bir çok projemiz mevcut. Bu projelerden, Artvin Merkez Mersivan Mevkiinde bulunan ve 2009 yılında hizmete giren Atabarı Kayak Merkezi, şu anda yapımı devam eden ve kısa sürede tamamlanacak olan telesiyej projesi ve akabinde yapılması planlanan konaklama tesislerinin hayata geçirilmesi ile Artvinlileri olduğu kadar bölge insanını da bu bölgeye çekecektir. Sadece turizm noktasında değil eğitim, sağlık, enerji, ulaşım, organik tarım, arıcılık ve spor dallarının da bulunduğu bir çok alanda, bir çok projelerimiz tamamlanmış, tamamlanma aşamasında veya ihale ya da proje aşamasındadır.
İlimiz için büyük önem arz eden ve yıllardır halkımızın yapımını arzu ettiği Hopa Cankurtaran Tüneli’nin yapımına başlanmış, bu sayede hem İlimizin sahildeki ilçeleriyle bağlantısı güçlendirilecek hem de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz’in ulaşımı önemli ölçüde rahatlayacaktır. Ayrıca, Samsun-Hopa arasında ki duble karayolunun hizmete girmesiyle ulaşımda kalite yükseltilmiş ve büyük rahatlama sağlanmıştır.
Sarp Sınır Kapısı modernize edilerek hizmet sunum kalitesi yükseltilmiş, Sarp Sınır Kapısı girişinde bulunan alanda ve Sarp Köyü Camii çevresinde ise ilimizi ve ülkemizi temsile yaraşır bir peyzaj düzenleme projesi Türkiye Peyzaj Mimarları Odası ile birlikte hazırlanarak, projenin gerçekleşmesi için ödenek temini sağlanmıştır.
2007 yılında açılan Artvin Çoruh Üniversitesi, İlimizin sosyal ve ekonomik alanda ilerlemesine oldukça katkı sağlamış ve daha da sağlamaya devam edecektir. Üniversite bünyesinde bir Kültür Merkezi, Borçka İlçemizde ise Meslek Yüksek Okulu yapım inşaatlarına başlanmıştır. Ayrıca, Artvin Merkezde Fen Lisesi açılmış, Hopa İlçemizde ise Anadolu Lisesi binasının yapımına başlanmıştır. Artvin Merkez’de Devlet Hastanesi Ek Bina İnşaatı ihale edilerek yapımına başlanmış, TOKİ tarafından yapımı gerçekleştirilecek olan Arhavi, Hopa ve Şavşat Devlet Hastaneleri binaları da ihale aşamasındadır.
İlimiz sınırları içerisinde bulunan Çoruh Nehri ana kolu üzerinde yapımı planlanan Muratlı, Borçka, Deriner, Artvin ve Yusufeli Barajlarından, Borçka Barajı ile Muratlı Barajı tamamlanmış ve enerji üretilmeye başlanmıştır. Diğer baraj inşaatlarının da tamamlanmasıyla Türkiye’nin enerji ihtiyacının önemli bir kısmı bu barajlardan karşılanacaktır. Ayrıca bu barajlar sayesinde istihdam oranı artarak işsizlik oranı büyük ölçüde azalmış ve Artvin ekonomisine büyük katkı sağlanmıştır. Organik tarımın geliştirilmesi ve yüksek rakımlı arazilerde geç yetişen kiraz üretimi konularında da önemli çalışmalar gerçekleştirilmiş ve bu sayede tarım arazisi dar olan İlimizin bakir topraklarının istihdama yönelik olarak işlenmesi hedeflenmiştir.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen Artvin Şehir Merkezi girişi Çoruh Vadisi bölümünde Kent Park yapımı projelendirilmiş, proje hazırlık sürecinin tamamlanmasının ardından Kent Park yapımına başlanacaktır. Amacımız Artvin’imizi, değerli Artvinli İşadamlarımızın da katkılarıyla daha güzel ve yaşanması daha kolay bir kent haline getirmek ve istihdamı artırarak göç olgusunu en aza indirmektir. İlimiz coğrafyası gerçekten zor bir coğrafyadır. Bu zorluk, hizmetlerin getirilmesi aşamasında bir çok sorunu da beraber getiriyor. Ancak, son yıllarda artarak devam eden yatırımlar sayesinde bu zorluklar aşılmakta ve yapılan yatırımlar meyvelerini yavaş yavaş vermektedir. Şehrimizin, konumu itibarıyla dezavantajları olduğu gibi bir çok avantajı da bulunmaktadır.
İlimiz sınırları içerisinde bulunan Sarp Sınır Kapısı, Türkiye’nin kuzey komşularına açılan tek sınır kapısıdır. Bu kapı İlimize ve ülkemize ticari ve ekonomik alanda bir çok kazanımlar sağlamaktadır. Artvin ülkemizin kuzeydoğu noktasında bulunan, kültürel ve doğal zenginlikleri ile tanınan görülmesi gerekli bir serhat kentimizdir. Tarihte genellikle Livane ve Çoruh adıyla bilinen kent Artvin, ülkemizin kuzeydoğu noktasında bulunan, kültürel ve doğal zenginlikleri ile tanınan, görülesi bir serhat kentimizdir. Tarihte genellikle Livane ve Çoruh adıyla bilinen kent 1956 yılında Artvin adını almıştır. Karadeniz ve Kafkas kültürünün hakim olduğu il topraklan oldukça engebeli bir arazi yapısına sahiptir.
Yüksek dağların üzerine kurulan şehir, kasaba ve köyleri ile ‘Göğe Komşu Topraklar’ unvanını gerçek manada hak etmiş olan Artvin ilimiz, tarım ve sanayi sektörlerinin yeterince gelişmemiş olması nedeniyle Batı illerimize göç vermektedir. Ekonomisi daha çok madencilik, fındık, çay, narenciye üretimine dayalı olan Artvin son yıllarda Çoruh Nehri boyunca halka halka dizilen barajlar dolayısı ile bir enerji üretimi ve barajlar kenti haline gelmiştir.Bakir doğası, tarihi camileri, kiliseleri gibi kültürel zenginliği ile ‘Alternatif Turizmde Alternatifsiz İl’ olarak da görülmeye başlayan Artvin, son yıllarda yapılan çalışmalarla Kültür ve doğa turizminde önemli bir destinasyon olma yolunda ilerlemektedir. Bu konuda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile birlikte hareket edilmekte ve çeşitli projelerle turizm sektöründe profesyonellik artırılmaya çalışılmaktadır. Organik tarımın geliştirilmesi ve yüksek rakımlı arazilerde geç yetişen kiraz üretimi konularında da önemli çalışmalar gerçekleştirilmiş ve bu sayede tarım arazisi dar olan İlimizin bakir topraklarının istihdama yönelik olarak işlenmesi hedeflenmiştir.
Yeni kurulmuş olan Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) şehre yeni bir dinamizm katmış, gerek sosyo-kültürel gerekse başta orman varlığı ve biyosfer çeşitliliği gibi bilimsel anlamda ile farklı bir ufuk ve bakış açısı kazandırmaya başlamıştır. Artvin, özellikle son yıllarda yapılan kamu yatırımları ile ulaşım konusunda oldukça iyi bir standart yakalamış olup, gerek Karadeniz Sahil Yolu gerek, Doğu Anadolu bağlantı yolu ve gerekse Hopa Cankurtaran Tüneli ile ulaşılması güç bir kent olmaktan uzaklaşmıştır. Ayrıca, Batum Havaalanının iç hat olarak kullanılmaya başlanılmasıyla, özellikle İstanbul’dan gelecek olan konuklarına daha rahat kucak açabilmenin mutluluğunu yaşamaktadır.
Serhat kentimiz Artvin, Gürcistan’ın Acara Özerk Bölgesine, özellikle de Batum şehrine olan yakınlığı ile misafirlerine ‘Bir tatil İki Ülke’ şeklinde özetlenebilecek avantajları da sunmaktadır. Kısaca ifade etmek gerekir ise, Kafkaslara açılan penceremiz olan Artvin, yemyeşil doğası, harikulade yaylaları, gölleri ve başı dumanlı dağlan ve kayak tesisi ile kendisini ziyarete gelenleri fazlası ile memnun gönderecek zenginliklere sahiptir. Artvin, turizm faaliyetlerinin yılın 12 ay yapılmasına imkan veren doğası, coğrafyası, iklimi ve kültür ve tabiat varlıkları ile eko-turizm, doğa turizmi ve kültür turizmi yapılmasına en elverişli illerimizin başında gelmektedir. Konaklama tesislerine olan ihtiyacın giderilmesi ile önemli bir doğa merkezi olacaktır. Doğasının bakir olması nedeniyle, organik tarım yatırımları için uygun arazilere sahip olan İlimiz, son yıllarda bu yönüyle de yatırımcıları beklemektedir. Ayrıca, Gürcistan’la sınır ili olması ve Hopa Limanı nedeniyle çok önemli bir ticaret merkezi olmaya aday bir konumdadır. Artvinli işadamlarını Artvin’e yatırım yapmaya davet ediyoruz.”