Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa VALİLER Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu: "Eğitimdeki çalışmalarımız belli oranda meyvesini verdi"

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu: “Eğitimdeki çalışmalarımız belli oranda meyvesini verdi”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
  Rize, Karadeniz Bölgesinde, çay üretimi ile ün yapmış illerimizden birisi olup, ilin ekonomisi çay tarımına dayanır. Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu daha önce; 2005 yılında Devlet Personel Başkanlığı Başkan Yardımcılığı, daha sonra da Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş olup, halen Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanlığını da yürütmektedir. Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize’de göreve başladıktan sonra ilin öncelikli konularını tespit ederek; eğitim, sağlık ve turizm konuları üzerinde önemle durmuştur. .Bu konularda Rize ilini iyi bir noktaya getirmek için büyük bir uğraş veriyor.

  Özellikle eğitim alanında başarıyı yakalayarak, ” Anakız Okuldayız” kampanyasında Rize’yi Türkiye’de birinci sıraya yükseltmiştir. Diğer taraftan eğitimde başarıyı yakalama yönteminde uyguladığı Türkiye örneği modeliyle Rize il olarak üniversiteler arası seçme sınavında 68-69 sıradayken, 38 sıraya yükselmiştir. Hedefinin ilk on sıraya yükseltmek olduğunu belirtiyor. Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’nun eğitim alanında başarıyı yakalamada uyguladığı metot Türkiye’de örnek alınacak bir uygulama olup ve bu başarı da gerçekten taktire şayan bir başarıdır.

  Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu; çalışkan, görevine son derece bağlı, uyguladığı projelerde başarıyı yakalayan, halka iletişimi iyi bir noktaya getirerek, Rize halkının taktirini ve sevgisini kazanan, uyguladığı idarecilik metodu ile Türkiye’de mülki idarede örnek alınacak valilerimizden birisidir. Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, “Rize’de; eğitim, sağlık, turizm ve başarılı bir mülki idare amiri nasıl olmalıdır” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

 
                               
                                                                 Rize
 
Okul çeşitliliği açısından  Türkiye’nin en iyi illerinden birisidir

  “Böyle bir imkan verdiğiniz için teşekkür ederim. Göreve başladığımda önce bir envanterimizi çıkardım. Elimizdeki imkanlar nedir? Ne yapıyoruz? Diye o soruyu sorarak yola çıktık. Gördüm ki Rize fiziki koşulları itibariyle Türkiye’nin en iyi illerinden birisidir. Okul çeşitliliği açısından baktığımda da yine Türkiye’nin en iyi illerinden birisidir. Mesleki eğitim açısından baktığımda Türkiye’deki iller arasında hemen hemen ilk sırada yer alıyor. Okullarımızın mesleki eğitime yönelik kısmı % 65’tir.Bütün bunları değerlendirdiğimizde üniversiteler arası seçme sınavında ve ilköğretim okulları sonrasında yapılan seviye belirleme sınavında neredeyiz sorusunun cevabın aradık. Aldığımız cevap pek iç açıcı değildi. Öyle gördük. Okullarımızda fiziki problem ve öğretmen problemi olmayacak. Bizde sınıfların ortalaması yirmidir.

 
                                   
                                        Başbakan Tayyip Erdoğan’in Rize Valisi
                                          Seyfullah Hacımüftüoğlu’nu ziyareti
 
Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 19’dur

  Bu rakam çok zorlanan okullarda 25-30’dur.Bunlarda sayılı birkaç okuldur. Geri kalan okullarda ortalama yaklaşık yirmi civarındadır. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 19’dur. Bu rakamlar dünya standardıdır. Özel okul standardında sınıflardır. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde bulunduğumuz yer iyi bir değil kanaati hasıl oldu. Gördük i bizim birinci işimiz eğitimde kaliteyi artırmak oldu. Çünkü bir öğrencinin bir yılını ıskaladığınız zaman, o öğrencinin beklide ömrünü ıskalanmış olursunuz. Bu konuda geç kalmamak gerekir. Bin yıldır yol olmayan bir yere yol yapmayabilirsiniz. Bu yol bir veya beş yıl daha kalabilir. Zaten yol yoktu diyebilirsiniz. Dünya kuruldu, kurulalı bir yaylada bir yolunuz olmayabilir. Başka yollarla çıkabilirsiniz. Onun alternatifi bulunur. Ama bir öğrencinin bir ve iki senesini boş geçirdiğinizde ona fırsat verirseniz hayatı kurtulacakken, destek vermediğimiz takdirde, yönlendirici olmadığımız takdirde eğer başarısız olacaksa onun elli yılını kaybettiniz demektir. Buna hakkımız yoktur düşüncesinde yola çıktık. Eğitimin en önemli ayağının öğrenci ile birlikte, öğrenci, öğretmen, idareci üçgeninde en önemli ayağı kanaatim odur ki oda velidir. Düşündük ve arkadaşlarımızla ayını kanaati paylaştık ve dedik ki velilerimize ulaşalım. Yaklaşık 20.000 ‘e yakın veliye çeşitli seminerlerle ulaştık.

 
                                         
                                         Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu
                                                        çocuklarla birlikte
                                                 
Eğitimle ilgili çeşitli seminerler düzenledik

  Velilerimize şunu söyledik. Değerli veli siz bir öğrencinin velisisiniz. Sizin en kıymetli varlığınız olan bu öğrencinin okula gidip, gitmediğini, gidiyorsa derse ilgisini, öğretmenin öğrencisiyle ilgilenip, ilgilenmediğini her halükarda takip etmekle mükellefsin. Doğrusu budur, eğer gerçek manada yatırım istiyorsan, yatırım yani getirisi en iyi yatırım çocuğunuza yaptığınız eğitim yatırımıdır. Bu felsefe ile çeşitli seminerler düzenledik ve yirmibine yakın veliye ulaştık. Bu ufak bir rakam değildir. Aşağı yukarı bu rakam bizim toplam velimizin üçte biri demektir. Bu seminerlere bu senede devam ediyoruz. Velinin okulla temasını artırmak, öğretmenle temasını artırmak ve öğrencisini ne yapıp ne ettiğini bilmesini sağlamak için böyle bir çalışma yaptık. İkinci olarak da öğretmen arkadaşlarımıza yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Bu senede gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu gerçekleştirdiğimiz seminerle de öğretmenlerimiz mesleklerinde yeni gelişim ve değişimlerde haberlerinin olup, olmadığını, yoksa haberdar edildiğini, yeni dallarında yayınlanan dergilerden makalelere kadar haberdar edilmelerini ve insan ilişkilerinde, öğrenci-öğretmen ilişkilerinde yeni trendlerin ne olduğunu bilmeleri açısından çeşitli seminerler düzenledik.

İkibin civarında öğretmenimiz seminerlerden geçti

  Bunları genelde içerden değil de bu işin uzmanlarını getirerek yapmaya çalıştık. İkibin civarında öğretmenimiz bu seminerlerden geçti. Bu yıl itibariyle tüm öğretmenleri bu seminerlerden geçirmeyi düşünüyoruz. Tamamladığımızda duracak mıyız? Tekrar başlayacağız. Çünkü bilim yerinde durmuyor. Gelişmeler geçen seneki gibi değildir. Çok şey değişiyor, çok şey gelişiyor. Öğretmenlerimizi aynı zamanda moral ve motivasyon açısından desteklemek bağlamında kim başarılı olur ise onu takdirname ile ödüllendirmek, imkanlarımız ölçüsünde ödüllendirmek gayreti içinde olduğumuzu deklere ettik. Öğrencilerimizin başarılı olanlarını ödüllendireceğimizi deklere ettik. Buna göre zaten hazırlıklarımız vardır. Netice itibariyle bu çalışmalarımız belli oranda meyvesini verdi.

 
                                        
                                        Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’ndan  
                                                           kız öğrencilerle 
 
“Anakız Okuldayız” kampanyasında Türkiye’deki iller arasında ilk sıraya yerleştik
  “Anakız Okuldayız” kampanyasında Türkiye’deki iller arasında ilk sıraya yerleştik. Bu çalışmanın birinci meyvesi budur. İkinci meyvesi ise; üniversiteler arası seçme sınavında 68-69. sıralardaydık, şu an itibariyle 38. sıradayız. Elbette hedefimiz olmalıdır. Rize bu koşullarda ilk on içinde yer alacak gibi olmalıdır. İlk on içinde de kalıcı olmalıdır. Bir defa yer alıp, sonradan bırakmak değil, bir defa yer alacağız ve ilk on içinde kalıcı olacağız. İlk on içinde olmak zor ama Rize’nin bu potansiyeli onu ilk ona taşıyacak bir potansiyeldir. Rize’de mesleki eğitim % 65’tir. Genel eğitim dediğimiz genel liseler ise % 35 olarak paylaşılmış durumdadır ki bu Avrupa standardıdır. Rize’de mesleki eğitim gerçekleşmiş durumdadır. .Şu örnek olarak sunulması lazım gelir. Mesleki eğitimden hayata atılan hemşehrilerimizin % 73’ü şu an istihdam ediliyor. Biz onları da takip ediyoruz. Denizcilik Meslek liselerimizden mezun olan hemşerilerimizin % 100’ü iş imkanı bulabiliyor. Mesleki eğitimi Türkiye’nin her tarafında değerlendirmemiz gerekiyor. Bizim masaya sadece kalem efendisi yetiştirmek gibi bir işimiz yoktur. Esas iş üretenlere ihtiyacımız vardır.

Mesleki eğitim çok önemlidir

  Onun için mesleki eğitim çok önemlidir. Başka nitelikleri olan; şiirde, sanatda, edebiyatda, matematikde yeteneği üstün olanlar kendi dalında gider ve eğitimini görür.Türkiye böylece  matematik zekası olandan matematikten,sanatta yetenekli olan kişiden sanatından istifade ederek, edebiyatta iyi olan kişiden de edebiyat alanında vereceği eserlerinden istifade eder. Doğrusu budur ve bunun alt yapısı Rize’de mevcuttur. İşin doğrusu il valisi olarak benden önce bu sahada emeği geçen herkese, siyasilerimizden, valilerimize, kaymakamlarımıza kadar teşekkür borçlu olduğumu her fırsatta söylüyorum. Biz geldikten sonra da eksiklikleri tamamlama gayreti içinde olduk. Yeni okullar yapmadık değil, mesala benim imzaladığım sözleşmelerin şu an itibariyle değeri aşağı yukarı 40 milyon TL.’dir. Okullar babında bu resmi rakamla 40 trilyon TL.’dir. Bu rakam küçük bir rakam değildir. Bunun propagandasını yapmakta doğru bir şey değildir. Cengiz ailesi Kalkandere’de bize 25.000 metrekare kapalı alanı olan bir yüksekokul külliyesi yapıyor. Bunun yaklaşık maliyeti de yaklaşık 25-30 trilyon civarındadır. Buda küçük bir iş değildir. Ama hayırsever vatandaşlarımız bunları yaparken tören istemez, sadece açılışında bulunur ve bir hatıra remi çeker oda aslında olgunluğun ve fedakârlığın bir simgesidir. Bu bağlamda da hemşehrilerimize teşekkür borçluyuz. Eğitimde onda kalacağız ama ilk onda kalıcı olmamız lazımdır. Eğitimde bunun dışında Ardeşen’de Fen Lisesini bu yıl açtık. Ülkemizde çok az olan Sosyal Bilimler Lisemiz şu anda beş yıl eğitim vermek üzere eğitim faaliyetine başladı. Okul çeşitliği açısından da hiçbir sıkıntımız yoktur. Denizcilik Meslek Lisesinden, Fen Lisesine, Anadolu Öğretmen Lisesinden, Anadolu Kız Meslek Lisesine kadar tüm okullarımız mevcuttur. Bunların kalitesini yükseltmek görevini ifa etmeye çalışıyoruz. Belli bir oranda başarılı olduk ama bizim için yeterli değildir. Daha da öteye gitmek arzumuzdur.

 
                               
                                      Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’ndan
                                         Pazar Meslek Yüksek Okulu ziyareti
 
Düzenli bir sağlık merkezi haline gelmesi

  İkinci hedefimiz düzenli bir sağlık merkezi haline gelmesi için önayak olmak bunun için çalışmaktır. Bu konuda Tıp Fakültesinin açılmış olması, nitelikli öğretim üyelerinin gönüllü olarak Rize’ye gelmesi ve netice itibariyle bir Eğitim Araştırma Hastanesinin ortaya çıkması zaten doğal bir merkez haline getirdi. Hedef sadece Rizeli hemşehrilerimizin, hastalarımızın, komşu illere, Ankara’lara gitmesini önlemek esası değildir.Buranın bölgenin merkezi olmasını sağlamak ve  Gürcistan Bölgesinden gelecek olanlar da hizmet edebilir olmaktır.Oradan rahatsız olan birisinin ben Rize’ye gidersem tedavi olurum inanışını yaygınlaştırmak ve bu inanışı doğru olarak beslemektir.İnandırdım geldi, baktı demek değildir. Bunu kalıcı hale getirmektir. Pazar-Ardeşen arasında yapımını gerçekleştirdiğimiz Kaçkar Devlet Hastanesi ile birlikte merkezde 354 yataklı Rize 82.Yıl Verem Hastanesi devreye girdiğinde, Eğitim Araştırma Hastanesi ile birlikte toplam üç hastane toplam yatak sayımızda 1000’i geçmiş olacaktır.

 
                                        
                                        Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’ndan
                                                 Kızılay Derneğine kan bağışı
 
Bayramlarda hastane ziyareti yapıyorum

  Zaten hızla merkez olmaya yönelmiş Rize’yi gerçek anlamda bir merkez haline getirecektir. Oradaki hizmet kalitesini de elbette dünya standartlarında vermekle mükellefiz. Ona da hazırlıklıyız. Şu anda Eğitim Araştırma Hastanesinde verilen hizmet, Türkiye’nin her tarafında verilen hizmetin altında olmadığı gibi, fazlalıkları da var, en azından denize nazırdır. Odalarımızda hastalarımıza hizmet veriyoruz. Bayramlarda hastane ziyareti yapıyorum. Evine gidemeyen hastalarımızla yaptığımz konuşmalarda hemen hemen tümü evime gitmiyorum ama evimde gibiyim diyor. Allah devletimizden,  doktorlarımızdan razı olsun dediklerini işitince hem memnuniyetimi artırıyorum, hem de merkez olmamız çabamızın daha hızlandırmamız lazım geldiğini bize öğretmiş ve göstermiş oluyor. Burayı sağlıkta merkez haline getirme, bunu aynı zamanda uluslar arası boyutta planlama, hizmeti o kalitede sunmaktır. Bu tür faaliyetleri sürdürüyoruz.

 
                                           
                                           Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu
 
Turizmde dünya harikası yerler

  Turizmde biliyorsunuz burası dünya harikası yerlerdir. Buraların güzelliği inanılır gibi değildir. Ne resimden algılayabilirsiniz, nede anlatımla algılayabilirsiniz. Bunu sadece gelip, görmekle ancak anlayabilir, tadabilir, hissedebilirsiniz. Beş duyunuzdan, beşinin de faaliyette olması lazımdır. Buradaki güzellikleri gözünüz görecek, kulağınız işitecek, kuş sesini, nehrin akışını, köprünün üzerinde duracaksınız. O köprüden vadinin uğultusunu, derenin şırıltısını, gelip-geçen araç sesini, insan sesini orada işiteceksiniz. Mahalli yemekleri orada tadacaksınız. Bütün duyularınız ancak size bir fotoğraf çıkarabilir. Fotoğraf makinesi değil, sadece anlatımla, sadece duyarak, sadece görerek buraları anlamak son derece zordur. O yüzden turizm buranın olmazsa olmazlarından birisidir. Buna yönelik aktivitelerimiz vardır. İkizdere bölgesine Ridos Termal Turizmine hizmet ediyor. Burası önemli bir turizm merkezi konumundadır. Burası bilinir bir konuma geldi. İyidere-İkizdere yolunu bir-iki noksanı dışında tek şeritli olarak bitirmiş durumdayız. Şubat veya Mart ayında bu yolun tamamını bitiririz.  Böylece İyidere ve İkizdere’ye gitmek son derece kolay olacaktır. Gelenleri il olarak orada misafir etmek şansımız olacaktır.

 
                               
                                                         Rize Anzer Yaylası
 
Fuarlara fazlasıyla katılıyoruz

  Tam simetrik olarak şehrin öte yakasında meşhur Ayder Turizm Bölgesi vardır. Aynı zamanda burası bir termal merkezdir. Burada Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan helikopter ve kayağın birleşmesi olan heliksi sporunun da konaklama merkezidir. Yaz ve kış Ayder  hem kaplıcasıyla, heliksi helikopterle birlikte yapılan kayağı ile hem de yürüyüş parkurları ile yani yazın yeşilliği, kışın karı ile orası da bir merkezdir. Rize merkezde de görülecek, gezilecek fazlasıyla yer vardır. Rize il merkezinde 61 tane tarihi köprümüz vardır. Bunların her birisi birer gerdanlıktır. Bunların fotoğraflarla tadılması mümkün değildir, mutlaka gezip, üzerinden bir geçmek lazımdır. Bunların tanıtımı ile ilgili hem internet ortamında, hem basında temaslarımız vardır. Fuarlara fazlasıyla katılıyoruz. Rize tanıtım günleri bu yıl Ankara ve İstanbul’da birer defa gerçekleştirildi. İnsanlarımızın, vatandaşlarımızın Rize’ye gelmelerini, geldiklerinde bu güzellikleri bizimle paylaşmalarını arzu ediyoruz.Elbette geldiklerinde burada sosyal ve ekonomik hareketliliğe aracılık edeceklerdir.Ayrıca bizim üniversitemiz oldukça önemlidir.Üniversitemizi son derece önemsiyorum.

 
                                     
                                 
                                                           Kemerli köprü
 
Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen insanlardan olacak

  Buradaki varlığını şu an itibariyle çok yeni bir üniversite olmasına rağmen onbinin üzerinde öğrencisi vardır. Hedef yirmişbeşbin öğrencidir. Yirmibeşbin kişilik bir nitelikli bir üniversite burada faaliyet gösterirse dört-beş kişiden birinin dışarıdan gelen öğrenci bir misafir olarak  değerlendirdiğimizde her beş kişiden biri Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen insanlardan olacaktır. Bu ayın zamanda Rize’nin değişim ve dönüşümünü yeni davranış kalıplarıyla karşılaşmasını, bunların oluşturacağı dönüşümü de görmek mümkün olacaktır. 2023 yılında 25.000 nüfuslu bir üniversiteyi hedefliyoruz ve bunun için gayret sarf ediyoruz. Dört yılda 10.000 nüfuslu bir üniversite haline geldi.

Sevgi ve saygıya dayalı bir mekanizmanın başarılı olacağına inanıyorum

  Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. Benim tarifim başka mülki idare amirlerine uymaz. Bende başarılı olan bir metot, başka bir mülki idare amirinde başarılı olmayabilir. Her mülki idare amiri ayır bir idarecidir. Kendi metodunu kendi belirler. Bizi sınırlayan kanunlar, tüzükler, yönetmelikler var.O çerçevede metodu siz belirleyeceksiniz. Kişisel olarak bir metot ise teşkilatımla, kadromla karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı bir mekanizmanın başarılı olacağına inanıyorum. Korkutmalı, cezalandırma üzerine kurulu bir sistemin başarılı olamayacağını düşünüyorum. Cezalandırdığınızda zaten kaybediyorsunuz. Çok ısrarcı ise cezalandıracaksınız, oda bir metottur. Böylesi de vardır, ne yaparsanız, yapın sonuç alamazsanız, elbette cezalandıracaksınız. Sevgi ve saygı karşılıklı olacaktır. Aslınızı saymayacaksınız diye bir şey yoktur. Aslınızda saygın bir insandır.

 
                                           
                                       Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’na
                                                       vatandaş sevgisi
                                             
Sevginizi hissettireceksiniz, ondan sonra da iş isteyeceksiniz

  Ona gerekli özeni ve önemi vermeniz lazım. Siz sayarsanız, oda sizi sayar. Bulunduğunuz konumdan dolayı sayılmayacaksınız. siz olduğunuz için sayılırsanız, o zaman başarı gelir diye düşünüyorum. Bunu yapmanız için sizinde saymanız lazımdır. İster bu yedi yaşında komşunun bir çocuğu olsun, isterse 70 yaşında bir hemşehrimiz olsun. Her kim olursa olsun, bir birey olarak kıymettir ve o kıymete saygı duymak lazımdır. Sevginizi de hissettirirseniz, beraberinde başarı getirir diye düşünüyorum. Fire veren olmaz mı? Elbette olur. İnsanoğlu sayılmaya ve sevilmeye her zaman açıktır ve bu beraberinde başarı getirir demem bütün görev hayatım boyunca prensibim bu olmuştur. Karşınızdakini hangi konumda olursa, olsun sayacaksınız. Sevginizi hissettireceksiniz, ondan sonra da iş isteyeceksiniz. İstismar ederse, o zaman sevgiden yoksun bırakırsınız, zaten fark eder.

Halk kendisine yakın insanı seviyor

  Buda çok da zor sevgi ve saygıya dayalı bir mekanizmanın başarılı olacağına inanıyorum değildir. Ben bunun üzerinden kurulu tabiî ki hukuku, adaleti merkez edinen bir duruşu da sergilemek gerekiyor. Sevgi bunun hepsini kapsar. Sevgide de adil olmak koşuluyla adil olacaksınız. Bunların beraberinde bir-iki tecrübenizi de katarsanız yemeğin tuzu-biberi olur, lezzet katar. Tecrübeniz sadece odur. Esas işi siz yapmıyorsunuz, kadronuz yapıyor. Siz yönlendiriyorsunuz, sizde pişen yemeğe azıcık tuz ekiyorsunuz, azıcık da biber ekiyorsunuz ve daha da lezzetli hale getiriyorsunuz, ondan sonrada diyorsunuz ki işte bizim yemeğimiz budur, bu yemekten tadın. Zaten yemeğiniz iyi ise tadan çok olur. Halk kendisine yakın insanı seviyor. Kendi dilinden konuşanı seviyor. Bana göre en önemlisi kendi değer yargılarıyla barışık yöneticiyi seviyor. Bu durum her yerde ayrı farklılık arz edebilir. Ama gittiğinizde bir bölgenin, bir yörenin kendisine has oluşturduğu değer yargıları var. O değerlerle çatışmamak esas olmalıdır.  Tam tersi saygı duyulmalıdır ve barışık olmalıdır diye düşünüyorum.Çünkü o bir gelenektir ve çok kıymetli bir söz var onu paylaşayım. “Gelenek ölü aklı değildir, gelenek ölülerin aklıdır. Ölüler her zaman dirilerden daha fazladır.” Dolayısıyla gelenek mevcut akıldan daha kapsamlı bir akıldır.

 
                                         
                                        Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’ndan
                                                             çocuk sevgisi
       
 
İnsanımızın  engin hoşgörü tavrı vardır

  Çok sorgulamaya da gerek yoktur. Eğer bir şey gelenek olmuşsa ve o yörede benimsenmişse onunla çatışmaya gerek yoktur. Çünkü o  o bölgenin birikmiş aklıdır. Binlerce, onbinlerce, yüzbinlerce insanın birikmiş aklından bir kişinin aklı daha iyi olmaz diye düşünüyorum. O gelenek size ters de gelse, çünkü sizin yetişme geleneğiniz ona ters olabilir, sizinki de ama onunla çatışmayı gerekli kılmaz. Çatışmamanız lazım. Çatışmazsanız zaten sizi otomatik olarak severler, benimserler, hatta bazen yanlış bile yapsanız, yok o yanlış yapmaz kanaati ile sizi hoş görürler. Bizim insanımızın böyle engin hoşgörü tavrı vardır. Yeter ki siz onun değerleri ile çatışmayın ve ne olursanız olun bu fark etmez. Türkiye’nin ister kuzeyinde, ister doğusunda olun, ister batısında olun, her nerede olursa olsun, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde çalışmış bir mülki idare amiri olarak bunun her yerde işlediğini gördüm. Bu kişiliğinizi değiştirmeniz anlamına gelmez. Değiştirmenizi de gerekli kılmaz. Siz kendi duruşunuzu, yaşantınızı yaşayın, yeter ki oradakinin yaşantısına, değer yargılarına ve duruşuna saygı duyun. Siz saygı duyduğunda, oda size saygı duyuyor ve sizi anlayışla karşılıyor. Sanıyorum bunu yaptığımızda her idareci aslında başarılı olur. Bulunduğu bölgenin değer yargılarına, geleneklerine, göreneklerine saygılı olacak, adil olacak, işine sevgiyi ve saygıyı katacaktır.”  

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!