Cumartesi, Mayıs 4, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe:"Eğitim kalitesini yükseltmek için eğitim teknolojisini kullanıyoruz"

Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe:”Eğitim kalitesini yükseltmek için eğitim teknolojisini kullanıyoruz”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Kalkandere, Rize ilinin iç kısmında kalan ilçelerinden birisidir. İlçe halkının temel geçim kaynağı çay tarımıdır. Kalkandere; yeşil çay bahçelerinin içinde adeta bezenerek, güzel bir görünüm sergilemektedir. Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe ilçenin özellikle eğitim yönünden iyi bir seviyeye gelmesi için büyük gayret göstermektedir. İlçedeki tüm okullar günümüz modern eğitim anlayışına uygun olarak gerekli teknolojik araçlarla donatılmıştır. Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe yıllarca süre gelen öğretmenevi sorununu çözerek ilçeye modern bir öğetmenevi de kazandırmıştır. Diğer taraftan  ünlü iş adamlarımızdan Kalkandereli Asım Cengiz  ailesinin 15 milyon dolarlık  çok programlı lise inşaatı taktire şayandır. Kısaca Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe; çalışkan, görevine son derece bağlı, halka karşı samimi ve içten davranışları ile Kalkandere halkının sevgisini ve takdirini kazanmıştır. Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe, Kalkandere konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

İlçenin ekonomisi çay tarımına dayanmaktadır

  “Kalkandere ilçesinin nüfusu 13.000 olup, 21 köyü olan, küçük ve şirin bir ilçedir. İyidere, İkizdere, Of ilçelerine komşudur. Karakteristik olarak Rize’nin coğrafi özelliklerini ve iklimini taşır. İlçenin ekonomisi çay tarımına dayanmaktadır. İlçemizde üçü özel olmak üzere toplam 5 tane çay fabrikası bulunmaktadır. İlçenin çay tarımı ve çay sanayi ilçenin başlıca geçim kaynağıdır. Bunun yanında çiftçilerimiz kivi ve mandalina gibi ürünler de üretmektedirler. Bunlar daha ziyade kendi ihtiyaçlarına yönelik olmaktadır. Lojman inşaatı, çok programlı lise için kamulaştırma işlemlerini tamamladık.

 
                                          
                                       Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe’den
                                                        özürlü çocuk sevgisi
 
Daha önce öğretmenevimiz yoktu ve kapalıydı

  Kalkandere’de ilk önce eğitim sorunlarına yönelik çözüm üretmek üzere, eğitim kalitesini artırmak ve öğretmenlerimizin sosyal ortamların temin etmek amacıyla çalışmalara başladık. İlk çalışmaya öğretmenevimizden başladık. Daha önce öğretmenevimiz yoktu ve kapalıydı, çok kötü durumdaydı. Öğretmenlerimizin kalacak yeri yoktu. Açmak yeterli olmuyor ve onun devamlılığını sağlamak gerekiyor. Taşımalı eğitim kapsamındaki yemek ihalesini öğretmenevine verdik. Bunun için devletin hiçbir kaynağını kullanmadan yaklaşık 75 milyon liraya mal olan bir mutfak kurduk. Bunda hayırsever vatandaşlarımızın katkıları oldu. Toplam 720 öğrencimizin iaşesini devletimiz zaten veriyordu. Fakir olan veya köy okullarında olan tüm öğrencilerimize yemek vermek üzere günlük 1200-1300 kişilik yemek çıkmaktadır. Bu durum ilçemize küçük bir istihdam olanağı sağladı. Altı personel sigortalı olarak burada istihdam edilmektedir.

Öğretmenevimiz şu an modern bir yapıya kavuştu

  Çocuklarımız birinci sınıf malzemeden yapılan yemek yemektedirler. Burayı sürekli olarak kontrol altında tutmaktayız. Bu durum öğretmenevine bir gelir getirdi. Öğretmenevinde kalacak odalarımız çok iyi değildi. Öğretmenevimiz şu an modern bir yapıya kavuştu. Böylece çocuklarımızın ve kamu personelinin yemek ihtiyacı karşılanmış oldu. Böylece ilçemiz çok fonksiyonlu bir tesis kazanmış oldu. Eğitime yönelik çalışmalar doğrultusunda eğitim kalitesini nasıl yükseltebiliriz diye düşündük. İlçemiz eğitim yönünden Rize değerlendirilmesinde çok iyi durumda değildir. Eğitim her şeyden önce gelir ve bu yönde çalışma yapıyoruz. Öğrenci velilerimizin çocukların başarısına duyarlılığını sağlamak amacıyla birçok ziyaretlerimiz olmaktadır.

 
                                  
                                    Kalkandere Öğretmenevinin modern mutfağı
 
Okullarda interaktif  bir eğitim sistemi

  Öğrencilerimizin problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Eğitim kalitesini yükseltmek için eğitim teknolojisini kullanıyoruz. Dokunmatik tahta dediğimiz akıllı tahta sistemini getirdik. Bu sistemi ilçemizdeki tüm okullarda uyguladık. Bu sistemle okullarda interaktif  bir eğitim sistemi teşkil edilmiş oldu. Böylece çocuklarımız görsel anlamda da bilgiye erişmiş oldular. Bu şekilde eğitim kalitesini yükseltmeyi amaçladık. Toplam 23 sınıfa; projeksiyon, laptop bilgisayar, dokunmatik tahta koyduk. Bu sistemi lise dahil tüm okullarımıza yaygınlaştırdık. Bu konuyu geliştirmeye yönelik Milli Eğitim Bakanlığımızın da bir projesi vardır.

Makamın devletimize ve milletimize faydalı olması gerekir

  İdarecilik tecrübeyle gelişen bir meşguliyettir. Belli bir süre sonra maslahat oluşur. Bulunduğunuz mevki,  nasıl davranmanız gerektiğini ve nerede görev yaptığınız yere göre değişir. Belirli ilkeler ve prensipler vardır. Onlara dokunmadan herkesin belirli bir ilkeleri ve prensipleri olmalıdır. Onun dışında görev yaptığınız yeri çok iyi tanımanız, incelemeniz gerekir. Kaymakam olarak ben bunu söyleyebilirim. İnsan yapısını, düşüncesini, özelliklerini mümkün olduğu kadar kavramak önemlidir. Çünkü bu yanlış anlamaları önler. Bazı zor olacak işlerimizi de kolaylaştırır. Her işte olduğu gibi idarecilikte de samimiyet önemlidir. İyi niyet esastır. Kamu görevlileri özellikle şunu unutmamalıdırlar. Burada millete hizmet etmek için bulunduğumuzu asla unutmamalıyız. Bu makamlara bizi devlet getirmişse, vatandaşımıza hizmet etmek için getirmiştir. Bu hizmeti temin etmek üzere buradayız. Makam kalıcı, ancak biz gelip-gidiciyiz. Bu makamın devletimize ve milletimize faydalı olması gerekir. Samimiyet ve iyi niyet çerçevesi içerisinde mümkün olduğunca vatandaşlarımızın problemlerini çözmeye yönelik çalışmalar yürütüldüğü zaman zorlukların aşılabileceğine inananlardanım.

Herkesin bir tarzı ve yöntemi vardır
  İyi niyetin esas olduğu durumlarda zorluklar olacaktır ancak bu zorlukların aşılacağına inananlardanım. Bu konularda konuşmakta çok kolay değildir.erkesin Herkesin bir tarzı ve yöntemi vardır. Saygı çerçevesini çizerek vatandaşla bütünleşmek iyidir. Bu bölgede vatandaşımız daha çok ilgi ve alaka bekliyor. Buda vatandaşımızın hakkıdır. Genel ilke ve prensiplere dokunmadan ve makama halel getirmeden mümkün olduğunca kaynaşma yolunu seçiyoruz. Her kaymakamda bu şekilde çalışmalar yürütüyor.
Çocuklarımızın ağız ve diş sağlığını çok önemsiyoruz
  Eğitim yönünden çocuklarımızı daha kaliteli eğitim alması için fiziki ortamları geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptık. Çocuklarımızın ağız ve diş sağlığını çok önemsiyoruz. Senede iki defa tüm çocuklarımıza diş macunu ve diş fırçası hediye ediyoruz. Böylece çocuklarımızın diş fırçası ve diş macunu kullanılmasını alışkanlık hale getirmeleri için uğraşıyoruz. Hedefimiz çocuklarımızın toplum içerisinde sağlıklı bireyler olarak yer almalarıdır. Maddi durumu iyi olmayan 511 öğrencimize kıyafet yardımında bulunduk. Bunu bir firmamızın desteğiyle yaptık. Tüm hizmetlerimizde vatandaşlarımızın katılımını bekliyoruz. Vatandaşımızın bu konuda sorumluluk almasını bekliyoruz. Özellikle Köydes çalışmalarında bu konuda büyük aşamalar kaydettik. Biz onlara malzeme temininde bulunduk. Bu hizmetleri işgücü sayesinde  % 60 daha küçük maliyette gerçekleştirdik. Böylece bir birim iş yapılacağına, iki birim iş yapılmış oldu. Vatandaşımızın eskisi gibi katılımının olmadığı eleştiriliyor. Fakat ufak desteklerle birlikte vatandaşımızın katılımını sağlıyoruz. Bu yöntemi uyguladık ve başarılı olduğumuz için son derece mutluyuz.
Asım Cengiz ailesine tekrar teşekkürü borç biliyorum
  Eğitim alanında fiziksel yatırımlar açısından baktığımız zaman Asım Cengiz ailesinin ilçemizde büyük bir yatırımı bulunmaktadır. Bu yatırımın içinde çok programlı lise ve öğretmenlerin kalacağı lojmanlar bulunmaktadır. Bu yatırımın Milli Eğitim Müdürlüğü kamulaştırılmasını yaptı. Kalkandere Köylere Hizmet Götürme Birliği ise hafriyatını yaptı. Bu yatırım 15 milyon dolarlık bir yatırımdır. İlçemize çok büyük bir hizmet getirmektedirler. Kendilerine sizin aracılığınızla tekrar teşekkürü borç biliyorum.
 
                                                     
                                                  Kalkandereli İş adamı Asım Cengiz’in yaptıracağı
                                                      Çok Programli Lise ve lojmanları inşaatı yeri
 
511 öğrenciye yardım
  Hayırsever iş adamlarımızın bu tür yatırımlara devam etmeleri hususunda temennimi belirtmek istiyorum.Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve İstanbul`da bulunan Tema Mağazacılık Hizmetleri A. Ş. işbirliğiyle ilk ve orta öğretimdeki ihtiyaç sahibi öğrencilere yönelik yardımlar devam ediyor.Firma, her yıl net karından %10’nunu ihtiyaç sahiplerine yetim öğrencilere zor durumdaki ailelere yardım olarak dağıtıyor. Yapılan yardımlar ağırlıklı olarak Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul yönetimlerinin belirlediği öğrencilere verilmekte. Kalkandere Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı Tema Mağazacılık ile yaptığı yazışmada  511 öğrencinin her birine Ayakkabı, pantolon, kaban, penye, çorap malzemeleri bulunan hediye paketleri dağıttı. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın iyi şartlarda öğrenim görmesi önem taşımaktadır. Bu vesileyle okullarımızdaki ihtiyaç sahibi öğrencilere katkıda bulunan firma sahiplerine, adı geçen firmada çalışan ve yardımların yapılmasına emeği geçen Kalkandere SYD vakfı personellerine teşekkür eder, bu davranışın diğer özel teşebbüslere örnek teşkil etmesini temenni ederim.
                                       
                                               
                                                    Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe
                                                   yardım yapılan öğrencilerle
 
Çiçek düzenleme, boncuk ve takı tasarım süsleme eğitim
  İlçemiz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından engelli vatandaşlarımıza yönelik açılan üç haftalık “Çiçek Yapımı Kursu” tamamlanmıştır. Kursiyerlerin eğitimleri süresince yapmış oldukları ürünleri sergilemek amacıyla sergi açılmıştır. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan zihinsel ve bedensel engellilerin topluma kazandırılması ve el becerilerini geliştirmeye yönelik ‘‘çiçek düzenleme, boncuk ve takı tasarım süsleme eğitimi” kursu açılmıştır.
 
                                  
                                        Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe
                                      Çiçek Yapım Kursunda inceleme yaparken
 
Dizüstü bilgisayarla ödüllendirildi
  SBS sonuçlarına göre; 6,7 ve 8. sınıflarda, ilçe genelinde en yüksek puanı alan öğrenciler, dizüstü bilgisayarla ödüllendirildi. Seviye belirleme sınavına girecek öğrencileri motive etmek ve bu sınava farklı bir heyecan katmak amacıyla böyle bir uygulamanın gerçekleştirildi.
 
                                         
                                          Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe
                                      başarılı öğrenciye dizüstü bilgisayar verirken
 
Ağız ve diş sağlığı kampanyası
  Kalkandere Çok Programlı Lisesi Hizmet binasının yıkılarak yerine Cengiz Holding adına Asım Cengiz tarafından 32 derslik Çok programlı Lisesi Binası ve 35 daireli lojman müştemilatı yapılması planlanan 13.515,65 M2 arazinin hafriyatı Kalkandere Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ihalesi yapılarak  çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmektedir.Kalkandere Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından başlatılan “Ağız ve Diş Sağlığı Kampanyası” çerçevesinde ilçedeki tüm okullarda okuyan 2125 öğrenciye diş fırçası ve diş macunu dağıtıldı. Kampanyanın büyük bir bölümü Av.İbrahim Eyüpoğlu ve bir kısmı da Glaxosmithkline İlaçları San.ve Tic. Aş. tarafından karşılandı.
 
                                                 
                                          Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe
                                    Ağız ve Diş Sağlığı Kampanyasında öğrencilerle
 
23 dokunmatik tahta 17 dizüstü bilgisayar ve 15 projeksiyon
  Kalkandere Kaymakamlığı’nca eğitim teknolojilerinin kullanılarak eğitim kalitesini artırmaya yönelik başlatılan proje hayata geçti. Proje kapsamında tüm okullardaki ortak sınıflarımıza 23 dokunmatik tahta 17 dizüstü bilgisayar ve 15 projeksiyon cihazı hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla temin edildi ve eğitim öğretimde kullanılmaya başlandı.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!