Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Kalkandere, Rize ilinin iç kısmında kalan ilçelerinden birisidir. İlçe halkının temel geçim kaynağı çay tarımıdır. Kalkandere; yeşil çay bahçelerinin içinde adeta bezenerek, güzel bir görünüm sergilemektedir. Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe ilçenin özellikle eğitim yönünden iyi bir seviyeye gelmesi için büyük gayret göstermektedir. İlçedeki tüm okullar günümüz modern eğitim anlayışına uygun olarak gerekli teknolojik araçlarla donatılmıştır. Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe yıllarca süre gelen öğretmenevi sorununu çözerek ilçeye modern bir öğetmenevi de kazandırmıştır. Diğer taraftan ünlü iş adamlarımızdan Kalkandereli Asım Cengiz ailesinin 15 milyon dolarlık çok programlı lise inşaatı taktire şayandır. Kısaca Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe; çalışkan, görevine son derece bağlı, halka karşı samimi ve içten davranışları ile Kalkandere halkının sevgisini ve takdirini kazanmıştır. Kalkandere Kaymakamı Nedim Akmeşe, Kalkandere konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
İlçenin ekonomisi çay tarımına dayanmaktadır
“Kalkandere ilçesinin nüfusu 13.000 olup, 21 köyü olan, küçük ve şirin bir ilçedir. İyidere, İkizdere, Of ilçelerine komşudur. Karakteristik olarak Rize’nin coğrafi özelliklerini ve iklimini taşır. İlçenin ekonomisi çay tarımına dayanmaktadır. İlçemizde üçü özel olmak üzere toplam 5 tane çay fabrikası bulunmaktadır. İlçenin çay tarımı ve çay sanayi ilçenin başlıca geçim kaynağıdır. Bunun yanında çiftçilerimiz kivi ve mandalina gibi ürünler de üretmektedirler. Bunlar daha ziyade kendi ihtiyaçlarına yönelik olmaktadır. Lojman inşaatı, çok programlı lise için kamulaştırma işlemlerini tamamladık.
Kalkandere’de ilk önce eğitim sorunlarına yönelik çözüm üretmek üzere, eğitim kalitesini artırmak ve öğretmenlerimizin sosyal ortamların temin etmek amacıyla çalışmalara başladık. İlk çalışmaya öğretmenevimizden başladık. Daha önce öğretmenevimiz yoktu ve kapalıydı, çok kötü durumdaydı. Öğretmenlerimizin kalacak yeri yoktu. Açmak yeterli olmuyor ve onun devamlılığını sağlamak gerekiyor. Taşımalı eğitim kapsamındaki yemek ihalesini öğretmenevine verdik. Bunun için devletin hiçbir kaynağını kullanmadan yaklaşık 75 milyon liraya mal olan bir mutfak kurduk. Bunda hayırsever vatandaşlarımızın katkıları oldu. Toplam 720 öğrencimizin iaşesini devletimiz zaten veriyordu. Fakir olan veya köy okullarında olan tüm öğrencilerimize yemek vermek üzere günlük 1200-1300 kişilik yemek çıkmaktadır. Bu durum ilçemize küçük bir istihdam olanağı sağladı. Altı personel sigortalı olarak burada istihdam edilmektedir.
Öğretmenevimiz şu an modern bir yapıya kavuştu
Çocuklarımız birinci sınıf malzemeden yapılan yemek yemektedirler. Burayı sürekli olarak kontrol altında tutmaktayız. Bu durum öğretmenevine bir gelir getirdi. Öğretmenevinde kalacak odalarımız çok iyi değildi. Öğretmenevimiz şu an modern bir yapıya kavuştu. Böylece çocuklarımızın ve kamu personelinin yemek ihtiyacı karşılanmış oldu. Böylece ilçemiz çok fonksiyonlu bir tesis kazanmış oldu. Eğitime yönelik çalışmalar doğrultusunda eğitim kalitesini nasıl yükseltebiliriz diye düşündük. İlçemiz eğitim yönünden Rize değerlendirilmesinde çok iyi durumda değildir. Eğitim her şeyden önce gelir ve bu yönde çalışma yapıyoruz. Öğrenci velilerimizin çocukların başarısına duyarlılığını sağlamak amacıyla birçok ziyaretlerimiz olmaktadır.
Öğrencilerimizin problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Eğitim kalitesini yükseltmek için eğitim teknolojisini kullanıyoruz. Dokunmatik tahta dediğimiz akıllı tahta sistemini getirdik. Bu sistemi ilçemizdeki tüm okullarda uyguladık. Bu sistemle okullarda interaktif bir eğitim sistemi teşkil edilmiş oldu. Böylece çocuklarımız görsel anlamda da bilgiye erişmiş oldular. Bu şekilde eğitim kalitesini yükseltmeyi amaçladık. Toplam 23 sınıfa; projeksiyon, laptop bilgisayar, dokunmatik tahta koyduk. Bu sistemi lise dahil tüm okullarımıza yaygınlaştırdık. Bu konuyu geliştirmeye yönelik Milli Eğitim Bakanlığımızın da bir projesi vardır.
İdarecilik tecrübeyle gelişen bir meşguliyettir. Belli bir süre sonra maslahat oluşur. Bulunduğunuz mevki, nasıl davranmanız gerektiğini ve nerede görev yaptığınız yere göre değişir. Belirli ilkeler ve prensipler vardır. Onlara dokunmadan herkesin belirli bir ilkeleri ve prensipleri olmalıdır. Onun dışında görev yaptığınız yeri çok iyi tanımanız, incelemeniz gerekir. Kaymakam olarak ben bunu söyleyebilirim. İnsan yapısını, düşüncesini, özelliklerini mümkün olduğu kadar kavramak önemlidir. Çünkü bu yanlış anlamaları önler. Bazı zor olacak işlerimizi de kolaylaştırır. Her işte olduğu gibi idarecilikte de samimiyet önemlidir. İyi niyet esastır. Kamu görevlileri özellikle şunu unutmamalıdırlar. Burada millete hizmet etmek için bulunduğumuzu asla unutmamalıyız. Bu makamlara bizi devlet getirmişse, vatandaşımıza hizmet etmek için getirmiştir. Bu hizmeti temin etmek üzere buradayız. Makam kalıcı, ancak biz gelip-gidiciyiz. Bu makamın devletimize ve milletimize faydalı olması gerekir. Samimiyet ve iyi niyet çerçevesi içerisinde mümkün olduğunca vatandaşlarımızın problemlerini çözmeye yönelik çalışmalar yürütüldüğü zaman zorlukların aşılabileceğine inananlardanım.