Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa VALİLER Kırklareli Valisi Muammer Muşmal: "Kırklareli, bir sanayi kenti haline gelecek"

Kırklareli Valisi Muammer Muşmal: “Kırklareli, bir sanayi kenti haline gelecek”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Kırklareli, doğal güzellikleri ve verimli toprakları ile Trakya Bölgesinde bulunan önemli illerimizden birisidir. Kırklareli Valisi Muammer  Muşmal daha önce görev yaptığı yerlerde de önemli devlet hizmetlerine imza atmış valilerimizden birisidir. Kırklareli’nde bir ay gibi kısa bir süre önce göreve başlamasına rağmen ilin tüm ilçelerini gezmiş ve ilçelerin ve il merkezinin ekonomik ve sosyal yönden kalkınması çeşitli toplantılar yapıyor. İlin daha iyi tanıtılması için kitaplar ve tanıtma CD’si hazırlattırmış ve tüm basın ve yayın organlarına dağıtımını başlattırmıştır. Vali Muammer Muşmal ilin tanıtıma ihtiyacı vardır. Bunun için hemen vakit kaybetmeden çalışmaya başladık diyor. Kırklareli Valisi Muammer Muşmal, ayrıca halkla sosyal diyalogu çok iyi olan valilerimizden birisidir. Çok yönlü sosyal kişiliği ile Kırklarleli’li vatandaşlarla kısa zamanda kaynaşmıştır. “Ben yapı olarak, kişilik olarak insanlarla çabuk kaynaşabilen, çabuk ilişki kurabilen, onlarla çok sıkı diyologa girebilen bir yapıya sahibim Hiçbir ziyaretçimi oturarak karşılamam ve uğurlamam bu benim hayat felsefem, bizim yönetim felsefemiz insanların yerine kendimizi bakarak olaya bakmış olacağız diyor. Devlet adamlığı ve net duruşu, samimi ve sevecen tavırlarıyla herkesin takdirini kazan Kırklareli Valisi Muammer Muşmal Kırklareli konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

 
                              
                                                                   Kırklareli
 
Gelişmeye, ilerlemeye, değişmeye ihtiyacı vardır

  “Kırklareli’nin il genel nüfusu 333.000, 7 ilçesi bir merkez ilçesi ile sekiz ilçesi mevcuttur. 26 belediyemiz, 174 köyümüz vardır. Kırklareli’nin tabi zenginlikleri, doğal güzellikleri, denizi, barajları, verimli toprakları ile aslında her şeye rağmen görülmeye değer bir ilimizdir. Yüzonbin büyükbaş hayvanı ve ikiyüellibin küçükbaş hayvanı ile ayçiçeği, buğday tarlaları, Türkiye ilk şeker fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası ile gerçekten Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisidir. Ama yaşantı olarak batı kültürü olmasına rağmen,  görüntü olarak Anadolu’nun ayrılmaz bir parçası durumundadır. Merkezi nüfusu 62.000 olup, büyük kasaba görünümündedir. Henüz gelişmeye, ilerlemeye, değişmeye ihtiyacı vardır.

Lüleburgaz hariç ilimiz genelinde planlı bir kalkınma olmamıştır

  Lüleburgaz hariç ilimiz genelinde planlı bir kalkınma olmamıştır. Lüleburgaz biraz sanayi vardır ama orası sanayi olarak yapılmadığı için maalesef dağınık bir sanayi vardır. Lüleburgaz ilçemiz 100 bin nüfusu ile nerdeyse nüfus yönünden il merkezimizin iki katına ulaşmıştır. Ama son yıllarda il merkezimizde organize sanayi bölgesi kurulmuş ve organize sanayi bölgesinde şu anda 750 civarında insan çalışmaktadır. Bizim hedefimiz iki yıl içerisinde bunu 3-4 bine çıkarmaktır. Bunun için iyi bir tanıtım başlattık, insanları davet ediyoruz ve sanıyorum yakın gelecekte artık Kırklareli’de doğasını bozmadan, insan yapısı fazla değişmeden bir sanayi kenti haline gelecektir.

 
                                         
                                         Kırklareli Valisi Muammer Muşmal
 
40-50 km. sonra Bulgaristan sınıra başlamaktadır

  Çünkü burası hemen 40-50 km. sonra Bulgaristan sınıra başlamaktadır. Bizim burada Dereköy sınır kapımız vardır. Türkiye’nin Dereköy’e kadar olan kısmını Avrupa Birliği fonları aslında destekliyor. Fakat bizim kendi ülkemiz, gerek sınır kapısına kadar yolları çok mükemmel yaptığı halde, karşı taraf olan Bulgaristan tarafı yolları yapamadığı için TIR geçişine henüz müsaade edilmemiştir. Sadece yay geçişleri ve taksi geçişine müsaade edilmiştir. Buna rağmen bu kapıdan yılda 500 bine yakın insan gidip, gelmektedir. Bu durum hakkında Bulgaristan yetkilileri ile kısa sürede görüşme yaparak, Bulgaristan tarafındaki yolunda düzgün hale getirilerek, TIR geçişine açabilirsek, Kırklareli’nin bu yakın sınırı olan Bulgaristan’la ve Yunanistan’la rahatlıkla ticari ilişkilerle buranın çehresinin değişeceğine inanıyorum.

Bir ayda ilin tamamına yakınını tanımış oluyoruz

  Onun için sizin söylediğiniz gibi ben burada göreve başlayalı bir ay oldu. Biz bir ayda ilin tamamına yakınını tanımış oluyoruz. Çünkü bizim uyum problemimiz diye bir problemimiz yoktur. Ben yapı olarak, kişilik olarak insanlarla çabuk kaynaşabilen, çabuk ilişki kurabilen, onlarla çok sıkı diyologa girebilen bir yapıya sahibim. Öyle olunca şu anda Kırklareli’lerle bütünleşmiş durumdayız.

 
                                   
                                  Kırklareli Valisi Muammer Muşmal öğrencilerle
 
Yeraltı ve yer üstü kaynaklarını harekete geçireceğiz

  İnşallah Kırklareli’nin dinamiklerini, kamu kurum ve kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini harekete geçirerek buradaki yeraltı ve yer üstü kaynaklarını harekete geçireceğiz. Bunlardan en önemlisi üzümcülük buradadır. Üzümcülüğün burada milattan önceye dayanan bir geçmişi vardır. Onu harekete geçireceğiz ve önce üzüm sayısını artıracağız ve arkasındanda üzümle ilgili yeni entegre tesisler kurmak için planlama yapacağız. Karadeniz kıyısında gittiğimizde bizim orada sınırımız vardır. Burada İğne Adamız var ve orada dünyanın en önemli ve en büyük longos ormanlarının olduğu bir yer vardır. Oraları tanıtacağız. Şu anda Kırklareli tanıtımı ile ilgili kitapçığımız ve CD’miz çıkmış durumdadır. Bunu tüm basın ve televizyon kuruluşlarına bugünden itibaren göndermeye başlayacağız.

Kırklareli farklı bir tanıtımı olacaktır

  Sizin de Kırklareli tanıtımında faydanız olur. Bunun sonunda onların ve bizim tanıtımızla Kırklareli farklı bir tanıtımı olacaktır. Kırklareli müziği ile farklı bir ilimizdir. Diğer değerleri ile birlikte yeni bir sunumla Kırklareli’yi Türk turizmine, kültürüne, tarımına, hayvancılığına inşallah sunacağız. Yakın gelecekte Kırklareli’yi yi noktalara getireceğiz. Kırklareli- sınır kapısı Dereköy’ün arası çok  yakın olup, mesafe 40 km.’dir. Kırklareli İstanbul’a çok yakın bir yerdir.

Bir kısmı ile Avrupa, bir kısmı ile Anadolu’dur

  Ama bir kısmı ile Avrupa, bir kısmı ile Anadolu’dur. Şimdi bu tanıtımından sonra, Kırklareli  bir kere bu ülkenin hayvan ve tarım potansiyelinin olmuş olduğu yerlerin  ambarı olabilir. Dericilik çok iyi noktaya gelebilir. Karadeniz Bölgesindeki turizmi deniz ile beraber, müthiş ormanlarımız, doğa turizmi vardır. Kırklareli’nin %  67’si ormandır. Türkiye’de hemen hemen, Karadeniz hariç hiçbir ile kısmet olmayacak şekilde orman ürünlerimiz vardır. Burada ormanın her çeşidinin boy gösterdiği bir alana sahibiz. Burası eko turizmine, doğa turizmine, avcılığa, balıkçılığa burası her şeye sahip bakir bir topraktır. Bu bakir ilimizi Türkiye’ye tanıtacağız.

Başarılı bir mülki idare amiri bir kere güler yüzlü olmalıdır

  Başarılı bir mülki idare amiri bir kere güler yüzlü olmalıdır. Bir adım gidene iki adım gelinir diye bir atasözümüz vardır. Bir adım gidersen sana iki adım gelirler. Bizim yönetim felsefemiz insanların yerine kendimizi bakarak olaya bakmış olacağız. 35 yıldır bu devlete hizmet ediyorum. Otuzbeş yıldır benim odama gelen herkesi ayakta karşılarım ve ayakta uğurlarım. Allahın bir kuluna oturarak hoş geldin dememişimdir. Güle güle de dememişimdir. Felsefemin başında bu gelir.

İnsanlara değer vereceksin. Sen insanlara değer

verdiğin oranda, insanlarda sana değer verir

  Samimi olacaksın. İnsanlar senin samimi olduğunu görecektir. İşten pazarlıklı olmayacaksın. Mevlana’nın dediği gibi ya olduğun gibi görüneceksin, ya da göründüğü gibi ol düsturunu hep biz uygulamışızdır. Birde insanlara değer vereceksin. Sen insanlara değer verdiğin oranda, insanlarda sana değer verir. Bizim kinci felsefemiz budur. Mevlana’nın hoşgörüsünü uygulamaya çalışıyoruz. İnsan olarak ilk önce kendini seveceksin. Sonra insanları seveceksin.

 
                                  
                               Kırklareli Valisi Muammer Muşmal’a vatandaş sevgisi
 
Ben hiç kimseyi satmam. Neysem oyumdur. Satışa da asla gelmem

  Kendisini seven herkes insanları sever. Ben vali yardımcılarına, kaymakamlara yöneticilere diyorum ki; 1- Arkadaşlar bir kere samimi olacaksınız 2- Ben hiç kimseyi satmam. Neysem oyumdur. Satışa da asla gelmem. Bunu açıkça söylüyorum. Benim parayla, pulla asla işim olmaz. İhaleyle işim olmaz. Devletin verdiği bana verdiği maaş çok bile geliyor. Bu beni hep rahatlatıyor. Beni hem de kamu görevlilerinin karşısında benim ne olduğumu ortaya koyuyor. Vali beyin böyle şeylerle ilgisi yoktur.

Düzgün adamın sonuna kadar arkasındayım

  Arkasından diyorum ki ben düzgün adamın sonuna kadar arkasındayım. Hatta kendimi riske alarak bile bu insanlara destek veriyorum. Ama düzgün olmayan adamında sonuna kadar karşısındayım. Hiç yardımcı olmam. Ben gelir gelmez kamu kurumlarına bu samimiyeti iletiyorum. Bana sonuna kadar güvenebilirsiniz. Ben hiç kimseyi yarı yolda bırakmam. Bu benim yapımdır. Ama yarı yolda da bırakılmak istemem. Bu şekilde arkadaşlarımız bana inanıyor, bende inanıyorum. İnsanların vakti saati doluncaya kadar ben insanlara güvenirim. İnsanlara güvenmeyi severim.

Herkesin bu ülkeye bir borcu olduğuna inanıyorum. Herkes borcunu ödesin
  Baştan ön şartlı, pazarlıklı insanlara bakmam. İşin felsefesinin bu olduğuna inanıyorum. Herkesin bu ülkeye bir borcu olduğuna inanıyorum. Herkes borcunu ödesin. Başka hiçbir şey istemiyorum. Bu maddi borç değil, manevi borçtur. Çalışarak, didinerek, ülkeye hizmet ederek, proje üreterek bu ülkeyi kim kalkındıracak. Her yerde söylüyorum. Bir yeri kalkındıracak olan, o yerin sahipleridir.
 
                              
                                            Kırklareli Valisi Muammer Muşmal
                                            Geleneksel El Sanatları Atölyesinde
 
Bir yeri kalkındıran o yerin sahipleridir

  Bir yeri kalkındıran o yerin sahipleridir. Eğer Kırklareli’nin ilerlemesi, gelişmesini başka yerden beklersek, sabaha kadar bekleriz. Onun için önce kendin bir iş yapacaksın. Onda sonra diğerlerini harekete geçireceksin. Yeniden talep edeceksin. Ama Kırklareli’nin bir kere illerinin kalkınması ve gelişmesi için ne gerekiyorsa onu yapmaları lazımdır.  Ön pazarlıklı değilim. Hiç kimseyi hakikaten yarı yolda bırakıp, satmam. Ama satmam  ve satılmayı da sevmem.”

 
                              T.C. KIRKLARELİ VALİLİĞİ RESMİ WEB SİTESİ
                                      http://www.kirklareli.gov.tr/index.asp
 Kırklareli Valisi Muammer Muşmal: “Kırklareli, bir sanayi kenti haline gelecek”…
                                                Röportaj  04.11.2010 12:50:02
                           Röportajı okumak için aşağıdaki linke tıklayınız.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!