Cumartesi, Mayıs 4, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur: "Çanakkale Savaşları konulu kısa film yarışması yapmayı planlıyoruz"

Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur: “Çanakkale Savaşları konulu kısa film yarışması yapmayı planlıyoruz”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Çanakkale-Eceabat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Çanakkale savaşlarının geçtiği bir alandır. Çanakkale şehitliğini görmek ve gezmek amacıyla gelen yılık ziyaretçi sayısının yıllık ortalama 2 milyon olduğu söyleniyor. Gerçekten atalarımızın bu savaşı nasıl kazandıklarını görmek için Eceabat’a gelmek gerekir. Burayı gördükten sonra hafızasında insan tarihi yeniden yaşıyor ve buraya gelişte duygulanmamak mümkün değildir. Her Türk vatandaşının ömründe en az bir defa burayı görmesini tavsiye ederim.

Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur daha önceki görev yaptığı yerlerde de başarılı işlere imza atmış kaymakamlarımızdandır. Eceabat’da da şehitlerimizi gelecek nesillerle aktarmak adına o bölgede çeşitli çalışmalar ve Çanakkale ile ilgili olarak prestij yayınlar çıkarmış, bu konuda ayrıca yeni projeler üzerinde çalışıyor. Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur ülkesine ve milletine hizmet vermede üstün gayret gösteren, kadirşinaslığı, dik ve net duruşu, hizmette mütevaziliği, devlet adamlığı vasfı ile ilçede herkesin takdirini kazanmıştır. Kısaca atalarımızın şanına yakışır çalışma yapan Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, Eceabat konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

 
                               
                                                      Çanakkale-Eceabat
 
Eceabat, Avrupa kıtasının en güney ucu konumundadır

  “Eceabat ilçesi Çanakkale’mizin 11 ilçesinden birisidir. Çanakkale’nin Avrupa kıtasında Gelibolu ve Eceabat ilçeleri bulunmaktadır. Eceabat ilçesi Gelibolu Yarımadasının güney kısmında bulunmaktadır. Eceabat ilçemiz aynı zamanda Avrupa kıtasının en güney ucu konumundadır. Coğrafi konumu itibariyle İstanbul, Bursa, İzmir’e yaklaşık 350 km. uzaklıktadır. Çanakkale ile ulaşımı boğazdan geçen feribotlarla yapılmaktadır.

Çanakkale Boğazı üzerinde bir köprü yapılması ile ilgili somut adımlar atılmakta

  Çanakkale Boğazı üzerinde bir köprü yapılması artık hayal olmaktan çıkmakta ve bununla ilgili somut adımlar atılmaktadır. Çanakkale Boğazı üzerinde köprü yapılırsa, bu köprünün stratejik olarak Avrupa’dan gelen nüfusun Anadolu’ya yayılmasında sadece İstanbul’dan değil, Çanakkale, İzmir Ege Bölgesi hattında kullanılacağı malumdur. Eceabat ilçesi aynı zamanda birçok savaşların üzerinde geçtiği bir coğrafya konumundadır. Bundan yaklaşık 3000 yıl önce Akalılar ve Truvalılar arasında yapılan savaşlar Çanakkale’nin Asya tarafında geçmiştir. Bu savaştan 3000 yıl geçtikten sonra ise tamamı Eceabat ilçesi sınırları içerisinde geçen Birinci Dünya Savaşının Çanakkale cephesi savaşı burada olmuştur.

Onlar bu savaşa başlamadan önce 15 günde Harem’deyiz diyorlardı

  Çanakkale Cephesi Savaşı içinde, İngilizler ve Fransızlar 20’den fazla sömürge ülkelerinden topladıkları askerlerle birlikte küçük bir kara parçası olan bu topraklarda biz Türklerin gücünü yoklamak istediler. Onlar bu savaşa başlamadan önce 15 günde Harem’deyiz diyorlardı. Ama 9 ay sonra arkalarına dönmeden bu topraklardan ayılmak zorunda kaldılar. 18 Mart 1915 tarihinde Seyit Onbaşının atmış olduğu bir topla geri döndüler. 5 Nisan 1915 tarihinde 500.000 kişilik bir ordu ile bu küçük bir çıkarma yaptılar. Ancak karşılarında; göğüslerinde iman, vatan, millet sevgisi olan Mehmet’i buldular. Yahya Çavuş karşılarına bir kale gibi çıktı. Birinci Dünya Savaşında kazandığımız ender cephelerden birisi Çanakkale Cephesidir. Çanakkale cephesinde kazandığımız zafer savaşın hem uzamasına neden olmuş ve Türk ve dünya savaşında bir dönüm noktası olmuştur.

 
                                        
                                         Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur
 
56 adet Türk sembolik şehit anıtları ve mezarlıklar, 34 yabancı mezarı ve anıtı

  Çanakkale denildiği zaman akla ne geliyorsa, Eceabat denildiği zamanda akla o geliyor. Çanakkale Savaşlarının tamamı, bugün 1973 yılından bu tarafa Gelibolu Yarımadası Milli Parkı olarak isimlendirilen toprakların tamamı Eceabat ilçemiz sınırları içerisindedir. İlçemiz sınırları içerisindeki topraklarda 34 yabancı mezarı ve anıtı bulunmaktadır. Bunlar İngiliz, Fransızlar gibi ve diğer müttefik ülkelere ait mezarlardır. Buna karşılık 56 adet Türk sembolik şehit anıtları ve mezarlıklar bulunmaktadır. Buranın sorumluluğu Çevre ve Orman Bakanlığı- Milli Parklar Genel Müdürlüğüne aittir. Özellikle son 7-8 yılda bu konuda ciddi bir çalışma yapılmaktadır. Yaklaşık 60 trilyon şehitliklerin bakım ve onarım, şehitlik yapımı için sağlanmıştır. Bunun dışında Kabatepe Müzemiz yıkıldığı için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yeni müze yapımı ihalesi yapıldı.  Türkiye’de eşi ve benzeri olmayan bir müze yapılacaktır.

Her köyümüzün bir müzesi olsun çalışmasını başlattık

  Çanakkale’deki şehitlerimizin şanlarına yakışır şekilde bu müzenin temelleri Eceabat ilçemiz sınırları içinde atıldı. Bu müzenin bir yıl sonra bitimini beklemekteyiz. Göreve gelmezden önceden yapılan çalışmalardan da güç ve destek alarak Mili Park içinde bulunan her köyümüzün bir müzesi olsun çalışmasını başlattık. Bunun sonucu Gelibolu Yarımadası Milli Parkı sınırları içinde bulunan her köyümüzün müzesi var. Müzesi olamayan köyümüz bulunmamaktadır. Bu müzelerde savaş esnasında kullanılan savaş araç ve gereçleri sergilenmektedir.

Eski köy okullarımız müzelere dönüştürülmüş durumdadır

  Eski köy okullarımız müzelere dönüştürülmüş durumdadır. Bölgemizde OPET’in 2006 yılından itibaren yürütmüş olduğu tarihe saygı projesinin süresinin 2015 yılına kadar uzatılması için bakanlığa başvurduk ve uygun görüldü. Bu projenin onayını beklemekteyiz. Bu proje kapsamında bütün köylerimizin köy içi yolları parke taşı döşenmiştir. Ortak kullanım alanları güzelleştirilmektedir. Bu bölgeye gelen yerli ve yabancılar nezdinde köylerimiz bir yerde imajımızdır. İyi gösterilmesi konusunda gayret sarf etmekteyiz. Köylerimizin bütün yolları asfalttır. Köyün elektriği, suyu gibiler konular artık Türkiye’nin gündeminden artık kalktı.

Alt yapı sıkıntısı olan köyümüz bulunmaktadır

  Bu tarz sıkıntıları olan köyümüz bulunmaktadır. Bunun yanında Türkiye’de iki tane uluslar arası tören yapılmaktadır. Bunun ikisi de ilçemizde yapılmaktadır. Avustralya, İngiltere, Fransa, Yeni Zelanda anıtlarında 24-25 Nisan günlerinde törenler gerçekleştirilmektedir. Bu törenlerin gerçekleştirilmesinde; Çanakkale Valiliğimiz, Gelibolu’da bulunan Kolordu Komutanlığımız, Gelibolu’da bulunan 18. Piyade Tugay Komutanlığı, Kaymakamlık, Yerel Yönetim, Milli Parklar Genel Müdürlüğü üstün gayretler göstermekte ve alnımızın akıyla bu işin altından kalkmaktayız. İlçemize genel olarak baktığımızda bir tarım ilçesidir. Bu nedenle ilçemizin temel geçim kaynağı tarımdır.

İlçemizde her yıl domates festivali yapmaktayız

  Tarımın ilçeye 50 tür üzerinde girdisi vardır. İlçemizde her yıl domates festivali yapmaktayız. Eceabat’ın İstanbul’a yakınlığı nedeniyle İstanbul’un domatesi Eceabat’tan üretilmektedir. Ayrıca diğer tarım ürünleri de yetişmektedir, İlçemizin sınırlarının Gelibolu Milli park alanında olması ve sit alanlarının yaygın olması nedeniyle yerleşim noktasında kısıtlamalar olmaktadır. Köylerimize ait toplam on bin nüfusumuz bulunmaktadır. Bu nüfusumuzun beşbini köylerde, beşbini ise belediye sınırları içinde yaşamaktadır.

Çanakkale’de yangın helikopteri dahil her türlü tedbir alınmıştır

   Toplam 12 köyümüz olup, bunun 8 tanesi Milli Park sınırı içinde, 4’ü Milli Park dışında bulunmaktadır. Sekiz köyümüzün bir kısmının imar planları onaylandı, bir kısmı ise onay aşamasında, bir kısmının ise imar planı yapımı devam etmektedir. Kadastro geçmeyen arazimiz yoktur. Orman varlığımız oldukça iyi ancak yangın riski oldukça yüksek olan bir bölgedir. 1994 yılındaki yangından ders çıkarmış durumdayız. Çanakkale’de bu konuda yangın helikopteri dahil her türlü tedbir alınmıştır.

Eğitim alt yapısı olarak çok iyiyiz

  Eğitim olarak binin üzerinde öğrencimiz vardır. İlçemizin nüfusu çok büyük değildir. Eğitim alt yapısı olarak çok iyiyiz. Ancak, il ve Türkiye sıralamasında sıkıntılarımız vardır. Milli Eğitimin yeni kadrosuyla Eceabat’ın eğitimini daha ilerilere götürme hedefindeyiz. Geçen yıl 40 tane akıllı ders tahtası aldık. Bu yılda geriye kalan iki okulumuzu akıllı ders tahtasına kavuşturmayı almayı hedefliyoruz. Sağlıkta Çanakkale’ye bağlı sayılırız. Çanakkale’de aile hekimliği uygulaması üç aydır devam ediyor. Bu durumdan vatandaşımız oldukça memnundur. Her köye artık hafta da bir defada olsa bir doktor hemşiresi birlikte gidiyor. Bu durumda iyi bir noktadayız. Vatandaşımız bu noktada oldukça ziyadesiyle memnundur. Bu uygulamayı başlatanlardan   ve devamını sağlayanlardan. Allah razı olsun diyoruz.

 
                                    
                                       Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur
                                       köy okullarında çocuklarla birlikte
 
Halk Kütüphanesi açtık

  İlçemizde Halk Kütüphanesi olmadığından bakanlık onaylı yeni kütüphane açtık. İlçemize kapalı spor salonu yapılması işi ihale aşamasındadır. İlçemizin amatör futbol takımı futbol sahası olmadığından bütün maçlarını deplasmanlarda yapıyordu. Eceabat Belediyesi kendine ait 12 dönümlük bir alanı futbol sahası olarak tahsis etti. Çanakkale’nin 11 ilçesinin 9’unda yüksek okul var. Maalesef Çanakkale’ye en yakın ilçe Eceabat’ta bir yüksek okul bulunmamaktadır.

Meslek Yüksekokulu umarım önümüzdeki yıl açılmış olacaktır

  Bu konuda Sayın Rektörü birkaç kez ziyaret ettik. Yer ve arazi tahsisi yaptık. Eceabat Meslek Yüksekokulu umarım önümüzdeki yıl açılmış olacaktır. Eceabat’ta önemsediğimiz konulardan bir tanesi de bakım ve restorasyonları yapılması gereken şehitliklerin bakım ve restorasyonlarının yapılmasıdır. Bu konuda diğer ilgili kuruluşlarla çalışmalarımız yürüyor.

 Bunun yanında temel sıkıntılarımızdan bir tanesi de Çanakkale Savaşlarının geçtiği bölgeyi ziyaret eden vatandaşlar, buradan ayrılırken evlerine bir hatıra götürmek istiyorlar.

Çanakkale Savaşları konulu  hediyelik eşya yarışması

  Ancak bizim bölgemizdeki hediyelik eşyaların standardı oldukça kötü durumdadır. Bu konuyu nasıl çözebiliriz sonucunda üniversite öğrencilerine yönelik olarak Çanakkale Savaşları konulu bir hediyelik eşya yarışması açalım dedik. OPET’in sponsorluğunda ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle bu yarışmayı 10 Ekim 2010 tarihi itibariyle ilan ettik. Bunun bir başlangıç olacağına inanıyorum.

Gelibolu Yarımadası Milli Parkının Uzundere girişi planı 2003 yılında yürürlükte

  Böylece önemli bir sorunu çözmüş olacağız. Bunun yanında Gelibolu Yarımadası Milli Parkının Uzundere girişi planı 2003 yılında yürürlüğe girmiş durumdadır. Bu plan Ankara’da hazırlandığı için buradaki vatandaşa getirmiş olduğu kısıtlamalar da bazı sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Bu konuda vatandaşı dinledikten sonra Uzundere Planının değiştirileceği kanısıyla Çevre ve Orman Bakanımız buraya ziyarete geldiklerinde durumu kendilerine arz ettik. Bu konuda başkanlığımda bir komisyon kuruldu ve komisyon çalışmalarını tamamladı. Bu planın revize edilmesi konusunda bakanlığa bir teklif sunacağız. Böylece vatandaşın temel yakındığı noktalarda ortadan kalkmış olacaktır.

Panorama 1915 Müzesinin yapılması noktasında çalışmalar devam ediyor

  Bununla birlikte İstanbul’da Panorama 1453’ün benzeri Panorama 1915 Müzesinin yapılması noktasında çalışmalar ilçemizde devam ediyor. Mecidiye Tabyasının restorasyonu bitti. Şimdi çevre düzenleme işi ihale edildi. Bunun yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen ödenekle Özel İdaresi tarafından Avize Müzesinin restorasyonu yapıldı. Bu tür kamu hizmetlerini bizim devlet düsturumuzun geleneği olan “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturundan hareketle  vatandaşımızın rahat etmesi, mutlu olması için tüm kamu kurumlarında çalışan personelimle birlikte  hizmetlisinden en üsteki müdürüne kadar yerel yönetimin güvenlik ve asayiş birimleri olarak çalışmaktayız.

Kabatepe Bölgesinde Jandarma Karakolumuzda

24 NATO generalini öğle yemeğinde ağırladık

  Şunu da belirtmek isterim. Kabatepe Bölgesinde Jandarma Karakolumuz vardı. Bu karakolu Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak tamamen yeniledik. NATO’nun Çanakkale’deki seminerinde 24 generali  biz orada öğle yemeğinde ağırladık. Şunu gösterdik ki Türk Silahlı Kuvvetlerinin en ücra karakolunda bile NATO’nun üst seviyede generallerinin ağırlanabileceği bir konfor mevcuttur. Bu noktada ilçemizde görev yapan tüm kamu personeline şahsım adına teşekkür ediyorum. Eceabat’a gelerek şehitlerimizi ziyaret edecek olan tüm vatandaşlarımıza da şunu acizane söylemek isterim.

Askerlerimizin ailelerine yazdıkları mektupları bir kitap haline getirdik

  Burayı Aspendos Antik Tiyatrosunu gezmiş gibi gezmesinler. Burayı daha farklı bir halinde gezmelerini, burayı gördükleri zaman gönül tellerinin oynamasını, içlerindeki bazı boşlukların buradan giderken dolmasını bekliyoruz. Son olarak Çanakkale Savaşları sırasında daha sonra şehit olan askerlerimizin ailelerine yazdıkları mektupları bir kitap haline getirdik. Bu kitabı geçen yıl gelir, gelmez 18 Mart’a yetiştirdik.

Türkiye’de ilk defa üç boyutlu özel gözlükle bakılabilecek bir kitap hazırlıyoruz

  Bu senede OPET’in sponsorluğunda Türkiye’de ilk defa üç boyutlu özel gözlükle bakılabilecek bir kitap hazırlıyoruz. Tüm şehitliklerimizden, yabancı anıt ve mezarlardan görüntülerin olduğu elit bir kitap olacaktır. Bunun da müjdesini vermek istedim. Gelibolu Yarımadasında yaklaşık 50’ye yakın tescilli çeşme vardır. Bu çeşmelerin restorasyonu için şu an projeler yapılıyor.

Askerlerimizin su içtiği çeşmelerin hepsini bir sponsor kanalıyla yaptıracağız

  Bu projeler kuruldan geçtikten sonra askerlerimizin su içtiği bu çeşmelerin hepsini bir sponsor kanalıyla yaptıracağız. Bunun yanında ilçemiz sınırları içinde bulunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içindeki tüm mezarlıklardaki Osmanlıca mezar taşlarını Türkçeye çevirip mezar taşlarının bir kitap haline getirilmesi konusunda bir çalışma başlattık ve bu çalışma devam ediyor.

 
                       
                                Çanakkale-Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur
 
Çanakkale’yi dahi doğru-dürüst yazamadık

  Maalesef bugüne kadar Çanakkale’nin bir filmini yapamadık.   Bırakın Çanakkale filmini, Çanakkale’yi dahi doğru-dürüst yazamadık. Çanakkale Savaşları ile ilgili birçok hikaye var. Çanakkale Savaşları konulu bir kısa film yarışması yapmayı planlıyoruz. Bununla ilgili bir ekip kurduk, çalışmalar devam ediyor. Kısaca Eceabat’ta yapılacak çok iş var. Eceabat’ın çalışkan insanlara ihtiyacı var. Umarım bizde bu yolda bir toz oluruz. Buradan ayrılıp, arkamıza döndüğümüzde ne mutlu bizlere diyebileceksek işimizi başarmışız demektir. Eceabat ilçe merkezinde iskele yakınındaki Tarihe Saygı Parkında OPET’in yaptırdığı Çanakkale Savaşlarını konu eden minyatürler vardır. Ancak bir yerde Eceabat’ın kendisi bir yerde minyatürdür. Burası çok büyük bir alan değildir. Tüm Eceabat’taki şehitlikleri 6-7 saatte gezebilirsiniz.

Eceabat Kaymakamı olmak ayrı bir duygudur

  Bugüne kadar tayinim nedeniyle İçişleri Bakanlığı nereye gönderdiyse orada görev yaptım. Şimdiye kadar istekli tayin dilekçesi vermedim. Ancak ilk defa Eceabat ilçesinde görev yapmak istiyorum diye bakanlığa dilekçe verdim. Eceabat Kaymakamı olmak ayrı bir duygudur. Türkiye’mizin her tarafı değerlidir ama Eceabat’ın değeri ayrıdır. Bu soruyu 1000’e yakın kaymakam ve vali yardımcısına sorun herkes ayın cevabı verir. Bu bizim ayrıcalığımız değil, Eceabat’ın ayrıcalığıdır. Bu ayrıcalıktan bize düşen nasibi almaya çalışıyoruz.

Buraya hizmet etmek için geldik. Buranın hizmetkarıyım

  Ama biz buraya hizmet etmek için geldik. Buranın hizmetkarıyım diyorum. Atalarımız Mekke ve Medine’yi feth ettikleri zaman padişahım artık Mekke-Medine’nin de hadimi oldunuz denildiği zaman padişah da biz o yüce insanın hakimi değil, hadimi, hizmetkarı olduk  diyorsa, bizde Eceabat’ın  hizmetkarıyız. Sonuçta ilçe kaymakamısınız. Ama hizmet etmek için buraya geldik. Bu görevi birçok yerde kendi adıma yaptığımı düşünüyorum. Bizden önceki meslektaşlarımızın da ilçede güzel çalışmaları var. Onların da her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Devletin işi bitmez, bizden sonra gelen meslektaşlarımız da  1-2 saatte ne yaptıklarından, ne yapacaklarından bahsedeceklerdir. Yerel yönetimle beraber güzel çalışmalar yapmaya çalışıyoruz.”

  1. sizinle gurur duyuyoruz
    selam ben sayın bülen uygur kaymakamimizi gercekten tebrik ediyorum hizmetlerinin devamini diliyorum ben RİZE iyidere ciflikköyünden m.ali kolay böyle bir kaymakamı kaybetigimiz için hem üzgün hemde sevinçliyiz sevincimiz şehitler diyarı CANAKALEMİZ de hizmet yapması tekrar teşekürler saygilar pileki magrasina ve bir cok hizmetlerinizden dolayı

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!