Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Edirne-Uzunköprü ilçesi tarihi misyonu itibariyle önemli şehirlerimizden birisidir. İlçenin temel ekonomik kaynağı tarımdır. İlçenin ekonomisinde ayçiçeği ve çeltik üretimi önemli yer tutar. İlçe adeta bölgenin ayçiçeği ve çeltik üretiminde ambar durumundadır. Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odasının kuruluşu 1876 yıllarına dayanır. Ticaret Borsası ise 1925 yılında kurulmuştur. Türkiye’de Ziraat Bankası şubelerinin ilk kurulduğu yerlerden birsidir. Türkiye’deki ilk hürriyet abidesi Uzunköprü’dedir. Demiryolu Uzunköprü’ye 1876 yıllarında gelmiştir. Buraya kurulacak Çakmak Barajına Trakya’nın GAP’ı denilmektedir. Kısaca bu özellikleri nedeniyle Uzunköprü, Trakya Bölgesinde konumu itibariyle önemli ilçelerimizden birisidir. Ergene Ovası bol ve bereketli bir ovadır. Ancak ilçe içinden geçen Ergene Nehri’nden, arıtılmayan sanayi atıkları nedeniyle adeta zehirli su akmaktadır. Bu durumun bölgede yapılan tarım ürünleri üretiminde zararları olduğu söylenmektedir.
Uzunköprü Kaymakamı Uğur Kolsuz ilçede yaklaşık bir yıldır görev yapmasına rağmen ilçenin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesi için önemli projeleri harekete geçirmiştir. Beş yıllık Bilimsel Meslek Yüksekokulu binası yapımı, Kredi Yurtlar Kurumu Yurdu binası yapımı, 26 konut yapımı projeleri önemli projelerdir. Uzunköprü Kaymakamı Uğur Kolsuz, Uzunköprü konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Sultan 2. Murat buraya 1427 yılında buraya bir köprü yapılması emrini veriyor
“Uzunköprü çok tarihi bir ilçedir. İstanbul fethi olmadan, Osmanlı orduları Çanakkale üzerinden gelip, Uzunköprü’den geçerek Balkanlara akınlar düzenliyorlardı. .Fatih Sultan Mehmet’in babası 2. Murat askerleri ile Uzunköprü’den yazın ilkbahar ve kışın sonbaharda coşan büyük bir nehir olan Ergene Nehrini geçerken zorlanıyorlardı. Sultan 2. Murat buraya 1427 yılında buraya bir köprü yapılması emrini veriyor. Bu köprü 1392 m. uzunluğunda Mimar Muslihittin Efendi tarafından yapılmış, 174 kemerden oluşan muhteşem bir taş köprüdür. İngilizler ancak bu uzunluktaki köprüyü 19. yüzyılda yapmışlardır. Atalarımızın yapımına 1427 yılında başladığı ve yapımı 16 yıl süren yapımı süren bu köprüyü 19. yüzyılda yapmışlardır. O zaman sultan 2. Murat buraya bir şehir kurulması emrini veriyor.
Ergene ovası bol ve bereketli bir ovadır
Manisa ve Konya’dan o zamanki güçlü Türkmen ailelerinden 200 aile getirilip, Uzunköprü’ye yerleştiriliyor. Uzunköprü için diyebiliriz ki Balkanlara açılışta kurulan ilk Osmanlı Türk şehridir. Uzunköprü’nün tarihte böyle özel bir yeri vardır. Bu aileler ayın zamanda ticareti de bildikleri için Evliya Çelebi’nin seyahatnamesi nede baktığımız zaman Evliya çelebi diyor ki Uzunköprü’ye gittim, gezdim ve burada alışveriş merkezi gibi 200 dükkan vardı diyor. Ergene ovası bol ve bereketli bir ovadır. Bu ovayı Ergene Nehri beslemektedir. Bu nedenle tarımın başlıca ürün olan çeltik, ayçiçeği, buğday üretimi yapılmaktadır. Uzunköprü’de üretiminin yanında ayrıca ciddi bir sanayide vardır. Yaklaşık 120 civarında çeltik fabrikamız,10 civarında ayçiçeği yağı, 10 civarında da un fabrikamız vardır. Uzunköprü’de tarım öve sanayi gelişmiş durumdadır. Uzunköprü’nün 52 köyü, 2 kasabamız vardır. Köy ve kasabalarla birlikte toplam nüfusumuz 72.000’dir.Uzunköprü’de 3.000 esnaf vardır.
Uzunköprü ayrıca bir ilkler şehridir
Ticaret Borsası 1925 yılında kurulmuştur. Ticaret ve sanayi Odasının kuruluş ise 1875 yıllarına gitmektedir. Uzunköprü ayrıca bir ilkler şehridir. Türkiye’deki ilk hürriyet abidesi Uzunköprü’dedir. 1908 yılında o zamanki Kaymakam Mazhar Müfit Kansu ve Belediye Başkanı Ahmet Bey hürriyet abidesini bugünkü köprünün ayaklarının başına kuruyorlar. Abidenin dört köşesinde şunlar yazmaktadır.”Hürriyet, eşitlik, adalet, kardeşlik” Demiryolu Uzunköprü’ye 1876 yıllarında gelmiştir. O zamanki ilk demiryolunun geçtiği yerlerden birisidir. Türkiye’deki Ziraat Bankası şubelerinin ilk kurulduğu yerlerden birisidir. Uzunköprü eski ve güzel bir yerleşim yeridir. Buraya geçen yıl atamamız yapıldı ve Ağustos 2009 yılında geldim. Burada olmaktan ve görev yapmaktan son derece mutluyum. İş yapma kapasitesi yüksek olan bir yerdir.
Vatandaşın devletle pek sorunu yoktur. Genelde herkes kendi işinde ve gücündedir. Ticaret ve tarım, sanayi gelişmiş durumdadır. Uzunköprü’de büyük projeler vardır. En önemli projemiz Çakmak Barajı projemizdir. Bu proje çakmak köyünde yapılmaktadır. Meriç Nehri üzerinde 2011 yılında tamamlanacak olan barajdır. Meriç’ten deniz akan boş giden su, Saroz Körfezine giden su buraya basılacaktır. Yapılacak bu baraj sayesinde 550.000 dönüm yer sulanacaktır. Bu baraja Trakya’nın GAP’ı denilmektedir. Burada Çakmak ve Hamzadere adında iki tane büyük baraj vardır. İkinci önemli çalışma ise şudur. Köprümüz 550 yıllık bir köprüdür. Bu köprünün üzerinden TIR’lar, ağır araçlar geçmektedir. Bu köprü eski olmasına bu ağır yükü taşıyabilmektedir.
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu inşaatı başladı
Ancak yeni köprümüz olan ikinci köprümüz yapıldı. Bu köprü 930 m. uzunluğunda olup, 2011 yılında çevre yolları ile birlikte hizmete açılacaktır. Duble yol çalışmaları tamamlanmak üzere hızlı bir şekilde devam ediyor. Ayrıca bu Çakmak Barajının kanalları ile ilgili proje de çok iyi bir projedir. Bu iletim kanalları ile sular barajdan araziye taşınacaktır. Bu kanalların da 2011 yılında tamamlanması öngörülüyor. Barajın toplulaştırılması çalışması vardır. Bu da köylerde yapılan çok önemli bir çalışmadır. Bunun haricinde Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu inşaatı başladı. Mevcut Meslek Yüksekokulumuz vardı. Bu okulda 2000 öğrencimiz vardır.
bir trilyon 700 milyar 70 milyar katkı topladık
Açılacak olan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu beş yıllık olacaktır. Bu çalışmayı bir dernek eliyle yürütüyoruz. Buradaki sivil toplum kuruluşlarından ve hayırsever vatandaşlardan bir trilyon 700 milyar katkı topladık. Bu inşaat 13.000 metrekarelik bir inşaattır. Bu inşaata Mayıs ayında başlandı ve inşaatın % 95’i tamamlandı. Geri kalan inşaatın ise 2011 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Ayrıca Kredi Yurtlar Kurumu bu sene yatırım programına 500 öğrenci kapasiteli yurt inşaatını aldı. Bununla ilgili alışmalar tamamlanmış ve ihale aşamasına gelmiştir. Bunun ihalesi Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yapılacaktır. İlçemizin iki mahallesinde ağırlıklı olarak Roman vatandaşlarımız yaşamaktadır. İlçemizde Roman kökenli 8.000 vatandaşımız vardır.
Roman vatandaşlarımız için SYD Vakfından 26 konut yaptırdık
Bunlar için SYD Vakfından 26 konut yaptırdık. Bu konutlar 6 Kasım’da Sayın Bakanımız Hayatı Yazıcı’nın teşrifleriyle hak sahiplerine dağıtılacaktır. Bunun ötesinde Roman vatandaşlarımızla ilgili şöyle bir tespit çalışma yaptık. 1- Konutu oturulabilir olanlar 2-Konutu onarım ihtiyacı olanlar 3-Konutu oturulamaz durumda olanlar. Konutu oturulabilir durumda olanlar yaklaşık 250 civarındadır. Bir o kadarının da onarım ihtiyacı vardır. Bunu projeler halinde Sosyal ve Dayanışma Genel Müdürlüğüne gönderiyoruz. Genel Müdürlük bu Roman vatandaşlarımızın durumlarının iyileştirilmesine olumlu bakıyor. Bunlarla ilgili onarım ödeneği gönderiyor. Bir yandan tuvalet, banyo, çatı yapmaya başladık. Konutu tamamen oturulamaz durumda olanlar ise yaklaşık 240-250 aile civarındadır. Bunlar içinde arsa satın aldık.
Hazine yeri olmadığı için 28 dönüm arsa aldık ve TOKİ’ye devrini yaptık. TOKİ şimdi bunlara ayda 100 TL geri ödemeli 240 adet konut yapacaktır. Bununda tüm işlemleri tamamlandı ve yakında ihalesine çıkılacaktır. Bu çalışmalar ilçemiz için güzel gelişmelerdir. Ayrıca 200 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu yapılması çalışması vardır. Bununla ilgili çalışmalar devam etmektedir. KÖYDES kapsamında bu yıl yaklaşık 22 km. asfalt kaplama çalışması yapıldı. Bunun haricinde içme suları depolarının onarımları ve içme suyu deposu yapıldı. Ayrıca bir köyümüzün kapalı sistem sulama işi yapıldı. Hasanpınar Köyümüzün suyunu göletten kapalı sistemle aldık. Böylece 3.500 dönüm arazi sulanacaktır. Bunun maliyeti yaklaşık 250.000 TL civarındadır. Bu sistem çok kısa bir sürede yapıldı. Bize bu desteği veren başta hükümetimiz olmak üzere, sayın valimize, ilgili bakanlıklara şükranlarım arz ediyorum.
Uzunköprü Tarihi Kentler Birliği üyesi oldu
Ayrıca burası tarihi bir yer olduğu için belediyemizin müracaatı üzerine. Uzunköprü Tarihi Kentler Birliği üyesi oldu. Kütüphanemizin olduğu bina tarihi ve eski bir binadır. Bu binanın restorasyon olarak çalışmasına başladık. Tekel binasının projesini Ankara ziyaretimizde Belediye Başkanımız sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza takdim etti. Bu yakında Tekel binasının da restorasyon çalışması başlayacaktır. Belediyenin envanterinde olan Askerlik Şubesi binasının restorasyonu da ele alacağız.
Trakya Bölgesi Türkiye’nin tarım ambarıdır
Trakya Bölgesi Türkiye’nin tarım ambarıdır. Ayçiçeği, çeltik, mısır üretiyor. Ayçiçeği ve çeltik üretiminde Türkiye üretiminin yarısını üretiyor. Ayçiçeği üretiminde büyük bir kısmını üretiyor. Barajlar devriye girerse mesela petrolden sonra sonra bizim en büyük ithalat talebimiz ayçiçeği yağıdır. Barajlar devriye girdiğinde bu yağlar bu bölgede üretilecektir. Tarımdaki toprakların % 60’ı tarımda kullanılmaktadır. Bu Türkiye ortalamasının iki katıdır. Türkiye tarımda kullanılan toprakların oranı % 30 civarındadır. Bu durum Türkiye ortalamasının iki katıdır. Dolayısıyla bu topraklar çok değerli topraklardır. Ergene Nehri Istranca Dağlarından çıkıp; Çorlu, Çerkezköy, Muratlı güzergahını takip ederek bize gelen bir nehirdir. Bu bölgede sulama çoğunlukla Ergene Nehri ile yapılmaktadır.
Atık sularını arıtmadan Ergene’ye veriyorlar
Deri ve tekstil sanayi İstanbul’dan çıkarıldığından bu sanayilerin çoğu Çerkezköy’e gelmiştir. Dolayısıyla Çerkezköy’deki Organize Sanayi Bölgesinde arıtma tesisleri var ama bunlar herhalde zaman zaman çalıştırılıyor ve zaman zaman çalıştırılmıyor veya bu bölgenin dışında olan tesisler var. Atık sularını arıtmadan Ergene’ye veriyorlar. Buda tabii bölge tarımı için büyük bir dezavantajdır. Çevre ve Orman Bakanlığı bu konuda sürekli çalışmalar yapmaktadır. Bu konuda raporlar tanzim etmek ve konunun üzerine gitmektedir. Bizim sanayicilerimizden beklediğimiz şudur. Tarım hakikaten stratejik bir sektördür. Biz tarımın önemini belki yeni yeni farkına varıyoruz. Dünyadaki gelişmiş ülkelere baktığımız zaman tarım sanayii çok önemli yer tutmaktadır. Kuzey Amerika’ya baktığınız veya Amerika kıtasına baktığınız zaman, Hollanda gibi ülkelere baktığınız zaman ekonomilerinde tarım çok büyük yer tutmaktadır.
Çeltikte; Trakya Bölgesi özellikle Edirne dünya ortalamasının üzerinde verim alıyor
Dolayısıyla bizimde Trakya Bölgesini ve Ergene Havzasını göz ardı etmememiz gerekiyor. Bu sene Salarlı Köyümüz Kırklareli’nden barajdan Ergene suyuna karıştırmak için su satın aldı. Böylece 2.000 dönüm yer ektiler. Ama şu var. Çeltikte; Trakya Bölgesi özellikle Edirne dünya ortalamasının üzerinde verim alıyor. Şu anda çeltikte bizde dönüm başına 800-1000 kg. alınmaktadır.
Edirne’de üretilen çeltiğin % 10’u Uzunköprü’de üretilmektedir
Uzunköprü’nün yıllık çeltik üretimi 45.000 tondur. Edirne’de üretilen çeltiğin % 10’u Uzunköprü’de üretilmektedir. Çeltik üretiminde İpsala ve Edirne ağırlıklıdır.
Başarı bir idareci sorunları görebilmeli
Başarı bir idareci sorunları görebilmeli, yaşadığı sorunları kendi hayatının bir parçası kabul etmelidir. Sorunları dert edinmelidir. Eğer sorunları dert edinirse, onları çözmeye uğraşırsa başarılı olur. Geçen yıl Ankara ziyaretimizde bir büyüğümüz ve değerli bir genel müdürümüz “Türkiye’de kaynak sorunu yoktur ve Türkiye’de kaynakları iyi kullanılamaması sorunu vardır.” dedi. Türkiye’deki sıkıntı budur. Etkin, yerinde, gerektiğinde hızlı karar almak, kaynakları kullanmak, iş birliğini en üst seviyeye çıkarmak, bulunduğunuz yerde kamu kurumlarında, yerel yönetimlerde dayanışmayı, işbirliğini sağlamaktır. Bunlar başarının sihirli anahtarlarıdır.”