Cumartesi, Mayıs 4, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Malkara Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu: "Eğitim seviyemiz Türkiye ortalamasının üzerindedir"

Malkara Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu: “Eğitim seviyemiz Türkiye ortalamasının üzerindedir”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Tekirdağ-Malkara ilçesi Trakya Bölgesinde hayvancılık ve süt ürünleri konusunda marka olmuş ilçelerimizden birisidir. İlçede özellikle peynircilik üretimi yaygın olup, yurt içinde Pazar payı olan marka peynir fabrikaları vardır. Tekirdağ ilinin en çok köyü olan ilçesidir. Malkara Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu ilçede kısa bir süre göreve başlamasına rağmen özellikle eğitim konusunda başarılı çalışmalar yapmıştır.

  Okumayı teşvik amacıyla dört yılık fakülteyi kazanan öğrencilere 500 TL. ile ödüllendirmiştir. Okul öncesi eğitimde okula devam oranı  % 80’dir. Roman mahallerindeki okul öncesi eğitim kapasitesi Malkara Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu’nun gayretleri sonucu geçen seneye göre iki misline çıkmıştır. Kaymakamlık Köylere Hizmet Birliğine bağlı olarak kurulan bölge de hayvan yemi fiyatlarını dengede tutarak fiyat artışlarına engel olmaktadır. “Türkiye’de terör gibi aklınıza gelebilecek her türlü problem eğitimsizlikten ileri geliyor Biz öğrencilerimizin okumasını istiyoruz. Üniversitenin dört yılık bir biriminin gelmesi için çalışma başlattık.”diyen Malkara Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu, Malkara konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

Trakya Bölgesinde hayvancılığın yoğun yapıldığı bir bölge

  “Malkara, Trakya Bölgesinde hayvancılığın yoğun yapıldığı bir bölgemizdir. İlçemizde yoğun olarak büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. İlçemizde 15.000’e yakın büyükbaş hayvan varlığımız vardır. Bölgemizde yoğun olarak süt ürünleri ile ilgili olarak mandıra boyutunu aşmış süt fabrikası diyebileceğimiz işleme tesisleri vardır. Günlük 300 ton süt kapasitesiyle çalışan Ünal Peynircilik vardır. Ayrıca Kaanlar, Yaman peynircilik vardır. Bu fabrikalar yöremiz sütlerini işlemektedirler.  Ayrıca yöremiz sütleri yeterli olmadığından Marmara Bölgesinin diğer yerlerinden de tankerlerle süt gelmektedir. Ziraat Bankasının sön dönemlerde verdiği faizsiz kredilerle yoğun olarak hayvan alışları vardır. Bölgemizdeki mevcut süt fabrikaları özellikle iki tanesi kapasite artırımına gitti.

Ünal Peynirciliğin kapasite artırımı çalışmaları devam ediyor

  Kaanlar süt kapasite üretimini 300 tondan 1.200 tona çıkardı. Bununla ilgili ihale yatırımlarını yaptılar. Ünal Peynirciliğin kapasite artırımı çalışmaları devam ediyor. İlçemizde ayrıca 50-100 kişinin çalıştığı tekstil atölyeleri vardır. Buda vatandaşımıza iş alanı için önemlidir. Ayrıca irili ve ufaklı 30’a yakın kömür ocağı vardır. Buralarda da yoğun olarak işçi çalışıyor. İlçemizde organize sanayi bölgemiz vardır. Buranın alt yapısı tamamlanmış olup, 69 tane parselimiz vardır. Şu anda bunun görüşmelerini yapıyoruz. Yatırımcılara tanıtım aşamasındayız. Birkaç aya kadar tamamlanıp, yatırımcıların temel atması durumuna gelecektir.

25-30 yıl önce Malkara Keşan’la yarışır durumdaymış

  Buna rağmen ilçemizde işsizlik sorunu hala vardır. Yöreden göç olmuştur. Bundan 25-30 yıl önce Malkara Keşan’la yarışır durumdaymış. Şu anda Keşan, Malkara’yı epeyce geçmiş durumdadır. Fakat organize sanayi bölgesinin faaliyete geçmesiyle birlikte tersine göç alacaktır diye düşünüyorum.

Üniversiteyi özellikle dört yıllık fakülteleri kazanan

tüm öğrencilerimize 500’er TL ödül verdik

  Biz eğitime önem veriyoruz. Eğitim seviyemiz, Türkiye ortalamasının üzerindedir. Üniversiteyi kazanan öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Ben bu ilçede göreve başlayalı 5 ay oldu. Üniversiteyi özellikle dört yıllık fakülteleri kazanan tüm öğrencilerimize 500’er TL ödül verdik. Diğer taraftan iki yıllık yüksek okulu kazanıp ta maddi durumu iyi olmayanlara yardım yapıyoruz. Bunlara sadece yarım ediyoruz. Ama dört yıllık okulları kazanan tüm öğrencilerimizin maddi durumu şartı aranmaksızın 500’er TL. yardım verdik. Böyle bir çalışmamız oldu.

İlköğretim okullarının tüm sınıflarına kitaplık kuracağız

  Dönem sonunda takdirname alan öğrencilerimizi ödüllendireceğiz. Başka bir uygulama ise bunu daha önce görev yaptığım ilçelerde de uyguladım. İlköğretim okullarının tüm sınıflarına kitaplık kuracağız.Şu an çalışmalar başladık ve kitap tespit aşamamsındayız.Milli Eğitimden arkadaşlarımız kitapları teslim ediyorlar. Her sınıfın seviyesine göre o sınıfa kitaplık kurulacaktır. Liselerin de okul kütüphanelerini zenginleştireceğiz. Okul kütüphanelerine 150-200’şer kitap alarak okul kütüphanelerini zenginleştireceğiz. Daha önce benim Bolvadin ilçesinde uyguladım bir proje vardır.

Öğretmenlerinde okumasını istiyoruz

  Biz öğrencilerimizin okumasını istiyoruz. Fakat biz öğretmenlerinde okumasını istiyoruz. Tüm öğretmenlerimize orada birer tane kitap hediye ettik. Mili Eğitim Müdürlüğünden arkadaşlarımızın tespit ettiği kitapları aldık. Daha sonra bu kitapları okullara giderek masanın üzerine serdik. Bir okul da 20 tane öğretmen varsa, orada 150 çeşit kitabımız var. Onlar burada bu kitapların seçme yaptılar. Böyle bir uygulamamız oldu. Bunu daha sonra yaygınlaştırdık. Bu kitaplardan yüksek okulda okuyan öğrencilerimize hediye ettik. İlçe Jandarma Komutanlığında bulunan askerlerimize, Emniyet Müdürlüğündeki polislerimize Diyanetteki imamlarımıza, kurum amirlerimize kitap hediye ettik. Böylece herkes kendi okuyabileceği kitabı seçti. Ama biz sana şu kitabı veriyoruz, okuyun demedik.Aldığımız kitaplar geniş bir yelpazeden oldu. Her insanın hoşuna gidebileceği kitaplardan seçtik. Bir kulda 20 tane öğretmen varsa,  o okula 20 tane kitap alındı. Her öğretmen o okulda 20 tane kitabı okuyabilecek duruma geldi.

Trakya’daki tüm yem piyasasının fiyat dengesini biz sağlıyoruz

  İlçemizde bizim yem fabrikamız vardır.  Trakya’daki tüm yem piyasasının fiyat dengesini biz sağlıyoruz. Yem hammaddesine bir önceki ay çok büyük zam geldi. Bu nedenle fiyatlarımızın % 15-20 civarında artması gerekiyordu. Biz yem fiyatlarını artırmadık, zararına sattık. Biz fiyat artırımı yapmayınca, diğer yem fabrikaları da fiyat artışı yapamadı. Tüm Marmara Bölgesinin hemen yem fiyatlarını biz belirliyoruz. Biz yemi daha ucuza satınca, diğer fabrikalarda zam yapamıyorlar.

Yem fabrikamızın aylık üretim kapasitesi 4,500-5.000 tondur.

 
                                
                                 Tekirdağ-Malkara Kaymakamlığı- Köylere Hizmet
                                                Götürme Birliği Yem Fabrikası
             
Yem üretim kapasitesini iki misline çıkarıyoruz

  Yem fabrikamızın aylık 4,5500-5.000 ton civarında üretim kapasitesi vardır. Pazar alanımız yoktur. Vatandaş yem almak için sırada bekliyor. Ürettiğimiz yemleri vatandaşımıza 2-3 ay gecikmeli olarak verebiliyoruz. Bununla bağlantılı olarak ilave bir yatırım planladık ve ihalesini yaptık. Böylece yem üretim kapasitesini iki misline çıkarıyoruz. Bu yapılan ek yatırım üç ay sonra faaliyete geçecektir. Yemimizin kalitesi piyasadaki yemlerden daha çok kalitelidir. Vatandaş gönül rahatlığı ile hayvanına yediriyor. Ürettiğimiz yemin piyasadaki yemlerden tamamından daha kaliteli olduğunu iddia ediyoruz. Vatandaş bu yemleri gönül rahatlığı ile kullanıyor. Bizim bu çalışmalarımızla vatandaş hayvanına daha ucuz yem yedirecektir.

Malkara nüfusunun  % 20-25’ini Roman vatandaşlarımız teşkil ediyor

  Okul öncesi eğitimle ilgili olarak sayın valimizin de talimatları iki okulumuz hizmet girdi. Burada Roman vatandaşlarımız var. Bu oran Malkara ilçesi nüfusunun  %  20-25 ‘ne tekabül ediyor.  Ancak bunların ekonomik seviyeleri düşüktür. Eğitimden diğerlerine göre daha az faydalanmışlardır. Onları eğitimin içerisine daha çok çekmeye çalışıyoruz. Biz buna okul öncesi eğitimden başladık.

Roman vatandaşlarımızın çocuklarının

okul öncesi eğitime devam etmesini arzu ediyoruz

  Bütün vatandaşlarımızın çocuklarının okul öncesi eğitime gitmesini arzu ediyoruz ama öncelikle Roman vatandaşlarımızın çocuklarının devam etmesini arzu ediyoruz.   Böylece daha çabuk sosyalleşmiş oluyorlar ve diğer çocuklarla kaynaşıyorlar. İlkokula başladıkları zaman, okul öncesi eğitime devam ettikleri için eğitime daha ileriden başlamış oluyorlar, daha çabuk mesafe alıyorlar. Şu Roman mahallerindeki okul öncesi eğitim kapasitesi geçen seneye göre iki misline çıktı.

TOGEM’in Başkanı Saadet Gülbaran ikişer derslikli  iki ana okulu yaptırdı

  Bu konuda hayırsever vatandaşlarımız var.  Üsküdar Belediyesi bünyesinde kurulmuş olan  (TOGEM )Toplumsal Gelişim Merkezi şu anda Türkiye çapında faaliyet gösteriyorlar. TOGEM’in  Başkanı Saadet Gülbaran, Emine Erdoğan Hanımın abisinin hanımıdır.  Bunların vasıtasıyla ikişer derslikli iki ana okulu yapıldı. Bu iki okul bu sene faaliyete geçmişti. Geçen hafta da Devlet Bakanımız Selma Aliye Kavaf  bu okulların açılışını  yaptı. Okul öncesi eğitimde Türkiye ortalamasının üzerinde eğitime devam oranımız vardır.  Okul öncesi eğitimde okula devam oranı % 80’nin üzerindedir. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Özelliklede Roman mahallelerimizde maddi durumu zayıf olan ailelerimizin çocuklarının okul öncesi ile ilgili tüm masraflarını kaymakamlık olarak biz karşılıyoruz. Bunların yeter ki okula devam etmelerini arzu ediyoruz. Roman mahallerimizdeki vatandaşlarımızın çocuklarından dışarıda okuyanlar var.

40 vatandaşımızın çalışacağı bir ağaçlandırma projesi yaptık

   Bunları özellikle destekliyoruz.  Bu çocukların;  bizde okuyoruz, bizde meslek sahibi oluyoruz, bizde giyinebiliyoruz diye diğerlerine örnek olmasını istiyoruz. Bu çalışmamızın epeyce faydalı olduğunu görüyoruz. Bu vatandaşlarımızın işsizlik daha az etkilenmeleri için Çevre ve Orman Bakanlığı ve bizimde dışarıdan desteklediğimiz projeyle 40 vatandaşımızın çalışacağı bir ağaçlandırma projesi yaptık. Buradan belli bir süre asgari ücretten ücretlerini alacaklar ve sigortaları yapılacaktır. Böylece ağaçta dikilmiş olacaktır. Bu proje Türkiye çapında uygulanan bir İŞKUR projesidir.

 
                                           
                                    Malkara Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu
 
40 kişi çalışacak yere 25 kişi ancak bulabildik

  Bizde bu projeyi Malkara’da da uygulamış olduk.  Fakat işin garibi Türkiye’deki terslik, işsizlik vardır gelin diyoruz biz burada 40 kişi çalışacak yere 25 kişi ancak bulabildik. Burada tekstil atölyeleri var. İnsanlar işsizlik var diye şikayet ediyorlar. Fakat tekstil atölyelerinde çalışacak elaman bulunmuyor. Bunlar tabii düşük ücret ve asgari ücretle çalıştırıyorlar. Bu ücret bir aile reisinin evini geçindirecek kadar yeterli olmayabilir ama genç bayan ve erkekler burada çalıştıkları zaman aile bütçelerine katkıda bulunurlar.

Çalışan işçi sayısını 750’ye çıkarmak istiyorum ama çalışacak elaman bulamıyorum

 Geçen Pazartesi günü yanına gittiğim bir tekstilci; “Şu anda 100 kişi çalıştırıyorum.  Ancak bu çalışan işçi sayısını 750’ye çıkarmak istiyorum ama çalışacak elaman bulamadığım için kapasiteyi artıramıyorum.” dedi. Muhakkak çalışma şartları çok hoşlarına gitmeyebilir olabilir ama insan mecbur kaldığı zaman çalışabilir. Biz bütün sorunların anasının eğitimsizlik olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de terör gibi aklınıza gelebilecek her türlü problem eğitimsizlikten ileri geliyor. Biz insanlarımızın eğitim seviyesini yükseltebilirsek, topluma faydalı bireyler haline getirirsek başarılı oluruz. Münferit olarak insanımızı yetiştirirsek, o insanımızın Türkiye’de çalışması şart değildir.  Global dünya küre haline geldi diyoruz. İnsanımız gidiyor. Bulgaristan, Rusya, Romanya, İngiltere’de çeşitli işler yapıyorlar. Bir bilgisayar mühendisinin illa da Türkiye’de çalışması şart değildir.

Nitelikliyseniz Türkiye’de dünyanın her tarafında iş bulabilirsiniz

  Dünyanın her tarafında çalışabilir. Bunun örnekleri de vardır. Bunun örnekleri de vardır. Ben daha önce çalıştığım Ezine’de bir fabrikanın müdürü Uzakdoğu’ya yıllık milyondolarla ölçülebilecek çok yüksek bir transfer ücretiyle genel koordinatör olarak gitti. Eğer siz kendinizi geliştirip, nitelikliyseniz Türkiye’de dünyanın her tarafında iş bulabilirsiniz. İnsanlarımızın nitelikli olarak yetişmesini arzu ediyoruz. Başka bir çalışmamızdan bahsediyorum.

Üniversitenin dört yılık bir biriminin gelmesi için çalışma başlattık

  İlçemizde Namık Kemal Üniversitesine bağlı yaklaşık 550-600 civarında öğrencinin olduğu bir yüksekokul var. Biz göreve başladıktan sonra vatandaşlarımızla bir toplantı yaptık. Daha önce Bolvadin’de de aynısını uygulamıştım. Buraya üniversitenin dört yılık bir biriminin gelmesi için çalışma başlatalım dedik. Bununla ilgili derneği kurduk. Vatandaşlarımızda bizi destek oldular. Dernek aracılığı ile binayı yapıp, buraya dört yıllık okul kazandırmak için çalışmalara başladık. Ben iki yıl içerisinde yapılacak bu okula iki yıl içinde öğrenci alabileceğimizi ümit ediyorum. Yapılacak bu binanın maliyeti 4 milyon TL civarındadır. Böylece yaklaşık 1.000 öğrencinin eğitim göreceği dört yıllık bir üniversite çalışması başladı. Bu okul faaliyete geçtiğinde Malkara’nın çehresi bir kat daha değişmiş olacaktır. Bütün vatandaşlarımız iş adamından esnafına, köylüsünden memuruna kadar tüm vatandaşlarımız bu konudan memnunlardır. Buraya dört yıllık bir üniversitenin gelmesini arzu ediyorlar. Bunun çok yönlü etkileri vardır. İlçeye ekonomik katkısı da olacaktır.

Başarılı bir yönetici vatandaşı dinlemeli

  Başarılı bir yönetici vatandaşı dinlemeli, vatandaş kendisine rahatça derdini anlatabilmeli, vatandaşın arasında olmalı,  köylünün, kentlinin yanında olmalı, insanlara biraz daha tatlı dil, güler yüzle yaklaşmalı, vatandaşın beklediği aslında budur. Kaymakamlıkların çok fazla bütçesi yoktur. Çok fazla para harcama şansımız yoktur. Biz devletin güler yüzü olursak, herhalde başarılı olmuş oluruz  diye düşünüyorum.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!