Cuma, Nisan 26, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Turizm şehri Amasya'nın yılların trafik karmaşası sorununu kim çözecek?

Turizm şehri Amasya’nın yılların trafik karmaşası sorununu kim çözecek?

  Turizm ve marka kent Amasya, ülkemizin en önemli kültür turizmi merkezlerinden birisidir. Amasya yıllar boyu birçok uygarlıklara beşiklik etmiştir.  Amasya’nın ortasından geçen Yeşilırmak’ın devasa akışı ile ayrı bir güzellik katmaktadır. Amasya iki dağ arasında olmasına rağmen  doğal güzelliği ve ihtişamı ile tarihi filmlere ve dizilere sahne olacak birçok yerleri mevcuttur.

  Osmanlı devleti zamanında şehzadeler Amasya’dan yetişmiştir. Diğer yönden ülkemizin kurtuluşuna adım atılan Amasya Tamimini Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Amasya’da kaleme almıştır. Amasya’nın bu kadar önemini anlattıktan sonra Amasya ilimizin yılların biriken ve bir türlü çözülemeyen sorunu olan il merkezinin trafik karmaşasından söz etmek istiyorum.

  Karadeniz Bölgesini,  Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya bağlayan  devlet  karayolu Amasya il merkezinden geçmektedir. Bu yüzden Amasya bu yönüyle de adeta merkez konumundadır. Amasya’yı Tokat ve Sivas’a bağlayan devlet karayolu il merkezi ortasından geçmektedir. Dar olan bu yolun kenarlarına da özel araçların park edilmesi nedeniyle il merkezinde bu yol her an kazaya davetiye çıkarmaktadır. Diğer yönden ilin trafiğini yavaşlatacak çevre yolu yapımı yıllarca devam etmektedir.

  Ama yolun ne zaman biteceği henüz kesinleşmiş değildir. Özelikle Amasya çıkışında Yampaş market yanındaki dört yol kavşağına trafik ışıkları her nedense bir türlü konulmuyor? Bu kavşaktan geçen araçlar ve insanlar her geçişlerinde ölümle dans etmektedir. Burada trafik yönünden her nedense yeterli trafik tedbirleri alınmıyor. İl merkezinden geçen anayolun iki tarafı adeta özel araçların park yeri olmuştur. Amasya’da yıllarca her nedense bir türlü geçerli trafik tedbirleri alınmıyor veya alınamıyor.

  Bu tedbirleri almaya her nedense yetkililer cesaret edemiyor. Şehir merkezlerinde freni patlayan araçların ne kadar can aldığını televizyonlardan görüyoruz. İnsanlarımız öldükten sonra mı tedbir alıyoruz?  Diğer taraftan şehir içi taşımacılıkta kullanılan özel halk otobüslerinin durak yerleri zamanla özel araçlarla kapatıldığı için bu araçlar yolcu almak için durak yerlerinde durduklarında trafik durmaktadır.  Buralarda her nedense hiçbir belediye trafik zabıtasını ve trafik polisi gözükmüyor. Bu trafik karmaşası kültür turizminin merkezi Amasya’ya hiç yakışmıyor.

  Yetkililerin Amasya il merkezindeki trafik karmaşasını bir an önce çözmeleri ve Allah esirgesin olacak trafik kazasında kaybolacak mal ve can kaybının vicdan azabından nasıl kurtulacakların merak ediyorum. Tedbirmi dersiniz işte tedbir size, trafikte çözüm yolu göstermek için şehir planlamacısı veya trafik uzmanı olmanıza gerek yoktur. Gören göze çözüm yolu vardır. Eğer siz çözüm yolu bakan gözle bakmazsanız gerekli çözüm yolları üretemezsiniz. Hem mazeret üretirsiniz. Hep mazeretlere takılırsanız veya birilerinin hatırı kalır veya oy kaygısıyla bakarsanız hiçbir zaman çözüm üretemezsiniz. Biraz önce bahsettiğim gibi şehir içinde anayol kenarında özel araçlara park yasağı veya plaka sınırlaması getirerek trafik akışını hızlandırabilirsiniz.

  İl merkezinde en büyük yolcu taşımalığını yapan özel halk otobüslerinin duraklarında rahat bir şekilde yolcu almalarını sağlamakla birlikte olası bir trafik kazasında meydana can ve mal kaybını önlemiş olacaksınız. Bu yazdıklarımı bilmeniz için Amasya il merkezinde uzun süre yaşamanıza gerek yoktur. Özel aracınızla veya yürüyerek Amasya il merkezine Tokat girişinden başlayarak il merkezi çıkışında Amasya otogar kavşağına kadar gitmeniz yeterli olacaktır.

  Amasya’da yaşanılan, örnek alınması gereken farklı bir konuyu sizinle paylaşmak isterim.  Her zaman ağaç kesilmesine karşı olduğumuzu ve erozyonla mücadele için sürekli ağaç dikilmesi gerektiğini her zaman yetkililer diler getirir. Bu konuda çok çalıştıklarını söylerler. Geçen günlerde Amasya’da bankalar caddesinde özel bir kişi tarafından zamanında 60 yıl önce fidan olarak dikilmiş. Yaya kaldırımından iç tarafta olmasına rağmen kamuya hiçbir zararı olmayan, oraya bir küçük bir işyeri açılmasına zarar olacağı gerekçesiyle edinilen bilgilere göre konuyla ilgili yetkili kurum personelinin kesilmesinde sakınca yoktur görüşü de alınarak 60 yıllık çam ağacı kesildi.

  Diğer taraftan Amasya otogar kavşağından çıkıp, Tokat yönüne seyir eden araçların Ticaret lisesi kavşağına kadar şehir içinde ralli yarışı yaptığına ne dersiniz. Bu dediğim yol üzerinde bu iki kavşak arasında her yıl en az 10 kişinin öldüğü ve çeşitli mal kaybının olduğu biliniyor mu? Türkiye’nin her tarafında şehir içinde hız sınırlaması uygulaması kontrol edilirken, her ne nedense Amasya il merkezinde süreklilik arz eden hız sınırlaması kontrolü yapılamıyor.  Bu kontrollerin ihmalden mi yoksa personel yetersizliğinden yapılamadığı çözülemiyor. Ben buna bir anlam veremiyorum? Ya sizce? Kaybolan mal varlığı ülkemizin milli ekonomik değerlerinden bir parçadır. Ölen ve sakat kalan da bizim insanımızdır.

  Bu tedbirlerin alınmamasını çevre yolunun veya otoparkların olmaması gibi mazeretlerin arkasına sığınmamak gerekir. Gerçekten alınacak tedbirler çok basit ve uygulaması kolay ve her vatandaşımızın memnun kalacağı bir durumdur. Amasya’nın yıllarca  kanayan yarası olan şehir içinden geçen uluslararası karayolunda alınması gerekli tedbirlerin uygulanması dileğiyle.   

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!