Perşembe, Kasım 21, 2024
tr
Ana Sayfa VALİLER Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz: "65 bin dev öğrenci şehrin kaderini değiştiriyor"

Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz: “65 bin dev öğrenci şehrin kaderini değiştiriyor”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Amasya Orta Karadeniz Bölgesinde, coğrafi konumu itibariyle örnek illerimizden birisidir. Kültür, turizm kenti ve marka kent Amasya, tarihte de birçok kültürlere de beşiklik ermiştir. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’da başlayan Milli Mücadele’nin ilk adımı,12 Haziran 1919 tarihinde Mustafa Kemal’in Amasya’ya gelmesiyle devam etmiştir. Kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış, Erzurum ve Sivas kongrelerinin toplanmasına burada karar verilmiş, 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan “Amasya Tamimi” ile “Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” denilerek Milli Mücadele burada fiiliyata geçirilmiştir. Bu itibarla, Amasya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda da ilk önemli adımın atıldığı yer olmuştur.

 
                                  
                                                                Amasya
 
  Kültür ve turizm kenti Amasya ülkemizin bu konuda en önemli şehirlerinden birisidir. Ayrıca ülkemizin de en çok turist çeken şehirlerinden birisidir. Malatya Valisi iken yaklaşık bir yıl önce Amasya Valiliği görevine atanan Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz, 65 bin dev öğrenci projesi ile Amasya’yı eğitimde Türkiye’de marka yapmış ve bu proje ile de ülke çapında Amasya’nın tanıtımına büyük katkı sağlamıştır. Amasya’nın tanıtımı için büyük bir çaba gösteren,  ilin sosyo-ekonomik, turizm yönden kalkınması ve en iyi düzeye gelmesi için sorunları ve çözüm önerilerini açık sözlülükle ortaya koyan Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz,”Amasya ve başarılı mülki idare amiri”  konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

Otel olmadan turizmi nasıl geliştireceğiz?

  “Marka kent gibi burayı daha iyi tanıtmamız lazım. Dağı aydınlattığınız zaman burada gece konaklama turizmini artırıyorsunuz. Bize gelen turistlerin büyük bir kısmı burada konaklamıyor. İlimizin; potansiyeli, şartları, özellikleri, ihtiyaçları neyse biz bunu diğerinden ayırt etmeden ama en önceliklerine öncelik vererek de götürmemiz ve çok daha ileriye taşımamız lazımdır. Amasya dediğimiz zaman bu ilin içinde 7 tane ilçe, 349 tane köy, 27 tane belediye var. Amasya merkez için turizm öncelikli olur, ama Suluova için tarım ve Taşova için seracılık öncelikli olabilir. Bunlar farklı mekanlarda paralel yürütülmesi gereken çalışmalardır. Turizm için yeni otellerin gelmesi için çaba gösterirsiniz. İlimizde otel konusunda güzel gelişmeler oluyor. Bir firmamız Terziköy’e çok güzel bir otel yapacak. Otel olmadan turizmi nasıl geliştireceğiz? Amasya’da paranızı harcarken Amasya’da ilk önce neyi harekete geçirmenizi iyi ayarlayacaksınız. İlin her yerinin fark özellikleri vardır. Merzifon; ulaşım ve sanayileşme bakımından çok önemli bir noktadadır. Şimdi burada sanayileşmeyi teşvik etmemiz lazım. Oradaki lojistik imkanların avantajlarını iyi kullanmamız lazım. Her yeri kendi kategorisinde değerlendirmek lazımdır.

Devlet olarak fabrika kurma şansımız yoktur

  Bizim devlet olarak fabrika kurma şansımız yoktur. Ama onun dışında her yerimizde imalat sektörünü teşvik ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Kalkınma Ajansından KOBİ’lere yönelik yardımların hepsi imalat sanayi ile ilgilidir. Onun dışında yakında AB Kırsal Kalkınma Programlarının çalışmaları başlıyor. Herkese diyoruz ki siz müteşebbis olun, proje üretin başvurun diyoruz. Onun dışında kendi görüştüğümüz bütün sanayicilerimize gücünüzü birleştirin, yatırım yapın diyoruz. Tarımsal üretimi değerlendirmeye yönelik Suluova’da ruhsat alan, temel atan tesisler var. Bunu her tarafta yapmaya çalışıyoruz. Beklentimiz şudur; başta Amasyalı müteşebbisler olmak üzere Amasya’nın çok iyi bir yatırım bölgesi olduğunu, biz devlet olarak her türlü desteği sağlayacağımızı sürekli anlatmaya çalışıyoruz. Biz zaten 3. Derece teşvikli bir iliz. Bunu tanıtmaya çalışıyoruz. Kendilerine yerel potansiyelimizi, burada yatırım yapmanın avantajlarının neler olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Artık devlet fabrika kurmuyor. Çok iş adamlarını ilimize davet ediyoruz ve toplantılar yapıyoruz. Kalkınma Ajansı, Fon kaynakları, AB projeleri hakkında sürekli bilgiler veriliyor. Onun için vatandaşımızın da bu konuda biraz takipçi olması lazımdır. Onumuz ve yirmimiz bir araya gelerek de bir tesis yapabiliriz düşünmesi lazım.

Bir taraftan kimse gelmiyor diyoruz, bir taraftan da gelene hiç ilgi göstermiyoruz

  12-22 Haziran tarihleri arasında ki tarih Atatürk’ün ilimize gelişi ve Amasya Tamimine kadar olan bir süreçtir. Bu nedenle bu tarihler arasında ilimizde düzenlenen uluslar arası fuar kültür ve sanat ağırlıklı gibi oluyor. Ekonomik anlamda bir fuarın düzenlenmesi için başka bazı özelliklerin olması gerekiyor. Bunun için ulaşım kolaylığından tutun, ekonomik sektörlerinizin canlı olması lazım. Bunun çok değişik iş adamları getirdik. Bununla ilgili otellerde çok değişik toplantılar yapıldı. Buraya büyükelçiler, büyük sanayiciler getirdik. Ama dışarıya yönelik bununla ilgili konuşma ve konferans salonlarımız boş oluyor. Amasya’ya Ukrayna Büyükelçisi geldi ve yatırım imkanlarına fırsat verme ile ilgili bir sunum yaptı. Salonun beşte biri doluydu. Geçtiğimiz günlerde Pakistan’dan gelip, burada film çevirdiler. Bu film önümüzdeki Pakistan’da oynamaya başlayacaktır. Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve iş adamları derneklerimizle çok yakın çalışıyoruz. Bu toplantıları sık yapıyoruz. Bu konuda dışarıdan iş adamları ve konuklar getiriyoruz. Ama salonlar büyük oranda bomboş oluyor. Bir taraftan kimse gelmiyor diyoruz, bir taraftan da gelene hiç ilgi göstermiyoruz gibi durum ortaya çıkıyor.

 
                                               
                                           Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz
 
Sanayici nitelikli adam bulamıyorum diyor

  Gümüşhacıköy’de iki tane fabrika açıldı. Merzifon’da açıldı. Şu an Suluova’da Organize Sanayi Bölgesinde 7-8 tane inşaat başladı. Bir yatırımcı bir şehre yatırım yaparken, siz buraya yatırım yapacağınız dediğiniz zaman, sizde bana şu kadar para verin dediğiniz zaman nasıl yapacaksınız? Yatırımcı yatırım yaparken limana yakınlığa, havaalanına yakınlığa bakıyor. Ayrıca başka özelliklere bakıyor. Peki, şimdi biz bunu her fırsatta söylüyoruz. Amasya’mızda 10 tane zenginimiz bir araya gelip, Amasya Organize Sanayi Bölgesindeki İplik Fabrikasını çalıştırsın. Bunun için yatırım destek ofisi kuruldu. Kaynak nasıl yaratılır, proje nasıl üretilir, ne yapılabilir, ilimizin avantajları nedir? Bunlar hep anlatılıyor. Şimdi, bir taraftan diyorsunuz ki çocuklarımız iş bulamıyor. Bir taraftan da eğitimin ne önemi var diyorsunuz. Belki çocuklar eğitimde yetersiz olduğu için iş bulamıyor. Merzifon’da birçok sanayici diyor ki benim aradığım nitelikli adam bulamıyorum diyor.

Amasya’da işsizlik oranı % 6-7 civarındadır. İşsizlik konusunda en rahat illerden biriyiz

  Onun için tabii ki işsizlik ülkenin en önemli sorunudur. Ama işsizlik sorunu sadece bizim ilimize özgü değildir. İşsizlik konusunda en rahat illerden biriyiz. Bizde işsizlik oranı % 6-7 civarındadır. Bu oran Türkiye’de ise % 13’dür. İşsizlik hiç olmasın istiyoruz. Bir taraftan tarımı, hayvancılığı, KOBİ’leri teşvik ediyorsunuz. Eğer bunlar hiçbir anlam ifade etmiyor, sadece bizim çocuğumuza bir iş bulun derseniz. Bunları üretmeden ve yapmadan bu çocuklara nasıl iş bulacaksınız. Sizin bir dükkânınız var. Sizin dükkanınıza bir kişi alın dediğimiz zaman, sizde diyorsunuz ki benim bir kişi alacak durumum yok diyorsunuz. O zaman sizin büyümemizi sağlamamız gerekiyor. Kalkınma Ajansı KOBİ’lere işlerini büyütmek ve personel istihdamı için kredi veriyor. Birisini buraya getirip, buraya yatırıp yap demekle oluyor. Yatırımcılarda yerli ve yabancı ayrımı yapmıyoruz. Herkese elimizden gelen her konuda herkese kolaylık göstermeye, destek olmaya çalışıyoruz. Sonuçta bu yatırımcının kararına bağlıdır. Burada otel yapılmasına ihtiyaç vardır. Bazı günlerde otellerde yer olmuyor. Güzel, bazı olmayan tesisler var. Bu tesislerin açılması gerekiyor. Peki, bunları devletin mi açması gerekiyor?

Yeşilırmak üzerinde suyu şişirme yoluyla

burada tekne olayına çok karşı çıkanlar da var

  Yeşilırmak üstünde turizm amaçlı acaba neler yapılabilir konusunda araştırma yaptık. Yeşilırmak üzerinde suyu şişirme yoluyla burada tekne olayına çok karşı çıkanlar da var. Bunun çok mahsurlu olabileceği ve su yükseldiği zaman kenar duvarları çökertme tehlikesinden söz ediliyor. Alçak Köprünün ayakları bitişik olduğu için buradan zaten tekne geçmiyor. Bu konuda ayrı bir araştırma yapıyoruz. Yalıboyu’nda, köprülerde, dağın, kalenin arkasında bir aydınlatma yapılacaktır.

Teleferik yapılması söz konusu deniliyor.

Bunlar bilhassa çok düşünülmeden konuşulmuş şeylerdir

  Burayı ilginç bir hale getirme bir turizm olayıdır. Burada iki tarafı birbirine bağlamak için teleferik yapılması söz konusu deniliyor. Bunlar bilhassa çok düşünülmeden konuşulmuş şeylerdir. Teleferiğin ayaklarını geçireceğin yerden bir yol yapman gerektiğini düşünemiyorsun. Teleferikte olası bir arıza halinde kurtarma olayı nasıl yapılacak, şehrin tarihi görünümünü harab etme riski olabileceğini düşünmüyoruz. Onun için Amasya’nın zaten her tarafı yürüyüş ve dokunuş mesafesindedir. Onun için bu tür fantastik şeyleri önerirken çok iyi araştırmak gerekiyor. Onun için kafadan şu olsun demekle kaş yapayım derken, göz çıkarabilirsin.

Gelen turistlerin önemli bir kısmı konaklamıyor

  İlimize gelen turist sayısı belirlemede genelde müze kayıtları esas alınıyor. Geçtiğimiz yıl 2009 yılında yerli ve yabancı anlamında 240.000 turist ilimizi ziyaret etti. Gelen bu turistlerin hepsi konaklıyor anlamına gelmiyor. Bize gelen turistlerin önemli bir kısmı konaklamıyor. İlimizde birkaç saat gidiyorlar. Şu an itibariyle otel kayıtları, müze kayıtlarına göre gelen turist sayısını belirliyorsunuz. Geçen yıla göre bu yıl gelen turist sayısında ciddi bir artış vardır. Bu ülke ortalamasının üstündeki bir artıştır. Gelen turistler ilimiz esnafına ekonomik anlamda büyük katkı sağlamaktadır. Normal günlerde otellerde hiç yer bulamıyoruz diye talepte bulunanlar var.

Kültür ve sanat şehri dediğiniz yerde, sizin doğru-düzgün bir tane kitapçınız yok

  Turizmde 4-5 boyutun aynı anda götürülmesi gerekir.1-Tanıtım. İyi tanıtırsanız daha çok turist gelir.2-Alt yapınız. Gelen turisti konaklatacağınız yer kapasiteniz nedir? Üç tane otobüs turist geldiğinde bunu karşılayacak oteliniz var mı? Bu çok önemlidir. 3-Hizmet sektöründeki vatandaş 4-Turizmde turistin ilgisini çekebilecek bazı başka çalışmalar neler yapmanız gerekiyor. Dağın aydınlatılması, Taşhanın, bedestenin   restorasyonu gibi. Bütün bunların, bunun gibi daha onlarca çalışmaların yapılması gerekiyor. Düşünün, şehrinize kültür şehri diyorsunuz, doğru-düzgün bir tane kitapçı yoktur. Kültür ve sanat şehri dediğiniz yerde, sizin doğru-düzgün bir tane kitapçınız yok. Devlet oturup, kendisi mi bir kitapçı dükkanı açacak? Onun için herkes için çok da fırsat olduğunu görüyorum. Biz burada şunu diyoruz. Burada her birimizin başta öğrenciler olmak üzere; bugün gelen turist sayısında geçen yıla göre yaklaşık % 100’lük bir artış var.

Türkiye’de gelen turist sayısında % 10’luk artış varken,

Amasya’da gelen turist sayısında neden % 100’lere varan artış var?

  Hiç kimse bu neden? Diye soruyor mu? Türkiye’de gelen turist sayısında % 10’luk artış varken, Amasya’da gelen turist sayısında neden % 100’lere varan artış var? Soruyorum? Bu çocuklar tarihinde ilk defa ulusal televizyon kanallarından reklam yaptırdım. Hiçbir şehrin yapmadığı bir şeyi yaptırdım. Ankara’da billboardlarda daha önceki valimiz zamanında başlamış olan tanıtım faaliyetleri, diğer girdiği bütün fuarlarda bağımsız ve tarafsız komitelerin belirlemesi sonucu Amasya ili birinci veya ikinci oldu. Amasya olarak gittiğimiz her yerde derece alıyoruz. Amasya’da herkesin bir turizm elçisi gibi olması gerekmez mi? Her vatandaşın yılda Amasya kartpostalları gönderse ve bulunduğu dükkanında bir tanıtım materyali bulundursa, kullandığı kartvizitinin üstünde bir Amasya tanıtım reklamı koysa, kullandığı ıslak mendilinin üstüne bir Amasya resmi koysa bunu burada ayakkabıcı boyacımızdan, lokantacımıza kadar herkes yapamaz mı? Turizm sonuçta bir sivil olayıdır.

 
                                             
                                            Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz
 
Müteşebbislik özelliğimizi de geliştirmemiz gerekiyor

  Her vatandaşımızın bu konuda yapacağı fazla bir şey vardır. Bu bir maliyet de gerektirmiyor. Bu sadece bir düşünce biçimidir. Halkın eğitimi çok önemlidir. Amasya halkı çok iyi insanlardır. Ama birazcık müteşebbislik özelliğimizi de geliştirmemiz gerekiyor. Bir taraftan eğitimde çocuklarımızın daha nitelikli hale gelmesini sağlamamız gerekiyor. Zaten girişimcilik kültürünü geliştirmemiz gerekiyor. Bir taraftan alt yapımızı geliştirmemiz gerekiyor. Bir taraftan; tarımımızı, sanayimizi, turizmimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu iş paralel gidecek iştir.

İnternette Amasya tanıtım portalı var mı?

  Amasya halkına ben şunu söylüyorum. Herkesin Amasya şehrini temsil ettiğinin farkında olmasıdır. Amasya’da zaten birçok insan bunu yapıyor. Ama; esnafın, işyeri sahibinin, meslek odalarının, lokantacılar odasının internette Amasya tanıtım portalı varmı? Örneğin x odamızın, örgütümüzün, derneğimizin internette Amasya tanıtım portalı var mı? Geldiğimiz günden beri bunu herkes yapabilir diyoruz. Ama şu bütün okullarda var. Bütün çocuklar bu işi yapıyor. 65 bin dev öğrenci farkında olmadan bu şehrin kaderini değiştiriyor. 65 bin dev öğrenci çocukların öncülük ettiği bir projedir. Valilik olarak bir tek onunla uğraşmıyoruz. Yüzlerce proje ile uğraşıyoruz. O öğrencilere mal olduğu için popüler bir projedir. Bu medyanın da ilgisini çeken bir proje oldu. Çünkü bizim gözümüzde çocuklar küçük küçük sevilecek şeylerdir.

Bugüne kadar neden hiç kimse Amasya şehrinin ulusal

televizyon kanallarında reklamını yaptırmadı?

  Onlar bize üretecek şeyler değildir. Ama burada çocuklar büyüklerin yapamadığı çok şeyi yapmaya başladılar. Türkiye’de televizyonlar çok eskiden bu tarafa vardır. Yetişkinlere söylüyorum. Peki, bugüne kadar neden hiç kimse Amasya şehrinin ulusal televizyon kanallarında reklamını yaptırmadı? Bu iş 7-10-15 yaşındaki çocuklara kaldı. Bu çocuklara siz aslansınız, güzel iş yapıyorsunuz diye teşekkür etmek mi gerekir? Bu çocuklar zaten bizim, hepimizin çocuklarıdır. 

Bu yıl üniversite giriş sınavında başarı bir miktar yükseldi. Ama bu bizi tatmin etmiyor

  Bu yıl üniversite giriş sınavında başarı bir miktar yükseldi. Ama bu bizi tatmin etmiyor. Bu konuda 60. sırada iken bir miktar daha yukarı çıktık. Bunun her geçen yıl yükselmesi lazımdır. Sıralamada ilk 20’nin içine girmemiz lazımdır. Onun için şunu demek çok kolaydır. En büyük sorun işsizlik, bütün bunlara iş bulsunlar. Peki, bu yarın o kadar kolay bir işmidir? Nasıl olacak bu iş? Tamam, ben iş bulmak içinde işyeri sahiplerine dedim ki; işyerlerinize 1-2’şer kişi alın. Sizin bir iş yeriniz olsa işçi alabilirimsiniz? O zaman topyekûn gelişmeyi sağlamamız gerekir. Yeni iş yerlerinin açılmasını teşvik etmemiz, tarımda üretimi lazım. Turizmde hizmet sektörünü çoğaltmamız lazım.

Ama biz hiçbir şey yapmayalım, birileri de bunu yapsın

derseniz birileri de işte bu kadar yapıyor

  İnsanlara beceri kazandırmaya yönelik onlarca ve yüzlerce mesleki eğitim kursu veriliyor. Turistik ürün üretiyor, oradan geçimini sağlıyor.Öteki kursa gidiyor bir şey alıyor.Onların ilim ve beceri kazandıktan sonra üçünün ve dördünün bir araya gelip bir yer açması lazımdır.İşyeri açmak isteyenler için orada da teşvikler var. Ama biz hiçbir şey yapmayalım, birileri de bunu yapsın derseniz birileri de işte bu kadar yapıyor. Tokatlı, Çorumlu, Kütahyalı gelsin burada yatırım yapsın ki biz onları da teşvik ediyoruz. Türkiye’deki marka otellerin hepsine mektup yazıyoruz. Hepsine diyoruz ki gelin burada otel kurun. Refahın artması için ulaşım ve sulama alt yapısı, eğitim kalitesi çok önemlidir.

Şehir çok kirli gözüküyor. Her tarafı çekirdek götürüyor.

Yeşilırmak’a pet şişeleri atılıyor. Turistlerde onların fotoğrafını çekiyor

  Esnaf Odaları ve onların üyeleri, Ticaret ve Sanayi Odasından da rica ediyoruz. Tanıtım noktasında ve proje üretme noktasında destek bekliyoruz. İşyerleri öncelikle hijyenik olacak. Ben vatandaşımdan bir ricam şudur. Şehir çok kirli gözüküyor. Şimdi Ramazanda çekirdekler yenip yerlere atılıyor. Her tarafı çekirdek götürüyor. Yeşilırmak’a pet şişeleri atılıyor. Turistlerde onların fotoğrafını çekiyor. Geçen gün Ramazandan önce Şehzadeler parkını geziyorum. İnanırımsınız her bir ağacın altına birileri oturmuş ve hepsisinin oturduğu yer berbat vaziyete gelmiş. Kimisi onu yemiş atmış, kimisi bunu yemiş atmış. Böyle hep çekirdek yiyoruz. Bir taraftan şöyle böyle diyoruz.

Şehirde üniversitenin gelişmesi gerekiyor

  Bir taraftan da şehri elimizle kirletiyoruz. Bu kadar büyük bir çelişki olur mu? Amasya insanı bana göre çok güzel bir insandır. Çok hoş, çok zarif, saygıdeğer insanlardır. Ama bir farkındalık eksikliğimiz vardır. Girişimcilik eksikliğimiz var. Bu konuda olumlu bir dönüşüm oluşturulabilirse inanın bu şehir çok daha güzel olur. Bu şehirde üniversitenin gelişmesi gerekiyor. Bu ekonomi bakımından da çok önemlidir. Üniversitemizin 6.000-7.000 arasında öğrencisi var. Bu öğrenci sayısını 20.000’e çıktığını düşünün. Bunun yarısı ekonomiye dönüşür. Bugün askeriyenin nasıl büyük ekonomisi varsa, üniversitenin öğrenci sayısı 20.000’e çıktığı zaman o kadar ekonomiye katkısı olur. Bunlar çok uzak hedefler değildir. Amasya zaten çok büyük bir il değildir. Dolayısıyla üniversiteyi topyekûn geliştirmemiz gerekiyor.

Eğitimin topyekûnluğunu sağlamamamız gerekiyor

  Eğitimin topyekûnluğunu sağlamamamız gerekiyor. Burası kültür turizmidir. Kültür turizminde daha çok orta yaş ve üstü kesim gelir. Onlarda sağlık sigortası olan kesimlerdir. Hastane alt yapısı ve sağlık şartları iyi değilse, o sigorta şirketleri onlara para ödemez. Onlarda buraya gelmek istemezler. O nedenle sağlık alt yapısının da gelişmiş olması lazımdır. Amasya Sabuncuoğlu Şerefettin Devlet Hastanesi, Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi iyi hastanelerdir. İlçelerde hastaneler var. Düşünün bütün üç-dört yanımızda bütün yollar yapılıyor.

Şehrimize o giriş hiç yakışmıyordu. Sanki bir kasabaya giriyorsun gibi havası vardı.

Bu yol şimdi düzene girdi

  Yol standardı burada nispeten zayıftır. Bu yolların 1-2 yılı içerisinde hepsi gelişmiş olacaktır. Tokat’a, Merzifon,Mecitözü ve Taşova tarafına giden yolumuz var. Bunların hepsinde çalışmalar var. Bu yollar yapıldığında şehrin havasının değiştirecektir. Mecitözü yol ayırımına kadar olan yol bir müteahhit sorunundan dolayı kangren olmuş bir yoldu. Bu yol şimdi düzene girdi. Şehrimize o giriş hiç yakışmıyordu. Sanki bir kasabaya giriyorsun gibi havası vardı. Onun için hiç umutsuz olmayalım. Amasya güzel bir şehir.  Burası ecdat yadigârı  bir şehir. Şehzadeler şehridir. Her ilçemizin kendine has özellikleri ve güzellikleri vardır. Merzifon ve Suulova’da sanayi yönünden çok ciddi gelişmeler var. Taşova’da tarımda gelişmeler var. Güçlü göletler yapılıyor.

Hudutlarımızda 40.000 hektar arazi sulanacaktır

  Geldingen Ovasının sulama suyu ilgili Süreyyabey Barajı Sayın Bakanımız açıkladı 10.10.2010 tarihinde saat 10.10 geçe su tutmaya başlayacaktır. Böylece bizim hudutlarımızda 40.000 hektar arazi sulanacaktır. Suluova bölgesinde bulunan Yedikır Göletinden  sulama sisteminin kapalı şebeke sulama  sistemine geçirilmesi söz  konusudur. Değirmendere Göleti yapılıyor. Aydınca ovası sulamaya açılıyor. Düşünün; bir taraftan yollarımız bitmiş oluyor. Belli bölgelerin sanayileri gittikçe gelişiyor. Bir taarftan turizm gelişiyor.Bir tarım ve seracılık gelişiyor. Her yıl çok miktarda fidan dağıtımı yapılıyor. Her yıl çok miktarda ziraat desteği yapılıyor. Bunlar ağırlıklı olarak Kızılca ve Taşova bölgesinde bunlar yapılıyor. Bunlar; Özel İdare, SYD Vakfı ve Kırsal Kalkınma Programları imkanları ölçüsünde yapılmıştır.

Devlet ortamı hazırlayacak, vatandaşı bu konuda motive edecek,

vatandaşın önünü açacaktır

  Bu kalkınma şeklinde devlet ortamı hazırlayacak, vatandaşı bu konuda motive edecek, vatandaşın önünü açacaktır. Bunu sağlamaya yönelik bugün pek çok program var. Bu konuda; AB Fonları, Kalkınma Ajansı Fonları, Kırsal Kalkınma Programları, SYD Vakıfları ve Özel İdare var. Başka pek çok var. KOSGEB var. Sonuçta siz neye hazırsanız, oda size hazır oluyor. Çorum’daki bir girişimcilik kültürünü düşünün. Nohutu başka yerlerden getirip, nohut markası oluyor.

Bir marka şehri olacaksa, pek çok markalarında olması lazımdır

  Ben birkaç defa söyledim. Buraya özgü; kolonya, lokum, kek, pasta çeşidi olsun. Buraya özgü bazı turistik ürünlerimiz olsun. Şimdi gelen insanlar buraya geldiklerinde buranın neyi meşhur denildiğinde alıp, bir şeyleri götürsünler. Burada daha pastaneler, daha nitelikli sinemalar olabilir, daha nitelikli ürün üreten yerler, kitapevleri olabilir. Bunların hepsi boş, sahibini bekliyor. Çorum’dan bir müteşebbisimiz geldi ve “Tatlıcı Cevher Zade” adıyla nitelikli bir pastane açtı. Ama Amasya’lı hemşerilerimizde bunun çok daha iyisini yapabilirler. Tek başına değil de, bir araya gelerek de yapabilirler. Onun için burası bir marka şehri olacaksa, pek çok markalarında olması lazımdır. Tanııdğmız ve erişibildiğimiz herkese diyoruz ki gelin burada bir yatırım yapın diyoruz. LC Wakiki’ye, Kığılı’ya, Crispino’ya da söylüyoruz. Bizim için fark yok ama burada öncelikli olarak Amasya’lının yatırım yapmasını isteriz. Yatırımı Amasya’lı yaparsa daha çok mutlu oluruz.

Eğitim, bilgi eksikliği ve proje eksikliği konusunda destek oluyoruz

  Amasya insanını bende çok seviyorum. Buranın çok güzel insanı var. Amasya insanımızı kimse kötü görmüyor. Amasya insanından turistlerde memnun kalıyor. Şehzadeler yolunu çekirdekten geçilmez hale getiren insanlar kötü insanlar olduğu için değil, bilinçsiz insanlar olduğu içindir. Amasya’lı olarak birazda girişimcilik özelliğimizin gelişmesi lazımdır. Bende bir şeyler yapabilirim. Benimde yapabileceğim işler var demelidir. Böyle baktığımız zaman pek çok kişi yepyeni şeyler yapabileceğini görecektir. Eğitim, bilgi eksikliği ve proje eksikliği konusunda biz destek oluyoruz. AB Proje uzmanlığı çıktı. Dışarıdan parayla insan getirip, biz burada ders verdiriyoruz. Buradaki gençlere ben sesleniyorum. Bunu konuşmalarımda da söylüyorum. Diyorum ki her yıl birçok proje imkanı çıkıyor. Siz üniversiteyi bitirmişsiniz, boşta geziyorsunuz bu konuda eğitim alın, biz size verelim.

Fabrikayı tümüyle kapatsam 200 kişinin işine son vereceğim diyor

  Siz ücretli proje hazırlayın. Hangi il’e giderseniz gidin en büyük sorun budur. İnsanlar geliyor, mümkünse bana bir devlet işi bulun. Devlet işi mümkün değilse iyi bir özel sektörde iş bulun diyor. Mutlaka iş istiyor. Adam kendi açısından haklıdır. Bu konuda herkesin isteğine uygun çözüm üretememek en büyük üzüntümüzdür. İnsan vicdanen üzülüyor. Bir şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir taraftan sanayicilerimizle konuşuyorum. Şu nitelikte adam bulamıyoruz diyorlar.Sayın valim bu nitelikte insan eğitin diyor.Dolayısıyla eğitim ve nitelik eksikliği vardır.Bir taraftan da  gerçekten işsizlik var.Onun için yeni yatırım üretim kapasitesinin artırılması gerekiyor.Bizim şunu göz ardı etmemiz gerekiyor.Bir fabrika dış rakipleriyle dünyada o kadar zor şartlarda rekabet ediyor. Ben o insana ekstra 10 tane adam al dediğimde onun için gerçekten bir faydası olmayacaksa hatır için alınan adam yüzünden belki o adam batar. Dünyada eskisi gibi karlar yoktur. Karşısında Çin diye bir rakip var. Bir vali fabrika sahibine şunu işe al dediği zaman işe alamadığı zaman fabrika sahibi de üzülüyor. Sayın valim ben o kadar zordayım ki zor şartlar içinde uç ucuna fabrikayı çalıştırıyorum diyor. Bu fabrikayı tümüyle kapatsam 200 kişinin işine son vereceğim diyor.

Şehrin tören yapılacak alanı fazla değildir, alternatifleri çok azdır

  Bu yıl 12-22 Haziran arasındaki törenlerde trafik sorunu fazla olmasın diye öğrenci okul stantları kaldırıldı. Bu yıl trafikte müthiş bir ferahlama oldu. Ama bu şehir bir şeye karar versin. Turizme yönelik bir şeyler yapılacak, ancak şehrin turizme yönelik bazı sınırlı noktaları vardır. TRT canlı yayın yapacak. Arka planda şehrin görünmesi,şehrin tanıtımı bakımından önem taşıyor.Arkada Kral Kaya Mezarları ve Yalıboyu evleri olacak şekilde yaptığınız zaman bunun tanıtım değeri oluyor.Onun için en azından şunu söylüyoruz.Kendi bulunduğum dönemde mümkün olduğu kadar az sıkıntı verilmeye çalışılıyor.Kabul edelimki şehrin tören yapılacak alanı fazla değildir, alternatifleri çok azdır.Oralar var ama tanıtımda fazla etkili olmaz.Konserler genelde stadyumda yapıldı.Daha önce hep böyle meydanda yapılıyordu.Önümüzdeki yıllarda bunu azaltma imkanımız olursa onu da yapacağız.TRT canlı yayın yapımında üç geçiyor. Buna rağmen tek yönlü geçiş hakkı veriyoruz. Amasya’da coğrafi konumundan dolayı alternatif yolların fazla olmamasından dolayı bir sıkıntı oluyor. Ama bu şehirde çok fazla trafik sıkıntısı olduğunu kimse söylemiyor.

Ana yolun iki tarafına özel araçların park edilmemesi konusunun

artılarını ve eksilerini araştıralım

  Amasya şehir merkezinden geçen devlet karayolunda yolda gelip geçen insanlar orada duraklasa ve etraftan bir şey alacak olsa oradaki esnaf bu olaya nasıl bakıyor. Ana yolun iki tarafına özel araçların park edilmemesi konusunun artılarını ve eksilerini bir araştıralım.

Vizyon sahibi olmalıdır, geleceği kestirme özelliği gelişmiş olmalıdır

  Başarılı bir mülki idare amiri için ve her yönetici için geçerli olan önce idareci vizyon sahibi olmalıdır. Geleceği kestirme özelliği gelişmiş olmalıdır. İşlerini iyi takip etmelidir. Halka ilişkileri, halkın erişebildiği, kendi halka yakın olmalıdır. Ekip çalışmasını iyi becermeli, kurumlarını, çalıştığı personelini iyi motive etmelidir. Dış ilişkileri gelişmiş olmalı, şehrin teferruatlı işlerinden ziyade makro işlerle daha çok uğraşmalıdır. Çünkü teferruat sıkıntı yaratabilir.

Halkın güven duyduğu birisi olmalıdır

  Bir müddet sonra doğru öngörme sorunları başlayabilir. Ailesiyle, yaşantısıyla örnek olmalıdır. Halkın güven duyduğu birisi olmalıdır. Bu dediklerim bütün yöneticiler için geçerlidir. Teknolojiyi, yenilikleri takip etmeli, dünyada olup, bitenleri izlemeli ve takip etmelidir. Ülkenin başka yerlerinde ne olup, bitiyor takip etmelidir. Bunun için pek çok meziyet gerektiriyor.” 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!