Haber: İlker ÇAKAN
Edebiyat Bilimcisi-Şair ve Yazar Emine Sevinç Öksüzoğlu 1974 Gaziantap doğumlu olup; Sahne Sanatları Tiyatro Bölümü Batı Klasikleri üzerine eğitim gördü. Ankara Üniversitesi Tömer Gaziantep şubesinde ve bazı eğitim kurumlarında sahne sanatları dalında Tiyatro oyunculuğu üzerine öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Şiirleri, öyküleri, Türk edebiyatı ve felsefe üzerine araştırma yazıları, edebî ve ilmî çalışmaları; yurt içi ve yurt dışında yayın yapan edebiyat ilgili yayınlarda çevirileri yapılarak yayımlandı. Şiirlerinden bazıları ise bestelenerek, TRT repertuarına alındı.
Emine Sevinç Öksüzoğlu; katıldığı uluslararası kongre, konferans, sempozyum ve panellerde Türk edebiyatı ve Türk şiiri alanında sunumlar yaptı. Özellikle Azerbaycan da Azeri Türkçesine çevirisi yapılarak yayımlanan, “Aşkın Rengi Kırmızı” (Şiirler) “Zamansız” (Şiirler) ve “Güneş Yüzlü Çocuklar” isimli öykü kitabı büyük ilgi gören ve bundan dolayı kendisine “Güneş Çöhreli Gız” adı verilen Emine Sevinç Öksüzoğlu’nun şiir ve öyküleri, Türk Dünyasında büyük beğeni topladı. Emine Sevinç Öksüzoğlu; başkanlığını üstlendiği bir komisyon oluşturarak, ödül yönetmeliğini hazırlayıp, ünlü Kırgız yazar rahmetli Cengiz Aytmayov’un adını ve eserlerini yaşatabilmek, gelecek kuşaklara aktarabilmek amacı ile “Cengiz Aytmatov Edebiyat Ödülü” nün her yıl düzenlenerek, verilmesini sağladı.
“Hoşça kal Can Azerbaycan” isimli şiiri; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin başkanlığında, Zhala Babashova (Jale Babaşoğlu) tarafından tahlil edilerek okutuldu. Yine aynı bölümde “Gökyurdum Kerkük’üm” isimli şiiri ise; Haydar Dakuklu tarafından tahlil edilerek okutuldu. “Türkoğlu Türkleriz Biz” isimli şiiri ise; Prof. Dr. Nurullah Çetin tarafından tahlil edildi ve önemli edebiyat yayınlarında yayımlandı. Özbekistan Millî Devlet Üniversitesi Türk Filolojisi bölümünde ise; Sulton Nazarov tarafından öyküleri “Kambur Fatma” adı altında Özbek Türkçesine çevrilerek, Özbekistan Millî Devlet Üniversitesi Türk Filolojisi tarafından yayımlanarak okutuldu. Balkanlar ve Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) gibi bilimsel kuruluşların üyesidir.
Yayınlanmış eserleri;
“Sevgiler Günışığında” (Şiir) Ağustos 1996 – Gaziantep Gürsel Yayınları, “Bahar Tomurcuğum” (Şiir) Mart 1997 – Adana Aykırısanat Yayınları, “Yeşil Gözlerinde Kaybolan Dünya” (Düz yazı / Şiir) Eylül 1998 – Ankara Ürün Yayınları(1999’da Moskova Kremlin Kitap Festivalinde birincilik ödülü ile taçlandı.), “Üşümüş Kar Taneleri” (Şiir) Eylül 2007 Gaziantep Sanko Holding Kültür Hizmeti Yayınları, “Güneş Yüzlü Çocuklar” (Öykü)Eylül 2007-Ankara Ürün Yayınları- Mart 2010 Ankara Ürün Yayınları (İkinci Basım), “Düşler Sokağı” (Şiir) Nisan 2008 Ankara Ürün Yayınları (İlk Basım)-Mart 2010 -Ankara Ürün Yayınları (İkinci Basım)(6.Sabit İnce Edebiyat Ödülü” ne aday gösterilerek “ikinci Mansiyon ödülü” ne layık görüldü.), “Zamansız” (Şiir)-Temmuz 2008 – Azerbaycan / Bakü, “Aşkın Rengi Kırmızı” (Şiir)Ocak 2009 Azerbaycan / Bakü, “Sükût-ı Aşk” (Şiir)-Aralık 2009 Ankara Ürün Yayınları, “Mitolojik Öykülerle Zodyak Kuşağı” (Astrolojik Felsefe)-Mart 2010 -Ankara Ürün Yayınları.
Türkiyenin Gurur Kaynağı
Emine Sevinç Öksüzoğlunun örnek teşkil eden sanat yaşamını keyifle ve gururla okudum. Öksüzoğlunun Türk Edebiyatına büyük hizmetleri göz ardı edilemez. O büyülü sesinden dinlediğim şiir resitalleri, hemcinsim olarak bir kez daha gurur duymama vesile oldu. Bir çok eserini ve çalışmalarını yakınen takip ettiğim ve Türkiyenin gurur kaynağı Emine Sevinç Öksüzoğlunu ayakta alkışlıyorum.
Edebiyat bilimcisi olmak
iyi güzelde aklımın ermediği sorunun yanıtı şu olmaalı,<edebiyat bilimcisi öyle kolay bir alınacak ünvan değildir,nasıl oluyorda emine hanım bu ünvanı kullanabiliyor.Acaba rfrbiyatın bilimselliği konusunda bugüne kadar ne yaptı,nasıl bir makalesi yapıtı vardır diye merak ettim sağlıkla.