Cuma, Nisan 26, 2024
tr
Ana Sayfa YAZAR VE ŞAİRLER Eğitimci-Şair Halil Gürkan: "Bozok diyarında Sürmeli şiir şöleni"

Eğitimci-Şair Halil Gürkan: “Bozok diyarında Sürmeli şiir şöleni”

Haber: İlker ÇAKAN

  Eskişehir Şairler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Eğitimci –Şair Halil Gürkan’ın Yozgat’ta “11.Sürmeli Festivali” kapsamında düzenlenen “Sürmeli Şiir Şöleni” nedeniyle  “Bozok diyarında Sürmeli şiir şöleni” konulu yazısı şöyledir;                                                               

  “11.Sürmeli Festivali” kapsamında yer alan “Sürmeli Şiir Şöleni” ne katılmak üzere   09.07.2010 Cuma günü saat 04.00 sularında Bozok Yaylası’nın bağrında,  “Medeniyetlerin Buluştuğu Kent” olarak bilinen Yozgat’a vardık. Ekibimiz Eskişehir Şairler Derneği Başkanı Sayın İbrahim Sağır, Yönetim Kurulu Üyesi Halil Gürkan, Eskişehirli şairlerden Sayın Hilmi Can’dan oluşuyordu.

  Yozgat benim için bir “Efsane Şehir”di. Çünkü atalarım yüzyıllar önce oradan göç ederek Eskişehir’e yerleşmişler. Yani benim ata yurdum. Bu nedenle daveti aldığımız günden beri ciddi bir heyecan girdabına girdim.

  Toplanma yerimiz olan İl Kültür Müdürlüğü binasına giderken etkinliğe Ankara’dan katılan Abdullah Çağrı Ergun’la karşılaşıp tanıştık. Güzel bir park önündeki Atatürk Heykeli’nin süslediği şehir meydanı’na varınca, yeni doğmakta olan güneşin ışıklarıyla yıkanmış, Yozgat’ın simgesi haline gelen Saat Kulesi’ni karşımızda bulduk. Yaşı çok fazla olmayan kule sanki sadece vakti değil, Yozgat’ın yaşadığı tüm zamanı bildiriyordu. Uzunca bir süre bu efsunlu kuleyi seyredip, önünde resimler çektirdikten sonra Kültür Müdürlüğü’ne vardık. Tatlı bir telaş içinde misafirlere kahvaltı hazırlamaya çalışan İl Kültür Turizm Müdürü Sayın Bahri Akbulut, Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı Sayın Ahmet Sargın, Yönetim. Kurulu üyelerinden Sayın Osman Yüksel’le Sayın Salim Gülbahçe tarafından Yozgat misafirperverliğiyle karşılandık.

  Kahvaltı sırasında, Mersinden Afet Kırat, Adana’dan Gazeteci, şair ve yazar dostumuz Halise Tekbaş, Harika Ufuk, Münevver Düver, M. Demirel Babacanoğlu, İstanbul’dan Hikmet Okuyar, Gaziantep’ten Emine Sevinç Öksüzoğlu, Bursa’dan Süreyya Kaya, Yozgat’tan Erdoğan Bektaş, Nuh Şahin  ve Eskişehir’in yetiştirdiği hoş insanlardan, sevimli kızımız Neslihan Yazıcılar ve en az kendi kadar hoş eşi Sinan Can ve tüm ağırlığıyla İLESAM’ı temsilen değerli dost, Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Pehlivan Uzun geldiler. Dostlukla lezzetlendirilmiş peynir, zeytin, domates, biber, salata, lavaş pide, Yozgat’a özgü parmak çörek, karpuz ve çayın oluşturduğu kahvaltı masalarının tadını dostça yapılan sohbetlerin tadı bastırdı.

  Son çaylar yudumlanıp meyveler yendikten sonra, toplu halde, Nizamoğulları ailesine ait 1871 yılında yapılan ve bina olarak sadece kendisi bir müze sayılabilecek konaktaki Yozgat Arkeoloji ve Etnografya müzesini  gezdik. Bölgenin geçmişini yansıtan paha biçilmez eserleri büyük bir hayranlık ve minnet duygularıyla seyrettikten sonra, yine kendi başına bir müze sayılabilecek olan Çapanoğlu Büyük Camii’nde Cuma namazlarımızı kılıp, bize bu her yöresi birbirinden güzel yurdu bağışlayanlar için rahmet dileklerimizi Yüce Mevla’ya ilettik.

  Yatmamız için tahsis edilen Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait Yozgat Öğrenci Yurdu’na yerleşip, kıyafetlerimizi değiştirdikten sonra şiir dinletisinin yapılacağı İl Kültür Müdürlüğü Salonuna geldik. Salon gayet güzeldi. Ancak esas güzel olan protokol bölümünde yer alan kişilerdi. Başta kendi ilim olmak üzere hemen hemen hiçbir ilde görmediğim, yada tören sonuna kadar göremediğim makam sahibi insanlardı. Yozgat Valisi Sayın Necati Şentürk ki Yaratan her ile böyle bir vali versin ya da her ildeki valiye bu özellikleri versin, Vali Yardımcısı Hüseyin Konak, Belediye Başkanı Sayın Yusuf Başer, Ankara Etimesğut Belediye Başkanı Sayın Enver Demirel,  İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Bahri Akbulut, Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı Sayın Ahmet Sargın şöleni en sonuna kadar büyük bir keyifle izlediler.

 
                              
                              Yozgat Sürmeli Şiir Şölenine katılan şair  ve yazarlar
 
  Süreyya Kaya ile Kelami Akdemir’in sunuculuğunu yaptığı şiir şöleninde YOŞAY-BİR Başkanı Sayın Ahmet Sargın, derneklerinin Yozgat’ı tanıtmak için yaptıkları fedakarca çalışmaları anlatan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Bahri Akbulut kültürün toplumların geleceğindeki önemini anlatan, Belediye Başkanı Sayın Yusuf Başer de şiirin ve şairin kültür içindeki önemini anlatan konuşmalarını yaptılar, konuklara “hoş geldiniz” dediler.   Sırasıyla, A. Çağrı Ergun terörizm konulu, Afet Kırat asker oğlu için yazdığı, Ahmet Divrikoğlu,Özbek –Uygur Bölgesi’nde yapılanlar için yazdığı, Asım Kısbet, Aysel Al aşk konulu, Abdulkadir Göçmen Atatürk’le ilgili, Bedri Tokul tohumu anlatan, E. Sevinç Öksüzoğlu anayla şehit oğlu, Hacer Alioğlu veda, Halil Gürkan (sonradan şiir yarışması birincisi olduğu ilan edilen) Yozgat’la ilgili, Halise Tekbaş sevgiliye sitem, Harika Ufuk Türkiye için yazdığı, Hayrinusa Şener sevda, Sivas Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Sabiha Serin, Hilmi Can şehitlerle ilgili, Pakize Altan toplumsal konulu, Hikmet Özkul adına sunucu, İbrahim Altıklulaç aşkla ilgili, Hikmet Okuyar Yozgat’la ilgili, şiirlerini çoşkuyla okudular.

  Şölende şiir okumaya ara verilip, heyecenla beklenen  şiir ve makale yarışmalarının sonuçlarını açıklamak üzere YOŞAY-BİR Başkanı Sayın Ahmet Sargın sahneye davet edildi. Yapılan açıklama sonunda,

Şiir yarışmasında;

  Birinci            :Halil  Gürkan (Eskişehir)

  İkinci             :Bahri Çavuşoğlu (Malatya)

  Üçüncü          :Seceattin Öztürk  (Ankara)

Jüri Özel Ödülü;

  Mansur Ekmekçi (Adana), Hikmet Okuyar (Şebinkarahisar), İsmail Koçak (Yozgat), Durdu Şahin (Alaca), Hasan Gencay  (Fatsa), Nihat Malkoç (Trabzon), Cemile Düzgün (Ordu),  Rabia Barış (Eskişehir), Tuba Ağır  (Bursa), Refik Kutlu (Sivas), Harika Ufuk (Adana), Fatma Çetin Kabadayı (Hatay)

Makale yarışmasında:

  Birinci           : İbrahim Şaşmaz

  İkinci            : Nihat Malkoç  (Trabzon)

  Üçüncü         : Sabiha Serin   (Sivas)     

Jüri Özel Ödülü;

  Yakup Tufan (Almanya), Miraç Furkan Baya ( Erzurum), Harika Ufuk  (Adana) olduğu anlaşıldı.

  Yarışma sonuçlarının açıklanmasından sonra tekrar şiirlerin okunmasına geçildi. Yine sırasıyla, İbrahim Özdemir, Vedat Çalık (Ozan Erbabi) şehitlikle, Eskişehir Şairler Derneği Başkanı İbrahim Sağır şairi anlatan, Köksal Akçalı kızına yazdığı, M. Demirel  Babacanoğlu mektup konulu, K.Kani Ertürk toplumsal konulu, Neslihan Yazıcılar Yozgat’la ilgili, Kayseri Yazarlar, Şairler ve Sanatçılar Derneği Başkanı  Süleyman Karacabey, Münevver Güver bayrakla ilgili, Bahri Çavuşoğlu birlik- beraberlik temalı, Sergül Vural, Seceattin Öztürk sevda konulu, Zafer Kazancı, Ali Sarı  toplumsal konulu, Tacettin Yıldırım torunu ile ilgili, Fatma Erzor dayısının yazdığı şiiri okudular.

  Proğramın sonunda ödül törenine geçildi. Şiir yarışmasında birinci olan Halil Gürkan’ın, İkinci olan Bahri Çavuşoğlu’nun, Üçüncü Olan Seceattin Öztürk’ün ödüllerini şiir şölenini büyük bir ilgi ve keyifle izleyen şair kökenli Yozgat Valisi Sayın Necati Şentürk ile yine şölenin sonuna kadar şöleni izleyen Yozgat Belediye Başkanı Sayın Yusuf Başer  verdi. Makale yarışmasında birinci ve ikinci olan yarışmacılar geceye gelemediği için, üçüncü olan Sabiha Serin’in ödülünü de gecede konuk olarak bulunan Ankara – Etimesgut Belediye Başkanı Sayın Enver Demirel verdi.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!