Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Kastamonu-Cide ilçesi Batı Karadeniz Bölgesindeki en önemli turizm bölgelerinden birisidir. Özellikle Temmuz-Ağustos aylarında ilçenin nüfusu iki katına çıkmaktadır. Cide’nin 13 km. bir sahil şeridi vardır. Bu nedenle en uzun plajı olan turizm yerlerimizden birisidir. Diğer taraftan doğa harikası Gideros Koyu bölgeye ayrı bir güzellik katmaktadır. İlçede en önemli ekonomik kaynakları turizm ve tersaneciliktir. Cide Kaymakamı Yüksel Kara ilçenin turizm yönünden daha ileri seviyelere gelmesi için büyük gayret gösteriyor. Özellikle Gideros Koyunun turizm yönünden daha cazip hale gelmesi bir proje üzerinde çalışıyor. Cide Kaymakamı Yüksel Kara, “Cide ve turizm” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
“Cide ilçemiz; yeşili, mavisi, denizi ve kanyonları ve koylarıyla Türkiye’nin en güzel ilçelerinden birisidir. Uzun yıllar ilçeye karayolunun olmaması nedeniyle tamamen içine kapanık bir vaziyette, Kastamonu’dan bağımsız, daha çok ticaretini gemilerle Bartın ve İstanbul’la yapan bir ilçeydi. Bu durumdan ilçe yeni kabuğunu kırmaya başladı.İlçenin ekonomisi turizmin yanında birazda tersaneciliğe dayanmaktadır.Şu anda mevcut bir tersanemiz vardır. Burada 600 kişinin çalışması nedeniyle ilçede bir ekonomik hareketlilik olduğu görülmektedir. Bununla ilgili yeni bir işletme açılması konusunda Maliye Bakanlığında işlemler devam etmektedir. Bunun sonucunda tersaneciliğin ilçemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bunların yanında ilçemizin diğer bir önemli özelliği ise turizmdir. Turizmde tanıtım vazgeçilmez unsurdur.
Tanıtımını gerçekleştirmek amacıyla yaptığımız 3 ciddi faaliyeti fırsat olarak biliyoruz. Bunlardan biri Ankara’da yapılan Kastamonu günleri kapsamında Cide’ye verilen standa Cide’mizin tanıtımını gerçekleştiriyoruz. İkincisi Perşembe günleri İstanbul Feshane’de düzenlenen Kastamonu günlerinde Cide’mizin tanıtımını yapıyoruz. Üçüncüsü ise ilçemizde ciddi bir katılımla gerçekleştirilen festivaldir. Bu festivale on binin üzerinde insan katıldı. Bu festivale ünlü sanatçılardan Selami Şahin ve Niran Ünsal’ı getirdik. Bu festivalde bunun dışında çeşitli etkinliklerimiz oldu. Kabotaj Bayramı nedeniyle de bayrak asma yarışı son derece eğlenceli oldu. Buna benzer turnuvaları ilçemizin; turizmine, kültürüne, ekonomisine ciddi kaktılar yapması nedeniyle düzenledik.
Ayrıca bu festivalin; birlik ve beraberliğimize, kaynaşmamıza, bu ortak değerlerin oluşturulmasına, gurbet de bulunan vatandaşlarımızın çocuklarının bulundukları şehirler de yabancılaşmaması adına burada Cide kültürü, Cide çatısı altında kültür aktarımında fırsat tanınmasında festivalin olumlu olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de marka turizmi denildiğinde aklımıza Cide gelir. Gideros marka koylarımızdan birisidir. Geçen yıl Belçika’da Türkiye’yi tanıtmak amacıyla Türkiye’yi temsilen Gideros’muz seçildi ve Belçika’da tanıtıldı. Bu tanıtım Türkiye ve Cide için çok önemlidir. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay da yaptığımız bu etkinliklerden ve tanıtımdan dolayı ilçemiz kaymakamlığımıza teşekkür-takdirname yazısı vermiştir.
Bu marka değerimizin ön plana çıkması gerekir. Gideros Koyumuz Karadeniz’deki gemilerin sığınma yeri ve dalgalardan korunma yeri olarak hep ön plana çıkmıştır. Ülkemizin ender doğal limanlarından birisidir. Bunların yanında bitki örtüsü , tarihi hamamımızın olması yönüyle, tarihi güzelliklerin yanında doğal güzelliklerimiz de en önemli unsurlarımızdır. Biz bu yerimizin özellikle cazibesini artırma adına Gideros Koyununun etrafına bir yürüyüş bandı ve gece aydınlatılması üzerinde bir çalışma yaptık. Biz bu çalışmamızı bitirirsek buranın marka değerinin daha artıracağımızı düşünüyorum. Bu projemizi Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğünde bir mimar arkadaş hazırlıyor. Daha burası sit alanı olduğu için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan iznimizi alır almaz, hemen çalışmaya başlayacağız. Bunların dışında ilçemizde mağara vardır.
Sultan kayıklarının üretim yeri Cide’dir
Saltanat Kayıkları diğer bir tabirle Sultan kayıklarının üretim yeri Cide’dir. Tabii bu Türkiye’de bu pek bilinmiyor. Yakın zamanlarda Türkmenistan Başbakanına, bir iş adamı tarafından Sultan Kayıklarının bir örneği burada yapılıp, kendisine hediye verildi. Halen bu gelenek devam ediyor. Sultan Kayıkları(Saltanat Kayıkları) özellikle Osmanlı Padişahları zamanında padişah çevresinin altından kaplamalı, ilginç işlemlerle İstanbul Boğazında dolaştığı bilinmektedir. O dönemde de bu Sultan Kayıklarının üretim yeri Cide’ydi. Osmanlı Padişahlarına Sultan Kayıkları buradan gönderiliyormuş. İlçemizin geleceği için turizm ve tersane gemicilik alanında iki ciddi potansiyeli vardır.Bu nedenle ilçemizin bu iki alanda ilerleme kaydetmesi gerekir. Bu konuda bizler ve vatandaş üzerlerine düşen görevleri yaptıklarında ilçemiz hak ettiği yeri alacaktır diye düşünüyorum. Sonuç olarak bunlar gerçekleştiğinde ilçemiz marka turizm kenti olacaktır.
Başarılı bir yönetici olmak için ilçesindeki tüm unsurlara hakim, halka hiçbir zaman
diyalogunu koparmayan, ilçenin hedeflerine gitmesi konusunda yapması gerekenleri tahmin ederek tespit edip ve üzerinde yoğunlaşması gerekir. Bilgi birikimini, gücünü, enerjisini bunun üzerine yoğunlaştırıp ve bunu başarması lazımdır. Başardığı zaman zaten kendi kendini anlatmaya gerek yoktur. Halk kendisini zaten gerekli yerlere getirir.”
kastamonu ilçesi cide kaymakamı sayın yüksel kara
yüce makamınızı ve müteşekkir olan şahsınızı samimi ve saygılarımla selamlıyorum.ben salim demirtaş 2 şubat tarihi cumartesi günü afyon da yapılmış olan mutluluk dolu düğün töreni vesilesiyle gerek evlilik hayatınızda gerek sosyal yaşamınızda gerekse üstün yürütmüş olduğunuz makamınızda başarılar dileriz. yolunuz açık olsun SALİM DEMİRTAŞ CİDE UĞURLU KÖYÜ.MUTLULUKLAR DİLERİZ