Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Bolu-Gerede Kaymakamı Mustafa Masatlı, “Gerede nadide deri halıları” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Yörede yıllık 140.000 ton ham deri işleniyor
“Afgan dericiler tarafından ilçeye taşındığı belirtiliyor. Hatta bu yüzden Gerede’de Kabil isminden türetilen Kabiller Mahallesi bile bulunuyor. Yörede yıllık 140.000 ton ham deri işleniyor. Yaklaşık olarak bu sektörden yıllık 100 Milyon dolar gelir sağlanıyor. Bölgede 132 Deri Fabrikası bulunmaktadır. Yaklaşık 2.500 kişi sektörde çalışmakta. Deri ürünleri kimi yerlerde geleneksel yöntemlerle işleniyor, kimi yerlerde ise modern atölyeler göze çarpıyor. Yapılan çalışmalar içinde en ilginç olanı ise atık derilerin değerlendirilmesinde göze çarpmakta.
Açılan kurslarda işlenen artık deriler birbirinden zarif halılara dönüşüyor. Artık derilerin işlenmesi, Gerede Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile beraber deriyi istihdam alanına nasıl kazandırabiliriz, deriyi nasıl değerlendirebiliriz, ilçemiz e yeni bir istihdam alanı yeni bir iş kolu kazandırabiliriz, bu konuyu tartıştık. Sonuçta, özellikle Türkiye’de çok yeni olan İtalya’da başlayan Deri Halıyı Gerede’de üretebileceğimizi düşündük. Bununla ilgili ilkönce makine alımı yaptık ve kursiyerlerimize temrinlik malzeme temin ettik.
Deri pano ve deri tablo üretimine giriş yaptık
Daha sonra biz Deri Halı Üretimi Kursu’ndan ilk 32 bayan kursiyeri mezun ettik. Deri Halı Üretimi Kursu İş Kumunun literatürüne ilk defa yeni bir iş kolu olarak Gerede ilçesinden giriş yaptı. Kursiyerlerimiz kurs süresi boyunca günlük Türkiye İş Kurumundan 15 TL. harçlık alıyorlar. Ayrıca kurs süresi boyunca sigortalı oluyorlar. Tabii ki bununla da biz kalmadık, Gerede’de özellikle atık deri ile ilgili deri pano ve deri tablo üretimine giriş yaptık.
Gerede’li kursiyerler; alımlı, çarpıcı ve şaşırtıcı deri ürünleri ile dikkat çekiyor. Gerede Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nde 31.03.2008 tarihinden bu yana Gerede Kaymakamı olarak önderliğimizde de başlatılan Deri Halı Üretimi Kurslarından, bu zamana kadar toplam 72 bayan kursiyer mezun olduğunu ve kurslarda özellikle bayanların üretmiş olduğu nadide görüntülü deri halıların satılarak ilçe ve ev ekonomilerine katkı sağladıklarını gördük. Deri Halı Üretimi Kursları, ayrıca Gerede Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın verdiği desteğin yanı sıra Türkiye İş Kurumu Bolu İl Müdürlüğü ile de açılmaktadır. Türkiye İş Kurumu Bolu İl Müdürlüğü ve Gerede Kaymakamlığı bayanların birer meslek sahibi olmaları için el ele sürekli olarak Gerede ilçesinde Deri Halı Üretimi Kursları açmayı sürdürmektedirler.”