Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Ordu-Gürgentepe ilçesi, Ordu’nun iç kesiminde olup, Ordu-Mesudiye karayolu üzerinde dağlık bir bölgede kurulmuştur. Gürgentepe Belediye Başkanı Halis Baykara ilçenin ufkunu ve vizyonunu değiştirecek önemli projeler hazırlamış. Başkan Halis Baykara Ordu Üniversitesi ile işbirliği yaparak projelerini bilimselliğe dayandırıyor. Eğitimci Belediye Başkanı sosyal yönü ile de Gürgentepe’de herkesin sevgi ve takdirini kazanmış bir belediye başkanıdır. Gürgentepe Belediye Başkanı Halis Baykara diyor ki; “Yaptığım iyi sosyal diyaloglar çerçevesinde hiçbir bürokraside hükümet dahil hiçbir sözüm geri kalmadı ve bu nedenle herkese teşekkür ediyorum.” diyor. Eğitimci Belediye Başkanı Halis Baykara iletişime o kadar önem veriyor ki projelerini hazırlamadan önce kamuoyu oluşturuyor ve kamuoyunda olumlu görüş olduktan sonra projesini yaptırıyor.
Başkan bunun iletişim anlamında gelecek nesillerimiz olan yeni doğan çocuklara ağaç beşik hediye ederek, gelecekte onlarla güzel iletişim kurmayı hedefliyor ve toplumun sevgisini kazanıyor. Gürgentepe Belediye Başkanı Halis Baykara, “Gürgentepe” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
“Gürgentepe 1.250 m. rakımlı olan bir coğrafi bölgededir. Ordu ve Fatsa’ya 45 km. uzaklıktayız. Gürgentepe yıllar önce Ordu ilinde ekonomik ve sosyal yönden dördüncü belediyeydi. Daha sonra Gürgentepe göç vermeye başladı. İstanbul ve İzmir’de 42.000 Gürgentepeli vardır. Bu durumu ilçemizdeki aşırı derecedeki işsizliğe, iş istihdamı ile ilgili sorunların çözülmemesine bağlıyorum. 29 Mart 2009 Mahalli İdareler seçimlerinden sonra ve daha önce Gürgentepe’ye neler yapabiliriz konusunda toplumsal işbirliği çerçevesinde Gürgentepe’nin acil ihtiyaçları hedefleyen projeler hazırladık. Gürgentepe’de insan kalitesini artırmak ve göçü önlemek daha kaliteli, nitelikli insan yetiştirmek adına önceliğimiz eğitimdir.
Bunun için önce ilçemize yüksek okul kurmak için uğraştık. Ordu Üniversitesi Senatosundan 2009 yılının Kasım ayında oybirliği ile ilçemize Meslek Yüksek Okulu kurulması kararı çıktı. Şu anda bunun yapısın yapıyoruz. Bununla ilgili toplumsal sorun olduğu için; sivil toplum örgütleri, muhtarlarla devlet ve hükümetle işbirliği çerçevesinde bir yol haritası çizdik. Bunun sonucu ilçemizde bir Eğitim Vakfı kurduk. Bu eğitim vakfı sadece yüksek okulu kurmak için değildir. İlçemizden yetişen ünlü bürokrat yoktur. Buda ilçemizde eğitim geç kalmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle önce kurulacak yüksek okulun alt yapısını yapacağız. Acil ihtiyaçları Mili Eğitim vakfından karşılayacağız. Bunun ilgili tüm sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, siyasilerle çeşitli toplantılar ve paneller yaptık. Bu konuda toplumsal empatiyi sağladık.
Bu konudaki psikolojiyi ve kamuoyunu oluşturduk. Türkiye’de nüfus artıkça çeşitli sorunlarla karşılaşıyoruz. Türkiye’de benim tespitime göre şu anda 22 milyon genç var. Mehmetçik vakfı ile bağlantı kurmak için bağlantı çalışmamız var. Gençlerimizde üniversiteyi kazanmak için büyük bir yarış var. Bu nedenle önceliğimizi eğitime verdik.Belediyecilik sadece alt yapı yapmak değil, aynı zamanda sosyal projeler üretmektir.İlçemizin sıcak asfalt keşfini yaptırdık.Ayrıca ilçemizin alt yapısını da programa aldırdık.Katı Atık Ayrıştırma programı yaptırdık ve bunun bedeli 4 trilyon 750 miyardır. Bununla ilgili ihale yapıldı. Karayolları Bölge Müdürlüğünce sıcak asfaltın ihalesi yapıldı ve bunun bedeli de 1 trilyon 800 milyardır.Bunun için 10 Mayıs’tan itibaren alt yapı çalışmalarına başlayacağız. Bunda ilçe merkezimiz kent görünümü kazanacaktır.
Bizim 9 tane mahallemiz vardır. Bu mahallelerimizin yolları sürek dolgu malzemesi ile yapılmıştır. Bununla ilgili proje hazırlayarak, Belediye Meclisinde yetki alacağız. Bunun önce ilçemizde Çakıl Kırma Fabrikası kuracağız. Bu nedenle bunun alt yapısını oluşturuyoruz. Önce fikirlerimizi değerlendiriyoruz ve daha sonra ise eyleme geçiyoruz. Bununla ilgili kaynak gerekir. Diğer bir projemiz ise önceki keşfini yaptırdığımız çakıl ocağının maliyeti ile ilgili bir araştırma yapıyoruz. İlçemizde Çakıl Fabrikasını kurduğumuz zaman, yüksek okulu açtığımız zaman, alt yapıyı yapıp, sıcak asfaltı çektiğimiz zaman Gürgentepe yeniden inşa olmuş olacaktır. Bu kararları hep birlikte alıyoruz. İlçemizi gösteren birtakım meydanlar olması gerekiyor. Mili bayramlarımızın yapıldığı bir tören alanı olması gerekir.Bununla Belediye Meclisimizden “özgürlük Meydanı” kurulması konusunda karar çıkardık.Bununla ilgili proje yapıldı ve şu anda kaynak arayışına geçtim.Ayrıca Hastanemizin önünde bir sağlık meydanı oluşturduk.Bu meydanlarda düzenleme yapacağız.Önce bunun alt yapıların yapacağız.Çevre kirliliği sadece toz ve topraktan ibaret değildir.Örneğin yanlış araba park etmekte çevre kirliliğine neden olur.
Bu nedenle iki tane otopark yeri hazırladık ve bunun alt yapısı hazırdır. Bu otoparklar yapıldıktan sonra arabalar meydanlara park edilmeyecek ve bizim gösterdiğimiz otoparklara park edilecektir. O zaman meydanlarımızda sosyal ilişki olacaktır. Bu meydanlara yaşlılarımız, gençlerimiz oturacaktır. Bütün bu sosyal projeleri yapabilmek için önce fikir birliğini sağlamak gerekiyor. Bilimsel ve teknik projeler yapmak uzun zaman alıyor. Projeleri konusunda uzman ekiplerle hazırlıyorum. Belediye olarak önce siz yer üreteceksiniz. Ancak siz yapılacak projeyle ilgili yer üretmezseniz sizin bir şey yapmanız mümkün değildir. Örneğin bir projenin değeri bir trilyondur. Biz bu projenin uygulamasına onda bir başlayacağız ve bunda kararlıyız.
Siz bir işe başlarsanız, onun gerisi gelir. Projelerimizin aşamasına getirilmesine kararlıyız. Gürgentepe dışarıya tanıtılmamıştır. Bu nedenle ilçemizin tanıtımıyla ilgili kitap hazırlamaya başladık. Bu kitabın hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladık. Bu kabımızı ilçemizden yetişen iş adamlarına, bakanlarımıza, milletvekillerimize, eş ve dostlara dağıtacağız. Bu nedenle böyle bir tanıtım kampanyasına girenceğiz. Bu sonucu doğal güzelliklerimizi de tanıtmış olacağız. Ayrıca Gürgentepe’de farklı bir doğal güzellik ve farklı bir insan dokusu vardır. Bu tanıtımı toplumsal yapmak için 6 Mayısta Hıdrellez Şenlikleri düzenliyoruz. Gürgentepe, Ordu ve Fatsa’dan farklı bir ilçedir. Sosyal ve kültürel anlamda farklı bir insan dokusuna sahiptir.
Bu kültürel varlıklarımızı ve sosyal değerlerimizi de ortaya çıkaracağız. Bununla ilgili projelerim var. Bu projelerimi Belediye meclisinden geçirdim. Gürgentepe’de iki ayrı toplum yaşıyor. Bu durum ülkemizin gerçeğidir. Bu iki toplumun kültürlerini varlıklarını ve değerlerini birlikte kaynaştırmak adına hem uluslar arası, hem de Türkiye’de ilimizi ve ilçemizi tanıtmak adına Ordu Üniversitesi ile işbirliği yaparak bir festival yapacağız. Bu festival 23 Temmuz’da başlayacaktır. Bu nedenle Gürgentepe’de neler yetişebilir, neler yapılabilir konusunda Gürgentepe Kurultayını toplayacağız. Gürgentepe’nin birtakım kendine has ürünleri vardır. Yapılacak kurultayda bu ürünlerin tanıtılması ve bu ürünlerle ilgili toprak incelemesi konusu bilimsel düzeyde konuşulacaktır. Gümüşhane-Kürtün’de Güvenç Abdal diye bir zat var. Bu zatın Hacı Bektaşi Veli öğretisi hala devam etmektedir. Bu zatların torunları da Gürgentepe’de yaşıyor. Bu kültürü de ortaya çıkarmak için kaymakam bey ve sayın valimizle ve diğer ilgililerle görüştük. Bununla ilgili proje hazır ve bu projeyi yakında sunacağım.
Bu festivali uluslararası yapacağım. Bunlar uzun soluklu işlerdir. Diğer taraftan şehir plancısının ve orman mühendislerinin hazırladığı 220 dönüm alanı kaplayan bir projemiz vardır. Bu proje Gürgentepe’ye 2 km. uzaklıkta içinde suyu ve ağacı olan, çağlayanları, göleti olan “Ölüdere” adında yerimizle ilgilidir. Yerli halkımız burada yazın piknik yapar. Bu konuda Orman bölge müdürlüğümüz bizim yapacağımız projeyi bekliyor. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Buralar halkımızın bunaldığı zaman gezebileceği, oturabileceği, dinlenebileceği mesire yerleridir. Buraya belediye olarak sosyal tesisler yapacağız. Buraya yürüyüş parkurları yapacağız. Futbol, voleybol sahaları, hatta izci kampı yerleri yapacağız. Bu geniş anlamda bir projedir. Bununla ilgili proje çalışması bittiği zaman, bu projenin uygulama çalışmalarına başlayacağız.
Sosyal ve doğal, insan dokusu yapısını araştırılacak
Bunun dışında belediyemizde rutin işlere de devam ediyoruz. Elektrik tesisatının yer altına döşenmesi ile ilgili TEDAŞ’ın ihalesi yapıldı. Bununla ilgili yer altı inşaatının başlaması ile ilgili 75.000 TL ödenek ayrıldı. Elektrik tesisatı yer altından borularla geçecektir. Biz alt yapıyı bitirdiğimiz zaman Karayolları Bölge Müdürlüğü asfaltlama çalışmalarına başlayacaktır. Ordu Üniversitesinden 40 öğrenci ve 10 öğretim görevlisi 7-9 Mayıs 2010 tarihleri arasında ilçemizde misafir olacaktır. İlçemizin sosyal ve doğal, insan dokusu yapısını araştıracaklardır. Bunu Ordu Üniversitesi Turizm Kulübü yapacaktır. Bu öğrenciler mahalle evlerine giderek yöre halkı kaynaşacaklardır. Bu sırada ilçenin tüm kültürü tespit edilecektir. Daha sonra Ordu Üniversitesi Gürgentepe ile ilgili hazırlanan bu sunumu yayınlayacaktır. Ordu Üniversitesinden bölüm başkanı araştırmacı İsmail Doğan daha önce ilçemizde üç gün dört tane asistanı ile birlikte ilçemizin tarihi hakkında çalışma yaptı. Bu nedenle ilçemizle ilgili bilimsel tez hazırlanacaktır.
Bu çalışmalar başladı ve bunu da yaptırıyoruz. Bu konuda Ordu Üniversitesi bize destek oluyor. Çünkü üniversitelerin temel görevleri vardır. Çevresinin tarihini, yöresini araştırarak bilimsel olarak ortaya koymak temel görevidir. İlçemizin giriş ve çıkışların düzenleyeceğiz. İnsanlar on kat bina yapıyor ama dışını sıva ve boya yapmıyor. Bu nedenle bina ve çevre kirliği var. Bunu önlemek için Belediyemiz zabıta ve fen işlerinde çalışmalar yaptırıyorum. Bu çalışma sonucu tespitler yapacağız. Örneğin A şahsı zengin ve ona diyeceğiz ki binanı boyayacaksınız. Boyamazsa ceza yazılacaktır. Ancak mağdur olanlara bina boyama konusunda biz katkı yapacağız. Bina boyama işini belirli bir yöntemle kesinlikle çözeceğiz. Kentin insanı ve binasıyla bir yüzü olmalıdır. Bunun yansımalarını proje halinde yaptık ve bunu gerçekleştireceğiz.
Üniversiteler bilimsel araştırma kurumu ve merkezidir
Bunun için çok kararlı olmak ve hedef koymak gerekiyor. Burada bürokrasi çok önemlidir. Bu zamana kadar hükümet dahil hiçbir sözüm geri kalmadı. Bu anlamda herkese teşekkür ediyorum. Burada diyalog çok önemlidir. İyi bir tanıtıma ve iyi bir sunuma ihtiyacımız vardır. Ben bunu şöyle söylüyorum. Siz yemek servisi yaparken, kahve servisi yaparken, tepsiyi ne kadar güzel sunarsanız o keyfi yakalamak için müşteri memnuniyeti olur. Halkın bize verdiği sorumluğu taşımak önemlidir. Ordu Üniversitesinden çok büyük yardım alıyoruz. Çünkü ilişkilerimizi çok iyi tutuyoruz. Üniversiteler bilimsel araştırma kurumu ve merkezidir. Ordu Üniversitesindeki öğretim görevlilerini buraya davet ediyorum. Yaptığınız işleri bilimsel bazda yapmak gerekir, yoksa yaptığınız işler yıkılır gider. Belediye başkanları yapacağı işleri düşünecek ve hayal kuracaktır. Gürgentepe’de yeni bir yaşam için tüm Gürgentepe’den göçenleri geri çağırıyorum. Bu konuda inşallah başarılı olacağız. Bu konuda hedef ve karar çok önemlidir.
Devlet süreklilik isteyen bir kavramdır
Tekrar söylüyorum 100 milyarlık projeye 10 milyarla başlarsanız o proje daha sonra devam eder. Devlet süreklilik isteyen bir kavramdır. Bir işe başlamak çok önemlidir. Belediye başkanının bulunduğu yerin sosyal yapısını ve ihtiyaçların iyi tespit etmesi gerekir. Burada insan ve toplumsal mühendislik yapması gerekiyor. Seçildikten sonra hemen ideolojisini bırakacak ve hizmet için neler üretebileceğin düşünecektir. İnsanların ne istediğini ve günümüzün koşulların iyi bilecektir. Sosyal düşüncesi ve sosyal ufku çok geniş olacaktır. Yaptığı işlerde kamuoyu yaratacaktır. Kısaca yapacağı işte önce kamuoyu oluşturacaktır. Kamuoyu oluşturduktan sonra da işi başlayacaktır. Bunun ötesinde başarılı olma şansı yoktur. Kesinlikle A Mahallesi bana oy verdi, B Mahallesi bana oy vermedi diye düşünmeyecektir. Bulunduğu beldesini, yöresin bütün düşünecektir. Bağlı bulunduğu ili de düşünecektir. Bu çok önemlidir. Her şeyi bütün düşünecektir.
Siyasette halka dokunma önemlidir
Belediye başkanları seçiminde öncelikle yüksek okul mezunu kriteri konulması gerekir. Sosyal anlamda, empati, etkili iletişim eğitimi önemlidir. Siyasette halka dokunma önemlidir. Siyasette diyet olmaz. Kırk yaşından sonra şekerim çıkar diye diyet yaparsınız. Ama herkesin elin öpecek, herkese dokunacaktır. Şu adamın eli kirli, bu adam kara paranın başında, ayağım çamur olacak diye öyle bir şey yoktur. Bu vizyon sahibi olan insanları belediye başkanı adayı yapmak gerekir. Ben İstanbul Çengelköy’de ilköğretim okulunda 15 yıl öğretmenlik yaptım. Ben burada başarılı bir görev yaptım ve takdirname aldım. Siyasi iradenin bunları seçmesi ve gözlemesi gerekir. İlçemizdeki ilkokul 1950 yılın da eğitim-öğretime başlamıştır. Eğer ilçemizde eğitim 1920 yıllarında hatta 1903 yıllarında Cumhuriyetten önce başlasaydı ilçemizde insan kalitesi artar ve şu anda üst seviyede birçok bürokratımız olurdu.
Burayı yönetenler okumuş olurdu. Çevre ilçelerle kıyasladığımız zaman, Mesudiye ilçesinin Dünya Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi’si vardır. Mesudiye’nin Oktay Beye çok borcu vardır. Çünkü Mesudiye’yi sunmuş ve tanıtıyor. Mesudiye adına sizin ulaşamadığınız uluslar arası yada Türkiye’de; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakana sizin adına ulaşabiliyor. Bunlar çok önemlidir. İnsan yetiştirmek önemlidir. Siyasetçi yatırımı insana yapacaktır. O zaman mesele ve sorun çözülür. Gürgentepe’den şu ana kadar milletvekili olan yoktur. Toplumları toplum yapan kurumlar vardır. Bu unsurların yakalanması gerekiyor. Buda insan kalitesiyle ilgilidir. İlçemizde belediye sınırlarımız içinde yaşayan vatandaşlarımızdan çocuğu doğanlar 2010 yılında beşik dağıtmaya başladık. Her doğan çocuğa bir beşik belediyeden diye bende bir düşünce gelişti.
Her doğan çocuğa beşik dağıtmaya başladık
Karadeniz Bölgesinde beşik imalatı yapan tek yer Gürgentepe’dir. Bu bir gelenektir. Bizde ağaç beşinde büyüdük. Ağaç beşik demir aksamlı beşiğe göre daha sağlıklı oluyor. Demir aksamlı beşik paslandığı zaman kansorejen madde salgılıyor ve çocuğu üşütüyor. Kendim ağaç beşikte büyüdüm İlçemizde 4-5 hane beşik yapımı ile uğraşıyor. Bununla ilgili el sanatları ürünlerinin pazarlandığı bir sanat evi yapmayı düşünüyoruz. Bunun için alt yapıyı oluşturmak gerekir. Gürgentepe’de el sanatları sergisi yapılabilir. Ayrıca ilçemizde halı ve kilim dokumacılığı, ala çorap, yöresel el çantaları yapılmaktadır.
İnsanların özüne dönmesini anımsadım. Bunu bir düşünce sonucu ortaya attım ve arkadaşlarla görüştüm. Bu nedenle 2010 yılı Ocak ayından itibaren her doğan çocuğa beşik dağıtmaya başladık. Çocuk nüfusa kayıt olduktan sonra, belediye sınırları içindeki mahalle içerisinde oturmak kaydıyla arkadaşlarımız doğan çocuklara beşiklerin hediye ediyorlar. Belediyemizden ilk beşiği İlçe Jandarma Karakol Komutanının eşi aldı. Doğum yaptığını duyunca kendisini çağırdım ve beşiğini hediye ettim. Alt yapı çalışmaları bittikten sonra ilçemizin giriş ve çıkışlarına ışıklı tabelalar yaptıracağız. Gürgentepe’ye değişik bir görünüm kazandıracağız. İlçemizin adı Gürgentepe olmasına rağmen çevrede bir tane gürgen ağacı yoktur. Biz bir kere özümüze dönmek zorundayız. Özüne uygun projeler yapıp, bir kere ağaçlandırmak lazımdır. Eskiden Gürgentepe’de Ordu’dan giriş tarafında 4 tane gürgen ağacı ve bu gürgen ağacının dibinde soğuk su varmış. Eskiden buranın adı Hanyanı’ymış ve eskiden buradan at arabaları, kağnılar Anadolu’ya geçerken insanlar suyun yanında peynir ekmek, helva yerlermiş. Burada iki tane han varmış ve insanlar bu hanlarda yatarlarmış. Buradan Mesudiye ve Sivas’a yolculuk yapalarmış.
Burada ayrıca tarihi ipek yolunu bulduk. Bu nedenle Gürgentepe’nin adına ve dokusuna uygun giriş ve çıkışlara gürgen ağacı dikeceğiz. Şu anda ben bunun dört tanesini diktim. Girişe geçmiş tarihte konu olan çeşmeyi de yaptırdım. İlçemize yakışır, güzel bir görünüm adına bir düzenleme yapıyoruz. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla 20 tane çöp konteynırlarını özellikle resim dairelerin önlerine ve yoğunluk olan diğer yerlere koyacağız. İlçemizde bulunan ilköğretim okulu ve lise öğrenicileri, öğretmenler, belediye başkanı, belediye temizlik işçileriyle birlikte pir proje hazırladık ve halk bilgilensin, bilinçlensin diye bir gün çevre temizliği yapacağız. Bilgi toplumu olmak gerekir. Zamanla görüyoruz ki adam ilçe merkezine balkondan çöp atıyor ve balkondan caddeye halı silkiyor. Belediye Başkanı olduktan sonra onlara motivasyon sağlamak amacıyla ilk yemeği temizlik işçileriyle yedim.”
İlçenin tarihini bilmeyen baskan
İlçenin tarihinde ne zaman iki han varmış. Hiç bir zaman iki han olmamış. Gürgentepenin kurucularını görmezden gelme çabası olabilir mi bu… Tarihi bilmeden tarih değerlendirirsen köklerinden ne kadar kopuk olduğunu da gösterirsin. İlçe merkezinde balkondan şehre halı silkeleyene hiç rastlamadım. 20 yıldır ilçede yaşamayan etnik başkan 20 yıl önceki halinden hatırladıklarını anlatıyor.
Binalar hangi parayla boyanacak
Binayı boyatın demek kolay. İnsanlar eve tuz götüremiyor. Önce kaynağını bulacaksın sonra işe başlayacaksın. Tuzun kuru olunca herkesi öyle zannedersin. Herkes senin gibi 5000 tl maaş almıyor başkan. Belediye yardım versin boyasız bina sahiplerine o zaman. Karayollarının ve Tedaşın yaptıklarıyla övünüyosun. Bu kurumları sen mi yönetiyorsun. Övünmeye ne hakkın var. Sen geldikten sonra nüfusun yüzde 12si daha azaldı. Ekonomiye çare bulalım önce. İnsanları birbirine kıskırtacağına bilgili insanların fikirlerinden faydalanmaya çalışsan daha başarılı olursun.
camur deryası
İlçe 5 aydır çamur içinde. Saçlarına ve kıyafetlerine gösterdiğiniz özeni şehrin kaldırımlarına gösterseydiniz şimdiye kadar kaldırımlar yapılmış olurdu. Aynı çalışma komşu ilçelerde de yapıldı yollarda toz yok. Örnek alın.
İki yıl bitmek üzere hala üniversite diyorsunuz. Üniversite açılan ilçeler(Mesudiye gibi) öğrencisizlikten kapanmak zorunda kalıyor. Universitenin somut katkısı ne olacak ekonomiye.
besikler
O beşiklerin dağıtımı, beşik imalatı yapan akrabanızın belediye bütçesinden desteklenmesi amacını taşımıyor mu başkan. Belediyeye aldığınız kırtasiye bile ihale edilmeden sizin siyasetinize destek verenlere keyfiyen dağıtılıyor. Belediye bütçesi sizin siyasi çalışmalarınızın sponsorluk yeri mi. Siyasi olarak yanınızda olmayan esnaftan kırık iğne aldırmıyorsunuz belediyeye. İki yılınız kaldı başkan. Abbas yolcusunuz.
sayın osman taşdelen
degerli arkadaşım ,
beşik imalatı yapan insanların bütcelerine katkı sağlanmasında ne gibi bir sakınca var ayrıca o beşikleri hediye alan insanlar mutlu neden zoruna gidiyor sen beşik imalatı yapsaydın senden alınsaydı ne derdin. acaba bunuda çok merak ediyorum?
yollar
başkanım biz istanbulda yaşıyoruz buralarda çamur deryası yol yapım aşamasında oralarda olması gayet normal hava şartları malum ve ayrıca gördüğüm kadarıyla yapılan yol adam gibi yol başdan sağma degil. asvalt ve yol yapımında hava şartları önemlidir. ağzı olan konuşuyor selim efendi inşaat malzemelerini abisinden alırken kimsenin sesi çıkmıyordu. düz konuşmak güzel yine takip ettiğim kadarıyla alınan malzemeler bir yerden degil bir kaç esnaftan alınıyor. ayrıca osman kardeş mevzuat da da derki limit vardır o limitin altında olan alımlar ihalesiz yapılır. direkt satışla alınır.
ilçenin tarihitarih
vay osmanım vay …. canım kardeşim gürgentepenin tarihini iyi araştırırsan 2 tane han vardır orada birtanesi raşitlerin birtanesi de hamdi çavuşların bu iki rahmetli zat orada bu işi yapmışlardır ve gürgentepenin kurucularıdır. bu iki zatda orada belediye başkanlığı yapmışlardır. ya gürgentepeli degilsin yada laf olsun torbo dolsun konuşuyorsun anladığım kadarıyla.
bina boyanması
vay osmanım vay önce okuduğunu iyi anla sonra yorumla canım kardeşim. maddi durumu iyi olan kendisi yapacak diyor olmayanada bakanlıktan kaynak bulacagız bu masrafları karşılalayacagız diyor. ben bu yazıları aylar önce okudum ve hala aklımda sen daha yeni okumuşsun ama tam olarak anlamamışsın yada işine öle geliyor. hayırlı işler.
üniversite degil yüksek okul osman
degerli kardeşim ben istanbulda yaşıyorum ama memleketimi ve başkanı çok yaından takip ediyorum. ayrıca çalışmalarından dolayı başkanın fanatiğiyim. yüksek okul 300- 500 arası öğrenci demek bizde okuduk hemde gürgentepeden daha yoksul yerde oraları şimdi o okul sayesinde her şeye sahip. nasılmı önce maddi yönleriinden bahsedeyim. ben her ay 600- 900 arası para bıraktım okuduğum yere ev kirası lokanta bakkal. vs. bunu çarp öğrenci başına hesap ortada.
yüksek okul devamı…
daha sonra o okul ben mezun olmadan öğrenci sayısı çıktı 800 -1000 öğrenciye ev kiraları oldu 300 ken 500-600- bu paraları oraların insanına bıraktık. daha neler neler sonra öğrencilerle birlikte sosyal hayat gelişir. şehrin yapısı degişir yatırımlar artar ancak selim gibi birisi olursa hiç bişey olmaz.
devam daha bitmedi
şu ana kadar orada yapılan yatırım 12 trilyon civarında o belediye selim den 3 trilyon borçla devir alınmış. bunuda biliyormuydun. her ay tıkr tıkır bu para ödeniyor.ortada ne su deposu dökülmeye başlamış her yanı buralardan kimler götürdü paraları birde o ihaleyle ilgili ne diyeceksin. başkan orada bu işlerle ilgili ihale yapmıyor hepsi anlarada bakanlıkta yapılıyor. bu sana umarım bişey ifade eder.ve o belediye gelen para sadece personel maaşı yakıt gideri vs masrafları karşılıyor. R.bunuda biliyormusun bu işler belediye borçlandırılmadan bakanlık kaynaklarıyla yapılyor.
MAAŞŞ
OSMANIM BAŞKANIN MAAŞIDA 5.000 TL DEGİL ENCÜMEN KARARIYLA 2.500 TL CANIM. SALLAMA TOMBALA CEKMİYORUZ BURADA. KEŞKE VERSİNLER BENDEN YANA HELALİ HOŞ OLSUN. ALLAH RAZI OLSUN SENELERDİR ÇİVİ ÇAKMAYANLAR UTANSIN.
NUFUS VE GÖÇ DEMİŞSİN
Osmanım canım kardeşim. yeni yasayla ve elekronic ortama geciş nedeniyle artık her yıl sayım yapılıyor. selim döneminde bu böyle degildi nufus 17.000 bin civarında görünüyordu gurbetciler orada gözüküyordu ve ankaradan ödenekde 17.bin üzerinden geliyordu ne oldu bu paralar ne yaptı selim efendi 2 dönem orda hakkaniyetli olacaksın elini vicdanına koyacaksın şimdi 8.100 kişi için ödenek geliyor belediye bırç ödüyor üstünede borçlanmadan 12. trilyon yatırım yapıyor. konuşunca böyle rakamlarla konuşacan uzaktayım amma takipteyim. osmanım. sen ordayın ammaa ne fayda.
osmana mektup
osmanım secimlere daha 3 yıldan fazla zaman var bu arada yerel secimler 5 yılda bir yapılır genel secimler 4 yılda bir. genel kültür bilgini tazalemiş oldun hem bak. bu millet neyin ne olduğunu cokk iyi biliyor osmann abbasmı yolcu olur Gürgentepemi şahlanır ne olur zaman gösterir. onu sen hiç merak etme. anlaşılan sen ırada esnafsın tanıyamadım seni senden bişey almıyorlarmı yazık.
osmana mektup devam..
çevre ilçeler evet yollarını ve kaldırımını ve elektrik hatlarını yer altına çektireli ı 5 yıldan fazla oldu bizim selim efendi o dönem başkandı yapılmadıysa o soracan kardeşim gec kalınmış orda her şey için halis başkanımda var güçüyle çalışıyor.ankarada bu işleri yaptırmak için kapı aşındıruyor kolay degil bu işler osmanım bak şimdi hepsi tek tek yapılıyor.19 ayda hemde 10 yılda yapamayanlar utansın osmanım.eyy gidi ey ağzı olan boş dolu konuşuyor.
takım elbise giymek
osman kardeşim memleketde sacı sakalı traşlı takım elbiseli gezmek düzgün giyinmek sucmu cübbe mi giyecek bu adam kot pantolanlamı gidecek makamına orası belediye resmi daire oraya takım elbise ve kravatla gidilir osmanım kara lastikle de fındık bahçesine girersin osman kardeş. ahhh ahh. ne diyeyim ben sana.
çok şey bildiğini zanneden vatandaşa
osman bey kardeşim Herşeyden önce elini vicdanına koyacaksın eğri oturup doğru konuşacaksın. her faninin yapması gerekeni yapacaksın. hakkaniyetli olacaksın çamur at izi kalsın yapmayacaksın çalışana hakkını vereceksin. hatalıyı eleştireceksin ama hakkaniyetli yapacaksın 3 kuruşa 5 köfte vermez kimse kimseye ne diyeyim ben sana…..
BAŞKANIM ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN
degerli başkanım ,
Yüce rabbime şükürler olsun sizin gibi bir insanı bizlere verdi.Sizden dualarımızı esirgemiyoruz.Yüce yaradan yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı razı olsun Allah yardımcınız olur İnşaallah oy vermedim bu secimde size ama Allah ömür verirse bidaki seçime oyum size. Hangi partiden aday olursanız olun. Bize siz lazımsınız.
YÜKSEK OKUL
GÜRGENTEPEYE Y OKUL GELDİĞİNDE HARİKA OLUR BEN ŞEBİNKARAHİSARDA OKUDUM Y OKUL SAYESİNDE ORASI ŞUAN NUFUSUNA NUFUS EKONOMİSİNE CAN KATMIŞ DURUMDA. ESNAF VE ORANIN YERLİSİ BU DURUMDAN GAYET MEMNUN KALKINMIŞ BİR YER ŞİMDİ ŞEBİN. BUNLAR ÇOK ÖNEMLİ ŞEYLER. GÜRGENTEPE KAZANIR KAYBETMEZ. ANCAK EVLERİ KİRAYA HAZIR HALE GETİRMEK LAZIM.
hep yanındayız başkanım…
başkanım gülen yüzünle çalışmalarınla renk kattın bu şirin ilçemize yolun acık olsun başkanım başarılarınızda daim olur inşallah el salla başkanım el salla seninle gurur duyuyoruz.
osmanım civanım delikanlı…?
AŞIK MAHSUNİ DERKİ BİR DİZESİNDE ADAM OLAMADIN GİTTİN ZEVZEK… KUSKİ KİNİNİ NEFRETİNİ İÇİNDE HUZURA ŞUKUYA YER KALSIN. HALA HAZIMSIZLIK HALA ETNİSİTE ŞUÇLAMASI TAVSİYEM İN ÖLDÜ DERESİNE GÖZ SUYU İÇ BİRAZ HAZMI KOLAYLAŞTIRIR. DİLİN KEMİĞİ YOK YAN KACIYOR BAGZEN PLATİN TAVSİYE EDERİM.