Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa BELEDİYE BAŞKANLARI Mesudiye -Yeşilce Belediye Başkanı İ. Feyzi Ünal: "Yeşilce keşfedilmemiş bir cennet...

Mesudiye -Yeşilce Belediye Başkanı İ. Feyzi Ünal: “Yeşilce keşfedilmemiş bir cennet köşesi”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Ordu-Mesudiye ilçesine bağlı Yeşilce Beldesi önemli turizm merkezlerinden birisidir. Yeşilce Beldesi Mesudiye ilçe merkezine 12 km. uzaklıktadır. Yeşilce, 1998 yılında turizm merkezi ilan edilmiştir. Yeşilce gerçekten adeta yayla turizminde merkez ve örnek konumundadır. Dıştan bakıldığında adeta saklı bir cennet konumundadır. Yeşilce’nin konumu insanı büyülemektedir. Yeşilce Belediye Başkanlığımın ev çatılarının aynı renk boyama projesi gerçekleştiğinde, Yeşilce daha da güzelleşecek ve fotojenik bir durum alacaktır. Beldede tüm işler halk işbirliği ile imece usulü yapılmaktadır.

  Yeşlce’de turizmin gelişmesi için Mesudiye-Yeşlice karayolunun onarımının yapılarak asfalt yapılması gerekir. Yeşilce Belediye Başkanı İ. Feyzi Ünal’ın belde için var gücüyle çalışması ve beldeye sürekli kazanımlar kazındırması takdire şayandır. Ancak yaklaşık 5 yıldır beldede sağlık kuruluşu hizmeti olmasına rağmen yaklaşık 2.300 nüfuslu belde de sağlık personelinin olmayışı dikkat çekicidir. Yeşilce beldesinde ilkokul ve lise olmamasına rağmen Mesudiye Meslek Yüksek Okulunun bir bölümünün özelilikle turizm bölümünün burada bulunması beldenin turizm gelişmesine ayrı bir güzellik katmaktadır. Yeşilce Belediye Başkanı İ. Feyzi Ünal, “Yeşilce” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
 
                                                
                                                  Yeşilce Belediye Başkanı
                                                          İ. Feyzi Ünal
 

İmece anlayışı ve imece kültürü

  “Yeşilce adı gibi yeşil bir beldedir Yeşilce’nin bir başka özelliği de insanlarıdır. Hem doğası hem de insanları güzel olduğu için güzel bir beldedir. Yeşilce 1950’ler de kurulan bir belediye ve bugüne kadar Yeşilce için Yeşilce halkı bir şeyler yapmıştır. Biz buna halk arasında iş yapmaya imece diyoruz. İmece’yi tarif etmek için en önemli etkenler imece anlayışı ve imece kültürüdür. Burada en yaşlımız Lütfü amcadır. Beş dönem muhtarlık yaptı, uzun yıllar belediyelerde görev aldı. Bizi de çok yakinen bilir. Bu gördüğünüz Mesudiye Yeşilce arasındaki yol dahil kazma kürekle açılan bir yoldur. Daha sonra olanaklar ölçüsünde genişledi. Yeşilce’yi tarif etmek için öncelikle imece’yi ve insan faktörünü bilmek gerekir. Yeşilce herkesin bir işin ucundan tuttuğu bir işte katılımın olduğu bir yerdir.

 
 

                               

                                              Mesudiye-Yeşilce Beldesi
 
Türkiye’de olmayan bir yurt yaptık

   Biz Türkiye’de olmayan bir yurt yaptık. Halktan toplanan paralarla yapılan bu yurt 96 yataklı ve burada 130 öğrenci öğrenim görüyor. Diğer öğrencileri de evlerde barındırıyoruz. Mesudiye Yüksekokuluna bağlı turizm bölümü buradadır. Yeşilce’de ilkokul, ortaokul ve lise yok ama üniversitenin bölümü var. Biz insanlarımızın katkısıyla adı da imece olan bir otel yaptırdık. Belediye binasının önünde cami inşaatımız var. Biz Türkiye’de ilk defa cami yapıp, yıkan bir beldeyiz.  Bir çok yerde cami yıkılmaz ama burada yedi köyün otaklaşa kurduğu bir süt fabrikası yaptık. 562 üyesi vardı. Şu anda hayvancılık olmadığı için atıl durumdadır. Yeşilce’yi anlamak açısından Yeşilce insanları Yeşilce’yi unutmamışlardır. Ankara’ya İstanbul’a Almanya’ya gitmişler ama hiç bir zaman beldelerinden kopmamışlar ve hepsi üzerine düşeni yapmıştır. Şimdi Azmi Aksoy Kültür Merkezimiz var. Burası eskiden ortaokul olarak kullanılıyordu. Burasını da halk yaptı. Açıkçası bizim devletten çok alacağımız var.

 
                                              
                                        Yeşilce Belediye Başkanı Feyzi Ünal halkla
 

Devletten alacağımızı istiyoruz ve bunun için de uğraş veriyoruz

  Biz devletten alacağımızı istiyoruz ve bunun için de uğraş veriyoruz. Önümüzdeki süreçlerde de bunun takipçisi olacağız. Sağlık Ocağımız var. Doktor, ebe, hemşire hiç kimse yok. Sağlık Müdürü ile görüştük. Valiliğe yazı yazacağız. Sağlık personelimizi de kendimiz atayacağız. Öğrencilerimiz hasta olduğu zaman Mesudiye’de, Ordu’ya Belediye olarak biz götürüyoruz. Bu binaları bize verirlerse sağlık personelini sözleşmeli olarak biz atayacağız. Bunun da Türkiye’de reklamını yapacağız. Sosyal devlet eğitimine ve sağlığına sahip çıkmıyorsa,  bir belediyenin sağlık sorununu kendisinin nasıl çözdüğünü tüm dünyaya anlatacağız.

Yeşilce’de  5 yıldır sağlık personeli yok

  Burada 5 yıldır sağlık personeli yok. Belde nüfusumuzun kayıtlı 2.300 nüfusu vardır. Bu nüfus yazın 5.000-6.000 ‘i bulmaktadır. Şu anda insanlar Yeşilce’ye gelmeye başladı. Biz kendi sorunlarımızı kendimiz çözme noktasında kararlıyız. Arkamızda Yeşilce halkı var. Biz bu sağlık sorunu ile ilgili vali beye başvurduk, o da sağlık müdürüne talimat verdi. Sağlık müdürü de konuyla ilgileneceğini söyledi.

 
                                         
                                         Yeşilce Belediye Başkanı Feyzi Ünal
                                                          halkın içinde
 

Kurultayın fahri olarak başkanlığını Oktay Ekşi yürütmektedir

  1998 yılında bizim beldemiz Topçam Beldesiyle birlikte yaylalarımız turizm bölgesi ilan edildi. Bu ilanın en önemli faktörlerinden birisi de Mesudiye kurultayıdır. 1990 yılından itibaren her sene Mesudiye de ilçe kurultayı yapılır. Mesudiye kurultayı da ilk 1989 yılında başlayan Yeşilce şenliklerine endekslendi. Bugün Türkiye’de birçok yende şenlikler yapılıyorsa bunun ilk başlayanlarından biride Yeşilce’dir. Bu şenlikler 1989 yılında rahmetli başkanımız Sönmez Yılmaz zamanında başladı. İnsanları bir araya getirelim, dostluk pekişsin ve yaylalar arasında bir kaynaşma olsun diye başladı. Süreç içerisinde Mesudiye kurultayıyla birlikte Mesudiye’ye birçok kazanımlar oldu. Bu kurultayın fahri olarak başkanlığını Oktay Ekşi yürütmektedir. Oktay Bey Yeşilce yaylalarını çok sever, kendisinin girişimleriyle biz turizm bölgesi ilan edildik. Yeşilce’ye bağlı üç tane yaylamız var. Bunlar; Kızılağaç, Kıyıyurt ve Çukuralan yaylalarımızdır. Biz önünüzdeki süreçlerde yaylalarımızı, güzlelerimizi ve beldemiz Yeşilce’yi turizme kazandırmak istiyoruz. Bunun için önce yatak kapasitemiz artıracağız. Bu konuda temel ilkemiz sıcak su, temiz çarşaftır. Otelimizi yüksek okula beş yıllığına devrettik.Eski Jandarma Karakol binasını     Üniversiteye sosyal tesis kazandırma konusunu  Ordu Üniversitesi Rektörüyle görüşeceğiz.

 
                               
                                        Yeşilceli Güldürü ustası Sıtkı Ünal-
                                              Kemancı Nihat Şentürk
 
Herhangi bir olay olmadığı için beldemizden karakol kalktı

  Beldemizde istatistikî olarak herhangi bir olay olmadığı için beldemizden karakol kalktı.

 Bu durumda Yeşilce’nin güzelliklerinden bir tanesidir. İlçemizde olay olmaz, Şayet olursa bir büyük oturduğunuz yerde oturun diye söyler. Bu nedenle ilçemizde olay olmaz. Beldemizde bulunan tüm yapıların çatılarını projemiz gereği boyamak istiyor uz .Beldemizde kar fazla yağdığı için evlerin çatıları genellikle saçtır.Çatıları kiremit rengi olsun diye kırmızıya boyuyoruz.Bu  boyayı Yeşilceli ERKO Şirketler Grubunun Başkanı Yılmaz Korkmaz karşılıyor. Aldığımız bu boyayı halkımıza dağıtacağız ve halk da kendi evinin çatısını kendisi boyayacaktır. Başka iş adamlarımız başka şeyler yapıyorlar. İş adamımız Sıtkı Yılmaz abimiz Yaşlılar Evi, Park yaptırıyor. İşadamımız Ferruh Duman ise içme suyumuzu yaptırıyor. Nadir arkadaşımız ise otel yaptırıyor. Bizde herkes elinden geldiği kadar,  karınca kararınca herhangi bir işin ucundan tutuyor. Beldemize yardım yapan işadamlarımızın sayısını çoğaltmak mümkündür. Bizde anlayış önemlidir.

 
 
                               
                               Ünlü Haber Sunucusu Erhan Karadağ ve Yeşilceli
                                         Güldürü Ustası Sıtkı Ünal(74)
 
Avrupa Birliği Fonlarından yararlanmak istiyoruz

  Çok olan çok, az olan az veriyor. Herhangi bir ekonomik gücü olmayanda eline küreği alıp, toprak atıyor. Biz bu anlamda farklıyız. Avrupa Birliği Fonlarından yararlanmak istiyoruz. Bir beldede bizim kadar sivil toplum örgütü yoktur. Ankara, İstanbul’da, Yeşilyurt Mahallemizde üç tane sosyal yardımlaşma derneği, imece vakfımız vardır. Yöre Dansları Kültür Derneği, Kadınlar Derneğimiz vardır. Ayrıca kooperatifimiz vardır. Sivil toplum örgütleri olarak bizde olan örgütler bir ilçede dahi yoktur. Bizim her türlü örgütümüz vardır. Şimdi da konut yapı kooperatifi kuruyoruz.

 
                               
                                Yeşilce Belediye Başkanı İ.Feyzi Ünal Yeşilceli
                              Keman Ustası Nihat Şentürk’ten keman dinlerken
 
Yaylada ve beldemizde özgün mimariyi koruyoruz
  Önümüzdeki süreçte Yeşilce özgün dokusuna uygun evler yapacağız. Biz yaylada ve beldemizde özgün mimariyi koruyoruz. Betonarme yapılara izin vermiyoruz. Halkımız kendi kendini kontrol etmesinden dolayı buna riayet ediyor. Yaylarımızdaki evleri ağaçtan veya taştan yapıyoruz. Yeşilce’de Kültür ve Turizm Bakanlığı elamanları alan çalışması yaptılar ve Çavuşlu Caddesini Sokak iyileştirmesi için programa aldılar. Ancak tescilli proje zorunluluğu doğduğu için ve ilçemizde tarihi eser niteliği olmadığı için böyle bir projeye gerek yok dedik ve biz kendimiz yaparız dedik. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Yeşilceyi çok iyi biliyor. Zannediyorum CHP’li belediye olmamızdan dolayı siyasi zorluklar nedeniyle biraz çekingen davranıyor. Bu vesileyle o mesajı da vermiş olalım. Türkiye’de ilk Köy Enstitülerinin bir geleneği vardır. 17 Nisanda Köy enstitülerinin kuruluş yıldönümünü kutlayacağız. Fikri Taştemel, Mahmut Kolukısa, Azmi Aksoy, Ahmet Yücel gibi döneme özgü bir bir köy çocuğu gidip, öğretmen olup, geliyor. Bu öğretmenler unutmayarak bu bölgenin aydınlanması ve çocukların okuması için bir kurs ve ders veriyorlar. O dönemde Türkiye’nin birçok yerinde kız çocukları okumazken, bizde 1925’li yıllarda kız çocukları okula gidiyor. Bu aydınlanmanın verdiği ışıkla, bu öğretmen ve astsubay olan çocuklar; kendi çocuklarını da doktor, mühendis ve benzeri her kademede Yeşilcelilerin aydınlanma anlamında ciddi bir kültür birikimleri vardır.

 
                              
                                    Yeşilce Beldesi  Yaşlılar Futbol Takımı 
 
Sakin, kendine göre şirin bir beldemiz vardır

  Biz bunu yansıtmak istiyoruz. Bizim sakin, kendine göre şirin bir beldemiz vardır. Biz burada kalan arkadaşlarımıza da istihdam yaratmak istiyoruz. Herkes elinden geldiğince kadar para pul veriyor ve katkı yapıyor. Bu pastayı büyütmek istiyoruz. Biz bir şeyler üretip satmak istiyoruz. Buradaki kadınlarımıza beceri kursları vermek istiyoruz. Gençlerimize sahip çıkmak istiyoruz. Beldemizde turizmin yanı sıra hayvancılığın gelişmesine de çalışıyoruz. Bununla ilgili projelerimiz vardır. Tarım İl Müdürlüğüne bununla ilgili proje sunduk. Biz beldemizi eğitimle, turizmle ve hayvancılıkla geliştirmek istiyoruz.

Ekonomik olarak daha özgürleştirmek istiyoruz

   Ekonomik olarak daha özgürleştirmek istiyoruz. Eğircesu, Bakacak dediğimiz bir yer vardır. Eğirce suya bir gölet yapabilirsek, turizmde Trabzon’daki Uzungöl’den daha çok pay sahibi olacağımıza inanıyoruz. Yeşilce halkına teşekkür ediyor ve şükranlarımızı sunuyoruz. Biz başarılı gözüküyoruz. Biz burada belediye yönetiminin çabalarıyla bir bütünüz. İki mahallemizin muhtarları her zaman yanımızdadır. Ankara, İstanbul Derneğimiz, sivil toplum örgütlerimiz, vakıflarımız, eğitim, kültür derneğimiz bunların hepsi yanımızdadır.

 
 
                              
                                      Yeşilce Belediyesi Meclis Üyeleri ve
                             Ünlü Televizyon Haber Sunucusu Erhan Karadağ 
 
Çok sık toplantı yapan topluluğuz

  Halkımız yanımızdadır. Biz çok sık toplantı yapan topluluğuz. Belediyemiz tarafından sinema-tiyatro-toplantı salonu yaptık. Toplantı odaları yaptırdık, belediyenin çehresini değiştirdik. Belde merkezini güzelleştirmek için şelale yapıyoruz. Herkesin rahatlıkla tatilini yapabileceği, huzur içinde yaşayabileceği bir belde istiyoruz. Ama insanlarımız yaşlıdır. Acil olarak ulaşım sorunumuz vardır. Mesudiye- Yeşilce arası 13 km.’dir. Kanalizasyon projesini yaptırdık. Etüdü yapıldı ve ihaleye çıkacağız. Yeşilce; ulaşım, kanalizasyon ve içme suyu gibi alt yapısı yapıldığı takdirde Ordu Havaalanından 1 saat 15 dakikada Çambaşı yolu üzerinden, Yeşilce’ye ulaşılabilecektir. Yaylarımıza 1 saatte ulaşılacaktır. Bunlar turizm açısından çok önemlidir. Bizim beldemizin sınırları içinde en yüksek tepe Eriço Tepesidir. Bu tepenin kuzey tarafına Yıldırım denilen bölgeye ileriki dönemlerde bir kayak tesisi düşünüyoruz. Bu belediyenin yapacağı bir iş değildir. Buna devlet destek olacaktır. Ya da bu dediğimiz olanaklar olduğunda bir iş adamımız gelip, oraya bir tesis yapacaktır.

 

                              

                                      Yeşilce Belediye Başkanı Feyzi Ünal
                                            Yüksek Okul öğrencileriyle
 
Yeşilce’nin keşfedilmesini istiyoruz

  Daha doğrusu biz Yeşilce’nin keşfedilmesini istiyoruz. İnsanlarıyla, doğasıyla, yemekleriyle, sıcakkanlığıyla yeşilce keşfedilmemiş bir cennet köşesidir. Bunu dünyanın tanımasını istiyoruz. Bulgaristan, Yunanistan, Almanya’dan kardeş belediyeler bulacağız. Avrupa Birliği fonlarından yararlanacağız. Kültürümüzü oralara taşıyarak dünyaya açılmak istiyoruz. Diğer bir projemiz ise 2023 Mesudiye Kurultayının projesidir.

Dünya Demokrasi Formunu Mesudiyede toplayacağız

   2023 yılında Cumhuriyetin 100. yılında Dünya Demokrasi Formunu Mesudiye’de toplayacağız. Buda 40 ülkenin Başbakan veya Cumhurbaşkanının Mesudiye’ye gelmesi demektir. Mesudiye Gelişme Vakfının Başkanıyım. Bu projeyi Mesudiye Gelişme Vakfı yürütecektir. Proje üç aşamalı olacak ve 2013 yılında Türkiye Demokrasi Formunu topluyoruz. 2017 yılında Avrasya Demokrasi Formunu topluyoruz. Bizim için bunlar bir deneyim olacaktır. Bunun için toplantı salonları, kalınacak yerler hazırlanacaktır. Bu proje birçok insan için hayal gibi geliyor. Görülsün önemli değildir. Karıncaya nereye gidiyorsun diye sormuşlar. Oda hacca gidiyorum demiş. Sen gidene kadar ölürsün demişler. Karınca da hiç olmasa yolda ölürüm demiş. Yeşilce’yi, Mesudiye’yi dünyaya tanıtmak için bir çabanın içerisindeyiz. Çok güzel şeyler olacaktır. Bu noktada devletin ve hükümetin ilgisini çekmek istiyoruz.

 
                               
                                      Yeşilce Belediye Başkanı İ.Feyzi Ünal
 
Belediyede particilik yapmıyoruz

  Biz belediyede particilik yapmıyoruz. Herkese eşit mesafedeyiz. Burası sosyal demokrat gelenekten gelen bir belediyedir. Ancak diğer belediyelere baktığımızda, hükümetin biraz daha politik davrandığını görüyoruz. Bizim burada sel oldu, kanalizasyonumuz gitti. Bir iki yerde de heyelan oldu. Biz para istedik. AK partili belediyelere gönderdiler, bize göndermediler. Bizde diyoruz ki canları sağ olsun,  hiç sorun değil. İnşaat mühendisiyim. Okulu Ankara’da bitirdim. Daha önce Sincan Belediyesinde başkan yardımcısı olarak görev yaptım ve oradan aday oldum. Yeşilce çok güzel bir beldedir. Yeşilce’yi daha geliştirmek için, rutinin dışına çıkalım diye buradan aday oldum. Daha önce belediyecilik tecrübemizde vardır. Yeşilce birçok şeyi hak ediyor. Geçtiğimiz beş yıl içerisinde Yeşilce’de rutinin dışında bir şey yapılmadı ve bir proje uygulanmadı.

 
                               
                                    Yeşilce Belediye Başkanı İ.Feyzi Ünal  
                                            halkın içinde horon oynarken
 
Avrupa liglerinde oynamak istiyoruz

   Geçmiş beş yılda halka beraber imza attığımız ciddi bir proje yoktur. Dolayısıyla bu Yeşilce halkında rahatsızlık yarattı. Biz tekrar iyi ciddi bir ekiple, bu işleri bilen bir ekiple iş başına geldik. Belediye meclis üyelerimizin her biri birbirinden farklı değişik alanlarda uzman arkadaşlarımızdır. Bunlar beraber bir faaliyet raporu içerisinde devam ediyoruz. Rutinin dışında Yeşilce’yi futbol tabiriyle süper lige çıkarmak istiyoruz, Avrupa liglerinde oynamak istiyoruz. Bunu da önümüzdeki süreçlerde yapacağız.

İstanbul-Sarıyer Belediyesi ile kardeş belediyeyiz

  3 Kasım 2009 tarihi itibariyle İstanbul-Sarıyer Belediyesi ile kardeş belediyeyiz. Ankara-Çankaya ve Yenimahalle Belediyelerine de başvurumuz vardır. Bu belediyelerle de kardeş belediye olacağız. Belediye başkanı halkın içinde olacak ve görevini halkla beraber yapacaktır. Başarı halkın içindedir. Yoksa tek başına hiç kimse bir şey değildir. Bireysel başarı yoktur. Bizim başarımız oradadır. Belediye başkanının ufku, vizyonu hayalleri olacaktır. Bir şey olmaz diye başladığınızda zaten olmaz. Belediye başkanı 50 yıl sonrayı görecektir. İmar planı yapıyoruz, elli yıl sonrayı düşünüyoruz.

 

                               

                                        İstanbul-Sarıyer Belediye Başkanı
                                       Şükrü Genç Yeşilce Yaylalarında
 
Hayvancılıkta, ahırları 50 yıl sene nereye koyacağımızı düşünüyoruz

  Hayvancılıkta, ahırları 50 yıl sene nereye koyacağımızı düşünüyoruz. Rutin, günü kurtaran bir belediye başkanı olsam kanalizasyona girmem. Yoksa her tarafı delik deşik edeceğiz, her taraf çamur olacak. Ama 50 yıl Yeşilce’de böyle bir sorun olmayacaktır. Biz günü kurtarmak istesek; iki ağaç, iki çiçek dikeriz. Ne kadar güzel oldu deriz, sonra sorun yerinde durur. Ankara-Yenimahalle Belediyesinden iki tane kamyon aldık. İstanbul-Şişli Belediyesinden bir taksi aldık. Sarıyer Belediyesi bir makam arabası verecek ve bu konudaki çalışmalar devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinden bir minibüs, Konak belediyesinden bir çöp arabası alıyoruz. Böylece bizim makine parkımız da sadece greyder ve silindir eksikliği kalıyor. Gerek yurtiçi ve gerekse yurt dışından Makedonya ve Batum’dan da kardeş belediye olduğumuzda o belediyelerden de bir şeyler alırız.”

 

     

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!