Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Bafra, Samsun ilinin ekonomik ve sosyal, nüfus yönünden en büyük ilçelerinden birisi olup, Kızılırmak Nehrinin Karadeniz’e döküldüğü yerde geniş Kızılırmak deltası üzerinde kurulmuştur. Bafra’nın merkez nüfusu 90.000 olup, köyler ve beldelerle beraber 170.000’e varan önemli bir nüfusu bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye’nin özelliklede Karadeniz Bölgesinin tarım ambarıdır. İlçede yaz kış her türlü tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Ülkemizin en büyük hidroelektrik santrallerinin bulunduğu ve Kızılırmak üzerinde kurulan Altınkaya ve Derbent Barajları Bafra coğrafyasında bulunmaktadır. Türkiye genelindeki 448 kuş çeşidinin
Bafra zamanda Türkiye’deki dört önemli tütün diyarından birisidir İlçede gıda sektörü sanayisi gelişmiştir. Şu anda gıda sektöründe 12 fabrika faal olarak çalışmaktadır. Bafra Kaymakamı Ayhan Boyacı ilçenin ekonomik, sosyal ve turizm yönünden gelişmesi için önemli projelere imza atmıştır.
Kaymakam Ayhan Boyacı’nın yaptırdığı; mandacılık, turizm projesi, saanen keçi organik tarım,arıcılık. gıda sanayi, yat limanı projeleri Bafra’nın ve ülkemizin ufkunu açacak önemli projelerdir. Bu projeler hayata geçtiği takdirde Bafra; Karadeniz Bölgesinin ve ülkemizin yıldızı olacaktır. Bafra’nın ve dolayısıyla ülkemizin ekonomik yönden kalkınması için böyle güzel ve tarihe damgasını vuracak projeler hazırlayan Bafra Kaymakamı Ayhan Boyacı’yı candan tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Çalışkan, Bafra’nın ve ülkemizin kalkınması için gönlünü veren gönül ve devlet adamı Bafra Kaymakamı Ayhan Boyacı, “Bafra” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
“Bafra ilçemiz asırlar evvelden günümüze tarımcılıkla geçimini sağlamış, tarım ve hayvancılığa çok katkıları olan bir yöredir. Birkaç asır öncesine dayanan tütün üretimi işletmeciliği tütün mamulleri ile Bafra; Türkiye’deki dört önemli tütün diyarından birisidir. Ama son yıllarda tütünden bir uzaklaşma görülüp, tarım daha kapsamlı ve yaygın şekilde yapılmaktadır. Ana gelir kaynağımız tarımdır. Bafra tarım ürünleriyle, yaz ve kış sebzeleriyle geçimini sağlayan, büyük bir değer oluşturan Bafra; Samsun değil tüm ülke ekonomisine katkısı olan bir yöredir. Aynı zamanda büyük hayvancılık diyarıdır. 115 köyümüz, 4 kasabamız ve merkez belediyemiz olmak üzere beş belediyemiz var. Bafra ilçemizin merkez nüfusu 90.000 olup, köyler ve beldelerle beraber 170.000’e varan önemli bir nüfusu bünyesinde barındırmaktadır.
Kızılırmak Deltası dünyaca meşhur güzel bir yöredir
Batı kısmında Kızılırmak nehrinin denize kavuştuğu yerde Kızılırmak Deltası dünyaca meşhur güzel bir yöredir. Bu tabiat harikası; özelliği sebebiyle aynı zamanda mükemmel bir turistik potansiyele haizdir. Bu doğa güzelliği harikası, zenginliği sebebiyle turistik tesisler açılarak turizmdede ileri de adını duyuracağı kanaatindeyiz. Güneybatı kısmında; Kızılırmak Deltasından güneye doğru gidildikçe sırayla sulama, enerji amaçlı hidroelektrik santralleri bulunan Derbent ve Altınkaya Barajları var. Yaklaşık 490.000 dönüm arazi Kızılırmak sulama projesiyle sulanıyor. Bu sulama ile yaz ve kış sebzeleri yetiştiriliyor. İç ve dış piyasa derken gıda endüstrisini getiriyor. Artık küresel ısınmanın başlayıp, sıkıntılarının çekildiği dünyamızda ve yurdumuzda böyle bir delta üzerinde, böyle bir sulak alan üzerinde bulunmak çok büyük bir şanstır. Allah’ın bu yöre insanlarına verdiği bir lütuftur. Yalnız yöre değil bölge ve ülke insanı da bundan nasibini alacaktır. Bu sulak alanlar sebebiyle 110.000 dönüm çeltik ekimi yapılmaktadır. Bunun 60.000 dönümü ruhsatlı, geri kalanı da ruhsatsız olmak üzere ülke ekonomisine 110.000 dönüm çeltik alanından, yaklaşık 200.000 ton çeltik üretimi sağlanmaktadır.
Dolayısıyla artık çeltik üretilirken, Bafra pirinci olaraktan farklı bir pirinç kaliteli uzmanların, aşçıların gıda mühendislerinin bilimsel olarak tarif ettikleri şekilde Bafra pirinci olarak raflara sofralara geliyor. Çok üstün nitelikli bir pirinç, pişme, açılma özelliği irilik tanesi ile sofralarda pilav olarak en çok aranan pirinçtir. Dolayısıyla bunu artık tescil ettiriyoruz. Yakınımızdaki üniversitelere müracaat ettik. Çeltikteki uzman profesörlerimiz önümüzdeki günlerde hazırladıkları raporları sunarak, Bafra pirinci olarak tescili yapılacak. Raflarda iç ve dış pazarlarda hem aranacak, hem de satılacak. Bunun yanında yaz ve kış sebzelerinin hepsi var. Kızılırmak deltasında geçmiş yıllarda ilkel şekilde tekneler çalışıyor, ama modern bir balıkçı barınağı yoktu.
Bunun doğu kısmına Karadeniz Bölgesinde bulunmayan modern turistik bir yat limanı yapıldığı takdirde, aynı zamanda bu yat limanından hızlı feribotlar hareket edecektir. Samsun, Trabzon ve bütün Karadeniz sahillerini dolaşarak ihracat ürünlerimizi götüren gemiler Ukrayna’nın Odessa limanına 4 saat gibi kısa bir sürede günlük sebze ve meyve ihracatı yapılacaktır. Denizden olmak üzere sınır ticareti kısa metrajdan geliştirilerek ilave bir dış pazar imkanı bulunacaktır. Kuzey Karadeniz’de limanları olan Rusya ve Ukrayna yabana atılmayacak bir ihracat pazardır. Bunu da inşallah yöre halkımıza kazandırmayı düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız, müracaatlarımız yapıldı ve devam etmektedir. Kızılırmak deltasının sulak alanlarında hayvancılık örneği olarak manda vardır. Geçmiş yıllarda yüzbinlerce manda varken, bugün manda sayısı 12.000’e düşmüş ve yıllar içinde azalmıştır. Manda; yol kenarlarında beslenme ihtiyacında olan bir hayvan değil, sulak alanlarda özellikle göllere, derelere girerek orada yetişen bitkilerle beslenen, doğal dengenin bir parçası olmak üzere yaşamını sürdürüyor.
Mandacılık projemizle 50 haneye 6’şar tane yüksek
süt ve et verimi olan melez manda dağıtılacak
Mandanın sütü; keçi sütü gibi tıbbi şifalı bir süt olup, her derde deva, kaymağa, peyniri, yoğurdu sofralarda çok aranmaktadır. Örneğin İtalyanların meşhur Parmesan peyniri manda sütünden yapılır. Ancak orada manda sütü yeterli olmadığı için, bu peynirin yapımında inek sütü karıştırılır. Bu peynir kalitesi içinde ihtiva ettiği maddeler yönünden; beslenme çağındaki çocuklar için ve rahatsızlığı olan pek çok yetişkin vatandaşlara şifa veren bir süt ürünüdür. Yoğurdu, kaymağı ve peyniri olmak üzere hepsinin ayrı bir ilaç ve beslenme özelliği vardır. 7 Şubat tarihinde bir Gıda Endüstrisi tesisini faaliyete açmak üzere ilçemizi şereflendiren Sayın Tarım Bakanımıza törende sorunlarımızı arz ettik. Mandacılık projemizle 50 haneye 6’şar tane yüksek süt ve et verimi olan melez manda dağıtılacak. Manda ıslah birliğiyle sık sık görüşmelerimiz oluyor. Tarım Bakanlığından Manda ıslahı konusunda hazırladığımız projeye uygun görüş bildirildi. Önümüzdeki günlerde bu damızlık mandalar getirilerek, yörede mandacılıkla iştigal eden halkımıza dağıtılacak.
Ayrıca dağ köylerimizden olan 22 köyde organik tarıma geçildi. Bu köylerimizde başta; kuru fasulye, mercimek, nohut ve yörede yetişen bütün bitkilerde, ilaç, hormon gibi hiçbir kimyasal madde katmadan, tamamen organik şekilde yetiştirerek, Tarım Müdürlüğümüzün sıkı kontrolu ve koordinatörlüğü ile organik tarım yapılmaktadır. Bu dağ köylerimiz, kovancılık ve arıcılık için ideal bir mekandır. Buralar yaklaşık 200.000 arı kovanını barındıracak mekanlar olduğu için, bu 22 köyümüzde katkısız, saf arıcılığa, balcılığa giriştik. Tarım Müdürlüğümüz uzmanları denetiminde saf arıcılık ve balcılık yapılmaktadır. Bafra arıcılık öve balcılıkta namını duyuracaktır. Geçmişte saf yüzde yüz balcılık yapıldığı zamanlarda Bafra namını duyurmuştur ve duyurmaya da devam edecektir. Saf bal üretimi ve pazarlanmasına dikkat ediyoruz.
Saanen keçi projesi de hazırlanıyor
O zaman ülkemizin her yerinde saf Bafra balları alımı tercih edilecektir ve alınacaktır. Dağ mekanımızda ve ovamızda da yetişebilen meşhur İsviçre menşeli Zanen(Saanen) keçileri normal keçinin üç katı kadar süt vermektedir. Yünleri ise Ankara Tiftik keçisinin yünleri gibi kalitelidir. Keçi sütü sofralarda ve ilaç sanayinde ve süt sektöründe aranan bir maddedir. Bu konuda da süt pazarlayıcılarına ve üreticilerine, gıda sektörüne çok büyük destek olacaktır. Beslenilmesi ve yetiştirilmesi kolaydır. Dağda ve ovada her mekanda koyun gibi otluyor ve her şeyi yiyor. Beslenme tarzı çok kolay ve fakat süt verimi, normal keçinin üç katıdır. Bununda projeleri hazırlanıyor ve bu konuda hayvancılıkla uğraşan köylümüze büyük bir müjde vereceğiz.
Turizmde de halkımız nasibini bulacaktır. Turizmde henüz konaklama sektörü buruya girmemiştir. Bu doğa güzelliklerini ortaya koyup, tanıtıma ağırlık veriyoruz. 1522 Nisan 2010 tarihleri arasında ülkemizde ve dünyada turizm haftası kutlanacaktır. Bu turizm haftasında; yöresel, organik Bafra yemeklerinin tanıtım sergisini ve yemek yarışmasını organize ediyoruz.
Bafra Delta Kuş Cennetini görmeyen öğretmen ve öğrenci kalmayacak,
her öğrenci gönüllü bir turist rehberi olacaktır
Hafta boyunca etkinlikler olacaktır. Yörelerde geziler organize edeceğiz. İlçeye geldiğimde, Milli Eğitim Müdürümüze emir verdim. Bafra Delta Kuş Cennetini görmeyen öğretmen ve öğrenci kalmayacak, her öğrenci gönüllü bir turist rehberi olacaktır. Başta anneleri, babaları, aile çevrelerini oralara götürerek, bu güzel ve zengin yörenin tanıtımına öğrencilerimizden başlayarak, bütün yetişkinlere kadar, Bafra halkı katkıda bulunacaktır. Bu güzellikleri gözler önüne serdiğimiz takdirde, turizm sektörü buralara gelip tanıtım yapacaktır ve bunun yanında yatırım yapacaktır. Turizm; sadece belirli bölgelerde deniz ve plaj, güneş endeksli turizm değildir. Burada zengin tarih, doğa güzelliği var. Bunları gözler önüne serdiğimiz takdirde, burada 12 ay turizm faaliyeti olur. Bu nedenle yatırımcıları bekliyoruz. Dünyada ve ülkemizde sulak mekanlar azalırken, burada küresel ısınmanın girmediği sulak mekanların bol olduğu bir yerde doğa, yeşillik iç içedir.
Bu güzellikleri yatırımlarla destekleyerek iç ve dış turizmi buraya çekmek istiyoruz. İnşallah buda önümüzdeki günlerde olacaktır. Bafra’da Organize Sanayi Bölgemiz var. Yöredeki bu kadar zengin tarım sayesinde; Organize Sanayi Bölgemizde gıda ağırlıklı çeltik fabrikaları, biber ve domates salça fabrikaları, pul ve köz biber işleyen tesisler var. Ayrıca soğuk hava depoları vardır. Örneğin köyden bir vatandaş; elma dikmek, çekirdekli meyve yetiştirmek istiyor. Ürünü pazarlayamam diye merak etmiştir. Bu konuda somut olarak uzmanlara rastlamıştır. Organize Sanayi Bölgesinde iki tane ve şehir içinde de iki tane ufak çapta olmak üzere toplam 4 tane soğuk hava deposu, ambalajlama, paketleme tesisleri vardır. Modern, hijyenik anlamında çok güzel soğuk hava depolarımız vardır. Bu depolarımızın varlığından köylülerimize haber verdim.
Çekirdekli meyve yetiştirerek, ürünümü ve meyvemi nasıl satacağım ve pazarlayacağım diye endişe duyan çiftçilerimize ve üreticilerimize güzel bir haberdir. Hiç endişe duymasınlar Binlerce ton sebzeyi ve meyveyi saklayacak soğuk hava depolarımız hizmete girdi. Buda tarım ve gıda sektöründe iç ve dış pazarlamada destekleyecek en büyük imkandır. Buda gıdaya, üretime, tarıma ve pazarlamaya çok büyük destektir. Bundan da ümitliyiz. Bafra için güzel günler gelecektir. Ben bundan ümitliyim. Bafra her zaman tarihte ve günümüz ülkesinde tarihe her zaman damgasını vurmuştur. Her zaman önemli olduğunu göstermiş ve hissettirmiştir. Yaz kış sebzeleri yetişiyor. Bunun dışında Gıda Organize Sanayinde istihdam yaratıyor. Bu Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerin her birisi en az kişi çalıştırıyor. İrili ve ufaklı pek çok fabrika var. Bunları alt yapısıyla beraber belli bir yerde topladığımız takdirde sektörün istediği imkanları devlet olarak onlara tanımış oluyoruz.
Gıda Sanayine Samsun, Yozgat’tan, Anadolu’nun belli yerlerinden Organize Sanayide tesis kurmak için, incelemek isteyen müteşebbislerimiz oldu Bunlardan haber bekliyoruz. Şu an Gıda Organize Sanayinde 12 tane kuruluş hizmete devam etmektedir. Dört tanesi müracaat etti. Onlarda projelerinin üzerinde inşaat çalışmalarına başlayacaklardır. Böylece büyük bir istihdam sorununu gidereceğiz. Yasaların, tüzük ve yönetmeliklerin emrettiği doğrultuda, bir taraftan devleti ilçemizde temsil, bir taraftan halkın ihtiyaçlarını, sorunlarını anlayıp, devlet-halk işbirliği, devlet-halk-millet yaklaşmasını sağlayarak ihtiyaçları en iyi şekilde keşfedip, ihtiyaçların giderilmesi, yöremizin ekonomik ve sosyal kalkınması için hizmet etmektir. Yasaların verdiği imkanları hizmet gereği olarak kullanmak, yöremiz halkına her yönden, yörenin ihtiyaçları nedir? Onları bilip, kalkındırmak amacıyla çalıştığımız takdirde, amaca ulaşırız Görevimizi layıkıyla yapmış oluruz. Bu vesileyle şahsınıza ve tüm camianıza, Bafralı dostlarıma gönül dolusu sevgi ve selamlarımı iletiyorum.”
O hizmet ve halk adamı
Kaymakamımız tanaıdığım kadarıyla Bafranın en iyi yere gelmesi için gece gündüz uğraş veriyor.Tam bir devlet ve halk adamı. Keşke herkes böyle çalışsa ülkemiz topyekün layık olduğu yere gelir.Kaymakamım Allah sizi başımızdan eksik etmesin.Sizi çok seviyoruz çokk….