Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR 19 Mayıs Kaymakamı Kadir Ekinci: "19 Mayıs mavi ile yeşilin birleştiği ilçe"

19 Mayıs Kaymakamı Kadir Ekinci: “19 Mayıs mavi ile yeşilin birleştiği ilçe”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  19 Mayıs, Samsun’un il merkezine en yakın ilçelerinden birisidir. 19 Mayıs ilçesi ismi nedeniyle tarihimizde marka olmuş bir ilçedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a adım atmasıyla Milli Mücadele hareketinin ilk eylemi burada başlamıştır. İlçe turizm yönünden büyük gelişme göstermiştir. Kuş Cenneti görülmeye değer yerlerden birisidir. Ayrıca ilçede Uzay Bilimleri Fakültesi ve Sivil Havacılık Yüksek Okulu kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkmış. Bu nedenle 19 Mayıs Üniversitesinin ikinci kampsünün  burada kurulacağı belirtiliyor. Böylece ilçenin ekonomik ve sosyal yönden gelişimi hızlı bir ivme kazanacaktır.

  19 Mayıs İlçesi Kaymakamı Kadir Ekinci, devlet-vatandaş ilişkisi kamuda örnek alınacak bir düzeye çıkarmıştır. Bu konuda Kaymakam Kadir Ekinci şöyle diyor; ” İnsanla hem hal olan idareci, bana göre iyi bir idarecidir. Biz büyükleri anne babamız olarak, küçüklerimizi kardeşlerimiz olarak görürüz. Bu nedenle vatandaşın çektiği sıkıntıyı, anne babamızın çektiği sıkıntı olarak görüyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımızın kamudan olabildiğince mutlu olmaları konuşunda elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Bizim amacımız vatandaş odaklı yönetimi sergilemektir. Onların mutlu olması, idarecinin mutlu olmasını gerektirir.” Çalışkan, sempatik, güler yüzlü, vatandaşla hem hal olan 19 Mayıs Kaymakamı Kadir Ekinci, “19 Mayıs” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

 
                                          
                                         19 Mayıs Kaymakamı Kadir Ekinci
                                            
Samsun’a en yakın ilçe konumundadır

  “19 Mayıs, genç bir ilçedir.1989 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Bugün itibariyle yaklaşık 20 yıllık bir ilçemizdir. Bu çerçevede çok mesafe kat etmiş bir ilçedir. Çünkü Samsun’a en yakın ilçe konumundadır. Ekonomik ve sosyal potansiyel ile birlikte Samsun’la bütünleşmesini tamamlamış durumdadır. Gelişmesi bugüne kadar hızla devam ettiği gibi, gelecekte de devam edecektir diye düşünüyoruz. Öncelikle 19 Mayıs ilçesinin çok ciddi bir turizm potansiyelli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda Kuş Cenneti, deniz sahili, ormanlar çok ciddi bir turizm üçgeni oluşturduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız projelerimiz mevcuttur. Bu projelerin de hayata geçmesi ile birlikte 19 Mayıs halkının da yakından fark edeceği derecede etkileşim olacaktır.

 
                                           
                                        19 Mayıs Kaymakamı Kadir Ekinci
                                             Ormancık Köyünde Arıcılık
                                                  sertifikası dağıtırken
 
Uzay Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu açılacak

  İlçemizde Uzay Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulunun onayı bu yıl Bakanlar Kurulundan çıktı. İlçemizde 19 Mayıs Üniversitesine bağlı bir fakülte ve bir yüksek okulun kurulmasıyla birlikte Üniversitenin Samsun’da ikinci kampüsü de burada oluşacaktır diye düşünüyoruz. İlçemiz uzun vadede turizm ve öğrenci potansiyeli ile birlikte çok daha net bir ivme kazanacaktır.İlçe ekonomisi de bu ivmeden payını alacaktır diye umut ediyorum. Bu kapsamda yapılan çalışmaların yanı sıra alt yapı hizmetleri kırsal alanda devam etmektedir. Bu çerçevede Sayın Valimizin öncülüğünde ilçemizin ayrıcalıklı bir konumu vardır. Ayrıcalıklı olması isminden kaynaklanan marka şehir olmasından kaynaklanmaktadır. İlçemiz organik tarım çalışmalarında kendini göstermektedir.

 
                               
                                         19 Mayıs Kaymakamı Kadir Ekinci’den  
                                                     şehit ailesi ziyareti
                             
Organik tarımı sadece doğal beslenme olarak görmüyoruz

  Sayın Valimizin bu konuda organik tarım güneşi Samsun’da doğacaktır ve tüm ülkeye buradan yayılacaktır diye bir sözü vardır.19 Mayıs ilçesinde bu vizyondan gerekli payı alacaktır diye umut ediyoruz. Biz organik tarımı sadece doğal beslenme olarak görmüyoruz. Özellikle eko-turizm ile tarımı birleştiren bir yaşam şekli haline getiren çalışma içerisindeyiz. Bunu 19 Mayısta rahatlıkla başarabiliriz. 19 Mayıs ilçesi; coğrafî yapısı, tarihî geçmişi, kültürel değerleri, doğal güzellikleri, turizm zenginlikleri, eğitim, sağlık, tarım, ulaşım ve kentsel altyapısı ve en önemlisi 19 Mayıs’ı seven ona gönülden bağlı olan halkı ile her geçen gün gelişen ve daha da güzelleşen güzide bir ilçedir. 19 Mayıs uzun sahil şeridi, temiz kumsalı, denizi, sosyal kültürel dinlenme alanları ile doğanın cömertçe davrandığı özel bir kenttir. İsmini cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ ün Samsun’ a kurtuluş meşalesini yakmaya geldiği tarihten alan 19 Mayıs, Samsun iline 33 km, Bafra ilçesine 17 km yakınlıkta olan şirin bir sahil ilçesidir.

 
                               
                            19 Mayıs Kaymakamı Kadir Ekinci “Bu benim eserim”
                           yarışması kapsamında öğrencilerin eserlerini incelerken
 
Mavi ile yeşilin iç içe olduğu ilçe

  Mavi ile yeşilin iç içe olduğu ilçe her gün, her saat Samsun ve Bafra’dan ulaşım imkânına sahiptir. Ayrıca Samsun –Sinop Karayolu üzerinde olmasından dolayı şehirlerarası ulaşım kolaylığına da sahiptir. Yüzölçümü 363 km2 olan bu şirin ilçenin 2 beldesi ve 21 köyü ile birlikte nüfusu 24.959’dur. Samsun ve Bafra arasında Kızılırmak Nehri’nin oluşturduğu büyüleyici güzelliğe sahip Kızılırmak Deltasının doğu ucunda yer alan 19 Mayıs ilçesinin denizden yüksekliği 10 m’dir. Tabiatın muhteşem bir görüntü arz ettiği ilçede Yörükler beldesindeki Geleriç mevkii, uluslararası milli park özelliklerine sahip olup, balık gölleri, ormanlık alanları, birçok kuş türünün ziyaret ettiği Kuş Cenneti ile muhteşem bir görüntü içerisindedir.

 
                               
                                19 Mayıs Kaymakamı Kadir Ekinci köy yollarında
 
323 kuş türünün görülebildiği Kuş Cenneti

  Kızılırmak deltası içerisinde oluşan doğal balık göllerinin önemli bir kısmı da ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Yıl içerisinde 323 kuş türünün görülebildiği Kuş Cenneti de bu alan içerisindedir. 19 Mayıs ilçesinin turizm için sunduğu o kadar çok değer vardır ki, ilçe yakın zamanda Samsun’un en önemli turizm merkezi olma yolunda kararlılıkla ilerlemektedir. Orta Asya’dan ilçeye göç eden Türkmenler tarafından yapıldığı bilinen sayısız Anadolu evliyalarından biri olduğu ifade edilen Şeyh Beyk’in türbesi de 19 Mayıs ilçesindedir. İlçede tarım, hayvancılık, balıkçılık gelişmiş durumdadır. Tarım ürünleri arasında tütün, fındık, mısır, meyve ve sebzecilik önemli yer tutar. Balıkçılık Karadeniz’in yanı sıra balık göllerinde de yapılmaktadır.

 
                                 
                                               Kızılırmak Delta Kuş Cenneti
 
El sanatları da oldukça gelişmiştir

  İlçede el sanatları da oldukça gelişmiştir. Yapılan el dokuması kilimler, çoraplar, eşyalar yörenin kültürünü yansıtırken ilçe ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Balık gölleri civarında yapılan hasır örücülüğü de ekonomik faaliyetler arasında sayılır. İlçede bulunan eski adıyla TEKEL, yeni adıyla British American Tobacco (BAT) Sigara Fabrikası alanında ülkemizin en modern ve en büyük tesisidir. Bütün bunların yayında 19 Mayıs ilçesinin küçük bir sanayi sitesi de bulunmaktadır. Karadeniz’in parlayan yıldızı 19 Mayıs, havacılık faaliyetlerinde de büyük bir atılımın içerisindedir. İlçede amatör sivil havacılık faaliyetlerinin düzenlendiği havaalanı da sahil kenarında olup, yöreyi turizm açısında cazip hale getirmektedir. Sportif havacılık aktivitelerinin etkin olarak uygulanabileceği bu alan; model uçak eğitimi, yamaç paraşütü, paramotor, çok hafif hava araçları ile uçuşlar, serbest paraşüt, planör uçuş gibi faaliyetlerin yapılmasına uygun bir alandır.

 

                                

                              19 Mayıs Kaymakamı  Kadir Ekinci Engelliler Ekolojik
                          Projesi kapsamında yapılan çocuk oyuncaklarını incelerken
 
Milli Mücadele hareketinin ilk eylemi

  Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a adım atmasıyla Milli Mücadele hareketinin ilk eylemi burada başlamış, 19 Mayıslılar da büyük destek vermişlerdir. Bugün ilçe sınırları içerisinde bulunan Dağköy ve çevresinde çetin mücadeleler verilmiştir. Dağköylü Fatma Çavuş köyünü kahramanca savunmuş, kahramanlıkları dillere destan olmuştur. Büyük bir yiğitlik ve kahramanlık örneği gösteren Fatma Çavuş, Rum ve Ermeni çetelerinin Türk insanına yaptığı baskılara ve katliamlara karşı üstün başarılar göstermiş, O’nun savunması ve direnişi herkese örnek olmuştur. Erzurumlu Nene Hatun gibi, Fatma Çavuş’un da millî mücadele kahramanlığı dilden dile dolaşmalı; Fatma Çavuş, Samsun’un milli mücadele kahramanı olarak simgeleşmelidir. Yemyeşil çam ağaçlarıyla kaplı piknik alanlarıyla iç içe olan, kumsalının güzelliği, denizinin temizliğiyle insanı kendine hayran bırakan 22,5 km’lik bir sahile sahiptir.

 
                               
                             19 Mayıs Kaymakamı Ekinci “Bilenler, bilmeyenlere
                               bilgisayar öğretsin projesi” kursunda incelemede
                             
“Doğal Balık Gölleri” bir doğa harikası

  Sahil kenarında çam ormanlarının içerisinde denize 200 metre uzaklıktaki prefabrik konutlar 160 yatak kapasiteli olup 24 saat sıcak su, mutfak, banyo ve diğer hizmetleriyle misafirlerini en güzel şekilde ağırlamaktadır. Ayrıca çadır kurma imkanına sahip olacağınız bu alanda yüzlerce kişi tatilin keyfini çıkartmaktadır. Turizme yönelik yatırımları ile geleneksel hale getirilen çeşitli etkinlikler, şenlikler ve festivaller ilçeyi her geçen yıl daha çok cazip hale getirmektedir. Kızılırmak deltası, Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında doğal özelliklerini kısmen koruyabilmiş en büyük sulak alandır. Delta jeolojik açıdan 1-2 bin yıl gibi çok kısa bir sürede oluşmuştur ve 1.182 km’lik uzunluğa, 78.000 km2’lik bir havzaya sahiptir.  İlçenin kuzeybatısında Kızılırmak Deltası içerisinde oluşmuş “Doğal Balık Gölleri” bir doğa harikası olarak göz kamaştırmaktadır. Ülkemizin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanı olan Kızılırmak Deltası farklı ekolojik karakterlerdeki habitatların bir arada bulunması, besin maddelerince zenginliği ve uygun iklim koşullarıyla eşine az rastlanır biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Çernek Gölü ve çevresini kapsayan 4.000 hektarlık bu değerli alan 1979 yılında Orman Bakanlığınca “Yaban Hayatı Koruma Sahası” olarak ilan edilmiştir.

 
                               
                                         Kızılırmak Deltası Doğal Balık Gölü
 
Amacımız vatandaş odaklı yönetimi sergilemek

  Bir idareci nasıl olmalıdır sözü ancak yaşayarak öğrenilebilir. İnsanla hem hal olan idareci, bana göre iyi bir idarecidir. Biz büyükleri anne babamız olarak, küçüklerimizi kardeşlerimiz olarak görürüz. Bu nedenle vatandaşın çektiği sıkıntıyı, anne babamızın çektiği sıkıntı olarak görüyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımızın kamudan olabildiğince mutlu olmaları konuşunda elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Bizim amacımız vatandaş odaklı yönetimi sergilemektir. İnsanı esas alan, insan merkezli hizmettir.

 
                                
                              “Bilenler, bilmeyenlere bilgisayar öğretsin projesi”
                                             kapsamında belge kursiyerler
 
Onların mutlu olması, idarecinin mutlu olmasını gerektirir

  İstiyoruz ki bürokrasiyi sıfıra indirelim. İstiyoruz ki vatandaşımızın bulunduğu yerde ayağına ulaşan, onlar bizden talep etmeden, bu hizmeti ayağına götürelim. Önemli olanında bu olduğunu düşünüyorum. Onların mutlu olması, idarecinin mutlu olmasını gerektirir diye düşünüyorum. İlçe halkından herhangi birisinin kalbinde bir kırgınlık varsa, zannediyorum orada idarecilik yoktur diye düşünüyorum. Allah bizlere bu tür idarecilik yapmayı nasip etsin diye dua ediyorum.”

1 YORUM

  1. düşündüğünüz gibi olursa bürokrasi halka eziyet etmez
    Ondokuz ilçesinden bir vatadaş olarak ilçemiz kaymaakımndan çok memnunuz.Çünkü o bizden biri gibi dişünüyor…………..

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!