Cuma, Kasım 22, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Aybastı Kaymakamı Mustafa Güngör: "Aybastı Perşembe Yaylasıyla markalaşacaktır"

Aybastı Kaymakamı Mustafa Güngör: “Aybastı Perşembe Yaylasıyla markalaşacaktır”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
  Ordu-Aybastı ilçesi Perşembe yaylasıyla ünlü ilçelerimizden birisidir. Aybastı’nın ilçe merkezi nüfusu 14.175, toplam nüfusu ise 25.346 olup, rakımı 730 m.’dir. İlçenin ekonomisi temel olarak fındık tarımına dayanmaktadır. Aybastı, Ordu’nun deniz sahilinde olan ilçelerinden Fatsa’ya 52 km. uzaklıktadır. Fatsa-Aybastı karayolu sarp ve engebeli dik yamaçlardan geçmekte olup, bu yolun yapım çalışmaları devam etmektedir. Aybastı Kaymakamı Mustafa Güngör; Aybastı’nın Perşembe Yaylasıyla birlikte turizm yönünden gelişmesi gayret gösteriyor. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Aybastı gelecekte Perşembe Yaylasıyla markalaşacaktır diyor. Kaymakamlığın bu çalışmalarına paralel olarak, TOKİ Perşembe Yaylasında turizm amaçlı yaklaşık 250 konut yaptıracak. Çalışkan, genç ve dinamik görevine son derece bağlı, yönetim anlayışını halkla paylaşan Aybastı Kaymakamı Mustafa Güngör, “Aybastı” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi; 
 
                               
                                                           Ordu-Aybastı ilçesi
 
TOKİ’nin Perşembe Yaylası evleri projesi var 
  “Aybastı ilçesi 1957 yılında çıkarılan bir kanunla ilçe olmuştur. İlçe teşkilatımız; bir ilçe belediyesi, üç belde belediyesi, 8 köy ve 13 mahalle muhtarlığından oluşmaktadır. İlçe merkezi nüfusu 14.175, tüm belde ve köyleriyle beraber toplam nüfusu ise 25.346’dır. Aybastı ilçesinin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesi için Perşembe Yaylasının turizme kazandırılması önemlidir. Perşembe Yaylası ile birlikte küçük sorunlar olsa da bunlar planlı ve programlı çalışmamaktan ileri gelmektedir. Valiliğimiz ve belediyemizce de planları yapılarak turizme kazandırılacaktır. TOKİ’nin bununla ilgili yayla evlerei projesi vardır Bu projeninin Nisan ayı içerisinde ihalesi yapılacaktır. Valiliğimiz ve belediyemizce de planları yapılarak turizme kazandırılacaktır. TOKİ’nin bununla ilgili yayla evleri projesi vardır Bu projeninin Nisan ayı içerisinde projesi yapılacaktır.
Aybastı sahilden uzak ilçelerin merkezi konumundadır
  Perşembe yaylasındaki menderesler dünyaca ünlü olup, bize bırakılan en önemli miraslardandır. Bunları turizme açarken, gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakmak gerekir. Yetkililerin buna da dikkat ettiğini düşünüyorum.  Elimizden geldiğince bunlara dikkat etmeye çalışıyoruz. Aybastı ilçemiz sahilden 52 km. içeridedir. Karayolumuzun birazcık kötü olmasından dolayı sahille bağlantımız çok rahat sağlanamamaktadır. Ancak yolumuz hızla yapılmaya devam etmektedir. İlçemizin coğrafi nonumu olarak doğusunda Gölköy, batısında Korgan, kuzeyinde Kabataş ve güneyinde Tokat’ın Reşadiye ilçesi bulunmaktadır. İlçemizin yüzölçümü 378 km2’dir. Denizden yüksekliği ise 730 m.’dir. İlçenin coğrafi coğrafi yapısı ve yüzölüçümü nedeniyle çok fazla tarımsal faaliyeti yoktur. Ama ticaretin yoğunlaştığı ve Tokat’ın bir kısım ilçelerinin de Aybastı’dan ticaretini görmekteyiz. Bu nedenle Aybastı sahilden uzak ilçelerin merkezi konumundadır. Ama sahille bağlantısı daha iyi sağlandığında, daha iyi bir çekim merkezi olacaktır. Vatandaşlarımızın yapmış olduğu fındık tarımından dolayı bu yıl 11 trilyona yakın destekleme ücreti girecektir. Bu da Aybastı ekonomisine büyük katkıda bulunacaktır.
 
                                           
                                          Aybastı Kaymakamı Mustafa  Güngör
 
ÖSS’de % 36.18’lik başarıyla Ordu’da birinci sırada yer almaktayız
  Aybastılıların büyük bir kısmı yurt dışında yaşıyor Dünyadaki ekonomik krizden Aybastı’nın çok geç etkilendiğni görüyoruz. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın desteklerini Aybastı’ya çekebilmek adına yapılan çalışmaların daha etkin olacağını düşünüyorum. Eğitim alanında yakın zamanlarda övünebileceğimiz bir başarımız ortaya çıkmıştır. Tüm Ordu ilinin il ve ilçe merkezlerini karşılaştırdığımız zaman, ÖSS’ye giren öğrenci sayısıyla lisans öğratimine giren öğrenci sayısını oranladığımızda % 36.18’lik bir başarıyla ÖSS’de lisans düzeyinde yerleştirilen öğrenci sayısı bakımından Ordu ilinde birinci sırada yer almaktayız. Bizim için en büyük gurur olan bu başarıyı  daha da ileriye götürmek için gerekli bir hedef olarak karşımıza çıktı. Bütün eğitim camiamızla beraber bu başarıyı daha da ileriye götürmeye çalışacağız. Halkımızın özellikle 40 yaş alt grubunda okuma-yazma bilmeyen kişi sayısı 222 ‘dir.
Okuma-yazma bilmeyen 40 yaş altı vatandaşlarımız
için bir okuma-yazma kursu düzenledik
  Bu konuda Kaymakamlığımızın öncülüğünde Halk Eğitim Merkezi Müdürlümüzle beraber özellikle okuma –yazma bilmeyen 40 yaş altı vatandaşlarımız için bir okuma-yazma kursu düzenledik. Bu eğitim kısmen bazı köy mahllelerimizde başladı. Bazı köy ve mahallerimizde ise çalışmalar devam ediyor. Bu başarıyı geliştirmeyi amaç olarak belirledik. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle, SYD Vakfı ile hazırlamış olduğu bir ortak bir proje vardır. SBS ve ÖSS’ye yönelik dershane ve eğitim amaçlı kurslar ve yardımlar planlanıyor. Bu projeler maliyet itibariyle büyük projeler olup, yakında ihalesi yapılacaktır. Bu nedenle inşallah eğitime katkı yapmaya çalışacağız. Ekonomik ve sosyal durum daha çok eğitimle alakalı olduğu gibi insanların geçim şartlarıyla da alakalıdır.
SYD Vakfı aracılığı ile koyunculuk projesi çalışması
   Bu nedenle İlçe Tarım Müdürlüğümüz de SYD Vakfı aracılığı ile koyunculuk projesi çalışması üretmektedir. Bunlar küçük ölçekte faaliyetler olup, ancak yararlı faaliyetlerdir. Ayrıca özürlü bir vatadaşımıza SYD Vakfı aracılığı ile bir araba hediyemiz oldu. İhtiyaç sahiplerine barınma yardımı ve Başbakanlık tarafından takdir edilen bir meblağla sıfırdan ev yardımı yapılmaktadır. Geçenlerde bu konuda bir evi sahibine teslim ettik. Bu sırada vatandaşın gözlerindeki mutluluğu görmek bizim için ayrı bir keyif oldu. Toplam 8 köyümüz vardır.  İlçemizde yolu olmayan köyümüz yoktur. Köy yollarımızın birinci kat asfaltları tamamlanmış olup, ikinci asfaltları atılacak köy yollrımız vardır. Aybastı’dan ayrılan yurtiçi ve yurt dışındaki vatandaşlarımızın, Aybastı’ya daha çok ilgi göstermeleri için iş imkanları bulmaya çalışıyoruz. Bu konuda özellikle belediyemizce sanayi sitesi kuruluyor. Böylece ilçemize ilk defa sanayi sitesi kurulmuş olacaktır. İlçemiz içindeki sanayi sitesi olmadığından, sanayi esnafı ilçe içerisinde dağınık olarak bulunmaktadırlar.
Meslek Yüksek Okulu kurulması ile ilgili olarak  çalışmalarımız var
 Böylece bir araya toparlamak suretiyle daha iyi hizmet vereceklerdir. Aybastı’da özellikle coğrafi durum nedeniyle belli başlı zorluklar vardır. Aybastı küçük bir vadi arasına sıkışmış durumdadır. Bu durum tarım ve hayvancılığı belli oranda etkilemektedir. Ayrıca bu coğrafi durum ilçenin yayılarak gelişimini engellemekte ve dar bir alanda faaliyet göstermesine neden olmaktadır. İlçemize Meslek Yüksek Okulu kurulması ile ilgili olarak Ordu Üniversitesi ile çalışmalarımız vardır. Kurulacak olan yüksek okulda hangi bölümlerin açılması konusu netlik kazanmadı. Türkiye ve Aybastı’nın ihtiyacı olan bölümlerin kurulması tercih edilebilir. Özellikle bu bölgenin iş istihdamına yönelik bölümlerin açılması daha uygun olacaktır. Bu bölümlerin açılması ile birlikte bu okula okumak için gelen öğrenciler burada iş bulma imkanına sahip olacaklardır.
 
                               
                                             Aybastı-Perşembe Yaylası Menderes
 
Aybastı’nın “Oksijenin Kenti Ordu” markası ile beraber turizme yönelmesi
  İlçede coğrafi şartlar nedeni ile tarım yapmak zor, hayvancılık ise belli oranda yapılmaktadır. İlçenin geleceği için turizme yönelik çalışmalar yapılabilir. Doğal güzellikleriyle ünlü Perşembe Yaylasını ön plana çıkarmak istiyoruz. Aybastı Perşembe yaylasıyla ün yapmıştır. İlçenin geleceği ekonomik olarak tarıma dayanmaktadır. İlçemizde özellikle fındık tarımı yapılmaktadır. İlçemiz daha önceleri patatesiyle meşhur olmuş ancak patateslerde çıkan bir hastalık nedeniyle patates artık topraklarımızda yetişmez olmuştur. Bunları dikkate aldığımızda, ilçemizin turizme yönelmesi daha uygun olur diye düşünüyorum.  Ordu Valiliğinin benimsemiş olduğu “Oksijenin Kenti Ordu” markası ile beraber turizme yönelmesi Aybastı için çok daha avantajlı olacaktır. TOKİ, Perşembe Yaylasında yayla konutları yapmak istiyor. TOKİ tarafından yapılacak 250 küsur konutun yarısından fazlasına Aybastı dışından talep vardır. Ekonomik olarak Aybastı’ya dışarıdan girecek olan meblağlar için Aybastı’nın değişik bir hal alması, daha değişik kültürlerin bir araya gelip, kaynaşmasıyla Aybastı’yı saygın bir yere götürecektir diye düşünüyorum. Aybastı-Perşembe Yaylasının yolu düzgün olup, Perşembe Yaylası rahatlıkla gidip- gelinebilecek, ulaşımı yaklaşık 40-45 dakika süren bir yerdir.
Kaymakamlık; dert kapısı, vatandaşın derdini devlete anlatabileceği bir kapıdır
  Kaymakamlık makamı çok önemli bir makamdır. Dert kapısı, vatandaşın derdini devlete anlatabileceği bir kapıdır. Bu kapıyı bizim kapatmamız olmaz. Böyle bir şeyi düşünmeyiz ve asla düşünmeyeceğiz. Her vatandaşın derdini dinlemeye ve imkanlar ölçüsünde yardımcı olmaya çalıştık. Dışarıda bizim hiçbir vatandaştan farkımız olmayarak, vatandaşın içinde  alışverişimizi yaparız ve selamlaşırız, oturur konuşuruz. Vatandaştan kopuk bir yönetim olmaz. Mümkün olduğunca vatandaşın içinde, vatandaşla beraber olmaya çalışıyoruz. Vatandaş nasıl yaşıyorsa, aynı şekilde bizde yaşıyoruz. Vatandaşa yardımcı olmak amacıyla imkanlar ölçüsünde çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bir ilçe için sadece koltukta oturarak karar almak yeterli değildir. İlçedeki birçok sivil toplum kuruluşları ve ileri gelenleri beraber yönetmek karar almak iyi değildir.
 
                               
                                                   Aybastı Perşembe Yaylası
 
İnsanların ilgilerini Aybastı’ya çekebilmek amacımız olacaktır
  Yönetim sonucunda muhatabı olacak kişilerle bu kararı beraber alırsak, herkesi ilgilendiren, herkesin kararıyla beraber olacak anlayışıyla, karşılıklı görüş alışverişi çerçevesinde, onların yönlendirmesi, onların istekleryle ön planda tutulduğu anlayışı ile yönetim faaliyetlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Dünya harikası olan, doğal güzellikleriyle ünlü Perşembe Yaylasının Menderesleriyle beraber Aybastı Perşembe Yaylasıyla markalaşacaktır diyebiliriz. Aybastı’nın Türkiye ve dünya çapında markalaşması için her şey yapılır. Perşembe Yaylasında Temmuz ayında 25.000-30.000 kişinin katıldığı geleneksel yayla şenlikleri yapılır. Ayrıca 3-4 ilçenin katılımıyla yapılan ve Perşembe Yaylasında sonlanan cip şenlikleri yapılıyor. Bunlar Türkiye’ye açılan güzel görüntülerdir. Bunun tanıtımı iyi olursa Türkiye açısından çok iyi olacaktır. Ankara, Antalya, Şırnak’taki, doğudaki vatandaşımızda Perşembe Yaylasını, Ordu’yu tanıyacaktır. Bununda turizm için önemli olduğunu düşünüyorum. Tanıtmak, insanlarda merak uyandırmak, ilgilerini buraya çekebilmek amacımız olacaktır. Bunların sonucunda her şey Aybastı Yaylasıyla markalaşacak diyebiliriz.”
 
  1. Kaymakamım tebrikler
    Aybastı için güzel işler yaptığınızı duyunca sevindim. Perşembe yaylasında yayla evler yapımı güzel bir çalışma.İlçemizin gelişmesi turizme bağlı. Kayamkamım ilçem adına sizi tebrik eder, başarılar dilerim…..

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!