Cumartesi, Mayıs 4, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Perşembe Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu: "Perşembe'nin geleceği çok güzel olacak"

Perşembe Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu: “Perşembe’nin geleceği çok güzel olacak”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Ordu-Perşembe ilçesi; Ordu’nun uzaklık yönünden il merkezine en yakın ilçesi olup, denizle-yeşilin buluştuğu bir  yerdir. Perşembe Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu ilçede kısa bir süredir görev yapmasına rağmen, ilçenin ekonomik ve sosyal yönünden ve özellikle turizm yönünden gelişmesi için ilçenin ufkunu açacak olan projeler hazırlamış ve bu konuda yoğun çalışmalar yapmaktadır. Genç dinamik, çalışkan, devlet-vatandaş diyalogunu en iyi seviyeye getirmeye çalışan Perşembe Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu, “Perşembe” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi; 

Yeşil ve mavinin buluştuğu balık şehri

  Yeşil ve mavinin buluştuğu balık şehri olan Perşembe ilçemize hoş geldiniz. Perşembe Ordu’nun en yakın ilçesi olup, Ordu il merkezine 15 km. uzaklıktadır. İlçe halkının geçim kaynağı fındığa dayanmaktadır. İlçe halkının % 90’ı fındıkla geçinmektedir. Fındığa alternatif ürün olarak kivi üretimi yaygınlaşmaktadır. İlçe halkının ikinci temel geçim kaynağı ise balıkçılıktır. Perşembe ilçesinin ekonomik durumu Ordu’nun diğer ilçelerine göre daha iyidir. İlçe halkının bunlardan başka geçim kaynağı olmadığına göre ilçede işsizlik oranı yüksektir.Göç nedeniyle bunun için ilçemizin nüfusu her geçen gün azalmaktadır. İlçede işsizliğin önlenmesi için fabrika kurulması gerekir. Perşembe yatırımda öncelikli bölgeler arasına alındığı için ilçede çok cazip yatırım imkanları var. Belli bir süre vergi ve sigortalar ödenmediği için işletmeler karlı durumundalar. İşsizlikle mücadelede, en büyük mücadele yatırımdır.

 
                                  
                                                    Ordu-Perşembe ilçesi
 

Bizim görevimiz vatandaşa yardımcı olmaktır

  Çok yaşlı, kendi başına    göremeyecek insanlara elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim görevimiz vatandaşa yardımcı olmaktır. Vatandaş muhakkak bizimle görüşebilmeli ve ulaşabilmelidir. Bu nedenle kapımız herkese açıktır. Bu konuda Atatürk’ün “Millete efendilik yoktur, hizmet vardır” diye bir sözü vardır. Millete hizmet eden onun efendisi olur. Bize bu düsturla hareket ediyoruz. Milletimize hizmet etmek için çabalıyoruz. İnsanlara yardımcı olduğumuz ve onların sorunlarını çözdüğümüz ölçüde biz mutlu oluyoruz. Ancak mevcut yasalar nedeniyle zaman zaman insanların sorunlarını çözemediğimiz zamanda oluyor. İmkanımız olsa da keşke herkese yardım edebilsek. Görevimi yaparken kendi içimden geldiği gibi hareket ediyorum.

Vatandaşla birlikte olmayı seviyorum

  Vatandaşla birlikte olmayı seviyorum. Vatandaşta bu durumdan mutlu oluyor. Köye gittiğinizde vatandaşın çayını içip, derdini dinlediğinizde yardımcı olabilsek, bizler için ne mutludur. Halkımız bundan çok mutlu oluyor. Kaymakama ulaşılamaz diye kesinlikle bir şey yoktur. Vatandaş istediği zaman, biz buradayız, kapımız herkese açıktır. Herkes gelip, derdini bize anlatabilir. Devletimizin imkanları ölçüsünde herkese yardımcı oluruz. Dertlerini çözmeye çalışırız. İlçemizin en büyük sorunlarından birisi işsizliktir. Devlet karayolunun Perşembe’nin arka tarafından geçmesi nedeniyle burada nüfusta biraz azalma eğilimi görüldü. Buna paralel olarak ticarette de bir zayıflama baş gösterdi. Artık ilçeden sadece tankerler geçiyor. Ayıca özellikle eski sahil yolunu burayı görmek isteyen insanlar kullanıyor.

 
                                                ,
                                                   Perşembe Kaymakamı
                                                   Mehmet Fatih Yakınoğlu
                                               

Perşembe Turizm Gelişim Bölgesi

  “Perşembe Turizm Gelişim Bölgesi”  ilan edildi. Perşembe’nin gelişmesi bundan sonra turizm ve ticaret üzerine olacaktır. Bu yüzden buraya turizm yatırımlarının özellikle turizm belgeli beş yıldızlı otellerin gelmesi, ilçenin gelişmesine çok büyük katkı yapacaktır. İlçede bulunan girişimcilerin bu yönde kendilerini geliştirmeleri ve yenilemeleri gerekir. SYD Vakfı aracılığı ile köylerde yaşayan vatandaşlarımıza yönelik inek,koyun, arıcılık, kivi bahçesi projesi yaparak. Yakın bir zaman içerisinde bunu sonuçlandıracağız. Bu projeler hibe olmayıp, faizli çok uzun vadeli kredilerdir. Bu nedenle bu projeler çok uygun projelerdir. Vatandaşlarımızın en azından kendi geçimlerini sağlayacak, kimseye muhtaç olmadan yaşayacak bir imkan sunmak istiyoruz. Vatandaşlarımız biraz da gönüllü ve çalışkan olurlarsa, isterlerse haledilmeyecek sorun yoktur diye düşünüyorum. Burada birazda tembellik seziyorum.

SYD Vakfı kapsamında  mikro projeler üzerinde çalışıyoruz

  Karadeniz Bölgesinde hayvancılık çok zayıftır. Bildiğimiz kadarıyla köylerimizde süte ve yoğurda para verilmez. Bu nedenle köylünün üretmesi gerekir. Köylü artık ekmeğini, sütünü marketten alıyorsa böyle gitmez diye düşünüyorum. Köylü üretim yapmak suretiyle en azından kendi ihtiyaçlarını karşılar. Kaymakamlık olarak SYD Vakfı kapsamında böyle mikro projeler üzerinde çalışıyoruz. İlçemizde böylece birçok kişiye SYD Vakfı şartları dahilinde iş imkanı sağlamayı amaçlıyoruz. Kim hangi projeyi yapmak isterse ona o proje ile ilgili destek veriyoruz. Kaymakamlık olarak her zaman çalışanın yanındayız. Buralarda kahvehane kültürü çok yaygındır. Bu nedenle 50 yaşın altındaki kişilere kahvehanelerin yasaklanması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaş akşama kadar kahvehanede vakit geçireceğine, keyif yapacağına iş arasın, kesinlikle bir iş bulabileceğini düşünüyorum.

Proje kapsamında vatandaşlarımıza arı kovanları vereceğiz

  Kahvehaneler akşam sohbet ve muhabbet için açık olacak. Günün yorgunluğunu ve stresini atabilmek için gidilebilen sosyal mekânlar olmalıdır. Bu konuda emeklilere bir şey demiyorum. Ancak işsiz insanlar, kahvehanelerde vakit öldürmemelidir. Ordu ilimizde arıcılık çok yaygındır. Her tarafta arı kovanları görebilirsiniz. Proje kapsamında vatandaşlarımıza arı kovanları vereceğiz. Bu konu da  İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Müdürlüğü aracılığı eğitim kursu verilecek, bu konuda halkı bilinçlendireceğiz. İlçemizde fındık artık insanı doyurmuyor. Miras yoluyla tarlaların bölünmesi, hava şartları, fındıkta fiyat istikrasızlığı nedeniyle, fındık artık geçim kaynağı olmaktan çıktı diyebiliriz. Bu nedenle alternatif iş imkanları aramak gerekiyor. İlçemizde kivi üretimi yaygınlık kazanmak üzeredir. Bunlar dönemsel uğraş gerektiren faaliyetlerdir. Fındıkta üretim zamanı Temmuz-Ağustos ayları, kivi de ise üretim zamanı Ekim-Kasım aylarıdır. İleriki zamanlarda vatandaşın çalışması gerekir. Bunlar; hayvancılık ve arıcılık olabilir. Vatandaş burada boş durmazsa aç kalmaz. İlçemiz deniz kenarında olduğu için balıkçılıkla geçinen birçok insanımız vardır.

Turizm açısından çok güzel bir yerdir

  Turizm açısından çok güzel bir yerdir. Yason Burnunda bulunan eski kilisede tadilat yapıldı. Burası turizm açısından çok güzel hale geldi. Burada çevre düzenlemesinin yapılması gerkir. Yüzme, bisiklet yarışmaları gibi yarışmalar yapmayı düşünüyoruz. Buranın tanıtımına ihtiyaç vardır. Buranın bozulmamış doğası var. Ordu ilinin denize girilebilecek kumsalları bizdedir. Efirli ve Çaka bölgeleri turizm açısından önemli yerlerdir. İlimizin yazın turizm nedeniyle nüfusu üç katına çıkıyor. Bu nedenle ilçemizin çevre düzenlemesi yapılarak, daha da güzelleştirilmesi gerekiyor. Burası turizm bölgesi olacaksa, insanımızın da biraz hassas olması, duyarlı olması, turistlere karşı yaklaşımlarının çok daha güzel olması, güler yüzlü olması gerekiyor. Bu yöndeki girişimciliğinde artması gerekiyor. Kaymakamlık olarak bu tür girişimleri her zaman destekleyeceğiz.

Fındık üretimi halkı tembelleştirmiş diye düşünüyorum

  Bu konuda vatandaşımız yeter ki bir şeyler yapsın. Fındık üretimi halkı tembelleştirmiş diye düşünüyorum. Ancak Perşembemizin geleceğinin çok güzel olacağını düşünüyorum. Perşembe 10 yıl sonra harika bir turizm bölgesi, kalkınmış bir ilçe olacak diye düşünüyorum. Gelecekte göç veren değil, göç alan bir ilçe olacağını düşünüyorum. Turizm yatırımları geldiğinde gelecekte çok güzel ilçe olacaktır. İlçemiz doğal yapısının dik ve engebeli olması nedeniyle 2009 yılında meydana gelen sel felaketi nedeniyle ilçemiz çok zarar görmüştür. Bu nedenle ilçemizde böyle bir arazi yapısında yatırım yapmak gerçekten çok zordur. Asfalt yaptığınız zaman 2-3 yıl sonra bundan eser kalmıyor. Bu nedenle Köydes projeleri kapsamında köy yollarımızda beton yol yapmayı planlıyoruz.Bunun için Ordu ilinde en çok beton yol yapan ilçeyiz.Bu nedenle Köydes kapsamında tüm köy yollarını beton yol yapmayı düşünüyoruz. Bu nedenle bunun çözümünün beton yol olduğunu düşünüyorum. Karadeniz Bölgesindeki köy yolları yapımında çözümün beton yol olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu bölgede; coğrafi yapı engebeli, dik ve çok fazla yağış var. Dolayısıyla asfalt buna dayanmıyor. 2-3 yılda bir tekrar asfalt yapmanız gerekiyor. Hâlbuki güzel bir beton yol yaptığınız zaman, 27-30 yıl dayanıyor.

Beton yola ağırlık vermeyi düşünüyoruz

  Ancak beton yolun maliyeti, asfalt yol yapımının iki katı kadardır. Bu nedenle beton yola ağırlık vermeyi düşünüyoruz. Bölgemizin turizm bölgesi ilan edilmesi nedeniyle Efirli  ve Çaka Bölgelerimizde  özellikle Efirli Bölgesinde hızlı bir yerleşim var. Efirli bizim köyümüz, ama orası sitelerin bulunduğu, yazlıkların, plajların olduğu çok gelişmiş bir bölge ama gelişme ve yapılaşma olmuş ama alt yapı yapılmamıştır. Bu nedenle buranın alt yapısının acilen yapılması gerekir. Bunun için turizmde öncelik olarak alt yapıyı tamamlamamız gerekiyor.

Balık Paketleme Fabrikasında 40-50 kişi çalışmaktadır

  Bunların kısa süre içinde çözüleceğine inanıyorum. Perşembe 10 yıl sonra göç alan ilçe olacaktır. Çok daha güzel ve kalabalık, halkın akın ettiği bir ilçe olacaktır. Ordu iline yakın olmamız hem avantaj, hem de dezavantajdır. Dezavantaj olarak; ilçemizin Ordu iline yakın olması, ilçemizde ticaretin gelişmesini engelliyor. Bu nedenle vatandaş çeşitlilik nedeniyle Ordu’ya rağbet ediyor, memurların çoğu da Ordu’da kalıyor. Avantajı ise Ordu’ya yakın olması nedeniyle, yeşilin ve denizin bir arada Perşembe’de olması nedeniyle buranın Ordu’dan daha çok yerli turist çekme potansiyelinin olduğunu düşünüyorum. İlçemizde bireysel balıkçılığın yanında, balık çiftlikleri bulunmaktadır. Toplam 4 balık çiftliğimiz ve bir tane balık paketleme fabrikamız vardır. Bunlar birçok vatandaşımıza iş imkanı sağlıyor. Balık Paketleme Fabrikasında 40-50 kişi çalışmaktadır. Buda yöre halkına gelir ve iş imkanı sağlamaktadır. İşsizliğin çaresi üretim, bunun içinde yatırım gerekir. Fabrika gibi birçok kişiyi istihdam eden yatırımlar geldiği müddetçe de ilçemizde işsizlik sorunu asgariye inecek diye düşünüyorum.”

 

  1. Teşekkürler
    Perşembe için güzel bir proje üzerinde çalışıyorsunuz.Perşembenin önü bu tür çalışmalarla açılacaktır.Teşekkürler kaymakam bey

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!