Cumartesi, Mayıs 4, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Vezirköprü Kaymakamı Erol Karaömeroğlu: Vezirköprü markalaşma yolculuğu projesi

Vezirköprü Kaymakamı Erol Karaömeroğlu: Vezirköprü markalaşma yolculuğu projesi

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Samsun-Vezirköprü ilçesi tarihi misyonu itibariyle önemli ilçelerimizden birisidir. Samsun ilindeki vakıf eserlerinin % 80’i Vezirköprü ilçesindedir. Samsun’un yüzölçümü bakımından da  en büyük ilçesidir. Vezirköprü ilçesinde Osmanlı döneminden kalma tarihi evler o döneme ait mimari yapı açıdan önemlidir. İlçede her döneme ait tarihi eserler ve kalıntılar bulunmaktadır. Vezirköprü Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, “Ekolojik Sadrazam Evleri ve Sokak Sağlıklaştırılması” projesi hazırlayarak ilçenin turizm yönünden ufkunun açılmasının sağlamıştır. Kaymakam Erol Karaömeroğlu  ilçenin turizm, eğitim, ekonomik yönden gelişmesi için  gayret gösteriyor. İlçenin marka şehir olması için çalışıyor. Aynı zamanda okul öncesi eğitimde okullaşma oranını % 98’e çıkarmıştır. Çalışkan, görevine son derece bağlı, Vezirköprü’nün  özellikle turizm yönünden marka şehir olması için ufkunu açacak proje hazırlayan ve bu  projenin uygulanması için büyük gayret gösteren Vezirköprü Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, “Vezirköprü “konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

 
                               
                                                          Vezirköprü İlçesi
 
Vezirköprü, vezirler çıkarmış bir ilçedir

  “Vezirköprü tarihi derinliği olan, derin bir tarihi zenginliğe sahip, her karış toprağı doğal ve kültürel zenginliklerle sulanmış bir ilçedir. Samsun’un coğrafi bakımından en büyük yüzölçümüne sahip, Samsun’un en çok köyüne sahip ilçesidir. Vezirköprü üç-beş ilden daha büyük bir yüzölçümüne sahiptir. Vezirköprü, vezirler çıkarmış bir ilçedir. Özellikle Köprülü Mehmet Paşa, Osmanlıya yükseliş döneminde en istikrarlı dönemini yaşatan, Köprülü Mehmet Paşa ve oğullarının çıktığı bir ilçedir. Vezirköprü ismi Köprülü Mehmet Paşa ve oğullarından geliyor. Vezirköprü böyle bir tarihi derinliğe sahip ilçedir. Amasya’da şehzadelik yapan padişahlarımızın piknik için yazın yayla olarak çıktığı bir ilçedir. Böyle kutsal bir ilçe, kutsal bir şehirdir.3-5 bin yıllık bir tarihi olan bir ilçedir.

 
                                       
                                              Samsun- Vezirköprü Kaymakamı
                                                         Erol Karaömeroğlu
 
Hititlerin kutsal şehri Vatikan’ı buradadır

  Hititlerden bu yana birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir ilçedir. Onun için tarih kokan, tarih dolu bir ilçedir. Özellikle Hititler’den kalma Oymaağaç Köyümüzde Höyük çalışmalarımız var. 2006 yılında kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde, Almanya Berlin  Üniversitesinden arkeolog finansmanında. kazı çalışmaları yürütülüyor. Hititlerin kutsal şehri Merit ‘in Oymaağaç Köyünde olduğuna dair   kuvvetli tabletler ve bulgular elde edildi. Onun için  ilçemiz Hititlerin kutsal şehri Vatikan’ı buradadır. Kutsal bir şehir, Osmanlı döneminde Köprülü Mehmet Paşa döneminde yapılıp, bugüne kadar gelen; hanlar; hamamlar, camiler, taşhan, bedesten, taş medrese vs. önemli vakıf eserlerimizdir.

 
                               
                                                   Vezirköprü Kunduz Yaylası
 
Vakıf eserlerinin % 80’i bizim hudutlarımız içerisindedir

  Samsun ilindeki vakıf eserlerinin % 80’i bizim hudutlarımız içerisindedir. Bunların yüzde yüzü restore edilmiş ve hizmete hazır haldedir. Hepsi ayakta restore edilmiş, ziyaret açık haldedir. Böyle bir tarihi ilçe hak ettiği yere, tanıtıma bir türlü sahip olamamıştır. İstenilen şekilde öne çıkamamıştır. Her ne kadar Samsun iline bağlı olsa da daha çok Orta Anadolu kültürüne sahip, ilkim ve insan tipi olarak Orta Anadolu kültünün, Orta Anadolu insan tipinin olduğu bir ilçedir. Amasya ile ortak özellikleri olan bir ilçedir. İç Anadolu kültürüne sahip bir ilçedir. Bu kültüre sahip olduğu içinde; uysal, saf, temiz insanlara sahip bir ilçedir. Atak değil devlete son derece saygılı güzel insanların olduğu bir ilçedir. Bizlerde böyle bir ilçeyi hak ettiği yere taşımak için, ilçede bir markalaşma yolculuğu projesi başlattık. Bu ilçeyi hangi özellikleriyle ve hangi değerleriyle ortaya çıkarabiliriz diye bir çalışma başlattık. Bu ilçenin turizmle markalaşabileceğine karar verdik.

 
                              
                                                      Vezirköprü Taşhan
 
Turizme yönelik önemli projeler başlattık

  Turizme yönelik önemli projeler başlattık. En önemlisi ormanlarımız var. İlçemizin 1.700 rakımına sahip, her türlü çiçeğin yetiştiği çam ormanlarıyla kaplı,  Kunduz ormanlarının turizm merkezi olması için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunduk. Altınkaya Barajı ve Şahinkaya Kanyonu bizim sınırlarımız içerisindedir. Buranın da turizm merkezi olması için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunduk. Turizm merkezi ilan edildikten sonrada turizm yatırımlarının yapılması için azami elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Daha önemlisi ilçemizde 300 yıllık Osmanlı mimarisine sahip binlerce ev vardır. Bu evleri dış cephe restorasyonu ve sokak sağlıklaştırılmasına tabi tutarak; hizmete, ulusal ve bölge turizmine kazandırmak için projeler yaptık. Bu ileriye dönük projemizin ismi ” Ekolojik Sadrazam Evleri ve Sokak Sağlıklaştırılması”dır. Bu proje ile ilgili kaynağı İl Özel İdaresindeki fonlardan sağladık ve proje ihalesine çıktık. Bu proje Ekim ayında tamamlanacak, ondan sonra İl Özel İdaresi kaynağı ile beraber projenin uygulama ihalesini yapacağız.

 
                               
                                               Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
 
Etnografya ve Arkeoloji şube müzesi başvurusu yaptık

  Turizme yönelik olarak Hitit kazılarından çıkan eserleri sergileyebilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığından Samsun Müze Müdürlüğüne bağlı bir Etnografya ve Arkeoloji şube müzesi başvurusu yaptık. Orada da süreç devam ediyor. Bir ilçenin güçlenebilmesi hep turizmle olmaz. Güçlü bir ilçe olabilmesi için insanına yatırım yapması lazım. Bizde bu ilçede eğitime yönelik alt yapının tamamlanması için büyük bir mücadele veriyoruz. Bu nedenle; yurtlar, okullar yapıyoruz. Özellikle okul öncesine yönelik, daha ilk geldiğim aylarda “Haydi çocuklar Ana Okuluna projesi” yaptık. Sosyal Yardımlaşma Vakfı Genel Müdürlüğünden 500-600 milyar bir kaynak sağladık.

 
                                
                                               Vezirköprü Tarihi Osmanlı Evi
 
Okul öncesine kazandırdığımız çocuk oranı % 98’dir 

  Okul öncesine büyük yatırım yaptık. Şu an okul öncesinde 60-72 ay 5 yaş çocuklarında okul öncesine kazandırdığımız çocuk oranı % 98’dir.İnsana yatırımın bir ilçede yapılan en önemli yatırım olduğuna inanıyorum. İnsana yatırım yapan ilçe, insanına yatırım yapan il daha başarılı olur. Eğitimde ilçenin geleceğini olumlu yönde etkileyecek alt yapı yatırımları ve projeleri uyguluyoruz. Samsun’un Bafra, Çarşamba, Vezirköprü olmak üzere üç önemli ovası vardır. Tarım’da özellikle organik tarım konusunda çalışmalar yapıyoruz. Organik kuru fasulye ve nohut konusunda Kuyumcu Köyümüz buna çok müsaittir. Kuyumcu Köyünde; organik kuru fasulye ve nohut çalışmalarını gerçekleştiriyoruz Tarımda özellikle soğuk deposu projemiz var. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının tarıma dayalı proje duyurusunu bekliyoruz. Bununla ilgili ilan yapıldığında soğuk deposu ile ilgili olarak oraya başvuru yapacağız.

Tarımda meyvecilik alanında öne çıkmak istiyoruz

  Buraya 200 ton kapasiteli bir soğuk hava deposu düşünüyoruz. Bu projeyi meyveciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesi anlamından düşünüyoruz. Bizim coğrafya olarak,  Amasya’dan bir farkımız yoktur. Amasya meyvecilikte çok ileride, Vezirköprü’de aynı iklim ve mikro klima iklimine sahip, dolayısıyla bizim meyveciliğimizde çok iyi bir aşamaya gelebilir. Biz meyveciliği desteklemek için gerek İl Özel İdaresinden, gerek Kaymakamlığımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından proje belirlettik. Bugüne kadar 3-4 yıl içerisinde 150.000 meyve fidan dağıtıldı. Bu nedenle ilçe olarak meyveciliği çok önemsiyoruz. Tarımda meyvecilik alanında öne çıkmak istiyoruz. Çalışmalarımızı, projelerimizi bu doğrultuda gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Hedeflerimize ulaşmak imkanlar ölçüsünde içinde elimizden geleni yapacağız.

Başarılı olan idareci, vicdanı olan idarecidir

  Vezirköprü’nün geleceği;1-Eğitim yatırımlarına, 2-Turizm projelerine bağlıdır Bu ilçe turizmle markalaşacak bir ilçedir. Turizmle ilgili elinde önemli imkanlar ve fırsatlar var. Bunu değerlendirdiği ölçüde öne çıkabilir. Eski Osmanlı mahallerimizdeki yerlere baktığımızda, bir Safranbolu evlerinden, bir Beypazarı evlerinden çok daha güzeldir. Ancak bu ilçe bugüne kadar bunu anlatamamış. Bizim bütün çabamız, hedefimiz, çalışmamız bunların duyurulması,  bu evlerin tanıtılması ve ortaya çıkarılması, ulusal ve bölgesel ölçekte turizme kazandırılmasıdır. Başarıın kriterleri farklı, farklıdır. Bu insandan insana değişir. Bence başarılı olan idareci, vicdanı olan idarecidir. Vicdanı olmayan idareci başarılı görünse de gerçek anlamda başarılı değildir.”

  1. Vezirköprünün vizyonunu değişecek
    Vezirköprü ilçemizin turizm ve marka kent yapacağınızı öğrendim, inanın çok mutlu oldum.Çocuklar gibi sevindim. Sizi candan kutluyorum. Keşke ilçemize yıllar önce gelseydiniz.Şimdiye kadar hiç bir yönetici böyle bir proje yapmadı. Yönetici dediğin böyle olur.İşte ülkeyi ve halkı sevmek budur.Bahtınız ve gönlünüz açık olsun kaymakamım

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!