Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Samsun-Vezirköprü ilçesi tarihi misyonu itibariyle önemli ilçelerimizden birisidir. Samsun ilindeki vakıf eserlerinin % 80’i Vezirköprü ilçesindedir. Samsun’un yüzölçümü bakımından da en büyük ilçesidir. Vezirköprü ilçesinde Osmanlı döneminden kalma tarihi evler o döneme ait mimari yapı açıdan önemlidir. İlçede her döneme ait tarihi eserler ve kalıntılar bulunmaktadır. Vezirköprü Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, “Ekolojik Sadrazam Evleri ve Sokak Sağlıklaştırılması” projesi hazırlayarak ilçenin turizm yönünden ufkunun açılmasının sağlamıştır. Kaymakam Erol Karaömeroğlu ilçenin turizm, eğitim, ekonomik yönden gelişmesi için gayret gösteriyor. İlçenin marka şehir olması için çalışıyor. Aynı zamanda okul öncesi eğitimde okullaşma oranını % 98’e çıkarmıştır. Çalışkan, görevine son derece bağlı, Vezirköprü’nün özellikle turizm yönünden marka şehir olması için ufkunu açacak proje hazırlayan ve bu projenin uygulanması için büyük gayret gösteren Vezirköprü Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, “Vezirköprü “konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
“Vezirköprü tarihi derinliği olan, derin bir tarihi zenginliğe sahip, her karış toprağı doğal ve kültürel zenginliklerle sulanmış bir ilçedir. Samsun’un coğrafi bakımından en büyük yüzölçümüne sahip, Samsun’un en çok köyüne sahip ilçesidir. Vezirköprü üç-beş ilden daha büyük bir yüzölçümüne sahiptir. Vezirköprü, vezirler çıkarmış bir ilçedir. Özellikle Köprülü Mehmet Paşa, Osmanlıya yükseliş döneminde en istikrarlı dönemini yaşatan, Köprülü Mehmet Paşa ve oğullarının çıktığı bir ilçedir. Vezirköprü ismi Köprülü Mehmet Paşa ve oğullarından geliyor. Vezirköprü böyle bir tarihi derinliğe sahip ilçedir. Amasya’da şehzadelik yapan padişahlarımızın piknik için yazın yayla olarak çıktığı bir ilçedir. Böyle kutsal bir ilçe, kutsal bir şehirdir.3-5 bin yıllık bir tarihi olan bir ilçedir.
Hititlerden bu yana birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir ilçedir. Onun için tarih kokan, tarih dolu bir ilçedir. Özellikle Hititler’den kalma Oymaağaç Köyümüzde Höyük çalışmalarımız var. 2006 yılında kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde, Almanya Berlin Üniversitesinden arkeolog finansmanında. kazı çalışmaları yürütülüyor. Hititlerin kutsal şehri Merit in Oymaağaç Köyünde olduğuna dair kuvvetli tabletler ve bulgular elde edildi. Onun için ilçemiz Hititlerin kutsal şehri Vatikan’ı buradadır. Kutsal bir şehir, Osmanlı döneminde Köprülü Mehmet Paşa döneminde yapılıp, bugüne kadar gelen; hanlar; hamamlar, camiler, taşhan, bedesten, taş medrese vs. önemli vakıf eserlerimizdir.
Samsun ilindeki vakıf eserlerinin % 80’i bizim hudutlarımız içerisindedir. Bunların yüzde yüzü restore edilmiş ve hizmete hazır haldedir. Hepsi ayakta restore edilmiş, ziyaret açık haldedir. Böyle bir tarihi ilçe hak ettiği yere, tanıtıma bir türlü sahip olamamıştır. İstenilen şekilde öne çıkamamıştır. Her ne kadar Samsun iline bağlı olsa da daha çok Orta Anadolu kültürüne sahip, ilkim ve insan tipi olarak Orta Anadolu kültünün, Orta Anadolu insan tipinin olduğu bir ilçedir. Amasya ile ortak özellikleri olan bir ilçedir. İç Anadolu kültürüne sahip bir ilçedir. Bu kültüre sahip olduğu içinde; uysal, saf, temiz insanlara sahip bir ilçedir. Atak değil devlete son derece saygılı güzel insanların olduğu bir ilçedir. Bizlerde böyle bir ilçeyi hak ettiği yere taşımak için, ilçede bir markalaşma yolculuğu projesi başlattık. Bu ilçeyi hangi özellikleriyle ve hangi değerleriyle ortaya çıkarabiliriz diye bir çalışma başlattık. Bu ilçenin turizmle markalaşabileceğine karar verdik.
Turizme yönelik önemli projeler başlattık. En önemlisi ormanlarımız var. İlçemizin 1.700 rakımına sahip, her türlü çiçeğin yetiştiği çam ormanlarıyla kaplı, Kunduz ormanlarının turizm merkezi olması için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunduk. Altınkaya Barajı ve Şahinkaya Kanyonu bizim sınırlarımız içerisindedir. Buranın da turizm merkezi olması için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunduk. Turizm merkezi ilan edildikten sonrada turizm yatırımlarının yapılması için azami elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Daha önemlisi ilçemizde 300 yıllık Osmanlı mimarisine sahip binlerce ev vardır. Bu evleri dış cephe restorasyonu ve sokak sağlıklaştırılmasına tabi tutarak; hizmete, ulusal ve bölge turizmine kazandırmak için projeler yaptık. Bu ileriye dönük projemizin ismi ” Ekolojik Sadrazam Evleri ve Sokak Sağlıklaştırılması”dır. Bu proje ile ilgili kaynağı İl Özel İdaresindeki fonlardan sağladık ve proje ihalesine çıktık. Bu proje Ekim ayında tamamlanacak, ondan sonra İl Özel İdaresi kaynağı ile beraber projenin uygulama ihalesini yapacağız.
Turizme yönelik olarak Hitit kazılarından çıkan eserleri sergileyebilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığından Samsun Müze Müdürlüğüne bağlı bir Etnografya ve Arkeoloji şube müzesi başvurusu yaptık. Orada da süreç devam ediyor. Bir ilçenin güçlenebilmesi hep turizmle olmaz. Güçlü bir ilçe olabilmesi için insanına yatırım yapması lazım. Bizde bu ilçede eğitime yönelik alt yapının tamamlanması için büyük bir mücadele veriyoruz. Bu nedenle; yurtlar, okullar yapıyoruz. Özellikle okul öncesine yönelik, daha ilk geldiğim aylarda “Haydi çocuklar Ana Okuluna projesi” yaptık. Sosyal Yardımlaşma Vakfı Genel Müdürlüğünden 500-600 milyar bir kaynak sağladık.
Okul öncesine büyük yatırım yaptık. Şu an okul öncesinde 60-72 ay 5 yaş çocuklarında okul öncesine kazandırdığımız çocuk oranı % 98’dir.İnsana yatırımın bir ilçede yapılan en önemli yatırım olduğuna inanıyorum. İnsana yatırım yapan ilçe, insanına yatırım yapan il daha başarılı olur. Eğitimde ilçenin geleceğini olumlu yönde etkileyecek alt yapı yatırımları ve projeleri uyguluyoruz. Samsun’un Bafra, Çarşamba, Vezirköprü olmak üzere üç önemli ovası vardır. Tarım’da özellikle organik tarım konusunda çalışmalar yapıyoruz. Organik kuru fasulye ve nohut konusunda Kuyumcu Köyümüz buna çok müsaittir. Kuyumcu Köyünde; organik kuru fasulye ve nohut çalışmalarını gerçekleştiriyoruz Tarımda özellikle soğuk deposu projemiz var. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının tarıma dayalı proje duyurusunu bekliyoruz. Bununla ilgili ilan yapıldığında soğuk deposu ile ilgili olarak oraya başvuru yapacağız.
Buraya 200 ton kapasiteli bir soğuk hava deposu düşünüyoruz. Bu projeyi meyveciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesi anlamından düşünüyoruz. Bizim coğrafya olarak, Amasya’dan bir farkımız yoktur. Amasya meyvecilikte çok ileride, Vezirköprü’de aynı iklim ve mikro klima iklimine sahip, dolayısıyla bizim meyveciliğimizde çok iyi bir aşamaya gelebilir. Biz meyveciliği desteklemek için gerek İl Özel İdaresinden, gerek Kaymakamlığımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından proje belirlettik. Bugüne kadar 3-4 yıl içerisinde 150.000 meyve fidan dağıtıldı. Bu nedenle ilçe olarak meyveciliği çok önemsiyoruz. Tarımda meyvecilik alanında öne çıkmak istiyoruz. Çalışmalarımızı, projelerimizi bu doğrultuda gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Hedeflerimize ulaşmak imkanlar ölçüsünde içinde elimizden geleni yapacağız.
Başarılı olan idareci, vicdanı olan idarecidir
Vezirköprü’nün geleceği;1-Eğitim yatırımlarına, 2-Turizm projelerine bağlıdır Bu ilçe turizmle markalaşacak bir ilçedir. Turizmle ilgili elinde önemli imkanlar ve fırsatlar var. Bunu değerlendirdiği ölçüde öne çıkabilir. Eski Osmanlı mahallerimizdeki yerlere baktığımızda, bir Safranbolu evlerinden, bir Beypazarı evlerinden çok daha güzeldir. Ancak bu ilçe bugüne kadar bunu anlatamamış. Bizim bütün çabamız, hedefimiz, çalışmamız bunların duyurulması, bu evlerin tanıtılması ve ortaya çıkarılması, ulusal ve bölgesel ölçekte turizme kazandırılmasıdır. Başarıın kriterleri farklı, farklıdır. Bu insandan insana değişir. Bence başarılı olan idareci, vicdanı olan idarecidir. Vicdanı olmayan idareci başarılı görünse de gerçek anlamda başarılı değildir.”
Vezirköprünün vizyonunu değişecek
Vezirköprü ilçemizin turizm ve marka kent yapacağınızı öğrendim, inanın çok mutlu oldum.Çocuklar gibi sevindim. Sizi candan kutluyorum. Keşke ilçemize yıllar önce gelseydiniz.Şimdiye kadar hiç bir yönetici böyle bir proje yapmadı. Yönetici dediğin böyle olur.İşte ülkeyi ve halkı sevmek budur.Bahtınız ve gönlünüz açık olsun kaymakamım