Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Amasya-Taşova ilçesinde 23 Nisan 2009 tarihinde Niksar Tekstil Tesislerine bağlı olarak faaliyete başlayan Taşova ER-AY Tekstil Fabrikası ilçede en fazla işçinin çalıştığı özel bir kuruluştur. Bu fabrika Taşova’ya açıldıktan sonra, azda olsa Taşova’ya geri dönüş başlamış. ER-AY Tekstil 150 işçi ile üretim yapmaktadır.
Kadın ve çocuk giyimi üzerine üretim yapan, ER-AY Tekstil ürettiği malları İngiltere, İspanya, Almanya’ya gönderiyor. Fabrika İmalat ve Kurucu Müdürü Hüseyin Gemici’nin verdiği bilgiye göre fabrika üretimi iki katına çıkarmak istiyor. Ancak çalışacak işçi bulamıyor. Günümüzde işsizliğin revaçta olduğu bir zamanda, çalışacak elaman bulunmaması gerçekten üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Taşova ER-AY Tekstil Fabrikası İmalat Müdürü Hüseyin Gemici, Taşova ER-AY Tekstil Fabrikası konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
150 kişi ile çalışmasına devam etmektedir
“Taşova ER-AY Tekstil Tesisi, Niksar’da faaliyet gösteren Niksar Tekstile bağlı bir şube olarak çalışmaktadır. Tesislerimiz üretime 23 Nisan 2009 tarihinde başladı. Tesisimizin ilk açılışında 350-400 kişi çalıştırmayı düşünüyorduk. Ancak mevcut işçi potansiyelinin az olduğunu gördük. Taşova ilçesinden; İstanbul, İzmir, Bursa’ya göç olduğu için ilçenin genç işçi potansiyeli çok zayıftır. Böylece genç neslin çok az olduğunu gördük. Tesisimiz şu anda 150 kişi ile çalışmasına devam etmektedir.
Fabrikamız, Taşova’da açıldıktan sonra Taşova dışarıdan göç almaya başladı. Böylece insanlar Taşova’da iş var diye İstanbul’dan Taşova’ya gelmeye başladılar. Şu anda tesisimizde İstanbul’dan Taşova göç eden 30 kişi çalışmaktadır. İnsanlar sınırlı maaşla geçinemedikleri için Taşova’ya geri dönmeye başladılar. Fabrikamızı kaymakam ve belediye başkanının ısrarı ile Taşova’ya açtık. Yönetim Kurulu Başkanımız, patronumuz Ercan Şahin Bey’in olumlu görüşleri neticesinde buraya fabrikayı açtık. Şu anda 120 kişi üzerinde işçi çalışmaktadır: Biz işçi kapasitesini, işçi bulabilirsek 250-300’e çıkarmayı düşünüyoruz.
Ürettiğimiz malları İngiltere, İspanya, Almanya’ya gönderiyoruz
Biz genelde ürettiğimiz malları İngiltere, İspanya, Almanya’ya gönderiyoruz. Tesisimizin üretimi İngiltere’den onaylıdır. İngiltere’nin onayından sonra üretime başladık. Genelde bayan ve çocuk giyimi üzerine üretim yapıyoruz. Bunlar tayt, tişört, yelek v.s. Fabrikamızın kurulum aşamasına gelmesi maliyeti olarak yaklaşık 300350 milyardır. Taşova Belediyesi boya ve badana gibi alt yapı hizmetlerini yaptı. Yer olarak da binayı kaymakamlıktan kiraladık. Aylık 150.000-160.000 civarında parça mal üretiyoruz. Bunu aylık
Bir makine, bir insan üretiyor. Bu nedenle işçi bulamadığımızdan dolayı üretimde artırma yapamıyoruz. Çalıştırmak için işçi bulamıyoruz. Genelde 18-27 yaş arası bayan işçi istiyoruz. Daha küçük 16 yaş bayan işçi olarak alıyoruz ama onlar çırak olarak çalışıyorlar. Genelde tekstil işi bayanla olur. İşçi arıyoruz bulamıyoruz. Burada 250 işçi ile aylık 250.000 parça mal üretirsem, bunun Taşova’ya getirisi 350-400 milyardır.
Şu anda 1,5 milyon parça siparişimiz var. Siparişimizi geri çeviriyoruz
Fabrikamız Taşova için iyi bir potansiyel, bulunmaz bir nimettir. Mal siparişimizde sorun yoktur. Şu anda 1,5 milyon parça siparişimiz var. Siparişimizi geri çeviriyoruz. Niksar’da 7 sene kaldım. Niksar Tekstil Fabrikasını; sahibi, patronumuz Ercan Şahin Beyin vasıtasıyla imalat müdürü olarak kuranlardan birisi benim. Niksar Tekstil Fabrikası artık ben olmasam da yürüyecek kapasiteye geldi. İnsanlar artık hayatını kazanmaya başladılar. Niksar Taşova’ya yakın olduğu için buraya geldik. Başçiftlik ilçesinden Niksar’daki fabrikamızda çalışmak için gelip ev tutan 3-4 bayan var. Bu bayanlar 15-20 günde bir ailelerinin yanlarına gidiyorlar. Taşova’ya fabrikamızda Taşova’ya çalışmak için gelen insanlar olursa bize fabrika olarak gereken yardımı yaparız. Fabrikamızda; Taşova’nın köylerinde yaşayıpta, çalışmak için Taşova’ya göç eden işçilerimiz vardır.
Biz burada çalışan insanlara üretime başlamadan önce gerekli eğitimi veriyoruz. Üretimimizin aylık olarak 160.000-170.000 parçadan aşağı düşmemesi gerekir. Üretim bunun altına düştüğü zaman sıkıntı çekiyoruz. Sonuçta mali üreteceksin ki malı göndereceksin. O zaman sıkıntı olmaz. Fabrikamızda çalışan sayısı 150 değilde, 200-250 olsa burayı rahat rahat kaldırır ve herkes parasını zamanında alır. Şu anda 150 işçiye ihtiyacımız vardır.Buranın masrafı 100 kişiyi zor kaldırıyor.Burada 100 kişi daha fazla çalışsa masraf azalacak. Fabrikamızın yükü daha az olacaktır.
Personel az olduğu zaman fazla mesai oluyor. Personel fazla mesai yaptığı zaman ertesi gün yorgun geliyor ve bu işçiden verim alınamıyor. Burada 200-250 kişi çalışsa akşam mesai saat 18.30.-19.00’da mesai biter. Böylece insanların işten çıktıktan sonra dinlenme vakitleri olur. Böylece gündüz normal mesai saatleri içerisinde çalışma ve ay sonunda maaş alma en idealdir. Bizde normal mesai saatleri saat 08.00-19.00’dur. Ancak iş durumuna göre fazla mesai yaptığımız zamanlar oluyor. Elaman bulabilsek bu sıkıntıların hiçbiri olmayacaktır. Kişinin işi bilmesi yeterlidir. İşi bilmesin önemli değil, ben çalışmak istiyorum desin, ben ona her şeyi öğretirim, her konuda yardımcı olurum.”